Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Pécsváradról Kárászra a Zengőn át

· 4 recenzie · Peší výlet · Mecsek · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Kilátó a Zengőn
  Kilátó a Zengőn
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Pécsváradi vár Zengő (kilátó) Cigány-hegyi kilátó Viki-pihenő Miske-tető
Kirándulásunkat bátran nevezhetjük csúcstúrának is, hiszen a Kelet-Mecseket délről észak felé átszelő útvonalon a Mecsek legmagasabb hegycsúcsa – a 682 méteres Zengő – mellett Tolna megye legmagasabb pontját – az 594 méteres Dobogót - is megmásszuk. A nagy távolság mellett nem elhanyagolható a jelentős szintkülönbség sem!
Otvorené
Ťažká
Trasa 19,2 km
6:00 hod
740 m
757 m
679 m
189 m
Az embert próbáló „csúcstámadások” mellett a túra bővelkedik kalandokban, látnivalókban, izgalmakban is. Utunk legelején betérünk a pécsváradi monostor ódon falai közé, tekergünk a vadregényes Csíger-gödör partoldalában kígyózó ösvényen, és felkapaszkodunk a fantasztikus kilátással kecsegtető Cigány-hegy kilátójához is, miközben a Miske-tető üde rétjéről szemléljük a környező vidéket. Érintjük a Zengő lábánál elterülő Püspökszentlászlót, ahol érdemes az arborétumot és püspöki kastélyt is megnézni.

Autorov tip

 • A pécsváradi monostorvár és a vármúzeum megtekintése színesítheti kirándulásunkat.
 • Bár túránkon csak érintjük a Zengő lábánál elterülő Püspökszentlászlót, de annak arborétumát és a püspöki kastélyt is érdemes megnézni.
Profilový obrázok používateľa Nándor Müller
Autor
Nándor Müller
Aktualizované: 2022-02-18
Obtiažnosť
Ťažká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
679 m
Najnižší bod
189 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Štart

Pécsvárad, Kollégium buszmegálló (Kossuth Lajos utca) (205 m)
Súradnice:
DD
46.158173, 18.422380
DMS
46°09'29.4"N 18°25'20.6"E
UTM
34T 300980 5114851
what3words 
///resizing.feuds.intimately

ciel

Kárász, autóbusz-váróterem (Köblényi elágazás)

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A Kelet-Mecseket átszelő túrán mindvégig a S jelzést követjük.

A túra részletes leírása

A buszról leszállva megpillantjuk mai túránk kalauzát, a S jelzést. Pécsvárad főutcáján sétálunk nyugati irányba indulva, majd a Szentháromság tér szép parkján át elhagyjuk a polgármesteri hivatalt. A kisváros utcácskáin rövidesen az ezer éves múlttal rendelkező pécsváradi monostorvár ódon falaihoz érkezünk. A vármúzeum és a várudvar megtekintése szinte kötelező! A vártól a Nagyboldogasszony-templom mellett indulunk tovább, majd jelünk a Zengő utcába kalauzol minket. Itt keresztezik utunkat a Z+ és a P+ jelzések, majd lassacskán magunk mögött hagyjuk a kisváros házait. A Csíger-gödör vadregényes völgye mellett kanyarog az egyre emelkedő turistaút. A néhol cikkcakkban vezető ösvény rövidesen rátér egy nyílegyenes „léniára”, mely egy köves, sziklás, vízmosta útra bukkan ki. Itt ismét találkozunk – és balra tartva néhányszáz métert együtt megyünk – a P+ jellel, mely Pécsvárad felől a Réka-völgybe tart.

A meredek, kaptatós, köves úton nem könnyű a haladás, de rövidesen egy nyeregbe érünk, ahol kellemes környezetben esőbeállót találunk. Itt megpihenhetünk, mielőtt az utolsó, meredek szakaszon nekiindulnánk a Zengőnek. A Mecsek legmagasabb csúcsára (682 m) felkapaszkodva még egy feladat vár a bátrabbakra; felmászni a geodéziai mérőtorony betonkilátójába. Ha ezt „bevállaljuk”, gyönyörű panoráma lesz a jutalmunk. A kilátó mellett a Zengő-vár jelentéktelen romjait is megpillantjuk.

Továbbindulva jelünkről balra leágazik a K▲ és a S▲ jelzés, melyek Püspökszentlászló, illetve Hosszúhetény felé igykeznek. A mi jelzésünk hatalmas bükkfák árnyékában és gyökerein keresztül vezet nagyon-nagyon meredeken egyre lefelé. A közel nyolcszáz méteres lejtmenet végén, egy keskeny kocsiúton balra indulunk tovább. Rövidesen egy erdészeti műúthoz érkezünk, ahol találkozunk a Réka-kunyhó felől érkező K◼ jelzéssel, mellyel Püspökszentlászlóig együtt ereszkedünk le egy meredek szurdokban. Bár jelzésünk csak érinti a kis üdülőfalut, annak mesés arborétumát és a püspöki kastélyt feltétlenül keressük fel!

Utunk az arborétum kerítése mellett jobbra, északi irányba betér az erdőbe. Egy kis tisztást elhagyva igen meredeken indulunk neki a hegyoldalnak, a mély völgyből kibukkanva átkelünk az erdészeti műúton, majd a Diós-kút csordogáló forrásánál frissülhetünk fel. Innen egy igen meredek, de rövid ösvényen kapaszkodunk tovább. A tetőre érve jobbra indulunk, majd a gerincen követjük jelzésünket. Rövidesen keresztezi utunkat a Pusztabányáról a Réka-vár felé tartó Z jelzés. Az útelágazástól nemsokára a Kisújbánya felett elterülő, hatalmas mezőre jutunk, ahol kellemes pihenő és kilátás vár ránk. A Miske-tető mezejét átszelve érjük el a Kisújbányára vezető műutat, ahol a K jelzés fut keresztbe. Köves, meredek úton kapaszkodunk fel a Z▲ jellel együtt a Cigány-hegy kilátójához, ahonnan a Mecsek hegyvonulatainak fantasztikus panorámája tárulkozik elénk. Tovább indulva számos turistajel csatlakozik hozzánk, keresztezi utunkat, majd válik le rólunk – K+, P, S+, Z▲. Igen meredeken kapaszkodunk felfelé a kocsiúton, mígnem a nyeregben megpillantjuk a S▲ jelzést, mely Tolna megye legmagasabb pontjára, a Dobogóra csalogat minket. Az 594 méter magas csúcson egy kopjafát találunk.

Visszatérve jelünkhöz, a vízválasztótól lefelé indulunk tovább, majd rövidesen jobbra elhagy minket a Z▲ Szászvárra tartó jelzése. Innen 20 perces lejtmenet után a Vörösfenyő kulcsosházhoz érkezünk. Szép környezet, esőbeálló, padok, szalonnasütő várja a megfáradt vándort. A turistautak csomópontjából mi továbbra is a S jelzést követjük a P+ jelzés társaságában, mely egy kilométer után balra letér Magyaregregy felé. Az elágazástól kétszáz méter után egy erdészeti útra térünk, majd jelünk balra ismét becsalogat minket az erdőbe. Egy nagy hurkot leírva bukkanunk ki ismét az aszfaltútra, melyen rövidesen a nagyon szép fekvésű Kárászra érkezünk. Előbb elmegyünk a volt strand, az ifjúsági tábor, majd a templom mellett, így érkezünk a kis falu főutcájára, melyen balra fordulva néhány perc alatt a buszmegállóhoz érkezünk.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Pécs, illetve Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Pécsváradra. A Kollégium nevű emgállóban érdemes leszállni.
 • A túra végén a Kárász, autóbusz-váróterem megállóból tudunk hazautazni.

Prístup

 • A túra útvonala közvetlenül a buszmegállóból indul, és oda is érkezik.

Parkovisko

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott.

Súradnice

DD
46.158173, 18.422380
DMS
46°09'29.4"N 18°25'20.6"E
UTM
34T 300980 5114851
what3words 
///resizing.feuds.intimately
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv

Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum

Mapa doporučená autorom

Mecsek turistakalauz

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(4)
Géza Ördögh
2022-06-25 · Community
Nagyon jó és nehéz túra! Én oda vissza teljesítettem de megszenvedtem!
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2022-06-25
Fotografia: Géza Ördögh, Community
Adrienn Vida
2021-03-13 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-03-13
Fotografia: Adrienn Vida, Community
Fotografia: Adrienn Vida, Community
Fotografia: Adrienn Vida, Community
Fotografia: Adrienn Vida, Community
Fotografia: Adrienn Vida, Community
Róbert Lencsés
2019-11-19 · Community
Helyenként kifejezetten nehéz tereppel kellett megbirkózni, cserébe viszont lenyűgöző tájban gyönyörködhettünk. Csodás túra volt!
Zobraziť viac
2019. november 19., kedd 0:47:00
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:47:40
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:48:21
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:48:41
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:48:52
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:48:59
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:49:13
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:49:25
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
2019. november 19., kedd 0:49:36
Fotografia: Róbert Lencsés, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 19

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
19,2 km
Trvanie
6:00 hod
Stúpanie
740 m
Klesanie
757 m
Najvyšší bod
679 m
Najnižší bod
189 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Scénický Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Lineárna trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 10 waypointy
 • 10 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp