Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Patakparti kalandozás a Kupi-erdőben

· 4 reviews · Peší výlet · Marcal-medence · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Balról erdei-, jobbról feketefenyves szegélyezi az utat
  / Balról erdei-, jobbról feketefenyves szegélyezi az utat
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Körös-patakon
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hosszú, egyenes, kavicsos úton haladunk
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tanösvény az erdeifenyvesbe is betér
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdeifenyves a Kupi-erdőben
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tanösvény a bekerített részen
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent-kút és környéke
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Játszótér a Esterházy Erdészeti Erdei Iskolánál
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 8 6 4 2 km Kupi-erdő Kupi-erdő
Könnyed, tanösvényes családi körtúra a Kupi-erdőben a Szent-kút és a Körös-patak érintésével, amelynek során az erdőtömb természeti értékeivel is megismerkedhetünk.
Otvorené
Ľahká
Trasa 9,7 km
2:40 hod
151 m
151 m
203 m
172 m

Kup és környéke földtani szempontból a Dunántúli-középhegység mélybe süllyedt részeként értelmezhető, ami 20-30 millió éve már egy szárazföldi medence volt, amibe délnyugat felől a Balaton térségéből egy nagy folyó szállította a hordalékát. Az így keletkezett változatos összetételű kavics- és homokrétegre vékony talajréteg települt, amelyen jellemzően a középhegység és a Kisalföld egykori tölgyesei közötti átmenetet képező gyertyános-kocsányos tölgyes erdőtársulás alakult ki. A Kupi-erdő egy fokozottan védett, dekoratív kis növénynek, a halvány sáfránynak is otthont ad.

Adottságai és a 130 éve tartó üzemtervezésnek köszönhetően a Kupi-erdő a Bakonyalja erdészeti szempontból egyik legértékesebb területe. A Körös-patak partján, ahol jól megfigyelhető a patakmeder vándorlása, a tölgyeseket gyertyános égerliget váltja. A túra elején és végén az itteni homokos talajt kedvelő erdeifenyves mellett is elhaladunk az Esterházy Erdészeti Erdei Iskolánál, ahol egy erdei játszóteret is kialakított a terület üzemeltetője. A Tallós Pál tanösvény táblái bőséges információval látnak el minket a túra során. A kör egyik különlegessége a Szent-kút nevű forrás.

Autorov tip

 • Az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ mellett egy jól felszerelt játszótér várja a családok legapróbb tagjait.
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
203 m
Najnižší bod
172 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

štart

Kup, 8402-es számú út, Kupi-erdő bejárata (197 m)
Súradnice:
DD
47.231025, 17.478420
DMS
47°13'51.7"N 17°28'42.3"E
UTM
33T 687605 5233817
what3words 
///similarities.rift.flux

ciel

Kup, 8402-es számú út, Kupi-erdő bejárata

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Az aszfaltos úttól a P jelzésen indulunk el délnyugat felé, majd áttérünk a Tallós Pál tanösvényhez a jobbra ágazó P+ jelzésre.
 • A tanösvényen a ZT jelzések vezetnek végig.
 • A 8. állomás felé az erdei iskola mögötti kereszteződésben kell balra kanyarodni a ZT jelzésen.
 • A zárt területről kiérve a homokos úton balra fordulunk a P+ jelzéssel.
 • A nagy kereszteződésben a már ismert P jelzésen jutunk vissza a kiindulási pontunkra.

 

A túráról részletesen

Az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központig

Értékénél fogva a Kupi-erdőtömb nagyon régóta erdészeti hasznosítás alatt áll. 1623-ban került a gróf Esterházy családhoz, majd 1872-ben hitbizományi tulajdonba, de a terület haszonélvezői továbbra is ők maradtak.

Az aszfaltos úttól a P jelzésen indulunk el délnyugat felé. A 2 km hosszú egyenes, szintben haladó, kavicsos erdészeti út elsőre úgy tűnik, nem tartogat nagy izgalmakat, menet közben azonban rájövünk, hogy már az erdő is különleges. Utunkat egybefüggő erdeifenyves szegélyezi, ami a tömb leggyakoribb erdőtársulása a gyertyános-kocsányos tölgyes mellett - és ezen a vidéken egyébként ritkának számít. Az erdeifenyvest már messziről fel lehet ismerni a törzs felső részének és vastag ágainak szép, rókavörös színű kérgéről. Monokultúrái azonban jelentősen csökkentik a biológiai sokféleséget, melynek egyik hatása, hogy utat nyithatnak inváziós fajok, mint például az itt is megfigyelhető észak-amerikai eredetű mirigyes bálványfa megjelenéséhez. Körülbelül 1 km után érünk Füstös Sándor-emlékhelyre, ahol a pápai úri szabómester, vadász emléktáblája mellett a vadász Iván Ferenc és Tibor, valamint a pápai vadásztársaság emlékoszlopát is megtaláljuk.

A kereszteződés után találjuk a terület legjelentősebb természeti értékét jelentő hagymagumós növény, a nősziromfélék családjába tartozó halvány sáfrány termőhelyét, amelyre tábla is felhívja a figyelmünket. A nemzetség neve a gasztronómiában használt jóféle sáfránynak köszönhető, és az arab sahafran, zafran szóból származik, ami sárgát jelent, utalva bibeszálainak színező hatására. Latin nevét a görög krokhé szóból kapta, ami magyarul fonalat jelent, utalva a virág fonalas bibéjére. A faj elterjedési területe az Alpok délkeleti részétől Erdélyig, délen pedig Macedóniáig húzódik. Hazai első előfordulását Tallós Pál, a híres erdész-botanikus kutató ismertette, aki a pápai piacon sáfrányokat áruló asszonyoktól tudakolta ki a növény egy másik, környékbeli (pápasalamoni) termőhelyét. A fajt eredetileg kárpáti sáfránynak azonosította, és csak sok évre rá, genetikai vizsgálatoknak köszönhetően került mai taxonómiai helyére. Hogy nagyon közel járt az igazsághoz, az is mutatja, hogy a halvány sáfrány egy hibrid faj, melynek szülőfajai a jóval gyakoribb kárpáti és a fehér sáfrány. Az erdő további védett növényei a szártalan kankalin és a nagyobb termetű, erősen mérgező farkasölő sisakvirág.

Nemsokára elérjük a Körös-patak hídját, majd a pár száz méterre levő táblás kereszteződésben jobbra fordulunk a K+ jelzésre. 400 m múlva megérkezünk az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központhoz. Gyerekekkel érkezőknek érdemes itt egy kis pihenőt tartani, és kipróbálni az erdei játszóteret. Innen indul a Tallós Pálról elnevezett tanösvény is, amelynek 7. állomásáig egy rövidebb, 1 km-es, 20. állomásig pedig egy hosszabb, 4 km hosszú körtúrával juthatunk el. 

Kis kör

Az épületek utáni kereszteződéstől 180 m-re fordul jobbra a tanösvény, majd átvezet a Bakonyból érkező és a Marcal-medencébe tartó Körös-patakon. Tábla ismerteti az erdei élőlények táplálékhálózatokban betöltött szerepét. Egy nagy félkört leírva érünk vissza kanyargós patakhoz. Itt jól megfigyelhető, hogy a meanderek során miként építi a vízfolyás a forrásvidéke felől szállított apró szemű hordalékával a kanyarulatok belső oldalát, miközben a külső oldalt alámosva folyamatosan pusztítja azt, a leszakadt üledéket távolabb lerakva. Áradáskor gyakran előfordul, hogy a patak átvágja a kanyarulatot, ezáltal egy új, rövidebb medret vág magának: a vízfolyás medervonala állandó mozgásban van. A patakon egy fahídon kelünk át, majd idős erdeifenyvesbe érünk be a lepkéknek és bogaraknak szentelt 7. táblánál. A kavicsos úthoz érve jobbra fordulunk.

Nagy kör

A 8. állomás felé az erdei iskola mögötti kereszteződésben kell balra kanyarodni, majd balra tartva a ZT jelzést követni. A tőlünk jobb oldalon lévő vadkerítésen egy kaput találunk; ezen átjutva érünk a bakonyaljai tölgyeseket bemutató táblához. A homokos úthoz érve balra fordulunk, és a P+ jelzéssel együtt megyünk tovább 300 m-t. Az útjelző táblánál jobbra betérünk az erdőbe, és hamarosan megérkezünk a Szent-kút nevű forráshoz, valamint a mellette kialakított pihenőhöz.

A Bakony karsztosodott mészkő- és dolomitterületein lehulló csapadék töredezett, mésztartalmú kőzeteken át szivárog a mélybe. Ez a karsztvíz az alapja az egész térség ivóvízellátásnak, mely a Kisalföld felé tartó útja során a medencék üledékeiben tárolt vízzel keveredve források formájában lép felszínre a hegylábi területeken. Ez az oka annak, hogy az ilyen kis forrásoknak, mint amilyen a Szent-kút is, a hozama nagyon ingadozó. Ásványi anyagokban gazdag vizének nagy kalciumtartalmát a meder alján látható mészbevonatos kavicsok is jelzik.

Jobbra tartva indulunk tovább a Körös-patak partján. A jó vízellátottságú talajon a vízfolyást kísérő hangulatos gyertyános égerligetben sétálunk. Az aljnövényzet leggyakoribb faja a podagrafű, melynek fiatal leveleit régen főzelékként fogyasztották, míg szárából köszvény kezeléséhez készítettek borogatást. Tavasszal, lombfakadás előtt a geofiton számos jellegzetes fajával találkozhatunk, úgymint az odvas keltike vagy a bogláros szellőrózsa.

A pataktól eltávolodva egy széles, homokos útra érünk, amin jobbra fordulva pár kotorék mellett gyalogolunk el. A következő tábla után újabb kapun megyünk át egy bekerített területre, ahol a tarvágásban aranyvesszősben folytatjuk utunkat. A kerítés túlsó vége után, a bakonyi erdők történetét bemutató táblánál jobbra fordulunk, majd a magaslest elhagyva nem sokkal balra letérünk az útról. A nagyvadas táblánál jobbra, majd a következő kereszteződésnél ismét balra megyünk tovább, míg a kocsányos tölgyesbe beérve egy erdei bútorgarnitúrával felszerelt esőbeállóhoz érünk. Itt élesen jobbra kanyarodunk, és a kanyargó úton 300 m-t megtéve érjük el a tanösvény már bejárt szakaszát. A kavicsos útra kiérve balra fordulunk, és a nagy kereszteződésben a már ismert P jelzésen jutunk vissza a kiindulási pontunkra.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Pápa/Győr és Ajka/Nagykanizsa/Sümeg között járó távolsági buszról a Kupi erdő bejárati út nevű megállóban érdemes leszállni.

Prístup

 • A buszmegállóból déli irányba induljunk az út mentén. 350 méter után a túra kezdőpontját jelentő bekötőutat az út jobb oldalán találjuk (az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola táblái megkönnyítik a kezdőpont beazonosítását). 

Parkovisko

 • Autóval Kup, vagy Bakonypölöske felől érhető el a túra kezdőpontja,  ami a két település között félúton van.
 • Az erdőbejárón tudunk parkolni a KRESZ szabályainak megfelelően.

Súradnice

DD
47.231025, 17.478420
DMS
47°13'51.7"N 17°28'42.3"E
UTM
33T 687605 5233817
what3words 
///similarities.rift.flux
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Bakony útikalauz

Mapa doporučená autorom

Bakony térkép

 

Vybavenie

 •  Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. 

Základné vybavenie na turistiku

 • Pevná, pohodlná a nepremokavá turistická obuv alebo trekkingová obuv
 • Vrstvené oblečenie odvádzajúce vlhkosť
 • Turistické ponožky
 • Batoh (s krytom proti dažďu)
 • Ochrana pred slnkom, dažďom a vetrom (čiapka, opaľovací krém, vodotesná a vetruvzdorná bunda a nohavice)
 • Slnečné okuliare
 • Turistické palice
 • Dostatočný prísun pitnej vody a občerstvenia
 • Lekárnička
 • Blistrová súprava
 • Spací vak / taška na prežitie
 • Deka na prežitie
 • Čelovka
 • Vreckový nôž
 • Píšťalka
 • Mobilný telefón
 • Hotovosť
 • Navigačné zariadenie / mapa a kompas
 • Núdzové kontaktné údaje
 • Občiansky preukaz
 • Na základe vybranej aktivity sa generujú zoznamy "základného" a "technického" vybavenia. Nie sú úplné a slúžia len ako návrhy, čo by si mal/a zvážiť pri balení.
 • Pre tvoju bezpečnosť by si si mal/a pozorne prečítať všetky pokyny na správne používanie a údržbu tvojho vybavenia.
 • Uisti sa, že vybavenie, ktoré si prinesieš, je v súlade s miestnymi zákonmi a neobsahuje zakázané položky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

3,8
(4)
Csaba Oszkó
2021-11-07 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-05-02
Fotografia: Csaba Oszkó, Community
Fotografia: Csaba Oszkó, Community
Fotografia: Csaba Oszkó, Community
Fotografia: Csaba Oszkó, Community
Fotografia: Csaba Oszkó, Community
Fotografia: Csaba Oszkó, Community
Barbara Tóth
2021-02-16 · Community
A tanösvény könnyen járható, lényegében semmi emelkedő. Hóvirágok borították a patakpart környékét, gyönyörű volt. Kutyásoknak is ajánlom. A táblák viszont tényleg elhanyagoltak, egy kis karbantartással nagyon jó kis célponttá lehetne tenni. A képeket meg elforgatja a rendszer...🤔
Zobraziť viac
2021. február 16., kedd 15:28:29
Fotografia: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:28:43
Fotografia: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:28:52
Fotografia: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:29:05
Fotografia: Barbara Tóth, Közösség
2021. február 16., kedd 15:29:18
Fotografia: Barbara Tóth, Közösség
Ákos Szalai
2020-11-01 · Community
A gyertyános-tölgyes erdő nagyon szép, a kis patakkal pedig még hangulatosabb. Az erdőt az itt megadott útvonal szerint jártam be, egy idő után a turista jelzések eltűnnek, de az iranyt jelző tablákra bátran lehet hagyatkozni. Összességében valóban elhanyagolt az ösvény és az ismeretterjesztő táblákra is ráférne már a felújítás. A túra legszebb része a Szentkút-forrás volt.
Zobraziť viac
Szentkut
Fotografia: Ákos Szalai, Közösség
Ősz1
Fotografia: Ákos Szalai, Közösség
Gomba
Fotografia: Ákos Szalai, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 17

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
9,7 km
Trvanie
2:40 hod
Stúpanie
151 m
Klesanie
151 m
Najvyšší bod
203 m
Najnižší bod
172 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Flóra a fauna Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp