Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Panorámaút Óbuda és Hűvösvölgy között, a Hármashatár-hegy kultúrerdejének ösvényein

· 3 recenzie · Peší výlet · Budai-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A túra kiindulópontján a Tábor-hegyet vesszük célba Budapest peremén
  A túra kiindulópontján a Tábor-hegyet vesszük célba Budapest peremén
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 8 7 6 5 4 3 2 1 km Tábor-hegyi-barlang Guckler Károly-kilátó Árpád-kilátó Oroszlán-szikla
Buda északi határában a Hármashatár-hegy tágabb tömbjét járjuk be, ahol a barlangok mélyétől a hegytetők szikláinak kilátópontjáig érdekes és látványos képződményeket, épületeket érintünk.
Otvorené
Ľahká
Trasa 8,2 km
2:45 hod
404 m
474 m
485 m
162 m

Meglepően látványos és geológiailag érdekes Budapest ezen hegyvidéki szeglete. A Hármashatár-hegy tágabb környezetének legszebb és leghangulatosabb részeit fűzi fel a túra, ahol számos mesterséges és természetes kilátópontot találunk. Rejtett kincsekben is bővelkedik a vidék; barlangokat és érdekes sziklaképződményeket is útba ejtünk. A természetes átszakadással megvilágított Táborhegyi-barlang vagy a sziklaboltívként feszülő Kőkapu, a Kecske-hegy dolomittornyai vagy az Apáthy-szikla impozáns bástyája mind önmagában is megéri a sétát. Formájuk és keletkezésük is érdekes, a szikláktól feltáruló kilátás pedig jutalom a lerótt kilométerekért.

A túra rögtön az elején meredeken kaptat a Tábor-hegy oldalában, majd a Hármashatár-hegy tetejére küzdjük fel magunkat a Nagy-Farkas-torkon át. Fáradozásunk gyümölcsét azonban aranyalmaként megkapjuk a Guckler Károly-kilátóban a hegytetőn: a Budapestre nyíló Legteljesebb panorámát élvezhetjük a Duna völgyének természetes kitárulkozásával. Innentől a túra végéig lefelé ereszkedünk. Utolsó kilátópontunk, az Apáthy-szikla a budapesti dolomittornyok leglátványosabbika. Az egész Hűvösvölgy a lábunk előtt hever, mint egy őrtoronyból látjuk be a hegyvidék utcáit és a szemközt feszülő hegyvonulatot az Erzsébet-kilátóval koronázva.

Autorov tip

 • Ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy a legszebb és legnagyobb budapesti barlangok nyitva vannak a nagyközönség számára. A 29-es busszal a túra végpontjától visszamehetünk a Szép-völgybe, aminek felső részén a Pál-völgyi-, a város felé pedig a Szemlő-hegyi-barlang látogatható a föld alatti csodák megismerésével.
 • Remek lehetőséget kínál a hármashatár-hegyi Rotter Lajos Turistaház a hegyen éjszakázni, így megnézhetjük a naplementét a Budai-hegyek felett vagy a napfelkeltét a város felett.
 • A túra kiegészíthető Solymár felé a Guckler Károly sétányon, illetve a másik végén a János-hegyre, a Normafára is.
Profilový obrázok používateľa Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2022-05-10
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
485 m
Najnižší bod
162 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Asfalt 1,03%Štrk 0,27%Lesná cesta 6,41%Chodník 80,70%Cesta 9,44%nepoznaný 2,11%
Asfalt
0,1 km
Štrk
0 km
Lesná cesta
0,5 km
Chodník
6,6 km
Cesta
0,8 km
nepoznaný
0,2 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • A Hármashatár-hegyről levezető ösvényen lekopott, sziklás felszíneken halad a turistaút. Óvatosan haladjunk a meredekebb, köves részeken!

Štart

Budapest III. kerület, Viharhegyi út buszmegálló (239 m)
Súradnice:
DD
47.552865, 19.014311
DMS
47°33'10.3"N 19°00'51.5"E
UTM
34T 350603 5268515
what3words 
Zobraziť na mape

ciel

Budapest II. kerület, Nagyhíd villamosmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner:

 •  A Viharhegyi útról indulunk a ZΩ jelzésen a Táborhegyi-barlanghoz, majd a Guckler Károly útig.
 • A Guckler-Károly úton röviden a Z+ jelzést követjük.
 • A Z jelzésen felkanyarodva a Nagy-Farkas-toroknál kapaszkodunk a Hármashatár-hegyi útig.
 • K jelzésen jutunk a Hármashatár-hegy csúcsára.
 • A K↺ jelzésen ereszkedünk le a csúcs nyugati oldalán az Újlaki-hegy alá, az aszfaltútig.
 • A S jelzésen meredeken megyünk lefelé a Hármashatárig, ahol ismét csatlakozunk a K jelzéshez az Árpád-kilátóig.
 • Az Árpád-kilátótól végig a Z jelzést követjük lefelé a Hűvös-völgybe.

Útleírás:

Kapaszkodás a Tábor-hegyre

A Viharhegyi úti buszmegállóból indulunk a ZΩ jelzésen a kertes házak között a Királylaki úton. Figyelmesen kövessük a felfestést, mert két telek közötti keskeny átjárón kanyarodunk be a hegyoldal erdejébe. Szinte azonnal komoly meredekséggel állja utunkat a hegy; az ösvény szerencsére oldalazással cselezi ki a kaptatót, de így is rögtön komoly erőfeszítést igényel túránk első szakasza - a lankás területeket ugyanis elfoglalta a világháború után gyorsan terjeszkedő város. A régi világban itt még erdők húzódtak, alattuk a laposabb lejtőket szőlők borították, amiket Óbuda többségi német lakossága előszeretettel művelt a kedvező éghajlaton, Rajna-völgyi gyökereiket tovább éltetve. A filoxéra és a háború utáni változó világ azonban átalakította a vidéket. A szőlők elgazosodtak, de az erdőket is nagyrészt kivágták itt a háború ínséges éveiben.

A hegyoldalban kaptató ösvény egy szintben haladó út elágazásához érkezik. A rövid kitérő a Tábor-hegyi-barlanghoz vezet, aminek bejáratát vasrács védi - legtöbbször nyitva találjuk a kíváncsi felfedezők jóvoltából, de igazából a látvány és a hely hangulata a meghatározó a barlang előterében. Belátni innen az Aranyhegyi-patak torkolatát a széles Duna völgyében és a város által elfoglalt tágas térséget. Körülöttünk azonban buja természet honol, a sziklás kiszögellést sűrű cserszömörcés bokorerdő borítja. A barlang leglátványosabb része innen is megpillantható, ahogy a tágas, gömbfülkék sorából álló terem felkapaszkodik a dolomitpillér belsejében. A dolomit karbonátos kőzetek egy kevésbé oldódó változata, amiben barlangok kevésbé fejlődnek ki, ennek ellenére a Budai hegyekre jellemző termálvíz-feláramlás jelentős járatokat oldott ki a hegyből. A Tábor-hegyi barlang a maga 160 néhány méterével jelentősnek számít a dolomitbarlangok sorában, még ha a járatok jelentős része szűk kuszoda is.

Visszatérve a kaptatóhoz egy kanyarral a dolomitpillér felé fordulunk, és a szintemelkedés jelentős részét a legmeredekebb térszínen leküzdjük. A megváltást jelentő Guckler út szintben haladó bevágásán folytatjuk észak felé a Z+ jelzésen. A terület múlt századi erdészeként Guckler Károly egy jól járható feltáróutakat létesített a Hármashatár-hegy meredek térszínein, így tiszteletére róla nevezték el később a kedvelt sétáló- és futóutat.

A sétányon megkerüljük a Kis-Farkas torok bevágását, és a mellékgerinc túloldalán a Nagy-Farkas-torok teknőjében leküzdjük a maradék szintet a Tábor-hegyből a Z jelzés kíséretében. Öreg bükkök között a hegy platójának lapos térségére érünk, ahol a Hármashatár-hegyre igyekvő aszfaltúttal párhuzamosan jobbra ráfordulunk a K jelzésre. A Farkas-torok faragta nyereg lankája után az aszfaltsávot keresztezve újabb kapaszkodásba kezdünk a virágos kőrisekkel bokros erdőben.

A Hármashatár-hegy kilátópontján

A dolomitsziklás, görgeteges ösvényen érkezünk fel az udvarház étterem épületét kerülve az átjátszótornyokkal tűzdelt csúcstömbre. A foghíjas karsztbokorerdőt a régi vitorlázópálya nyitja nyugat felé, ahonnan remek kilátásunk van a Pesthidegkúti medencére és a környező Budai-hegységre. A bunkerekkel éktelenkedő csúcs túloldalán egy érdekes, három- és hatszögekből felépülő, gömb alakú szerkezet áll, a Guckler Károly-kilátó. Amit a nyiladékból nem pillanthattunk meg, az innen, a csúcs keleti oldalából elénk tárul. Hosszan nyílik keresztbe a Duna tágas völgye a szerteágazó főváros végtelenbe vesző épületeivel sűrűn benőve. A belváros, a vár környéke, a Parlament és a hidakkal behálózott Duna ezüstös vonala is feltűnik dél felé. A leglátványosabb azonban a szomszédos gerinc, a Kevély és a Pilis fehér sziklákkal hintett hátai, amik az északi láthatárt uralják. Alattunk az egykori hangárok épületei, illetve a felújított hármashatár-hegyi Rotter Lajos Turistaház bújnak meg az átjátszótornyok árnyékában.

Visszatérve a csúcs túloldalának nyiladékához nyugat felé indulunk tovább a repülőpályából megmaradt rét mentén a K↺ jelzésen. Lankásan ereszkedünk alá, majd a sziklás gerinc alatt bokros, ligetes kőriserdőben harántolunk egészen a szomszédos Újlaki-hegy lábáig. Itt csatlakozik a S jelzés, amivel közösen megyünk lefelé, majd le is térünk vele jobbra a tömb túloldalának meredélyén, a Szépvölgyi út aszfaltsávját keresztezve. Amit a Tábor-hegyi túloldalán felkapaszkodtunk, azt hasonló meredekséggel itt elveszítjük. Szerencsére rövidesen megenyhül a lejtő, és a Határ-nyereg lapályán már kényelmes sétaúton oldalazunk tovább a K jelzésen.

Budai sétányokon; kilátópontok a város peremén

A szintezések után jóleső lankás sétányon oldalazunk tovább a Kecske-hegy oldalában a Kecske-sziklák alatt. A fehér dolomittornyok meredek szirtjei magasodnak felettünk, mint a fehér sziklakecskék az őket őrző oroszlán előtt. A kép csak metaforikus, bár a legalsó tömböt, amit az út is érint, valóban oroszlán formára faragták ki a sétány létesítésekor. A sziklaalak mára már csak sejteti elődjét, a II. világháború alatt ugyanis az oroszlán fejét szimbolikusan letörte a vörös hadsereg egyik katonája.

A kényelmes oldalazás egy enyhe emelkedővel érkezik fel a Látó-hegy tetejére, ahol az Árpád-kilátó patinás kőből épült pavilonja tekint le Budapestre. Innen még közelebbről szemlélhetjük a város központját, látványosabb a belvárosi hidakkal beszőtt Duna kanyarulata a Gellért-hegy előtt, a várral és a Parlamenttel koronázva. A házak tengerében az utolsó zölden maradt folt közvetlenül alattunk a Ferenc-hegy, ami alatt a Szemlő- és a József-hegy már beépült oldalával szemben a Mátyás-hegy is tartja még a kevés zöld területet, ami megmaradt a budai erdőkből a város peremén.

Aki hallotta már a kifejezést, miszerint Budapest a barlangok fővárosa, annak az imént felsorolt nevek is ismerősen hangzanak. Mindegyik hegy egy-egy látványos és híres barlangot rejt, amik közül a Szemlő-hegyi-barlangot és a Mátyás-hegyivel egy rendszert alkotó Pálvölgyi-barlangot kiépített útvonalon tekinthetünk meg, míg a Mátyás-hegyi-barlangba overallos felfedezőtúrák indulnak a nemzeti park szervezésében. Valójában a Szép-völgy köré csoportosuló barlangok feltételezhetően mind egy rendszert alkotnak; sokuk kapcsolatát sikerült is már megtalálni vagy tudományosan kimutatni, így egy hatalmas barlangrendszer körvonalazódik ki végig alattunk a barlangászok szűnni nem akaró kíváncsiságának köszönhetően. A járatok jelenleg bejárt hossza meghaladja a 31 kilométert. Hazánk leghosszabbja a Pálvölgyi-barlangrenszer - a tendencia töretlen, és amint sikerül bekapcsolni egy újabb nagyobb barlangot, ugrásszerűen növekedik a hossza.

A Z jelzéssel jobbra, dél felé ereszkedünk a Látó-hegy sziklás oldalában. A sétány lépcsőkkel és támfallal könnyített, így kényelmesen érkezünk a Törökvész út nyergéhez. Itt akár be is fejezhetjük túránkat - bár az utolsó szakasz már végig lefelé halad, és érinti a jellegében leglátványosabb kilátópontot, az Apáthy-sziklát.

Az ösvény az út túloldalán harántol tovább; a kőrises karsztbokorerdőben elhalad a Kőkapu látványos eróziós formája mellett. Az agyagtól vöröses sziklatorok a szakemberek szerint a Pannon tenger hagyatéka, az évmilliókkal ezelőtti tengerpart hullámok vájta ürege. A szomszédos Apáthy-szikla több hasonló üreget is rejt.

Ahogy a hegygerincet megkerüljük, a túloldalon előtűnik a Hűvösvölgy fölé tornyosuló Apáthy-szikla dolomitbástyája. A kilátás egyszerűen pazar a torony tetejéről: a város külső utcái a lábainknál hevernek, míg szemben a legjellegzetesebb budai hegyek, az Erzsébet-kilátóval koronázott János-hegy és a monumentális adótoronnyal tűzdelt Szabadság-hegy terpeszkedik a hegyvidéki kerület fölé.

Innen már visszaérkezünk a város hegyvidéket behálózó utcafonatához. Lépcsősorokon, hangulatos kertvárosi utcákon ereszkedünk alá a Nagy-Hídhoz, ahol a villamosmegállónál véget ér budapesti látványtúránk.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Szentlélek tértől (Árpád-híd, budai hídfő) utazhatunk a 147-es busszal a Viharhegyi úti buszmegállóig, ahonnan a túra indul.
 • A túra végállomásáról, a Nagyhíd megállótól az 56-os villamossal jutunk vissza a városba a Széll Kálmán tér irányába.

Prístup

 • A túra a buszmegállóból indul, és a villamosmegállóba érkezik.

Parkovisko

 • Budapesten ne használjunk autót, éljünk a tömegközlekedés lehetőségével!

Súradnice

DD
47.552865, 19.014311
DMS
47°33'10.3"N 19°00'51.5"E
UTM
34T 350603 5268515
what3words 
Zobraziť na mape
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(3)
Krisztina Gallai
2021-11-01 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-10-31
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Fotografia: Krisztina Gallai, Community
Dominika Buótyik
2021-07-27 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-07-03
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Fotografia: Dominika Buótyik, Community
Gabi Mazurkáné
2021-05-29 · Community
Elírás történt, mivel nem a 147-es, hanem a 137-es busszal érhetjük el a Startot. A túra nagyszerű, remek kilátásokkal. Az állóképességet én két ■-val jelölném.
Zobraziť viac

Fotografie iných

+ 15

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
8,2 km
Trvanie
2:45 hod
Stúpanie
404 m
Klesanie
474 m
Najvyšší bod
485 m
Najnižší bod
162 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Etapová trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Flóra a fauna Tajný tip Vrcholová trasa Vhodné pre psov Zdravé podnebie Lineárna trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 9 waypointy
 • 9 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp