Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Panorámakör a Vértes szegélyén

· 55 recenzie · Peší výlet · Vértes · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Vértes dolomit-sziklagyepei
  A Vértes dolomit-sziklagyepei
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km
Kellemes félnapos kirándulás a Vértes platójának egyedi hangulatot rejtő nyugati sziklabércein, melyekről a Móri-árkot és a túloldalon hullámzó Bakonyt csodálhatjuk, illetve ősszel a sziklavilágot lakó növényzet varázslatos színkavalkádjában gyönyörködhetünk.
Otvorené
Ľahká
Trasa 8,3 km
2:30 hod
264 m
264 m
410 m
224 m

A Vértes délnyugati csücske a térképre tekintve nem tűnik valami hívogató szegletnek, a Kopasz-domb elnevezés eleve szerény magasságokról árulkodik. Ugyanakkor a helyszínen azonnal kiderül, hogy jó ötlet felkeresni a Csákberény és Csókakő között hullámzó sziklagyepes és karsztbokorerdős bérceket, mert egyedi hangulatuk igen kellemes turistautat rejt. A változatos panorámájú ösvényt igen rövid idő alatt végigjárhatjuk még gyerekekkel, családdal érkezve is.

Csákberényből indulva felkapaszkodunk a Kopasz-hegy oldalára, és a gyepes ligetláncolat tisztásfoltjait egymás után felfűzve érkezünk meg az élesen leszakadó dolomitbércekre. Egyik panorámát követi a másik, végül rövid erdei sétával érjük el a Gémförtés-völgy alján futó turistautat. Erről az oldalról is dolomitsziklák szegélyezik a Kopasz-dombot, csak éppen az erdőborította bércek az őket fedő mohák és zuzmók sötét tónusai miatt jóval komorabbak másik oldali, napsütötte társaiknál.

Kellemes délutáni kirándulás, melynek nagy részében panoráma kíséri lépteinket, ráadásul magasra kapaszkodnunk sem kell.

Autorov tip

 • A Gémförtés-völgy helyett északra is tarthatunk, és felkereshetjük a csókakői várat a Z, majd ZL jelzéseken. Ebben az esetben vagy a településről utazunk haza (esetleg vissza Csákberénybe), vagy a Móri Ezerjó Borúton sétálunk át Csákberénybe. A kitérő nem nagy, de így már bizonyosan szükséges a kiránduláshoz legalább egy fél nap.
 • A Z▲ második kiágazása a túra legfontosabb pontja, hiszen itt jutunk ki a panorámaösvényre. Azonban a letérőt nehéz észrevenni, használjunk GPS-t! Segít az útleírás vonatkozó része is.
Profilový obrázok používateľa Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2020-02-07
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
410 m
Najnižší bod
224 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • A turistaúton technikai kihívásokat nem találunk, a sziklák esőben persze csúszósak lehetnek, de az ösvény nem érint igazán kitett terepet.

Tipy a rady

 • Információk a Móri Ezerjó Borútról itt.

Štart

Csákberény központja (buszmegálló) (225 m)
Súradnice:
DD
47.349673, 18.327361
DMS
47°20'58.8"N 18°19'38.5"E
UTM
34T 298146 5247487
what3words 
///mediocrity.transitions.babbles
Zobraziť na mape

ciel

Csákberény központja (buszmegálló)

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Csákberényt a Z+ jelzésen hagyjuk el.
 • Az első elágazásnál balra térünk a Z▲ jelzésre.
 • Visszacsatlakozunk a Z+ jelű turistaútra (bal irány).
 • Nehezen felismerhető helyen, egy ligetes szakaszon balra kell fordulnunk a kopott festésű Z▲ jelzésre ismét.
 • Újra a Z+ jelbe csatlakozunk, ezt követjük bal felé.
 • A Z elágazásánál élesen jobbra frodulunk, és ezen az úton megyünk vissza Csákberénybe

A túráról részletesen

Föl a sziklák közé

Csákberény központjából indulunk, és még egy darabig a település utcáit rójuk. Egy kereszteződésnél a Z jobbra fordul (ezen fogunk visszatérni), mi pedig átvágunk egy tavacskát is rejtő apró parkon. Gesztenyefasor alatt kísérjük az erdőszélt az aszfalton baktatva, és nagyjából fél kilométer után térünk be jobbra, a fák közé (Z+ jelzés).

Elhagyunk egy emlékoszlopot, és mérsékelten emelkedünk. Ügyeljünk rá, hogy a fenyvesfoltnál a Z▲ jelzés egyenesen halad tovább, míg a Z+ jobbra folytatódik - előbbit követjük, mert utóbbi viszonylag érdektelen erdőkbe vezet. Az emelkedő végén elérünk egy kis méretű gödröcskét, talán egy egykori bánya benövényesült mélyedése lehet, mi a peremén maradva haladunk. Ezzel meg is érkezünk a panorámaösvény első kilátóhelyére: a meredeken lejtő hegyoldal erdőszélén, szintben keresztezzük a tisztást. Balra feltárul előttünk a Móri-árok - megismerkedünk a látvánnyal, amely egész utunkon kísérni fog, csak éppen különböző szögekből fogjuk szemlélni.

Dolomitbércek a Móri-árok peremén

Újra erdőbe érünk, és folytatjuk a szelíd emelkedést. Egy minden oldalról zárt ligetben elhaladunk a Kopasz-domb legnagyobb magaslata (340 m) mellett. Erdei szakaszok és apró rétek váltják egymást, az ismét Z+ jelzésű út kissé egyhangú részén járunk, de ne lankadjon a figyelmünk, mert könnyen elvéthetjük túránk legfontosabb elágazását: hamarosan balra kell fordulnunk, hogy felkeressük a hegységet szegélyező dolomitsziklákat. A kereszteződést sajnos semmilyen tábla nem jelöli, és dél felől érkezve gyakorlatilag lehetetlen észlelni, talán csak a fűben megbújó, szűk ösvény csíkja segíthet. A csenevész növényzeten jelzést nemigen lelünk, amikor megérkezünk egy bokros rétre: jobbra öreg, kiszáradt fa girbegurba alakja áll, és ha elmegyünk mellette, a túloldal felől felfedezhetjük rajta az igencsak megkopott jelzést, ami az elágazást hivatott mutatni. Rátérünk tehát a Z▲ jelzésre, és ereszkedni kezdünk a hegység pereme felé. Átvágunk egy mezőn, majd egy rövid erdei szakaszon, és egyszer csak egy méretes dolomit-sziklataréj előtt állunk. Menjünk végig rajta hosszában, az ösvény jól követhető, érdemes utolsó kiszögelléséig végigjárni a földet fehérlő uszonyként átszakító formációt, és megcsodálni a kilátást. Az alant elterülő, szántók szabdalta kultúrtájon kisebb-nagyobb települések sorakoznak, szemben pedig a Bakony lankái emelkednek - hátrébb feltűnhetnek magasabb csúcsai is. Jobbra-balra pedig a Vértes kopasz, karsztbokorerdős-sziklakibúvásos szélső halmait látjuk. A látképet különösen a fehér sziklák és a köztük sötétlő, csenevész növényzet teszik emlékezetessé. Ősszel a cserszömörce varázsolja festőien tarkává a tájat.

Visszamászva a sziklákon, az ösvény alig észrevehetően balra indul. Murvás, csúszós úton ereszkedünk be egy apró vízmosás völgyébe, hogy aztán felkapaszkodjunk a következő, még szebb, még szélesebb kilátást engedő oromra. Erről az előző bérc bejárt szikláit is látjuk, és kicsit jobban kilátunk észak felé: feltűnik Csókakő is, de a hegyek ölelte vár nem mutatja magát. Jól látható, hogy a sziklákon sekély talaj telepedett meg, ez pedig nem kedvez a nagyobb fásszárúaknak, így hát marad az ördögszántotta felszín gyeptakarója, és a kisebb méretű növényzet.

Szavannaliget a fennsík peremén

Az ösvény ismét emelkedni kezd, kitett, meredek hegyoldalban taposunk, ősszel ezen a szakaszon a legszebb a virágpompa. Mivel az erdőborítás hiányának következtében ezeket a bérceket folyamatosan éri a napsugárzás, igen változatos, sokszínű növénytársulások borítják felszínüket - a fehér dolomitsziklák visszaverik a napfényt különösen meleg mikroklímát teremtve ezzel, ami meghatározza a növényzetet is. Ősszel egészen rikító látvány egymás mellett a sok, különböző színben pompázó növényfaj, talán ebben az időszakban a legjobb ötlet felkeresni a Vértes délnyugati szegletét.

Felkapaszkodunk a sziklán és újra a fák közt találjuk magunkat. Nem sokára viszont hatalmas, a nyári szárazságban szavannaszerűen sárga, füves fennsíkra érkezünk. A méretes, köves felszínű tisztáson nem mindenhol egyszerű követni a jobbra hajló ösvényt. Itt veszünk búcsút a panorámától, hiszen utunk az erdő felé kanyarodik. Még egyszer balra láthatjuk Csókakőt és a fölötte őrködő, erdőborította magaslatok éles letörését a Móri-árok tektonikai süllyedéke felé. Érdemes megfigyelni a fák hiányos kérgét, a rengeteg nagyvad nyomait fedezhetjük fel a jelenségben.

A völgyben

Az erdőszélen balra kanyarodunk, és ismét a Z+ jelzést követjük. A Vértes fennsíkján sétálunk, balunkon, az erdőszélen túl a hegység peremi leszakadása, jobbra pedig a fennsíkba röviden bevágódott Gémförtés-völgy, melyen visszatérünk Csákberénybe. Az erdei utak elágazásánál balra is folytathatjuk túránkat, ebben az esetben félórán belül eljuthatunk a csókakői várhoz (a tájékozódást táblák segítik).

Körtúra esetén jobbra térünk (a Z jelzésre), és végigmegyünk a kb. 2 kilométer hosszú, száraz aljú völgyön, melyet a földtörténet egy korábbi, csapadékosabb időszakában vágott a platóba egy vízfolyás. A Kopasz-domb túloldalának sziklás leszakadását már láthattuk korábban, itt haladva pedig a másik oldal dolomitformációi tárulnak fel előttünk. A helyenként bükköket is rejtő, hűvös erdőben azonban a sziklák már korántsem világítanak úgy, mint a túloldalon: mohos, sötét felszínük komor fallá változtatja őket.

Hamarosan kiérünk az erdőszélre, és a második utcán befordulunk a településre. A faluközpontig követjük a Z jelzést, de ha ott sokat kellene várnunk a buszra, menjünk inkább tovább a Csákberény szélén futó főútra, ahol lényegesen sűrűbb a buszközlekedés.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Csákberény, Hősök tere buszmegállóból érdemes kezdeni a túrát.
 • Nem minden busz megy be a központba, ha ilyennel érkeznénk, a Csákberény, Rákóczi utca megállót kell megcéloznunk.

Prístup

 • A Hősök tere buszmegállóból sétáljunk tovább északra a Hősök tere nevű utca bármelyik ágán, és a következő sarkon megtaláljuk a Z+ jelzéseket.
 • Ha a Rákóczi utca megállóban szállunk le, a Hősök tere nevű utcán kell észak felé, a központig sétálnunk, ahol már megtaláljuk a turistautat.

Parkovisko

 • A Hősök terén, a postaépület mellett parkolhatunk, vagy a Petőfi Sándor utcán a Kossuth utca kereszteződése után (a kocsmaépülettel szemben).

Súradnice

DD
47.349673, 18.327361
DMS
47°20'58.8"N 18°19'38.5"E
UTM
34T 298146 5247487
what3words 
///mediocrity.transitions.babbles
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • A Cartographia Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauza

Mapa doporučená autorom

 • Bármely Vértes-térkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,8
(55)
Ferenc Zsolt
2022-10-08 · Community
Szép meg jó, de a kopaszt kívülről megkerülő út nem való mindenkinek. A pár centis murvás ösvénytől a szakadék mellett, a tériszonyosok kiborulnak, okkal. Egy megcsúszás és múltidő vagy! Aki nem bírja a magasságot, az a belső, vele párhuzamos utat válassza!
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2022-10-08
Anett Szücs
2022-01-02 · Community
Rövid idő alatt elérhető fantasztikus kilátás. Az ott található alacsony fás erdőnek a sziklákkal varázslatos hangulata van.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2022-01-02
Fotografia: Anett Szücs, Community
Fotografia: Anett Szücs, Community
Fotografia: Anett Szücs, Community
Fotografia: Anett Szücs, Community
Fotografia: Anett Szücs, Community
Fotografia: Anett Szücs, Community
Fotografia: Anett Szücs, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 86

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
8,3 km
Trvanie
2:30 hod
Stúpanie
264 m
Klesanie
264 m
Najvyšší bod
410 m
Najnižší bod
224 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 3 waypointy
 • 3 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp