Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet
Vložiť
Fitness
Peší výlet

Newton és a Mátra szentjei: Galyatető-Ágasvár nagy kör

· 1 review · Peší výlet · Mátra-vidék · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Rozhľadňa Galya-kilátó
  / Rozhľadňa Galya-kilátó
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás a Piszkés-legelőnél
  / Kilátás a Piszkés-legelőnél
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Útmutatás a mátraszentimrei állatpark déli sarkán
  / Útmutatás a mátraszentimrei állatpark déli sarkán
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A mátraszentimrei állatpark
  / A mátraszentimrei állatpark
  Fotografia: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A hutahely és környezete
  / A hutahely és környezete
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kézzel vésett és festett útjelző tábla a Csörgőlyuk-barlang felé
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mátraszentimrei állatpark
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A K▲ és A Mátra bércein tematikus útvonal ʍ jelzéseit is követhetjük az Ágasvár csúcsáig
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szűkre szabott, ám megkapó panoráma az Ágasvár főcsúcsáról
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pohľad z vyhliadky Ágasvári kilátóhely
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pohľad z vyhliadky Ágasvári kilátóhely
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyár derekán lilás foltok színezik a tájat a Büdös-kő-lápánál
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rozhľadňa Galya-kilátó v noci
  Fotografia: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
450 600 750 900 1050 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18 Szamár-kő (Mátra)

A túra a Galya-tetőről nyugatra barangolja végig a Mátrát egészen Ágasvárig és a Foton-rétig. Három falut szelünk át, miközben látnivalókban sem lesz hiány: útba ejtünk egy  csillagvizsgálót, egy vadasparkot, egy hutahelyet, egy malom-romot, egy barlangot, egy sípályát, egy tanösvényt - és persze pazar panorámákat a hegycsúcsokról és kilátóhelyekről. 

Otvorené
Stredná
19,8 km
7:00 hod
692 m
692 m

Egész napos, látnivalókban gazdag túránkat az Országos Kéktúra útvonalába csatlakozva indítjuk el. Kényelmes sétával jutunk el a piszkéstetői csillagvizsgálóhoz, mely 2017 októberétől várja a felújított épületben ismét a látogatókat. Nem csak az épületet, de a látogatási rendet is megújították, így érdemes jóelőre megszervezni a bejutást. Hazánk legnagyobb csillagászati távcsöve és időjárás-automata is helyet kapott itt. 

Az elágazásban a piros jelzésen a Bőgős-réten át leereszkedünk Mátraszentimrére. Ha ősszel járunk a területen, este valóban hallgathatunk itt szarvasbőgést, de jó programot kínál a 250méter hosszú Szénégetők útja elnevezésű tanösvény is a piros kereszt jelzésen. A központban a római katolikus templom mellett haladunk el, de egy kis kitérővel az Arany János utcába menézhetjük az ásványkiállítást is.  

A zöld négyzet jelzésen pár perces sétával érjük el a vadasparkot és egy aprócska kilátót. Vadállatok ugyan nincsenek, de többféle háziállat is megnézhető a bekerített területen - akár a kilátó magasából. 

A Narád-patak völgyébe ereszkedve egy hutahelyet találunk, mely egy régi üveghuta kiállított darabja. Régen tájékoztató tábla mesélt a turistáknak az itt dolgozó emberek munkájáról és az üvegkészítésről, ám több, mint tíz évvel ezelőtt a patak áradása a kemencén kívül mindent magával sodort. 2006-ban felújították ugyan, de az idő vasfoga sajnos mostanra ebbe is beleharapott. Az előbb elhagyott Mátraszentimre régen az Ötházhuta nevet viselte. 

A hutahelyet elhagyva a Csörgő-patak völgyében indulunk tovább. A köveken alábukó víz miatt muzsikáló patak jó darabon kíséri utunkat. E mentén található a volt Csörgő-malom, melynek egy tábla állít emléket (a helye még felújításra vár). 

A zöld négyzet jelzésről a piros és zöld kettősére térünk át, majd a barlang jelzéseit követve jutunk a Csörgőlyuk-barlanghoz, mely a nem karsztosodó kőzetben hazánk legnagyobbja; a Mátra egyetlen védett barlangja. Hossza 428 méter, legnagyobb szélessége 30 méter. Nevéhez sok legenda fűződik.

Innen egy rövid kaptató az ágasvári turistaház, mely nyolc turistaút keresztezésében fekszik a Foton-rét szélén, s elnyerte a legszebb elhelyezkedésű turistaház címet. 

A háztól célozzuk meg meredeken emelkedve az Ágasvár csúcsát, mely előtt egy kis púppal gyönyörű északkeleti kilátásban lehet részünk - a tetőn egy ágas-bogas, kidőlt fán akár meg is pihenhetünk egy szusszanás erejéig. A csúcsról lefelé a gerincúton ismét szép kilátásban lehet részünk a Szamár-kő utáni Newton-sziklánál. A gerincutat elhagyva Mátraszentlászlón elsétálunk a téli hónapokban zsófolásig telt Sípark bejárata mellett, majd a környék hírhedt betyárjáról, a Vidróczkiról elnevezett csárda előtt visz az utunk. A zöld jelzésen kis kitérővel végigjárhatjuk a Sípark tanösvényt, mely a környék élővilágába ad betekintkést. (Mátraszentistvánon a buszfordulóból indul, és a fotózott táblákig tart a zöldön). 

Mátraszentlászlóról a kéken az obszervatóriumig ereszkedünk, majd a csillagvizsgálótól a már jól ismert útvonalon térünk vissza a kiindulópontig.

A túra végét mindenképpen koronázzuk meg a Galya-kilátó megmászásával! Nem csak az általunk bejárt útvonalat, csúcsokat fedezhetjük fel, de látjuk a csillagvizsgáló tetejét, hanem teljes körpanorámát kapunk. Éjszaka a csillagos égben és a közeli települések fény-pöttyein pihentethetjük a szemünket. 

Autorov tip

Ülj le a Csörgő-patak partján, s fülelj! Nem véletlenül kapta eme nevet...! Halgasd a köveken alá-alábukó víz muzsikáját, a levelek susogását, a madarak énekét: ez a sok nesz a természet gyönyörű hangja.

Ásványmúzeum, Mátraszentimrén a zöld négyzetet keresztezve tovább a piroson (Arany János utca 11.)

outdooractive.com User
Autor
Eszter Szabó
Aktualizované: 2019-05-13

Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Galyatető, 965 m
Najnižší bod
550 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Bár az út legnagyobb része kényelmesen járható, egyes szakaszok különösen meredekek és csúszósak (a hutahely és a patakátkelés utáni pár méter, a Csörgőlyuk-barlanghoz vezető út teljes szakasza, valamint az Ágasvárhoz felvezető út. Közlekedjtek óvatosan!

Vybavenie

Rücskös talpú, kényelmes túracipő

Némi folyadék - forrást nem érint a túra, habár a falvakban és Ágasváron tudunk pótolni

Dalšie informácie/odkazy

A Csörgőlyuk-barlanghoz vezető és az onnan visszatérő szakasz különösen csúszós és meredek. Ha nem érezzük biztonságosnak, ez a szakasz kikerülhető, ha a barlanghoz vezető ösvénynél nem térünk le, hanem továbbmegyünk a piros, zöld és Mária-út jelzéseken. Ezen 300 métert haladva találkozunk a barlangtól feljövő úttal

Az Ágasvárt érintő kék háromszög jelzés is tartalmaz meredek részeket. Ezek szintén kikerülhetők, ha az ágasvári turistaháztól nem a kék háromszöget, hanem a kék jelzést választjuk, mely a meredek csúcsot kikerülve szintben halad, kényelmesen járható. A kéken 1 km-es séta után a két út találkozik a Newton-sziklánál. 

Az Ágasvár csúcsánál geoládát is keresgélhetünk.

A piszkéstetői obszervatórium nyitva tartása, megközelítése, belépő árak, egyéb információk

A csillagvizsgáló múltja, jelene - mit látnak innen a tudósok? -t40 oldalas, fotókkal illusztrált kiadvány

Ásványmúzeum, Mátraszentimre (a zöld  négyzet keresztezve tovább a piroson (Arany János utca 11.)

 

štart

Galyatető, Turistacentrum (930 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.916297, 19.923859
UTM
34T 419595 5307557

ciel

Galyatető, Turistacentrum

Podrobný popis cesty

Galyatető Turistacentrumból a piros jelzés mentén indulunk el délnyugati irányba a Kodály Zoltán utcán. Az első kereszteződésben jobbra fordulunk a Mező Imre utcába, majd 400 méter után jobbra térünk az erdőbe. Egy-két percnyi sétát követően kereszteződésbe érünk: itt balra kanyarodva az Országos Kéktúra útvonalába csatlakozunk, mely egészen a Piszkés-tetőn álló csillagvizsgálóig kísér bennünket. Az úttestet keresztezve száz méter után az OKT egyenesen továbbmegy a Mátra-bércre, mi viszont balra térünk, és 600 méternyi intenzív ereszkedéssel a hegytetőről leérünk a Bőgős-rétre. Innen további 1 km-t sétálunk a lejtőn egészen Mátraszentimréig, ahol a Zrínyi, majd a Darázshegyi utcán át elérjük a T elágazást, ahol felfedezzük a zöld négyzet jelzéseket. A pirosat elhagyva ezeket fogjuk követni szinte a Csörgő-lyuk-barlangig.

Nyugati irányba indulunk a II. Rákóczi Ferenc úton, mely bevezet Mátraszentimre centrumába. Itt balra kanyarodunk a Deák Ferenc utcára, majd az első lehetőségnél rögtön jobbra térünk az Eötvös József utcára. A falu utolsó házait elhagyva mindössze 300 métert kell megtenni a vadaspark kerítéséig és a kilátóig.

Eddigi kényelmes ösvényünk kövesre, meredekre váltva ereszkedik velünk egyre lejjebb, megkerülve a Teréz-hegy púpját, majd a fura nevű Rothadt-bércen át a Nárád-patak völgyébe lejt. A vizet megpillantva a durva lejtő megenyhül, majd a partja mellett kanyarogva kereszteződéshez ér. (A zöld kereszt jelzés átkel a patakon, és az útra dőlt fák között meredeken emelkedve Mátraszentistvánig visz - ez esetleg egy rövidítési lehetőség a nagy körön.) A zöld négyzeten tovább viszont néhány lépéssel a hutahelybe botlunk. Innen pár méternyi meredek, csúszós partoldalon araszolunk, ügyelve arra, hogy ne pottyanjunk a vízbe, majd a patakon kétszer is átkelve érkezünk meg a volt Csörgő-malomhoz.

Az út lassacskán eltávolodik a pataktól, majd egy irtásfolt szélén emelkedni kezd. Ösvényünknk a piros és zöld jelzésekbe, valamint a Mária-út hármasába torkollik, melyek egyszerűen elnyelik eddigi kísérőnket, a zöld négyzetet. Pár lépést megtéve elágazáshoz érkezünk, ahol a három jelzésünk balra fordul és meredeken a völgybe tart (ha egyenesen, szintben haladunk tovább, ki tudjuk kerülni a barlanghoz vezető szakaszt). Meredek ösvényen ereszkedünk lefelé 100 méter hosszan, amikor igencsak résen kell lenni: a piros barlang jelzést követve meredek kapaszkodással indul az út a hegyoldalnak, s visz a barlang bejáratához. (Ha nem szúrjuk ki a fára festett első  barlang jelzést, és továbbmegyünk lefelé, a piros jelzésen egy sziklamászóhely érintésével Mátraalmáson lyukadunk ki, a zöld és a Mária-út pedig Fallóskútra visz bennünket).  A barlangtól hasonlóan nehéz, csúszós terepen jutunk fel az ösvényen továbbhaladva az elágazáshoz, ahol újból összetalálkozunk a piros, zöld és Mária-út jelzésekkel, amin délnyugati irányban indulunk tovább. Pár perces sétával egy csomópontba érkezünk, ahol rengeteg turistajelzés fut össze. Tájékoztató táblák teszik könnyűvé a kiigazodást. Keressük meg a sárga táblán a "Mátra bércein tematikus útvonal" világoskék, nagy M betűt, avagy két hegycsúcsot formáló szimbólumát, és induljunk felfelé az erdészeti úton. 200 méter után az elágazásban jobbra térve érünk az ágasvári turistaház területének széléhez, majd hamarosan megpillantjuk az épületeket is. (Ha a terület zárva van, kövessük az elkerülő út jelzéseit!) A turistaház túlsó kapuja után ismét jelzések garmadája segíti az eligazodást.

A kék háromszög jelzésen haladunk tovább balra, meredeken nekivágva a hegynek, majd 300 méternyit kaptatva egy kilátópontra érkezünk, majd egy púppal odébb elérjük Ágasvár csúcsát. Innen a gerincen ereszkedünk le 800 méter hosszan a Newton-szikláig, ahol utunk az Országos Kéktúrához csatlakozva a sziklás hegymenetből kényelmesre vált, mintha a világvégi falu gidres-gödrös útja után felhajtanánk az autópályára. A kellemesen kanyargó ösvényen keresztezünk egy erdészeti utat, majd alig észrevehető lejtéssel leereszkedünk Mátraszentistvánba. A kék jelzéseket követve átszeljük a falut; elhaladunk a híres Vidróczki-csárda előtt is, majd egy kis kaptatóval átsétálunk a közeli Mátraszentlászlóra. A Piszkés-legelő lankáin át a Piszkés-tetői csillagvizsgálóhoz érkezünk, ahol ismét csatlakozik mellénk a piros, és a kékkel karöltve visszakísér Galyatetőre. 

A túra megkoronázásaként másszuk meg a Galya-kilátót, ahonnan madártávlatból is megcsodálhatjuk a végigjárt útvonalat. 

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

Galyatetőre célszerű busszal utazni. Átszállás nélküli járatokon két óra alatt, egy gyöngyösi átszállással pedig két és fél óra alatt érhettek ide a fővárosból. 

prístup

Gépkocsival az M3-as autópályán Hatvannál érdemes a 21-esre kanyarodni, ha a főváros felől érkezel. Pásztón és Mátraszentimrén keresztül juthatsz fel így Galyára. Ha Gyöngyösön, Mátraházán keresztül mész (3 kilométerrel rövidebb), akkor Atkár előtt hagyd el a pályát, és a 3-as úton indulj a mátrai szerpentinek felé. 

Navigációért kattints ide!

Parkovisko

A Turistacentrum mellett a Kodály Zoltán utcában tágas parkolóban lehet hagyni az autót (díjmentesen). 

Ha a Turistacentrumban szállsz meg, a fedett parkolót is használhatod. 

Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Mapa doporučená autorom


Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(1)

Fotografie iných


Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
19,8 km
Čas
7:00 hod
Stúpanie
692 m
Klesanie
692 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou okružná trasa vyhliadky možnosť občerstvenia geologické zaujímavosti

Štatistika

: hod.
 km
 m
 m
Najvyšší bod
 m
Najnižší bod
 m
Zobraziť nadmorskú výšku Skryť nadmorskú výšku
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu