Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Német múltú falvak közt a Vértesben

· 11 recenzie · Peší výlet · Vértes és vidéke · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Vérteskozma a levegőből
  Vérteskozma a levegőből
  Fotografia: Péter Farkas
m 450 400 350 300 250 16 14 12 10 8 6 4 2 km Gesztesi vár Kőhányáspuszta
A Vértes középső részének völgyeiben barangolva viharos multú, az eltűnés szele által jelentősen átformált falvakat találunk. Túránk során erdei sétákkal keressük fel Vérteskozma bájos sváb parasztházait, Kőhányáspuszta kápolnáját, illetve Várgesztes robosztus várfalait.
Otvorené
Ľahká
Trasa 17,8 km
5:15 hod
480 m
480 m
417 m
277 m

A Vértes szerény magasságú sasbérceinek, hátainak és apró fennsíkjainak sorozatát megtörő szűk völgyekben vízfolyásokat nem találunk, ellenben kellemes hangulatú, árnyas ösvények, erdészeti feltáróutak szép számban töltik ki a hegység mélyedéseit. Az aszfaltozott utak a méretes erdőtömb gazdasági célú hasznosításának megkönnyítése mellett biciklizésre is különösen alkalmassá teszik a Vértest. A hegyközi medencékben és árkokban felhalmozódott lösz pedig települések kialakulásának ágyazott meg: Vérteskozma és Kőhányás is sekély, de termékeny talajon épült.

Várgesztes neve jelzi a falu melletti csúcson álló rom jelenlétét: az eredetileg birtokvédelmi céllal épült, majd később vadászkastéllyá alakított vár jelenleg felújítási munkálatok miatt nem látogatható, de a falak alá így is eljuthatunk. Túránkon Várgesztesről a Bodzás-árok szűk, vízmosta völgyén, majd a Boglári-hegy sziklái alatt sétálunk át Vérteskozmára, a majdnem teljesen kihalt üdülőfaluba. Hogy a Vértes zárt erdőtömbje a 20-21. századi életformának nem kedvezett, azt jól jelzi egy másik közeli pihenőfalu is. Bükkösökön, újabb mély völgyeken átvágva érkezünk meg az Esterházy-kápolnájáról ismert Kőhányáspusztára. Körtúránk végén a már korábban feltérképezett jellegű terepen gyalogolunk vissza Várgesztesre.

Autorov tip

 • A Várgesztes és Vérteskozma közti távot le is rövidíthetjük a S◼ jelzést választva, ebben az esetben azonban kimarad a túra egyik leghangulatosabb része. Ugyanezen a rövidítési lehetőségen Vérteskozmáról vissza is gyalogolhatunk Várgesztesre.
 • Kőhányáson be is fejezhetjük a túrát, innen busszal indulhatunk haza.
 • Vízben szegény az útvonal, Vérteskozmán találunk csak kék kutat.
 • A túrát kétnapos, rövid kirándulásokká is alakíthatjuk, amennyiben megszállunk a két üdülőfalu, Vérteskozma és Kőhányáspuszta valamelyikében.
 • Ha sokat kellene várakoznunk a buszra Várgesztesen, a falu északi végében kellemes hangulatú tavat találunk a K jelzések mentén.
Profilový obrázok používateľa Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2021-02-18
Obtiažnosť
Ľahká
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
417 m
Najnižší bod
277 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Zobraziť nadmorskú výšku

Štart

Várgesztes, autóbusz-forduló (buszmegálló) (277 m)
Súradnice:
DD
47.474671, 18.397346
DMS
47°28'28.8"N 18°23'50.4"E
UTM
34T 303896 5261198
what3words 
///balanced.impassioned.dainty
Zobraziť na mape

ciel

Várgesztes, autóbusz-forduló (buszmegálló)

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Várgesztes buszmegállójából a K jelzésen indulunk dél felé az Arany János utcán.
 • A falu szélén balra tartunk a S jelzésen.
 • A Fáni-völgynél jobbra fordulunk a Z jelzésre.
 • A Z◼ jelzésen begyalogolunk Vérteskozmára.
 • A S◼ jelzést követjük a K+ kiágazásáig.
 • Balra fordulunk a K+ jelzésen.
 • Egyenesen folytatjuk az utat a K jeleken Kőhányáspusztáig.
 • A K jelzésen gyalogolunk a várgesztesi vár alá.
 • A KL jelzésen megyünk föl a Gesztesi várhoz.
 • A KL, majd K jelű turistautakon sétálunk vissza Várgesztes központjába.

A túráról részletesen

A Bodzás-völgyön át

Várgesztes központjából a kocsma mellett indulunk kifelé a főutcán. A háztetők mögött-fölött helyenként felbukkan az erdőből éppen kitüremkedő várfal fehér sziluettje. Haladási irányunkban nem is érzékelni, hogy a falut hegyek (illetve magasságuk alapján valójában csak dombok) veszik körül, de az utolsó kereszteződésnél már szembe találjuk magunkat az erdővel. Balra, a S jelzésre fordulunk, és a szélső házsort elhagyva végre tényleg belépünk a rengetegbe. Turistautunk jobbra indul, majd gyengén kanyargó mélyúton kezd emelkedésbe. A Bodzás-árkot idősebb erdő és fiatalos egyaránt kíséri, mígnem tetejére érve egy tarvágással szembesülünk.

Röviden kísérjük az erdei utat, hogy aztán a jelzés jobbra, egy aprócska völgybe tereljen. A túra egyik leghangulatosabb része következik: a meredek falú, mégis alig bemélyült árok alján ágak hevernek, oldalában szintén holtfa teszi menedékessé az erdőt. A szűk vályúban manapság patakot nem találunk, a Vértes sok völgyéhez hasonlóan alighanem ez is korábbi időszakos vízfolyás eredménye.

A Boglári-hegy sziklái alatt

Az árok alján egy újabb tarvágást mellőző erdészeti útra bukkanunk, ezen balra indulva kisvártatva betonútra lépünk. A Fillér-árok olykor nyílegyenes feltáróútját követjük, egy apró tisztás után pedig a Fáni-völgy elágazásához érkezünk. A két völgy találkozásánál, balra kis sziklatorony emelkedik a fák közt, előre jelezve az előttünk álló szakasz mozgalmas formakincsét. Az Ördögszószék sziklájának legendája régre nyúlik vissza: két közösség élt a környéken, az egyik a faluban földművelésből, a másik az erdő rétjén faszén- és mészégetésből élt. Miután papot választottak maguknak, a bíró személyében nem tudtak megegyezni - a vita a két társaság között verekedéssé fajult, a patakokban ömlő vért megérezve pedig az ördögök feljövén a pokolból kiültek a sziklára, és onnan három napig hergelték egymás ellen a férfiakat. Ezután az asszonyok megunták a vérontást, és tömjénfüsttel, templomi kegytárgyakkal, énekléssel elkergették az ördögöket.

Mostanában legföljebb erdészeti gépek zaja töltheti be a bérc alatti elágazást, ahol mi jobbra folytatjuk utunkat, a továbbiakban a Z jeleket követve. Közel 1 kilométert teszünk meg egyenesen, balunkon a Boglári-hegy sziklaletörései tarkítják a lejtőt. Egy fehér, murvás törmeléknyelv az aszfalt szélét nyaldossa: a dolomitjelenségre lehetünk figyelmesek. A hegyoldal magasabb pontján tagolt sziklaszirtet látunk. A jól aprózódó, murvássá váló kőzet betakarja az alatta lévő lejtőt, a lefelé vándorló, utánpótlást kapó törmelék így lassan mozgó szőnyegként fedi be a talajt, ahol útját állja a növényzet terjeszkedésének. Világos színe visszaveri a napsugarakat, ezzel különösen meleg mikroklímát alakít ki, mely csak a melegkedvelő növények megtelepedésének kedvez.

Vérteskozma

Fokozottan védett erdőben járunk, amikor az út éles jobbkanyart tesz, és bár a domborzat miatt nem érzékeljük, már csak egy egészen szűk erdősáv választ el Vérteskozma löszös medencében kialakított, mára ugaron hagyott földjeitől. Rövidesen a település bekötőútjára jutunk, ahol kis, fából eszkábált kapuk formáznak focipályát, és a táj is nagyot változik: Vérteskozma a hegység belső és peremi bércsorai közti, szerkezeti eredetű, részben vetőkkel határolt medencében nyújtózik. A terület ideális volt a megtelepedésre, hiszen a jégkorban szelek által ide teregetett lösz kiváló termőtalaj, és a falu is könnyedén elfért a lankákon.

Végigsétálva Vérteskozma főutcáján lakókkal már alig találkozhatunk (számuk 5 alatt van), inkább üdülőtelepként hivatkozhatunk a településre. Földjeit egy időben csákvári és pákozdi parasztok használták, később az Esterházy-uradalom része lett. Ők telepítettek ide 60 német családot, akiknek jellegzetes, hosszú tornáccal ellátott, fehér falú házaiból sok máig megmaradt. 1946-ban aztán újra nagyot fordult a falu sorsa, amikor a németeket kitelepítették, helyükre később a környező bányák felfutását követve bányászok érkeztek, de ők sem maradtak sokáig az elszigetelt kis zugban. Napjainkban az elsősorban nyugalmat kereső idegenforgalom térhódítása konzerválja Vérteskozmát, melynek egyetlen utcáján a S◼ jelzés vezet végig.

Egy népszerű szent

A Kitelepítettek emlékműve után aszfaltról poros földútra váltunk, hogy a villanyvezeték pásztáját kísérve rövidesen a Szent Vendel-emlékhely elé érkezzünk. Amint azt az információs tábla szövegéből is megtudhatjuk, a 6-7. században élt Vendel a kereszténység tanai iránt érdeklődött gyermekkorában, apja azonban inkább a nyáját bízta rá. Ám később mégis Rómába vezetett útja, ahol ismét állattartónak kellett álljon egy gazda szolgálatában. Csodatételei közé tartozik például, hogy vizet fakasztott a szomjas állatoknak, így a gazda végül elengedte, hogy remeteéletet élhessen. Egyházi pályafutását bencés apátként fejezte be, remetekunyhója környékén alakult ki a mai Sankt Wendel város, melynek nagytemploma zarándokhely.

A 18. században országunkba hívott német telepesek körében népszerű szent hamarosan itthon is ismertté vált az állattartók, csordások, juhászok, pásztorok, kondások védőszentjeként. Vérteskozmai kápolnáját 1836-ban a német lakosság emelte legelőik és az Esterházy-birtok határára. A szomszédos, jelentős német lakosságú falvak (Kozma, Gesztes, Somló) lakóinak sokáig találkozóhelye volt, és bár a vértesi erdőkben hevesen tomboló II. világháborút túltélte, 1969-ben összedőlt. Ma látható emlékhelyét 2013-ban építették.

Háborús frontvonalakon át

Nem sokkal később elhagyjuk a Várgesztes és Vérteskozma közt összeköttetést teremtő, Malom útnak nevezett régi szekérutat, és balra térünk a K+ jelzésre. Egy darabig jellegtelen erdőben vezet a turistaút, sok helyen fiatalosok nőnek a korábbi tarvágások lékjein. Hirtelen megváltozik a táj, amikor öles bükkök közé érünk - a Vértes északi részére jellemző, a hűvös klímát kedvelő erdőtársulás fogja meghatározni utunk fennmaradó részét. Elhagyva egy méretes erdőirtást, jobbra ösvény fúródik az erdőbe. Néhány méterrel odébb kicsiny sírt szúrhatunk ki az aljnövényzetben: márványtáblája szerint a háború végnapjaiban itt húzódó front egyik áldozata nyugszik e helyen. A hegység erdőiben küzdelmes, ádáz test-test elleni harcok zajlottak.

Utunk ösvénnyé szűkül, és keskeny, lefelé tartó völgyben folytatódik. Szép, zárt bükkösben, meredek oldalfalak közt kanyargunk. A hangulatos szakaszt alig-alig éri napfény, mindkét oldalról rövid mellékvölgyek csatlakoznak. A mai szárazvölgyek korábban vágódtak be, amikor a hegység csapadékosabb éghajlata elegendő esővízzel áztatta a lejtőket. Csatlakozik jobb felől a Kéktúra (később erre indulunk majd vissza), mi pedig tovább gyalogolunk a közeli Kőhányáspuszta felé. Kilépve az erdőből ligetes, napverte rétre jutunk, átkelünk egy magasfeszültségű távvezeték alatt, majd a forgalmas Csákvár-Oroszlány műúton. A tektonikai erők hatására vetővonalak mentén besüllyedt hosszanti völgy a Vértes keleti és nyugati részét választja el, a villanyvezetéknél visszafordulva láthatjuk szinte egyenes, markánsan leszakadó falát.

Kőhányáspuszta

A szűk árkon nem csak napjainkban húzódik út, már a római korban is ez jelentette az átjárást a hegyvidék közepén. A 18. században közel hetven földműves és erdei munkás lakta Kőhányást. Az Esterházyak két fontos központját, Majkot és Csákvárt összekötő út mentén 1898-ban épült a birtokosok nevét viselő kápolna - ma felújított állapotban láthatjuk. Falut már nem találunk itt sem, maroknyi lakója mellett csak a turisták használják házait.

Vissza a magaslatokra

Visszafordulva a K jelzést követjük, ismét keresztezzük az aszfaltot és a távvezeték pásztáját, és az erdőben hamarosan letérünk korábban taposott csapásunkról, amikor balra fordulunk a Kéktúrával. Hosszú völgyben emelkedünk az erdészeti gépek által alaposan bemélyített, kihasznált fakihordó úton, az erdő alját széltörések nyomán lehullott fahulladék takarja. A Vértes vadregényes táj helyett inkább intenzíven hasznosított, kellemes hangulatú gazdasági erdő - ezért nem is meglepő, hogy a tetőpontra érve ismét tarvágás hasít ki egy szeletet belőle, utat engedve a napfénynek. Átkelünk a dombháton, és a megszokott környezetben ereszkedünk immár Várgesztes felé.

A Gesztesi vár

Nem vagyunk már messze a falutól, de a túra egyik legmaradandóbb szakasza még előttünk áll: a K jelek jobbra hívnak, mikor is letérnek a keréknyomokról. Köves aljú, különösen szűk, heves esőzések után még ma is megtelő völgyecskében baktatunk. Az időszakos vízfolyás szétteregette a faágakat, és a felszínre mosta az alapkőzetet is. A gyönyörű erdei ösvény végén a Gesztesi vár alá érkezünk, ahol jobb felé indul a KL jelzés, mely a várfalhoz vezet a tágas Vár-rét tisztásán keresztül.

Köztünk és a fal között kerítés áll ugyan, de az egyszerű alaprajzú épületet így is közelről szemlélhetjük. A Csák nemzetség birtokát védő erősséget az őt támogató családtól később mégis Károly Róbert szerezte meg, tartva attól, hogy hatalmára veszélyt jelenthet. Nagy Lajos király az 1300-as évek közepén leromboltatta és vadászkastélyt létesített a helyén, hiszen igen kedvelte a környező, vadban gazdag erdőségeket. További tulajdonosváltások után a pusztuló vár köveit gróf Esterházy József helyeslésével a majki kamalduli szerzetesek remeteházának épületeihez használták fel.

A leromlott állagú épületben a 20. században kétszer is turistaszállás üzemelt, 2014-ben azonban életveszélyessé nyilvánították, ezért ma nem látogatható. Visszatérve a Kéktúrára vagy leereszkedve a falu felé induló, meredek ösvényen, hamarosan Várgesztesre érkezünk. Az ösvény a szélső utcát kíséri a házak alatt, majd éppen ugyanott, ahol órákkal korábban nekiindultunk, most a központ felé vesszük az irányt. Néhány perc múlva a buszmegállóban állhatunk.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Várgesztes, autóbusz-forduló buszmegállóba Tatabánya felől érkeznek járatok, és oda is indulnak vissza.

Prístup

 • A Várgesztes központjában található buszmegállón halad keresztül a K jelzés, ezen kell dél felé indulnunk.

Parkovisko

 • Az autóbusz-forduló mellett, esetleg a falu szélén, az Arany János utca végződésénél lehet parkolni.

Súradnice

DD
47.474671, 18.397346
DMS
47°28'28.8"N 18°23'50.4"E
UTM
34T 303896 5261198
what3words 
///balanced.impassioned.dainty
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

 • Bármely Vértes-térkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,6
(11)
Gábor Barlai
2022-10-04 · Community
Nem túl érdekes/megerőltető túra, kivéve Vérteskozma települést. A túra végigvezet a falun, amelynek minden portája meseszerűen fel lett újítva. Worth a visit. Egyébiránt elég hosszan betonúton kell caplatni.
Zobraziť viac
István Ferenczi
2022-06-14 · Community
A szerzők, néha el vannak tévedve, abban a tekintetben, hogy pl ezt a túrát az "élmény" kategórában csak 2 pontra értékelték... Kicsit feljebb kéne vinni a pontszámot szerintem, hiszen itt 2 gyönyörű zsákfalut ismerünk meg, csodálatos bükkösben, szurdokszerű szakaszokon járunk, több emlékművet is érintünk. Nálam ez a túra simán 5 csillagos, én még tettem egy kitérőt a várgesztesi Zsigmond-kőhöz is, így nekem kb 20 km lett a vége. Nagy élmény volt, köszönöm a túra tippet. Sok szép fotót is hoztam, kedvcsinálónak, akik még nem jártak erre!
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2022-06-14
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 33

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
17,8 km
Trvanie
5:15 hod
Stúpanie
480 m
Klesanie
480 m
Najvyšší bod
417 m
Najnižší bod
277 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Etapová trasa Kultúrna a historická hodnota Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 3 waypointy
 • 3 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp