Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet Top

Mediterrán magaslatokon és meseerdőkben: a Haraszt-hegyi tanösvény

· 14 reviews · Peší výlet · Vértesi Tájvédelmi Körzet · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Cserszömörcés karsztbokorerdő ősz elején
  / Cserszömörcés karsztbokorerdő ősz elején
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Festői dolomitkopárok és a Vértes rengetege a Lóállás-tetőről
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A Haraszt-hegyi tanösvény harmadik táblája mellett, a beszédes nevű Lóállás-tetőn
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Meredek, sziklás ösvény a Kerek-hegy oldalában
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Csákvár és a Zámolyi-medence felett a Kerek-hegy látványos kilátópontján
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A sziklahasadékairól nevezetes Kőlik-völgy
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Dolomitkopárok a Vértesben
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A varázslatos cserszömörce nyomában a Haraszt-hegyi tanösvényen
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
m 500 400 300 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetes és nagyon látványos körtúra (3,5 km) egy igazi meseerdőben, amely a dolomit kőzet sajátosságából adódó rendkívüli földrajzi és természeti változatosságot mutatja be. 
Otvorené
Stredná
3,6 km
4:00 hod
128 m
127 m
A dolomit ugyanis - ellentétben az inkább málló mészkővel - erősen aprózódik, ezért jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt látványos domborzat. Így fordulhat elő, hogy a kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel a meredek, északi oldalakban már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket. A 3,5 km hosszú Haraszt-hegyi tanösvény e csodálatos világba enged betekintést. Ha pedig a varázslatos cserszömörce őszi lombszíneződésekor érkezünk, igazi meseerdőben érezhetjük magunkat.

Autorov tip

 • A túrát mindenképpen érdemes összekötni egy vértesi hosszúhétvégével. A Vértes fővárosában, Csákváron található a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány látogatóközpontja, a Geszner-ház, ahol számos családi programra tudunk benevezni. A szomszédos településen, Gánton pedig országos viszonylatban is egyedülálló látványosságot, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Parkot fedezhetjük fel. Mindkét helyszín ideális családi programok szervezéséhez.
 • A túrát tavasztól őszig ajánljuk, de legszebb arcát a Vértes déli oldala minden bizonnyal a cserszömörce őszi lombszíneződése során nyújtja.
 • Csákváron, a Vértes fővárosában több szálláslehetőség közül válogathatunk.
Profilový obrázok používateľa MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualizované: 2019-06-07
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
330 m
Najnižší bod
202 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Dalšie informácie/odkazy

štart

A Gánti út végén lévő parkolóhely (202 m)
Súradnice:
DD
47.387383, 18.439347
DMS
47°23'14.6"N 18°26'21.6"E
UTM
34T 306741 5251393
what3words 
///propose.ruby.flushed

ciel

A Gánti út végén lévő parkolóhely

Podrobný popis cesty

Itiner

 •  A túra során végig a zöld falevél formájú tematikus jelzéseket kell követnünk. 

A túráról részletesen

A tanösvény parkolójából lényegében mindkét irányból bejárhatjuk a 7 állomásból álló, 3,5 km hosszú tanösvényt (130 m szinttel). A hivatalos útvonal balra indul (ha szemben állunk a heggyel, hátunk mögött az országúttal), érdemes ezt az irányt követni.

A varázslatos cserszömörce nyomában

A zöld falevéllel jelzett tanösvény információs tábláját elhagyva a Balog-völgyben kapaszkodik fel a jól követhető út a fantasztikus kilátást nyújtó dolomitkopárokra, a tanösvény és egyben az egész Vértes leglátványosabb részéhez. Útközben tájékoztatást kapunk a cserszömörcés karsztbokorerdőről (1. tábla) és a keleti gyertyános karsztbokorerdőről (2. tábla).

Annyi bizonyos, hogy ősszel igazi meseerdőt találunk itt, amely még a biológia iránt kevésbé fogékonyakat is garantáltan megérinti. A cserszömörce őszi lombszíneződése, különösen a göcsörtös, idősebb fákkal tűzdelt, ligetes karsztbokorerdőkben ugyanis bámulatos természeti tünemény. A zöldből átváltó bíbortól az aranysárgán át a leglátványosabb égő vörösig ezer árnyalatot fedezhetünk fel a cserszömörce példányain, amelynek éppen a Haraszt-hegyi tanösvény az egyik legjobb megfigyelőhelye. A növényt egyes feltételezések szerint a törökök telepítették hazánkba; más tudósok úgy vélik, hogy a cserszömörce a jégkorszakot követő egyik felmelegedés idején – amikor is hidegkedvelő északi növények tömegesen pusztultak ki - dél felől nyomult be a Kárpát-medence területére. Az biztos, hogy Európában a cserszömörce nálunk éri el elterjedési területének északi határát: meleg, száraz, meszes, sziklás kopárok karsztbokorerdőinek jellegzetes cserjéje, így leginkább a Dunántúli-középhegység déli dolomit lejtőin, valamint a meszes alapkőzetű Mecsek és Villányi-hegység területén fordul elő. Különösen a Vértes déli oldalán gyakori, de kertekben is találkozhatunk vele.

Dolomitkopárok tetején

Közeledve az irtásrétet bemutató 3 táblához igazi meseerdővé változik a táj: a cserszömörce itt a ligetes erdő öreg fáit növi körbe. A tábla mögötti magaslat a Lóállás-tető, amely az egykor itt tartott állatokról kapta a nevét, a ma látható dolomitgyep pedig minden bizonnyal az örökké égő pásztortüzek révén jött létre.  

A helyet hívhatnánk a „magyarországi Dolomitoknak” is. Bár lélegzetelállító sziklatornyok itt nem képződtek, a látvány mindenképpen különleges. Míg alattunk meredek, kopár hegyhátak sorozata húzódik, a távolban a Vértes erdős vonulatait látjuk. A látvány magyarázata az ún. dolomitjelenség: e kőzet ugyanis - ellentétben az inkább málló mészkővel - erősen aprózódik, így jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt látványos domborzat. A nagyon változatos fromakincs eredménye pedig, hogy a kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel, a meredek északi oldalakban már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket.

A táj itt már mindenképpen szemlélődésre és piknikezésre csábít, ugyanakkor fontos tudni, hogy a következő hegy hasonlóan látványos panorámával örvendeztet meg bennünket. Ennek tudatában osszuk be időnket és energiáinkat!

Hegyre fel, völgybe le

Kacskaringós, látványos ösvényen haladunk ismét, érintjük a molyhostölgyes erdőt bemutató 4. és a sziklai vegetációt bemutató 5. táblát, majd a ligetes erdőből egyszer csak kilépünk a Csákvár felett magasodó Kerek-hegy délkeleti nyúlványára. A kopár, dolomitgyeppel fedett kilátópontról lélegzetelállító a kilátás az alattunk fekvő Csákvárra és a Zámolyi-medencére, valamint a Vértes délkeleti letörésére.

Az ösvény innen egy meredek, már-már magashegyi körülményeket időzően sziklás ösvényen vág be a sziklahasadékairól nevezetes Kőlik-völgybe (6. tábla), ahol meredek, csúszós csapáson ereszkedünk Csákvár legfelső házai felé. A völgyből kiérve jobbra fordulunk, s innen hosszan, de kellemes erdei úton tartunk vissza a parkolóba, hogy aztán az utolsó métereken ismét egy feltűnő dolomitlejtő (7. tábla: rálátás a szőlőkre) oldalában búcsúzhassunk el a tanösvénytől, a Vértes szépségeitől és Csákvár látványától.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A tanösvényhez legközelebbi leszállási lehetőség a Gánti út 61. buszmegálló, ahol a Székesfehérvár-Csákvár között közlekedő busz áll meg.

Prístup

 • Gánti út 61. buszmegállóból Gánt felé gyalogolva 350 m múlva érjük el a tanösvény bejáratát jelző parkolót (jobb kéz felől).

Parkovisko

 • Csákváron, a Gánti út végén, a vízművek telepével szembeni, a tanösvény kezdőpontján kialakított parkolóhely ingyenesen használható.

Súradnice

DD
47.387383, 18.439347
DMS
47°23'14.6"N 18°26'21.6"E
UTM
34T 306741 5251393
what3words 
///propose.ruby.flushed
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz
 • Bármely Vértes-térkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,9
(14)
Dóra Kiss
2021-04-02 · Community
3 és 5 éves gyerekekkel voltunk. Egy nagy és több kisebb pihenővel nagyon jól bírták. Az Irtás-rét (3. állomás), csodálatos hely. Kár kihagyni azt a kis kitérőt!!!
Zobraziť viac
2021. április 2., péntek 19:34
Fotografia: Dóra Kiss, Közösség
2021. április 2., péntek 19:34
Fotografia: Dóra Kiss, Közösség
2021. április 2., péntek 19:34
Fotografia: Dóra Kiss, Közösség
2021. április 2., péntek 19:34
Fotografia: Dóra Kiss, Közösség
2021. április 2., péntek 19:35
Fotografia: Dóra Kiss, Közösség
Zoli Rajki
2021-03-06 · Community
Nagyon kellemes, szép túra.
Zobraziť viac
2021. március 6., szombat 18:22:24
Fotografia: Zoli Rajki, Közösség
2021. március 6., szombat 18:22:39
Fotografia: Zoli Rajki, Közösség
2021. március 6., szombat 18:22:51
Fotografia: Zoli Rajki, Közösség
2021. március 6., szombat 18:23:01
Fotografia: Zoli Rajki, Közösség
2021. március 6., szombat 18:23:08
Fotografia: Zoli Rajki, Közösség
Péter B.
2021-01-17 · Community
Kicsi gyerekekkel is járható, szép túra.
Zobraziť viac
1
Fotografia: Péter B., Közösség
2
Fotografia: Péter B., Közösség
3
Fotografia: Péter B., Közösség
4
Fotografia: Péter B., Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

2021. április 2., péntek 19:34
2021. április 2., péntek 19:34
2021. április 2., péntek 19:34
2021. április 2., péntek 19:34
+ 34

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
3,6 km
Trvanie
4:00 hod
Stúpanie
128 m
Klesanie
127 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Vhodné pre rodiny s deťmi Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Faunistické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp