Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet Top

Mecseki Déjà Vu - avagy Abaliget arcai

· 3 reviews · Peší výlet · Mecsek-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Abaliget, Csónakázó-tó egy áprilisi reggelen
  / Abaliget, Csónakázó-tó egy áprilisi reggelen
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mecseki Trinity 150 TT mezőnye
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Abaliget, Csónakázó-tó
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Dánomtól nyugatra
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Juhok az Öreg-hegyen
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kovácsszénája
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A völgytalp mindig dagonyás
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúrázó a Nyárasnál
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Herma-hegy mögött Jakab-hegy platója
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az utolsó kaptató
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Abaliget község a völgyben
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tubes és Rózsa-hegy
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kora tavasszal keltetővé alakulnak a keréknyomok
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Abaliget vasútállomás
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Régi alagút, déli bejárat
  Fotografia: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
Könnyű körtúra a Mecsek északnyugati peremén változatos kilátásokkal - ínyenceknek felszín alatti kitérőkkel.
Otvorené
Ľahká
12,1 km
3:30 hod
230 m
230 m

A Mecsek és a Zselic közötti tájegységhatárnak hagyományosan a Pécs-Szentlőrinc vasútvonalat tekintjük, így túránk során éppen csak kilépünk pár percre legdélebbi hegységünk területéről. De addig még vár ránk néhány kellemes kilométer...

Kiindulási pontunk az Abaligeti-cseppkőbarlang, amely nemcsak azért érdemel főhajtást, mert a Dél-Dunántúl leghosszabb ismert barlangja, hanem azért is, mert bejárata alig magasabb egy méternél. 

 

 

Autorov tip

Újabban divat lett a környéken a kecsketartás. Kis utánjárással friss kecsketejhez vagy -sajthoz juthatunk.
Profilový obrázok používateľa Ferenc Kövecs
Autor
Ferenc Kövecs
Aktualizované: 2020-11-13
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Kövesdi-hát, 302 m
Najnižší bod
Bükkösdi-víz hídja, 183 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

A vasútállomásnál fokozott figyelemmel keresztezzük a síneket: a Pécs-Budapest viszonylaton napközben mindkét irányba kétóránként közlekedő Intercity-szerelvények lassítás nélkül zúgnak át az állomáson.

Dalšie informácie/odkazy

Évente egyszer - páratlan években a leírásban szereplő irányban, páros években éppen ellenkezőleg - szervezett keretek között is bejárható a túra a Mecseki Mátrix-túrák keretében.

štart

Abaligeti-barlang (219 m)
Súradnice:
DD
46.136840, 18.116579
DMS
46°08'12.6"N 18°06'59.7"E
UTM
34T 277284 5113293
what3words 
///sparrows.recurrent.eggs

ciel

Abaligeti-barlang

Podrobný popis cesty

Az Abaligeti-barlang előteréből keletre indulunk, a Csónakázó-tavat bal kézről tartva kerüljük. A parti sétányon haladunk, majd egy kis betonjárdán átkötünk a barlangtól jövő út melletti járdára, hogy 40 méter után át is keljünk rajta, és a Pertelek utcán haladjunk tovább. Apró házak között sétálunk, az utca végén hídon megyünk át, jobbra játszóteret pillantunk meg. Megcélozzuk, átszeljük, majd a Kossuth Lajos utcán átkelve el is hagyjuk.

A túloldalon a Petőfi utcában csak az első sarokig megyünk, ahol - a romos pince mellett - rögtön balra fordulunk a templom felé vezető Várhegy utcába. Kaptatón haladunk; balról turistaház és plébánia, jobbról Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templom. Az út keskenyebb lesz, de jó minőségben burkolt: a temetőhöz vezet. Már látszik a ravatalozó, bal kéznél padocska, amikor jobbra kis árkon földút vezet át: arra haladunk tovább. (Fehér jelzésalapok segíthetik a tájékozódást.) Balra felfelé megyünk a szántó szélén, miközben jobbról, ahogy emelkedünk, egyre szebb a rálátás a Mecsekre.

600 méter után már a gerincre érünk, ahol erős földútba futunk bele: balra téglapilléreken nyugvó kaput látunk. Arra kanyarodjunk: Dánom szőlőhegyén járunk. Az erős, lágyan kanyargó földutat kövessük bátran: balról szántó, jobbról keskeny erdősáv (és itt-ott megnyugtató fehér jelzésalapok). Majd egy kilométer után a magaslesnél Y alakban ágazik el az út. Az egyenes irány felmegy a dombhátra, de mi a bal oldali ágat választjuk,  nyugatnak fordulunk.

Ezt az irányt tartjuk akkor is, amikor további 400 méter után a fenyő tövében rejtőzködő Kék-kereszthez érünk. Balra is út, jobbra is, de mi inkább a gerincen haladunk tovább egy kisebb domborulatra legelők, kerítések között. Balról villanypásztor, kis fenyőcsoport - a több telek egyesítéséből kialakított Gergely-Szabó-porta tágas lejtőjén lovak, kecskék, vadászebek élik ki mozgásigényüket, így beteljesítve Gergely Ancsa természetfotós álmát...

Ezután lassan ereszkedünk a gerincről. Jobbra, majd balra ívelő kanyar után kiérünk a Szentlőrincet Oroszlóval összekötő műútra, ahol balra kanyarodunk. 120 méter után - haladjunk figyelmesen! - gyenge csapást látunk az akácosban: ott induljunk meg lefelé. Némi kacskaringó után a Pécs-Budapest vasútvonal régi nyomvonalának bevágásába érünk. 1977-ig erre járt a pesti gyors. A régi alagútba akár be is kukkanthatunk, de az áthaladással ne próbálkozzunk: középtájon, éppen az úttest alatt betömedékelték - megelőzendő a későbbi komplikációkat.

Az alagúttól nyugatias irányban a régi nyomvonalon távolodva jobbról méhkaptárak, majd az egykori bakterház következik. Irányunkat tartva átkelünk az abaligeti bekötőúton, ám 600 méter után szemben kerítést látunk. Balra, nem rossz földúton ki tudjuk kerülni a magánterületet. Még bő 300 méter, és elérjük a derékszögben kanyarodó Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát. Egyenesen megyünk tovább - most már a kék jelzések is segítenek. Jobbra kis lépcső vezet le a sínekhez, amelyeken óvatosan átkelve eljutunk a RP-DDK mecseki szakaszának legnyugatibb pontjához: Abaliget, vasútállomás felvételi épületének tornácán van a Kék bélyegzője, mellyel igazolhatjuk ittjártunkat.

Újra át a síneken, fel a kis lépcsőn, balra földúton - és innen Abaliget barlangjáig nincs más dolgunk, mint a Kéket követni.

Emelkedünk 300 méteren át, majd balra fordulunk. Szintben haladunk 300 métert, s újra emelkedünk. Van egy-két "cselesebb" elágazás - figyeljük a jelzéseket!

Kisebb dombon haladunk keresztül: ez a Kövesdi-hát. Enyhén ereszkedünk, nyíltabb terepre érünk. Tőlünk délre, jobb kéz felől, lent a Nyáras-völgy húzódik hosszan nyugat felé, de mi maradunk a gerincen. Nagy réten halad az utunk, balról cserjesáv - a régi út benőtt helye. Kapaszkodunk a nyílt térszínen - és felérünk egy keresztbe menő gerincre. A DDK útjelző táblánál tanösvény csatlakozik hozzánk.

Innen ereszkedni kezdünk: nincs már érdemi szintemelkedés a hátralevő szakaszon. Lezúgunk a völgybe, de ott figyelmesen kell haladnunk: a széles földútról jobbra, gyenge szekérútra tér a jelzésünk (kék sáv és Batman... izééé.... Denevér tanösvény). Jobbról állattartó telep romjai, majd némi dagonyázás, kissé benőtt útszakasz - és máris elérjük az üdülőtelep szélső házait, amit Rózsadombként emlegetnek.

Innen tényleg nincs már más dolgunk a barlangig, mint követni a jelzést a házak előtt, át a műúton, az egykori szabadtéri színpad mellett, majd a nagyobbik tó mentén. Átszeljük a parkolót, majd a turistaház és a kis tó közötti sétányon meg is érkezünk a barlanghoz -  ahol ismét bebújhatunk a föld alá.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

Vasúton érkezve a 40. fővonalon felvő Abaliget vasútállomás a kézenfekvő csatlakozási pont - ám ebben az esetben ésszerű megoldás rögtön innen indítani, hiszen az állomás és a község belterülete között korántsem mondható optimálisnak a közösségi közlekedés.

Autóbusszal Pécs felől jól megközelíthető a túra kiindulópontja: Abaliget, barlang megállóig váltsunk jegyet.

Prístup

Abaliget főutcája az országos közúthálózatban 6604. számon szereplő összekötő út része, amely a Budapest-Barcs közötti 6. főút és a Szentlőrinc-Oroszló közötti 6601. út között teremt kapcsolatot. A főutcáról a Barlang | Cave | Höhle táblánál forduljunk nyugati irányba.

Parkovisko

A buszmegállónál kialakított parkolóhelyeken hagyhatjuk autónkat. 

Súradnice

DD
46.136840, 18.116579
DMS
46°08'12.6"N 18°06'59.7"E
UTM
34T 277284 5113293
what3words 
///sparrows.recurrent.eggs
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

A Mecsek és a Villányi-hegység. Turistaatlasz és útikönyv. 1:40 000. Cartographia Kft. Budapest, 2003.

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Időjáráshoz illő könnyű túra- vagy szabadidőruházat megfelelő a kiránduláshoz. Legyen nálunk legalább egy félliteres palacknyi víz: útközben csak egy helyen van módunk folyadékpótlásra a vasútállomás mosdójában.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(3)
Bella Héjja
2020-08-01 · Community
Nem túl nehéz, de jól átmozgatja az embert, nehézsége, hogy sok a "napos" rész benne. Abaligetet elhagyva kicsit kiábrándító a földek mellett végigfuttatott villanypásztor. Esőzés után nagyon nehezen járható ez a szakasz. Az országútra kiérve nem tudunk a navigáció szerint haladni, egy balra kanyaradó erdei ösvényt jelez, de az már nincs. Később vissza tudunk rá térni.
Zobraziť viac
2020. augusztus 1., szombat 18:05:24
Fotografia: Bella Héjja, Közösség
2020. augusztus 1., szombat 18:05:39
Fotografia: Bella Héjja, Közösség
Szilárd Bózsa
2020-04-07 · Community
Nagyon szép vidék.
Zobraziť viac
2020. április 7., kedd 17:07:31
Fotografia: Szilárd Bózsa, Közösség
2020. április 7., kedd 17:07:40
Fotografia: Szilárd Bózsa, Közösség
2020. április 7., kedd 17:07:45
Fotografia: Szilárd Bózsa, Közösség
2020. április 7., kedd 17:07:51
Fotografia: Szilárd Bózsa, Közösség
Viktória Papp
2020-01-12 · Community
2020. január 11., szombat
Fotografia: Viktória Papp, Közösség
2020. január 11., szombat
Fotografia: Viktória Papp, Közösség
2020. január 11., szombat
Fotografia: Viktória Papp, Közösség
2020. január 11., szombat
Fotografia: Viktória Papp, Közösség
2020. január 11., szombat
Fotografia: Viktória Papp, Közösség

Fotografie iných

2020. augusztus 1., szombat 18:06:29
2020. augusztus 1., szombat 18:07:12
2020. augusztus 1., szombat 18:07:44
2020. augusztus 1., szombat 18:05:24
+ 10

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
12,1 km
Trvanie
3:30 hod
Stúpanie
230 m
Klesanie
230 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Geologické zaujímavosti

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp