Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Mária Út (M01-es útvonal: Eger-Kács)

Peší výlet · Bükkalja · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Kács, patak part
  / Kács, patak part
  Fotografia: András Holluby, Együttműködő szervezetek
 • / Ostorosi szőlőhegy
  Fotografia: András Holluby, Együttműködő szervezetek
 • / Király-kút-rét
  Fotografia: András Holluby, Együttműködő szervezetek
 • / Szomolyai cseresznyés Mária Út jelzés
  Fotografia: András Holluby, Együttműködő szervezetek
 • / Panoráma a Nagyvölgy-tetői kilátóból
  Fotografia: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagyvölgy-tetői kilátó
  Fotografia: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kilátó épülete
  Fotografia: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bogács, Szent Márton-templom
  Fotografia: András Holluby, Együttműködő szervezetek
 • / Mária szobor
  Fotografia: András Holluby, Együttműködő szervezetek
m 500 400 300 200 25 20 15 10 5 km Szentháromság templom - Kács
A Bükkalján vezető szakaszunk emelkedőivel próbára teszi erőnket, szépségével felemeli lelkünket. Többnyire hagyományos búcsújáró utakon haladunk, útszéli keresztekkel. A nap elején még a szőlőültetvények határozzák meg a táj jellegét, később a hegység lábának erdőségei.
Otvorené
Ťažká
Trasa 28,4 km
7:45 hod
602 m
580 m
A Mária Út nyugat-keleti útvonalának, Bükkalján haladó szakaszára invitáljuk az érdeklődőket. Az Egerből keletre tartóknak, Kácsig tart az egy napra ajánlott útvonal. Unikális látnivalók a kaptárkövek, de a völgyekben megbúvó falvak is tartogatnak sok érdekességet. Eger pedig magában is megér, akár több napnyi nézelődést.

Autorov tip

Szomolyára érdemes elmenni június második hétvégéjén a három napos Cseresznyefesztivál idején is! Egy ilyen hosszabb tartózkodás esetén jobban van idő a pincesort, a barlanglakásokat és közeli kaptárköveket is felkeresni.


Bogács termálfürdő évszaktól függetlenűl várja látogatóit.

Kács kedves, kellemes hely egy hosszú hétvége eltöltésére is. Érdemes megnézni eredeti felszerlésével felújított vízimalmát, felszentelt Mária-forrását, a közeli kőhodályokat és kaptárköveket.

Profilový obrázok používateľa András Holluby
Autor
András Holluby
Aktualizované: 2017-10-07
Obtiažnosť
Ťažká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
320 m
Najnižší bod
159 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Felső-szoros szurdokban kellő figyelemmel közlekedjünk!

štart

Eger, Eszterházy tér (170 m)
Súradnice:
DD
47.899568, 20.374033
DMS
47°53'58.4"N 20°22'26.5"E
UTM
34T 453215 5305327
what3words 
///glove.shields.dairy

ciel

Kács, katolikus templom

Podrobný popis cesty

A város egyik szimbolikus épülete a bazilika, az Egri főegyházmegye katedrálisa. Itt kezdődik 28 km-es gyaloglásunk.

Észak felé indulunk a sétálóutcán, a Dobó tér felé vesszük az irányt, de egy kis kanyarral megnézzük a ciszterciek templomát. A híres várkapitány nevét viselő téren találjuk a minorita templom impozáns épületét, és persze rálátunk az irodalomból is jól ismert várra. A vár déli tövében megyünk tovább az Almagyar úton, majd a Diófakút utcán, így kapaszkodunk fel az Almagyar-domb gerincére és hagyjuk el a várost. Tájékozódásban a sárga sáv és a lila Mária Út jelzés segít.

A dombtetőről, az 1827-ben állított feszülettől visszatekinthetünk a hevesi megyeszékhelyre. Ha elfeledkeztünk volna arról, hogy a régió egyik fő húzóágazata a szőlő és a bor, akkor most szőlőtáblákból kapunk emlékeztetőt, de borospince az még kicsit odébb lesz, Szomolyán. A szőlőhegyről lefelé haladva keresztezzük az Ostorosi-patakot. Itt elválunk a sárga sáv jelzéstől rövid időre, mi jobbra a Nyerges-hegy oldalára (ami neve ellenére inkább csak domb) kapaszkodunk fel. A környék különleges látnivalói a kaptárkövek. A különös módon sziklába faragott fülkék rendeltetésére több teória is létezik: méhkaptárak elhelyezésére készülhettek, avagy a hun-magyar népesség ősi hitvilágának szertartásaival hozhatók összefüggésbe. De ezeket csak kisebb-nagyobb kitérővel tudjuk megnézni. A sárga háromszög és sárga sáv jelzés elágazásánál (mely innen fonódik újra a lila Mária Út jelzéshez), újra lefelé vezet az utunk, a völgybe ahol a Novaji-patak csordogál. Jobb kéz felé 50 méteres kitérővel forrást találunk, de nagyon ne alapozzunk arra, hogy itt majd felfrissülünk, vize időszakos. Innen a piros sáv jelzés lesz fonódó társa a Mária Útnak, (melyet errefelé a szomolyai cseresznye kultusznak köszönhetően, piros, cseresznyés jelzésekkel is elláttak). Ismét emelkedünk. A Király-kúti-rét hatalmas legelőjére érünk fel, ahonnan szép a kilátás a Nagy-Egedre, és a Bükk-hegység tömbjére is.

Napunk harmadik patakvölgyébe kezdünk leereszkedni: a Kánya-patak völgyébe, amely Szomolyán folyik keresztül. A falu központjában a templom melletti fazekasház műhelye bepillantást enged a helyi kézműves hagyományok továbbélésébe. A főutcáról balra a Dózsa Gy. utcára fordulunk, és újabb kaptatón gyalogunk felfelé, a Gyűr-tető oldalába. Jelzésünk továbbra is a lila Mária Út és a piros sáv. A tetőtől másfél kilométert ereszkedünk, majd a Milleniumi-kilátóból pillantást vetünk az úton lévőket gyógyvízzel váró Bogácsra. Gyógyfürdőzéssel vagy csak egyszerű pihenővel ideje is kicsit regenerálódni, mert még 12 km hátra van Kácsig. Tájékozódásunkat a jelzéseken túl segíti a dombon álló XIII. századból eredeztethető templom. A templom északi oldalával szemközti kis közön indul a jelzés faluból kivezető szakasza. Itt a Mária Út már önálló nyomvonalon halad, legalább is egy darabig.

Napunk újabb szép szakasza következik, csodás kilátással a Bükk-hegységre. Ha kicsit elkalandozunk a nyomvonaltól, újra kaptárkövekre bukkanhatunk, de ezt a keresgélést csak haladó túrázóknak ajánljuk. A piros sáv jelzés újra fonódik, a lila M festéshez. Nyári táborozóhelyen, és egy kis farmon vezet keresztül utunk. Akasszuk le, majd magunk mögött vissza a villanypásztor átjáróját. Cserépváraljára érkezünk. Ha itt még bőven vagyunk az időnkkel, tegyünk kitérőt a tájházhoz, barlanglakásokhoz! Rövid meredek emelkedőn fogunk továbbmenni a Cserép-vári-kápolnához, majd leereszkedünk a Lator-patak völgyébe. Ennek a völgynek, Felső-szoros néven ismert szakasza, a sziklák között kanyargó ösvényével még a gyakorlott túrázókat is izgalomba hozza.

A szurdok után az út már könnyebb, de szépségben nem lesz hiány, a Dobi-réten nem lehet megállni, hogy ne álljon meg egy kicsit gyönyörködni a fáradt vándor. Farkaskői-kereszteződésnél a sárga sáv is csatlakozik a piros sávhoz és a lila M jelzéshez. Egy utolsó, rövid emelkedőt teszünk még meg. A tetőpont után lévő kereszteződésnél figyelünk, se nem balra, se nem jobbra, a széles úton, hanem szemben az ösvényen megyünk tovább! Bő 2 kilométert gyalogolunk még lefelé a faluig, a barátságos Kácsig, ahol túránk véget ér.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

Budapestről menetrendszeri buszjáratok indulnak a Stadion autóbusz-pályaudvartól (egyes járatok a Keleti Pályaudvartól) Egerbe, hozzávetőleg 2 órás menetidővel.  Vasutat választa a Keleti Pályaudvar az indulási pont. Egész sok közvetlen vonat is van, amit még kiegészít a füzesabonyi átszállással közlekdő többi járat is.

Miskolcról a Volán buszjárataival elérhető Eger, közvetlen járatok is vannak, és füzesabonyi átszállással is megtehető a két szomszédos megyeszékhely közötti távolság.  Menetidő járattól függően 1 - másfél óra között. Vasutat vállasztva füzesabonyi átszállással van vonat, 1 - 1 és egy negyedórás menetidővel.

 

Az egri vasútállomástól a túra kezdőpontja 1,2 km-re van.

Visszaút Budapestre: Kácsról menetrendszeri Volán busszal Mezőkeresztes-Mezőnyárád vasútállomásnál átszállással lehet 3 órás menetidővel a fővárosba jutni. Hétvégén 16:17-kor indul az utolsó busz Kácsról. A mezőkeresztes-mezőnyárádi átszállásnál lehet a vasútat is választani, így kell Miskolc felé visszautazni (természetesen a Budapestel ellentétes irányba tartó vonattal).

 

vasúti menetrend

busz menetrend

Prístup

Gépkocsival
Budapestről az M3-as autópályán megyünk a 113-es kilométerkőnél lévő lehajtóig. Ahonnan már csak a Füzesbony, Kerecsend, Eger táblázást figyeljük és kövessük.

Miskolcról az M3-as atópályán 18 km-rel hosszabb az út mint a 3-as főutat választva. A pályáról a 129-es kilométerkő után kell lehajtani a Mezőkövesd, Andornaktálya, Eger útvonalon. Ha a 3-as főúton megyünk akkor Mezőkövesdnél kell Andornaktálya, Eger irányba kanyarodni.

Parkovisko

Egerben a parkolás a belvárosi részen fizetős. Munkanapokon 8:00-tól 18:00-ig, szombaton: 8:00-tól 13:00-ig.

Információ az ergi parkolásról

Súradnice

DD
47.899568, 20.374033
DMS
47°53'58.4"N 20°22'26.5"E
UTM
34T 453215 5305327
what3words 
///glove.shields.dairy
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

Szokásos turista kellékek és felszerelések; bakancs, esőkabát, vizeskulacs, térkép.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
28,4 km
Trvanie
7:45 hod
Stúpanie
602 m
Klesanie
580 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Geologické zaujímavosti Z bodu do bodu

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
Trvanie : hod.
Trasa  km
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp