Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výletodporúčaný výlet

Kőszegi panorámatúra

· 6 recenzie · Peší výlet· Otvorené
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Kilátás a kálváriatemplomtól Kőszeg irányába
  / Kilátás a kálváriatemplomtól Kőszeg irányába
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kőszegi Szent Kereszt felmagasztalása templom a Kálvária-hegyen (kálváriatemplom)
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út az Ördögtányér-szikla felé
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ördögtányér-szikla
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenőhely a Mohás-kút forrásnál
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kőszeg belvárosa
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont (Kőszeg)
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Herman Ottó-szikla
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kőszegi koronaőrző bunker
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Óház-kilátó Trianoni-kereszt (Kőszeg) Hétforrás Pintér-tető Mohás-kút
A látványos, panorámás kilátópontokban bővelkedő túra végén a hegység természeti értékeit bemutató Bechtold István látogatóközpontba is betérhetünk.
Otvorené
Stredná
Trasa 13,2 km
4:10 hod
544 m
544 m
607 m
271 m

Ezen a kellemes túrán begyűjthetjük a Kőszegi-hegységből a Bécsi-Alpok felé nyíló kilátások legjavát. Az egyik legszebb panoráma a Pintér-tetőről nyílik, de a Schneeberg például a Trianon-kereszttől is jól mutat, ami csak pár száz méterre van a szintén lenyűgöző kilátást adó kálváriatemplomtól. A Kőszegről szinte mindenhonnan látható, ikonikus épület egy pestisjárvány idején tett fogadalomnak köszönhetően épült meg.

Túránk erdei részén a három évszázados, lenyűgöző méretű Fatalin-bükkök mellett felfedezzük az ördög tányérját is egy szikla formájában. A Hétforrás hűvös pihenőjében készülhetünk fel a csodás panorámájú Óház-kilátó megmászására, majd egy másik hangulatos pihenőhelyet is útba ejtünk a Mohás-kútnál. Kőszegre a Kenyér-hegy tövében érünk vissza, de mielőtt befejeznénk túránkat, még interaktív informálódásra hív a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont tárlata is.

A lenyűgöző kilátások és a helyenként meredekebb utak miatt tervezzük hosszabbra a kirándulást (akár egész naposra), így mindenre marad időnk.

Autorov tip

 • Az Óház-kilátótól leérve a Terv-útra, azon balra kb. 100 m kitérővel elérhető a Velemi Mészfillit Formációt feltáró védett földtani alapszelvény. Oldalában Herman Ottó emléktábláját látjatjuk.
 • Kőszeg rengeteg látnivalót rejt, érdemes a kisvárosra is elegendő időt szánni!
Profilový obrázok používateľa Szilárd Dr. Szentes
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualizované: 2021-02-18
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Óház-tető, 607 m
Najnižší bod
271 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A Z jelzés Terv útra levezető szakasza nagyon meredek, főleg sáros időben figyeljünk minden lépésre!

Štart

Kőszeg, autóbusz-állomás buszmegálló (271 m)
Súradnice:
DD
47.387266, 16.544616
DMS
47°23'14.2"N 16°32'40.6"E
UTM
33T 616578 5249357
what3words 
///fitter.point.payer

ciel

Kőszeg, autóbusz-állomás buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A buszmegállótól a Fő térig a P, onnan a K jelzést követjük Kőszegen belül.
 • A Trianoni kereszthez a K+ jelzésen teszünk egy oda-vissza kitérőt.
 • Visszatérünk a K jelzésre, amit a Pintér-tető utánig követünk.
 • Az aszfaltos úton átkelve a K▲ jelzést követjük a Fatalin-bükkökig.
 • Jobbra kanyarodunk a K● jelzésen a Hétforráshoz.
 • A forrástól visszafelé indulunk a K jelzésen, és meredeken emelkedünk az Óház-kilátóig.
 • A kilátót dél felé hagyjuk el a Z jelzésen.
 • Egy T-elágazásba érve a S jelzésen balra fordulunk.
 • Kőszegen a díszkút után kb. 200 méterrel a Z jelzéssel balra fordulunk a Park utcára a Bechtold István látogatóközpont felé.
 • A belvárosból a P jelzésen érünk a túránk végét jelentő buszmegállóhoz.

A túráról részletesen

A Trianoni kereszt és panorámája

A buszmegállótól pár lépést teszünk délnyugati irányba, majd az első kereszteződésben jobbra fordulunk a P jelzésen, ami a Fő térig kísér bennünket. Itt a hozzánk csatlakozó K jelzésre váltunk. A Sziget és az abból balra nyíló Kálvária utcán jutunk el a koronaőrző bunkerhez. A pincerendszerben a Szálasi-kormány menekülésekor 1945. márciusában őrizték egy ideig a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. A felbecsülhetetlen értékű magyar koronázási ereklye Ausztriába, majd onnan Amerikába tartó hosszú útja végén csak 33 évvel később, 1978-ban került vissza Magyarországra.

Innen balra tartva egy idős fák árnyékolta, stációk szegélyezte, meredek földúton jutunk fel a hegység északkeleti végén elhelyezkedő Kálvária-hegyre, ahol a Kőszeg szinte minden pontjáról látható Szent Kereszt felmagasztalása titulusú templom található. Helyén már 1686-ban is állt egy fából ácsolt kereszt, amely helyett Lósy Lipót jezsuita szerzetes 1726-ben kőfeszületet, valamint azzal egyidejűleg a hegy lábától kiindulva nyolc fakeresztet állíttatott. 1727-ben felépült a deszkából ácsolt Szent Sír-kápolna. A kálvária ma is látható Ludwig Schöne által tervezett stációit 1890-ben építették, melyekbe az öntött domborművek 1895-ben kerültek, a régi reliefeket pedig a kápolna kerítőfalába és a remetelak oldalába falazták.

A Rákóczi-szabadságharc bukása utáni pestisjárvány idején Kőszeg lakossága fogadalmat tett. Ennek eredményeként a hegyen 1715-re felépült egy Szent Donát titulusú templom, amelyet később a Fájdalmas Szűzről neveztek el.

A ma is látható kálváriatemplom építése 1729-ben indult többek között Pállfy Miklós nádor és az Agónia Társulat adományaiból, ami így 1735-re el is készült. Egy helyi legenda szerint a templom építésekor a hívek a mintegy 70 000 darab téglát kettesével kereszt alakba rakva, kézben hordták fel. Építészeti érdekessége az egy síkba helyezett három torony, illetve provinciális barokk stílusa ellenére díszítetlensége. A lépcső mellvédjein Szent Péter és Szent Veronika, valamint két síró angyal szobra áll. 

A templom mellé egy év múlva remetelak is épült; kertjét és az abban lévő kutat kőfallal vették körül. Az első templomgondozó remetét a kálváriatemplom lépcsője melletti falba temették. Emlékét az apszis mögött állított kovácsoltvas kereszt és a falba illesztett német nyelvű szöveg őrzi. A templom mellett továbbhaladva érdemes néhány pillantást vetni a kerítőfal reliefjeire is.

Hamarosan elérjük a K+ jelzés leágazását, amin a Trianoni kereszthez tehetünk egy rövid kitérőt. A trianoni békediktátum mementójaként 1936-ban épített, csaknem 8 méter magas keresztet már 1932-ben megtervezték, és eredetileg a városban akarták felállítani a török ostrom 400. évfordulójára. Végül ez a nagy múltú kirándulóhely adott helyet neki, melynek kedveltségét mutatja, hogy 1882-ben Chernel Kálmán kőpadot állíttatott erre az akkoriban Vöröskőfejtőként emlegetett kilátópontra. Szép panoráma nyílik innen Ausztria felé a Schneeberg termetes tömbjével. A hidegháború éveiben a szigorú határőrizet miatt a keresztet nem látogathatták.

A Pintér-tető és a Hétforrás

Visszatérve a K jelzésre fiatalosban haladunk tovább, nem sokkal később pedig élesen jobbra kanyarodva egy bükkösben kezdjük meg emelkedésünket a Kőszegi-hegység főgerincének északkeleti kezdőpontjára, a pazar panorámájú Pintér-tetőre. A hegy 1920-as években megjelenő nevének eredete nem tisztázott, de mivel az itteni erdők 1945-ig Kőszeg város tulajdonában álltak, a név nem a tulajdonosra utalhat, hanem az erdő fáit felhasználó pintérekre.

Az egykor Merengőnek hívott kilátópontról a burgenlandi dombvidék fölé magasodó Schneeberg melletti másik 2000-es hegyet, a Rax hosszan elnyúló platóját és a Hohe Wand impozáns sziklafalát is megpillanthatjuk. Az 1800-as évek végétől az I. világháborúig egy kilátót  is terveztek ide építeni (Jurisics Miklósról elnevezve), melyről Kőszeg is látható lett volna. Az adakozást segítendő bálokból és zenés mulatságokból 3300 korona gyűlt össze, de a világháború végül meghiúsította az építkezést.

Leereszkedünk az alattunk futó földútra, amely egy jobbos kanyar után eléri az aszfaltos feltáróutat. Ezen átkelve, a K▲ jelzést követve kocsánytalan tölgyesbe érünk, amelynek gyepszintjében szép, egyvirágú gyöngyperjés zöldell. Az erdőn keresztül hamarosan a jellegzetes formájú, kvarcfillit anyagú Ördögtányér-sziklához érünk. A Kalapos-kövekhez hasonló kinézetű tömb tetején egy tányérra emlékeztető mélyedést látni, innen ered a neve. Nemsokára a mintegy 300 éves famatuzsálemekhez, a Fatalin-bükkökhöz jutunk. A hatalmas hagyásfák átvészelték az évszázadok során végzett többszöri fakitermelést, így váltak az egykori bükkerdő utolsó hírmondóivá.

A nem sokkal utánuk lévő kereszteződésben jobbra kanyarodunk a Hétforráshoz vezető K● jelzésen. A kezdetben keskenyebb ösvény széles földútba torkollik, majd hűs bükkös alatt futó keskeny ösvényen érjük el a keresztkúti aszfaltos utat. Innen a K és K● jelzés együttesen vezet el minket a hegység legbővizűbb forrásához.

A Hétforráshoz első írásos említése már a 14. században megjelenik „Várkuta” néven, mely a közeli kőszegi Felsővárra, a mai Óházra utal. 1891 körül, a közelgő millennium alkalmából a hét magyar törzs nevével ellátott táblákat helyeztek ki a forrás kifolyói alá, azóta Hétvezér-forrásnak is hívják. A párkányzaton kifolyó vize egy medencét táplál, majd utána a Gyöngyös-patak felé szalad tovább. 

A forrás mellett is költ a hegyi billegető, ami a hegyi patakok környékének ritka rovarevő énekes madara. Hazai fészkelő állománya mindössze 2-300 párra tehető. 

Az Óház-kilátó és egy vár titkai

A forrástól visszafelé indulunk a K jelzésen. Átkelünk az aszfaltos, majd egy kavicsos úton, aztán meredeken emelkedünk egészen az Óház-tető csúcsán álló kilátóig. A 609 m magas hegyen állt a 13. században Kőszeg első vára, a Felsővár, vagy másik nevén az Óvár, ami a 14. század környékén az Alsóvár létrejöttével fokozatosan elvesztette jelentőségét. Helyén már a 9. században is hatalmas méretű, fallal és felvonóhíddal rendelkező erősség állhatott. Első írásos említése 1248-ból való (Castrum Kwszug), amikor a Frigyes osztrák herceg által elfoglalt várat IV. Béla csapatai visszafoglalták, tehát a Kőszeg név eredetileg az Óház-tetőn épített Felsővárra vonatkozott. A város régi magyar neve Gyöngyös volt, ebből származik annak német Güns elnevezése.

A vár feltárását célzó régészeti kutatások már 1894-ben megindultak, azonban a 20x12,3 méteres külső méretű, közel 2 m vastag falakkal épült lakótornyot és a 8x7 méteres déli kapubástyát a hozzá csatlakozó várfal szakasszal csak 1991 és 1995 között tárták fel. A bástyához egy felvonóhidas gyaloghíd vezetett, melynek a sziklába vágott helye ma is látható.

A hegycsúcs északnyugati meredek lejtőjét kivéve mély árok veszi körül a kis hegytetőt; a leginkább támadható délnyugati oldalon egy sekélyebb külső árkot is találunk. Szintén a védelmet szolgálta, hogy a torony legalsó szintjén nem volt ajtó, az első emeleti bejáratokat lépcsőn lehetett elérni. A várban egy 11 méter mély, majdnem 2 méter belső átmérőjű ciszterna mélyült, mivel vizet legközelebb a Hétforrástól tudtak nyerni. A vár feltehetően az 1455-ös osztrák-magyar harcok során pusztult el.

Romjai helyén először fából, majd 1896-ban kőből épült kilátó. A mai kilátót 1996-ban építették az akkoriban feltárt lakótorony alapjaira. Szép kilátás nyílik belőle Kőszegre, Szombathelyre, a Ságra és a Somlóra, a Bakonyra, a Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Keszthelyi-hegységre, a Rendeki-hegyre és a Zalai-dombságra. Ausztriába is átlátnunk: a Schneeberg csúcsa után a Bucklige Welt dombokkal tűzdelt térsége következik, majd a Fertő tó és a mögötte fekvő Lajta-hegység, oldalában a szélerőművek tömkelegével.

Vissza Kőszegre

A kilátót dél felé hagyjuk el, majd a kereszteződésben a Z jelzésen egyenesen továbbhaladva egy bükkösben kezdjük meg az ereszkedést. Az aszfaltos út keresztezése után hamarosan elhaladunk a Steinbach-kő, vagyis Steinbach Károly erdőfelügyelő 1855-ben állított obeliszkje mellett. Egy derékszögű balos kanyar után meredek szakasz vezet le a Terv-út túloldalán induló Mohás útig. Figyeljünk minden lépésre!

A Kőszeget Velemmel összekötő erdei Terv út kanyarján átkelve érünk a Mohás-forráshoz, melyet az 1960-as években a Jurisics Gimnázium diákjai és tanárai építettek ki. Mellette tűzrakó hellyel és esőbeállóval felszerelt erdei pihenőt találunk.

Innen már nincs messze a település széle. A kellemesen lejtős úton a házak előtt jobbra fordulunk, majd a Szabó-hegyet megkerülve érjük el a S jelzést. Ezen balra indulva elhaladunk a Kenyér-hegy mellett, melyet az alatta folyó Tamás-árok patakja fűrészelt le a Szabó-hegy gerincéről. Egy helyi elbeszélés szerint a napóleoni háborúk idején kitört éhínség idején 7 db kenyérért vásárolta meg új gazdája a kis dombot, ezt azonban történelmi tények egyelőre nem igazolták.

A Szabóhegyi utcán érünk be Kőszeg belterületére. A magas szénsavtartalmú forrásvizet adó díszkút után nem sokkal balra fordulunk a Park utcára, amin egyenesen a Kőszegi-hegység értékeit bemutató Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközponthoz érünk. Az Őrségi Nemzeti Park által üzemeltetett épületben a vidékre jellemző, a Kárpát-medence és az Alpok találkozásánál kialakult különleges élővilágot ismerhetjük meg. Külön figyelmet szentelnek a madaraknak, interaktív tárlaton válhatunk a szárnyasok szakavatott ismerőivé. Ha gyerekekkel vagyunk, érdemes végigmenni a látogatóközpont körüli élményösvényen is, ahol például óriáskirakó és gólyalabirintus segítségével, játékos formában kerülhetünk közelebb a minket körülvevő természethez. És ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki az innen pár percre lévő apró arborétumot se (Chernel-kert), amelyben madárvédelmi mentőközpont is működik.

A látogatóközponttól a Hunyadi János utcán egyenesen a Jurisics-várat körbeölelő Várkörre érünk. Számtalan marasztaló belvárosi látnivaló közül válogathatunk, mielőtt a P jelzésen visszatérünk a túra kiinduló- és végpontját adó buszmegállóba - a Szűk utcán egy picit rövidíthetünk a nyomvonalon.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 •  Kőszegre főleg Szombathely, Sopron és Bozsok felől érkeznek buszok.

 • Kőszeg, autóbusz-állomás buszmegállóban érdemes leszállni.

Prístup

 • A túra  a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Parkovisko

 • Kőszeg Szombathely felől a 87. sz. úton érhető el. 

 • A buszpályaudvarhoz legközelebbi parkolót a Kossuth utca - Szűk utca kereszteződésénél találjuk. A parkolás fizetős!

Súradnice

DD
47.387266, 16.544616
DMS
47°23'14.2"N 16°32'40.6"E
UTM
33T 616578 5249357
what3words 
///fitter.point.payer
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

A Kőszegi-hegység turistatérképe

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(6)
Tibor Menyhárt
2021-11-20 · Community
Látványos panoráma túra, sok látnivalóval. Jól jelzett, és járható utakkal. Azért vannak benne emelkedők is. Próbáljátok ki.
Zobraziť viac
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Fotografia: Tibor Menyhárt, Community
Ádám Széchy
2021-09-04 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-08-27
Szilard Dallos
2021-06-05 · Community
Nagyon kellemes kis túra
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-06-05
Fotografia: Szilard Dallos, Community
Fotografia: Szilard Dallos, Community
Fotografia: Szilard Dallos, Community
Fotografia: Szilard Dallos, Community
Fotografia: Szilard Dallos, Community
Fotografia: Szilard Dallos, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 22

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
13,2 km
Trvanie
4:10 hod
Stúpanie
544 m
Klesanie
544 m
Najvyšší bod
607 m
Najnižší bod
271 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Flóra a fauna Tajný tip Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp