Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet
Vložiť
Fitness
Peší výlet

Körtúra Jósvafőtöl a Bíbic-töbörig és a Béke-barlang bejáratáig

Peší výlet · Aggteleki Nemzeti Park · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - Partner Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Kajta-forrást elhagyva mohás sziklák közt érünk be a régi erdőbe
  / A Kajta-forrást elhagyva mohás sziklák közt érünk be a régi erdőbe
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • Könnyű emelkedő utunk elején a Kajta-forrás felé tartva
  / Könnyű emelkedő utunk elején a Kajta-forrás felé tartva
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • Az Öreg Malom Fogadó a Dózsa György úton
  / Az Öreg Malom Fogadó a Dózsa György úton
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • Visszafelé a Z jelzésen, már közel Jósvafőhöz
  / Visszafelé a Z jelzésen, már közel Jósvafőhöz
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • Az Almás-kút előtti Y elágazásnál jobbra tarts!
  / Az Almás-kút előtti Y elágazásnál jobbra tarts!
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • A Béke-barlang melletti menedékház
  / A Béke-barlang melletti menedékház
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Körpanoráma a ködös Almás-tetőn
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Z+ jelzés mentén, úton a Béke-barlang felfedezőági bejárata felé
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Visszaúton, Jósvafő felé
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A P jelzésről átváltunk a Z+ra, innentől nyugat felé tartunk
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Béke-barlang felfedezőági lejárata
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Dagonyázó hely közel a töbrökhöz
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Jellegzetes mélyedések, útban a töbörökhöz
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Jósvafő felé, északi irányba tartó Z jelzésen
  Fotografia: László Várnai, MTSZ - Partner
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 Baradla-barlang, vörös-tói barlangpénztár

Ennek a Jósvafőtől kiinduló, a galyasági erdőrészen vezető, közepesen nehéz túrának a szépségét az erdő vad, természetesre emlékeztető állapota adja: nincsenek erdőirtások, a hideg, sűrű növényzetű, kidőlt fákkal teli vakvölgyekben napközben is megáll a köd. Alattunk mindenütt barlangok húzódnak, sőt, túránk során három barlangbejáratot is érintünk.

Otvorené
Ľahká
10,3 km
3:00 hod
256 m
256 m

A Gömör-Tornai-karszt délre eső területén nincsenek az Aggtelek fölötti hegyoldalakat uraló „ördögszántások”, szélfútta, napégette kopár fennsíkok. A Galyaság keleti részén már az úgynevezett fedett karszt a jellemző, ennek határterületét bejáró utunk során pedig kevésbé látványosan bukkannak felszínre a mészkősziklák, töbrök és víznyelők. Ha nem is látjuk, a mélyben, a lábunk alatt itt is barlangok húzódnak; ennek bizonyítékaként túránk során három barlangbejáratot érintünk, emellett többször keresztezzük az alattunk 40-80 méterrel futó Baradla–Vörös-tó–Béke-barlang járatrendszert. Ki tudja, hány, eddig az emberi szem által sosem látott felfedezetlen cseppkőbarlang, bejárhatatlan kisebb üreg fölött lépdelünk túrabakancsunkban?

Az itteni erdő szépségét érintetlensége, vadsága, „ápolatlansága” adja.  Erdőirtást túránk során sehol nem látunk, a természetes módon kidőlő fákat sem szállítják el. Akár állva halnak meg, akár a földre fekszenek, lassan beborítja őket a moha, gombák tömege telepszik meg rajtuk. Így korhadnak el, kerülnek vissza a természet körfogásába, ahogy ez az erdőgazdálkodás, az ember megjelenése előtt az természetes volt.

Barlangrendszer a talpunk alatt

A Baradla-barlang 2300 méter hosszan villanyvilágítással ellátott szakaszán végigsétálva megcsodálhatjuk Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót. A Béke-barlang az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja, és egyben a Világörökség része. Állandó vízfolyással rendelkezik, mely a közeli Komló-patakot táplálja. Az 1952-ben felfedezett üreg különleges jelentőséggel bír, hiszen Magyarország első gyógybarlangja, levegőjének magas páratartalma és jelentős oldott kalciumtartalma révén bizonyítottan gyógyhatású légúti megbetegedésekre. A túra a vörös-tói bejáratától indul és a jósvafői kijáratánál végződik, bejárása nagyjából 100 percet vesz igénybe. 
Jósvafő község a szomszédos településekhez képest meglehetősen vizes helynek számít, hiszen a falu határában fakadnak az Aggteleki karszt legnagyobb hozamú forrásai, amelyek a fent említett  Baradla-, Béke-, Kossuth-, Vass Imre-barlangok kialakításában is jelentős szerepet játszottak. A források elfolyó vizei a faluban egyesülve táplálják a Jósva-patakot. 

Források bűvöletében

Jósvafő környékének legmagasabban – kb. 425 m-en – fakadó forrása a Lófej-forrás, amelynek különleges viselkedését és legendáját már Tompa Mihály is versbe foglalta. Egykor gyakori, 6-12-24 óránként jelentkező, egy-két órán át tartó, akár 3-4000 liter/perc vízhozamnövekedése felszökő vizet és hanghatásokat produkált. Habár a helyszín jelenleg nem látogatható, mert a terület szigorúan védett, szerencsére számtalan már forrás fakad még az útvonalunk mentén. Ezek közül néhány nagyobb, néhány kisebb vízhozamú - utóbbira példa a hajdani Almás-kút, aminek foglalatát mára visszahódította a természet.

A túra elején az ingadozó vízhozamú Kajta karsztforrás tör elő a hegyoldal alsó triászkori mészkövei közül, amit a helyiek Vályus-forrásként emlegetnek, felidézve, hogy a vize régen az állatok itatóedényeit töltötte meg. Az útvonal végén, a Tengerszem-tó alatt fakad az éves átlagban kb. 1000 köbméter /nap vízhozamú Komlós-forrás, amely a barlangterápiáról is nevezetes Béke-barlang vizeit hozza felszínre. A víznyerő helyet a kirándulók is gyakran felkeresik – azt azonban kevesen tudják, hogy a bukógáttal ellátott forráson kívül az asztmaszálló keleti sarkában is van egy foglalt forrás, amely valójában a Komlós-forrás legalsó fakadási helye, a helybeliek Komlós-kútnak nevezik. A terepszinten kialakított foglalásból felszín alatti csatorna vezeti a vizét a Jósva-patakba, ezért láthatatlan.

Autorov tip

 • Ha Jósvafőn vagy Aggteleken járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki az Aggteleki-karszt fő attrakcióit, a cseppkőbarlangokat! Keressünk fel minél többet, mert mindegyik egyedi természeti látványosságokat rejt.
 • A barlangok egyénileg nem látogathatók, de a Nemzeti Park több vezetett túrát is kínál, melyek különböző hosszúságúak, nehézségűek. A nemzeti park túravezetői remek szakemberek, föld alatti túrák kalauzaként részletesen, mégis izgalmasan mesélnek a barlangok és a cseppkövek keletkezésének geológiai, kémiai hátteréről, a a föld alatti járatok felfedezésének és kiépítésének történetéről, ritka élővilágáról.
 • A sártól, fizikai megerőltetéstől nem félő ínyencek előre egyeztetett túrán bejárhatnak, megmászhatnak, sőt bekúszhatnak teljesen zárt járatokat is: a Kossuth- és Meteor-barlangot.
 • A Nemzeti Park évi néhány koncertet is rendez a föld alatti hatalmas barlangüregekben. Ha túránkat egy ilyen koncerttel össze tudjuk kötni, hihetetlen élményben lesz részünk. Az óriási természetes termeknek fantasztikus az akusztikája, a cseppkő-képződményeket életre keltő fényjáték pedig semmihez sem hasonlítható.
 • Sétáljunk egy órát Jósvafő ódon utcácskáin! Nézzük meg a gyönyörű, fehérre meszelt, tornácos, műemlék védettségű házakat, a tájházat és a kőfallal körülvett templomot is!
 • Ebédeljünk, vacsorázzunk a Jósvafői Tengerszem szálló éttermében, vagy a Jósvafő központjában lévő Malom étteremben!
outdooractive.com User
Autor
László Várnai
Aktualizované: 2019-07-26

Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
402 m
Najnižší bod
207 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Možnosť občerstvenia

Tengerszem Hotel és Étterem

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Dalšie informácie/odkazy

Az Aggteleki Nemzeti Park honlapján is tájékozódhatunk a barlangtúrákról.

štart

Jósvafő, buszmegálló (210 m)
Súradnice:
Zemepisný
48.483437, 20.550055
UTM
34U 466750 5370132

ciel

Jósvafő, buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • A faluból a Dankó Pista utcán át vezet ki a P jelzés, ami 5 kilométeren át mutatja a helyes irányt.
 • A kitáblázott elágazásnál jobbra ráfordulunk a Z+ jelzésre - ezt 3,6 kilométeren át követjük.
 • Az út beletorkollik a Z jelzésbe, melyen jobbra fordulunk.
 • A Béke-barlang bejáratát elérve a kutatóház jobb oldalán követjük a Z jelzést.
 • Az emelkedőn keresztezzük az Aggtelek–Jósvafő műutat, és csatlakozva a S jelzéshez ereszkedünk vissza Jósvafőre, túránk kiindulópontjához.

A túra részletes leírása

A 250 lakost számláló Jósvafő hangulatos, műemlék védettségű központjától indulunk. A „jósva” szó szláv eredetű, jelentése „égerfákkal szegélyezett vízfolyás”. A „fő” utótag pedig a patak kezdetét, forrását jelöli. A falu hangulatát, szerkezetét meghatározza, hogy mindenütt víz csobog: négy patak, a Kecső, a Kajta, a Jósva és a  Tohonya találkoznak itt. A 19. században épültek meg a tornácos házak sorai, mögöttük ácsolt pajtákkal, csűrökkel, szénatárolókkal és egyéb melléképületekkel, melyek ma már alig láthatóak.  A faluban sétálva ne felejtsük el megnézni a malom épületét, a zsidó temetőt és a Kessler Huba emlékházat sem, amely a Baradla-barlang bejáratánál található.

A településről a zuzmók világába

A Jósva-patak hídján átkelve, a Dankó Pista utcán halad a P jelzés. Tucatnyi kis házat magunk mögött hagyva folyamatosan emelkedik az út. Balra rálátunk a falu kaszálóira, majd egy szűk, növényzettel sűrűn benőtt, párás vízmosást követve dél-délkelet felé vesszük az irányt. Két mohás sziklaoldal közt érünk be a vegyes lombos erdőbe. Az út és a jelzés egy idő után eltűnik; balra fölfelé, kelet felé kanyarodva a hegyoldalon bukkanunk rá ismét. Két kilométert követően az Almás-szőlők tisztásáról remek körpanoráma tárul elénk.

Az Aggteleki-karszt Magyarország egyik leghűvösebb tájegysége. Sok esetben párás, ködös az idő - az év 120-130 napja akár fagyos is lehet. Ennek egyik leglátványosabb jele, hogy az Almás-tető magára hagyott öreg gyümölcsösében az állva elpusztuló fákat vastag, egybefüggő szürkéskék réteggel borítja be, eszi meg lassan a kék haraszt. Ennyi gombafajtát egyetlen túra alatt ritkán látni. Az erdőben kibukkanó sziklákat is vastagon lepik be a mohák, zuzmók.

3,6 kilométert megtéve a kitáblázott elágazásnál hegyes szögben jobbra, nyugati irányba szinte visszafelé térünk rá a Z+ jelzésre. Egy ideig fenyőerdőben, majd fenyőkkel vegyes bükkösben haladunk. Érdemes szemügyre venni a beavatkozás nélküli, érintetlen erdőt, amiben rengeteg a kidőlt, korhadó fa, rajtuk számtalan gombafajtával.

Töbrök és (gyógy)barlangok között

Utunk során kisebb, 5-6 méter átmérőjű töbröket, azaz bombakráter formájú víznyelőket láthatunk. E geológiai képződmények a karsztos területek legjellemzőbb felszíni formái; a lassú kioldódás folyamatosan gödörré mélyíti a kőzetet. A töbrök alján víznyelők,  zsombolyok keletkeznek, de sok esetben előfordul, hogy az aljukat a beomló talaj, törmelék, agyag tömíti el. A kisebb mélyedéseket elhagyva bal oldalt láthatjuk a Bíbic-töbröt, mely ezeknél jóval nagyobb, kb. 15 méter széles és azonos mélységű, ráadásul tele van bedőlt fatörzsekkel.

Z+ jelzés 2,6 kilométer után beletorkollik a Z jelzésbe; ezen jobbra, északnak fordulunk. Hozzávetőleg egy kilométer után elérjük a Béke-barlang egy mesterségesen kialakított bejáratát, amelyhez tucatnyi lépcsőfok vezet. A fokozottan védett üreg  az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült, csak szervezett túra keretében látogatható, a bejáratot lezárt vasajtó védi. 

Az 1952-ben felfedezett barlang hosszúsága 7183 méter, függőleges kiterjedése 97 méter. Két kiépített és egy mára lezárt bejárattal rendelkezik, a denevérek pedig számos, az ember által feltérképezhetetlen, parányi repedésen át jutnak le a mélyére. A Béke-barlang, az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja, hazai viszonylatban a leglátványosabb, leggazdagabb cseppkőalakzatokkal rendelkezik. Az üregek levegője rendkívül tiszta, nincs benne szálló por, pollen, baktérium vagy vírus - emellett igen magas, 85 és 100% közötti a páratartalma, kiugróan magas oldott kalciumszinttel. Méltán érdemelte ki a „hazánk első gyógybarlangja” címet - az egyik bejárat közelében egy barlangterápiás termet is kialakítottak a légúti betegségekkel küzdőknek. Meg kell említenünk a barlang különleges, antibiotikumos hatását is, aminek felfedezését egy véletlen felismerésnek köszönhetjük: a betegen dolgozó barlangászok a munkavégzés után csodálatos gyógyulásról számoltak be. Ahogy elkezdték vizsgálni ennek a hátterét, rájöttek, hogy a levegőben található penészgombák spórái és a talajban található összesen 72 féle gomba mindegyike antibiotikumot termel, ami jó hatással van az emberi szervezetre.

Az ösvényen továbbhaladva, a domboldali tisztás végében találjuk az aprócska, jó állapotú barlangász kutatóházat; ennek jobb oldalán kaptat felfelé a Z jelzés. A kijelölt turistaút idővel északnyugatnak tart – vigyázzunk, mert a sokkal kijártabb erdészeti út elvihet minket keleti irányba! Egy kilométer után elérjük az Aggtelek – Jósvafő autóutat, s azt keresztezve, a S jelzéssel együtt, a szerpentinesen ereszkedő autóúton újra átkelve, meredek lejtőn érünk vissza a faluba.

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Miskolcról induló távolsági buszról a Jósvafő, autóbusz-váróterem megállóig kell utazni.

prístup

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul. 

Parkovisko

 • Autónkat a falu közepén lévő parkolóban hagyhatjuk. Ha ott már nincs hely, a Petőfi Sándor és Dankó Pista utca sarkán is parkolhatunk a KRESZ szabályainak megfelelően. 
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

 • A Bükk turistatérképe

Podobné výlety v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
10,3 km
Čas
3:00 hod
Stúpanie
256 m
Klesanie
256 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou okružná trasa vyhliadky geologické zaujímavosti botanickej zaujímavosti zdravá klíma

Štatistika

: hod.
 km
 m
 m
Najvyšší bod
 m
Najnižší bod
 m
Zobraziť nadmorskú výšku Skryť nadmorskú výšku
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu