Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet Top

Körtúra az időszakos karsztforrások vidékén

· 5 reviews · Peší výlet · Bükk-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Három-kő sziklája a Hereg-rét fölött
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vízperspektíva - kilesve az Imó forrásszáján
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A fennsík alatt (a Tar-kő (b) és a Három-kő (j))
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Őserdei körülmények az Imó-kő fölött (Lök-völgy)
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Hereg-rét
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szűk, kőtörmelékes ösvény az Imó fölött
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A fennsík és a Tar-kő látványa
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kutatófúrás fedele a Fekete-len-forrásnál
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Esőbeálló és tűzrakó a Hereg-rét szélén
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Röviden sétálunk a Bükköt átszelő autóúton is
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zabolázatlan erdő az Imó-kő alatt
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Baktatás vissza a Hereg-rétre (szemben a Három-kő)
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyűrt mészkőrétegek az aszfaltút mentén
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 5 4 3 2 1 km Imó-kő és Imó-forrás Tamáskúti vendégház
Rövid körtúra a fennsík tövében, mely a Bükk legszebb időszakos forrását, az elapadt állapotában is mutatós Imót veszi célba. De felkeressük a Fekete-len-forrást is, és megismerkedünk e különös természeti jelenségek működésével.
Otvorené
Ľahká
5,8 km
1:55 hod
688 m
688 m

Ezen a túránkon a fennsík sudár sziklaletöréseit csak alulnézetből csodálhatjuk meg, a csupasz mészkőfalak mindvégig a távolban maradnak. Helyettük figyelmünk ezúttal a mélyre irányul, és a karszt izgalmas jelenségeinek nyomába eredünk: az általában mindössze évi néhány héten át működő időszakos forrásokat tekintjük meg. Az őserdei sűrűségű környezetben magasodó, hófehér sziklatömb hasadékán át előtörő Imó-, és a földből csordogáló Fekete-len-forrást felkeresve ismerkedünk meg a Bükk kőzettestében elvezetődő vizek útjával.

A hegység hatalmas mészkőfennsíkja szivacsként fogadja magába a lehulló csapadékvizet, mely oldja és koptatja is a kőzetet. A repedés- és barlanghálózatban tárolódó karsztvíz szintje követi az időjárási viszonyokat, ennek megfelelően általában hóolvadás után és a tavasz végi - nyár eleji csapadékmaximum idején a legmagasabb.

Persze ami a mélybe kerül, idővel ki is lép onnan: a Bükk forrásai különböző helyzetben, eltérő magasságokban működnek. A mészkő és a vízzáró (általában palás) kőzetek határán találkozhatunk a legtöbb vízfeltöréssel, melyek közül sok időszakosan elapad ugyan, de az év nagy részében patakokat táplál. Jelentős részük a fennsík tövében fakad, alattuk változó hosszúságú völgyek kanyarognak, vízhőmérsékletük 10 ºC körüli.

Az igazán mélyre eljutó karsztvíz már fölmelegedve kanyarodik újra a felszín felé, ezt hasznosítják a hegyláb (kb. 15-30 ºC fokos) fürdői (pl. Eger, Kács, Miskolctapolca). Az Alföld felé nyújtózó mészkőrétegekből felszínre lépő termálforrások már 60-70 ºC fokosak, viszont ezeket mesterségesen fúrták (Egerszalók, Bogács, Demjén, Mezőkövesd).

A legkülönlegesebb forrástípust azonban a hegyvidéki térszínen kell keresnünk: a Bükk korábbi kiemelkedésével egyes forrásjáratok olyan helyzetbe kerültek, hogy tápláló ágaik csak igazán magas karsztvízszint esetén kapnak utánpótlást. (Följebb, a fennsík oldalában pedig elapadt forrásbarlangok tátonganak.) Amikor fokozatosan elolvad a hó, vagy hosszú, csapadékos időszak tölti fel a mészkőhegység üregrendszerét, a felszín alatti vizek szintje olyan magasra ér, hogy a 400-500 méteren lévő időszakos források is aktivizálódhatnak. Ezért a Vöröskővölgyi-Alsó- és Vöröskővölgyi-Felső-, valamint az Imó- és Fekete-len-forrás meglátogatását célszerű tavaszra, a hóolvadás utáni hetekre időzíteni. (Hasonlóan működő, csak kevésbé látványos vízfakadások találhatók a Hór-völgyben is egyébként.)

Míg a Fekete-len bájos forrása szinte észrevétlenül fakaszt patakot a földből, addig az Imó kétségkívül túránk csúcspontja. A sziklatömb hasadéka szárazon is hűvös, hegymélyi levegőt okád, aktív állapotában pedig valósággal előrobban belőle a meglepő méretű patak, hogy aztán a túránk által is feltárt rengetegben tegye meg vadregényes útját. A Hereg-réti parkolóból startolva sétáljunk egy kört a hegység e fölöttébb izgalmas, őserdei viszonyokkal nehezített terepén!

Autorov tip

 • A túrát mindenképpen hóolvadás után érdemes végigjárni. Esetleg érdeklődjünk a nemzeti parknál, hogy működik-e az Imó, hiszen a hideg vizet öntő forrásszáj és környezete ekkor mutatja legszebb arcát.
 • A két időszakos forrást a hóolvadást követő időszakot leszámítva szinte bizonyosan szárazon találjuk.
 • A túra érinti a Tamáskúti vendégházat, mely előzetes egyeztetéssel kulcsosházként használható.
 • Nyári időszakban az Imó-völgy fölső szakaszán számítsunk rá, hogy a növényzet benövi az ösvényt, a csalán magasra ér, ezért hosszúnadrágban érdemes útnak indulni.
 • A túrát, amennyiben a források is működnek, bátran végigjárhatjuk gyerekekkel. A sűrű ösvények, a sziklafal és a patakok tartalmassá tehetik számukra a gyaloglást.
 • A betonúton vezető szakasznál legyünk óvatosak a forgalom miatt, a kanyarokat nem lehet belátni!
Profilový obrázok používateľa Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2021-02-23
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
607 m
Najnižší bod
418 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A túra röviden az aszfaltúton vezet. Itt legyünk különösen óvatosak, a kanyargós hegyi vonalvezetés miatt a gyaloglás e szakasza nem veszélytelen.

Dalšie informácie/odkazy

štart

Hereg-rét, parkoló (575 m)
Súradnice:
DD
48.045318, 20.480068
DMS
48°02'43.1"N 20°28'48.2"E
UTM
34U 461249 5321467
what3words 
///bicycled.curbed.tamely

ciel

Hereg-rét, parkoló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A Hereg-rét jelzetlen ösvényén rácsatlakozunk a K+ jelzésre, melyen jobbra indulunk.
 • Az első elágazásnál balra, lefelé fordulunk a K● jelekre, ezen érjük el az Imó-kőt.
 • A Lök-völgyben a K jelzésre váltva érintjük a Fekete-len-forrást, és a Tamás-kútnál lépünk az aszfaltra.
 • Az aszfalton a K+ jelzést követjük, ez vezet vissza a Hereg-rétre.

A túráról részletesen

A fennsík bércei alatt

A parkolóból jelzetlen, de egyértelmű csapás indul észak felé; ez a tisztás szélén csatlakozik a K+ jelzésbe. A kellemes fekvésű, hosszúkás Hereg-rét északi végében találjuk a Lénárt-forrást (névadója, Lénárt János hevesi tanár, bükki és mátrai útikalauzok társszerzője, tevékeny természetjáró volt), a bal sarokban pedig egy tágas esőbeálló kínál menedéket (előtte tűzrakó). Amint átlépünk a rétet szegélyező fák keskeny korridora alatt, a feltáruló látvány egyszerre kedves és bántó a szemnek: szemben a Bükk-fennsík sziklaletörései fehérlenek, a Tar-kő (balra) és a Három-kő (jobbra) szirtekkel tagolt sziklagyepeit pillanthatjuk meg. (A plató peremén függőlegesközeli helyzetbe gyűrődött mészkőrétegeket gyorsabban pusztuló palás kőzetek támasztották alá, és amikor az erózió következtében az aládúcolás elégtelenné vált, nagy tömbökben szakadt le a mészkő. Ennek sebhely-sorozata a kövek vonulata.) Ugyanakkor az erdőkép elszomorító: egy tarvágásról nézelődünk, és jobbra-balra további irtásfoltok sorakoznak, de a felnövekedett állományokat is mozaikos foltokra szabdalják a korábbi kitermelések határvonalai. A természetellenes, egyenes vonalakat és kopasz lejtőket még szemlélhetjük egy darabig (túránk következő szakasza balra lent vezet majd), mire belépünk a fák alá, és a széles dózerút megkerüli a Borz-kút vizét ontó völgyfőt.

Buja völgyi kalandok

Kisvártatva elágazás állít válaszút elé, ahol a balra, lefelé induló, sűrűbe vesző K● ösvényt kell választanunk. Bár közel az Imó-kő, kellemetlen percekre számíthatunk: a nedves völgytalpon magas csalán, nem ritkán sár, illetve a felnövekvő újulat miatt sűrű bozót fogad. Ráadásul ritkán járt ösvényt taposunk, ezért az elöl haladónak olykor valósággal folyosót kell törnie a bozótban (ami szerencsére legalább könnyen utat enged). Ne adjuk fel, az Imó mögött ez a buja erdei környezet varázslatossá válik: a völgy összeszűkül, piciny törmelékfoltok jelennek meg a talajon (a talpunk alatt is), jobbról mohos sziklatömbök emelkednek a fejünk fölé (így már érthetjük is a kőmorzsalék eredetét). Öreg fák, dús aljnövényzet, kidőlt törzsek és rendkívül szűk ösvény teremt őserdei hangulatot, ahol végre olyan a rengeteg, amilyen nagyjából lenne emberi beavatkozások nélkül.

Az Imó-kő és forrása

Aztán hirtelen ereszkedünk pár métert, és jobbra fordulva megmutatkozik az Imó hatalmas, napsütésben vakítóan fehér mészkőbérce. Előtte ősöreg fa tekervényes gyökérzete vezeti a szemünket a sötéten ásító nyíláshoz, melyből ritkán nagy robajjal lökődik ki a víz (innen a Lök-völgy név). Száraz időszakaiban csak a hűs levegő jut ki a hegy gyomrából, ezért néhány métert be is merészkedhetünk - ez kifejezetten jól esik a nyári hőségben. (Csak a belátható első méteren mozogjunk, utána a járat lejt, helyenként lépcsők tagolják, tehát balesetveszélyes!) A forrásbarlangot 85 méter hosszan és 23 méteres mélységig tárták fel, de fölötte is találhatók a sziklában kifolyók, korábbi forrásszájak. Amikor a fennsíkon a mészkővel érintkezik, a víz szénsavtartalmával oldja a kőzetet - felszínre lépve a szénsav elillan, ekkor pedig kiválik belőle az oldott mésztartalom. Az így lerakódó mésztufa az Imó alatti völgytalpat mintegy 160 méter hosszúságban, 1-6 méter vastagon tölti ki - bizonyítva, hogy a forrás korábban állandóan működhetett.

És hogy most mitől időszakos? A hegység legutolsó kiemelkedésével a legmagasabbra került forráságak elapadtak, barlangjaik ma már szárazon tátonganak a fennsík lejtőin (pl. Pes-kő-barlang). Mások pedig olyan helyzetbe kerültek, hogy tápláló ágaikba csak akkor jut utánpótlás, amikor a hegység kőzettestében a legmagasabbra emelkedik a karsztvízszint - hóolvadás vagy hosszan tartó, extrém csapadékos időszakok után. (Érdekesség, hogy hirtelen hóolvadáskor a víz gyorsan, elsősorban a felszíni utakon folyik le, az időszakos források működésbe lépéséhez ugyanakkor lassú felmelegedésre, fokozatos olvadásra van szükség.) Ilyen az Imó is a közeli Fekete-len és a Vörös-kő-völgy két vízfakadásához hasonlóan. Előfordul, hogy az Imóból évekig nem jön víz, viszont amikor (állítólagos morajló hanghatások után) aktivizálódik, hozama elérheti a 12 000-13 000 litert percenként. A hideg levegőt árasztó, dübörögve előzúduló, szemünk előtt születő patak maradandó látvány, melyet a vadregényes környezet még tovább fokoz. A működés általában néhány hétig (akár 50-60 napig) tart.

A szerény kistestvér

Ahogy a sűrűn növényesült völgyben eltávolodunk a sziklától, láthatjuk, hogy tetején kis sziklagyepre vetül a napfény - talán pogány áldozóhely lehetett, neve pedig az ima szóból alakulhatott át. Továbbra is igazi erdei vadonban haladunk; ha folyik, a patak kitölti a széles völgytalpat. Tíz percen belül elérjük azt az elágazást, aminél balra kell fordulnunk a K jelzést követve. Eztán enyhén emelkedünk, mígnem megérkezünk a Fekete-len-forráshoz: száraz állapotában csak a fölötte meredő kék fémoszlop fog feltűnni. Amikor viszont aktív, kedves látvány, ahogy a friss patakvíz megszületik a földből, apró sziklagyűrűjéből, és kanyarogva indul hosszú hegyi útjára. A három ismert időszakos forrás közül ez a legkevésbé ismert, hiszen megjelenése nélkülöz minden extremitást, ennek ellenére a mohos sziklatömbök, valamint az idős bükkerdő itt is megigéző látványban érnek össze. (A kék műtárgy régi kutatófúrás nyílását rejti, melyen keresztül a karsztvíz vizsgálata lehetséges.)

Vissza a rétre

Rövidke séta innen az emelkedő vége, ahol rálépünk az Eger–Miskolc-országútra. Megpihenhetünk egy esőbeállónál, vagy vételezhetünk vizet a Tamás-kútjából (ez az aszfalt túloldalán, annak szintje alatt fakad). A kerítés mögött a Tamáskúti Vendégház kulcsosházként vár vendégeket (előzetes bejelentkezés után), túránk pedig balra invitál az országúton. Legyünk óvatosak, a kanyarok eltakarnak az autók elől, melyek sokszor veszélyesen nagy sebességgel érkeznek. Az útépítéskor feltárt kőzetek mellett tanösvény-táblákat rejt a magasra törő gaz, ezek a terület földtani sajátosságait magyarázzák - szakmai nyelvezetük azonban sajnos nem könnyíti meg az olvasást és megértést, ahogy út menti pozíciójuk sem éppen hívogató. Perceken belül újra a Hereg-rét szélén vagyunk, itt már letérhetünk az aszfaltról (igaz, az ösvényt nem könnyű megtalálni), és a tisztás parkolójánál be is fejezzük kirándulásunkat.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

A túrát a nehézkes megközelítés miatt autóval érdemes felkeresni.

 • A Felsőtárkány, Tamás kútja buszmegállót csak időszakosan közlekedő, hétvégi buszok keresik fel (ezek Eger és Miskolc közt közlekednek).

Prístup

 • A buszmegállótól az aszfalton, a K+ jelzésen érhetjük el a Hereg-rétet (900 m, 38 m szintemelkedés).

Parkovisko

 • Autóval az Eger-Miskolc autóút mentén, a Hereg-réten találunk ingyenes parkolót. Innen indul, és ide is tér vissza a túraútvonal.

Súradnice

DD
48.045318, 20.480068
DMS
48°02'43.1"N 20°28'48.2"E
UTM
34U 461249 5321467
what3words 
///bicycled.curbed.tamely
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Bükk turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • Az Imó-völgy lombos időszakban megkeserítheti életünket: a nedves völgyaljon magasra nő a növényzet, és elfoglalja az ösvényt is, ezért mindenképpen hosszú szárú nadrágban érdemes útnak indulni.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(5)
Petra Puskás
2021-04-05 · Community
Kellemes túra csodálatos vidéken. Kisgyermekeseknek, újrakezdőknek és idősebbeknek is ajánlom.
Zobraziť viac
Lászlóné Tóth
2021-04-05 · Community
Nagyon tetszett a túraútvonal, könnyen bejárható. Gyermekkel is teljesíthető. Mindenhol jól láthatóak a jelzések. Ami számunkra lényeges volt, hogy körtúra. Csodás tavaszi virágokat találtunk. Egy biztos, visszatérünk hamár zöldel az erdő.
Zobraziť viac
2021. április 5., hétfő 9:57:31
Fotografia: Lászlóné Tóth, Közösség
2021. április 5., hétfő 9:59:35
Fotografia: Lászlóné Tóth, Közösség
2021. április 5., hétfő 10:00:08
Fotografia: Lászlóné Tóth, Közösség
Kelemen Péter
2021-03-27 · Community
Nagyon jó kis útvonal, a végén az aszfalt szakasz ront csak az összképen valamelyest. Egyszerűen követhető és viszonylag kevesen ismerik, pedig érdekesek a látnivalók!
Zobraziť viac
Imó-kő
Fotografia: Kelemen Péter, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

2021. április 5., hétfő 9:57:31
2021. április 5., hétfő 9:59:35
2021. április 5., hétfő 10:00:08
Imó-kő
+ 11

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
5,8 km
Trvanie
1:55 hod
Stúpanie
688 m
Klesanie
688 m
Okružná trasa Vhodné pre rodiny s deťmi Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Faunistické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie Vhodné pre psov

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp