Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Körtúra a Kendig gerincére

· 5 recenzie · Peší výlet · Koszegi-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Átalakult kőzetek és fenyőerdők - alpokalji hangulat
  Átalakult kőzetek és fenyőerdők - alpokalji hangulat
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 12 10 8 6 4 2 km Vörös-kereszt Gereben Villa Kendig csúcs Szent Vid-kápolna Velemi Vendégház Gereben Villa
Változatos túra a hegység csúcsaira, mely során nagyszerű kilátásokban lehet részünk az Alpok és a Kisalföld irányába. Közben hűs fenyveseket keresztezünk, és csobogó forrásokat keresünk fel.
Otvorené
Stredná
Trasa 13,3 km
5:00 hod
530 m
530 m
726 m
360 m

A túra egy tömör összefoglalója mindannak, amivel a Kőszegi-hegységet jellemezhetjük: sűrű, életerős fenyveseken keresztül kapaszkodunk föl a panorámákat nyújtó, középső szakaszán egységes magasságú gerincre. Közben érintjük a már távolról is könnyen kiszúrható Szent Vid-kápolnát, és felkeressük a hegység hűs vizű forrásainak egyikét-másikát. A hegyvidék - amellett, hogy tájvédelmi körzet - tevékeny civilek által gondozott natúrpark, melyben számos tanösvényt járhatunk végig. Ezek némelyikét is metszi utunk.

Mivel a Kőszegi-hegységből hiányoznak a fennsíkok és kiterjedt medencék, településeket csak a hegylábon találunk. Ide visszaereszkedve ismét források közt cikázunk, meglátogatunk egy 120 éves cédrusmatuzsálemet, majd kiindulópontunkon, a hangulatos Velemben fejezzük be gyalogutunkat.

Az útvonal nem nehéz ugyan, de az elején hosszú kaptatással emelkedünk 700 méterig, ezért hozzávetőleg egy teljes napos vándorlásra számítsunk!

Autorov tip

 • Ha kíváncsiak vagyunk a szép kilátásokra, de nincs kedvünk a fárasztó kapaszkodóhoz a gerincre, akkor autóval egészen a Hörmann-forrás előtti parkolóig hajthatunk. Itt egyből a hegység legmagasabb részén kezdjük a túrát.
 • A P jelzés Cák határában halad el. Amikor megérkezünk a faluszéli (hétvégi) házakhoz, betérhetünk a településre, ezzel befejezve a túrát.
 • A Vörös-kereszttől kb. 1,3 km az Óház-tető kilátója a K jelzésen.
 • A Vörös-kereszttől jelentősen le is rövidíthetjük és könnyebbé tehetjük a túrát, ha a P+ jelzésen 2,5 km ereszkedéssel visszatérünk a P jelű turistaútra, mely jobb felé Velembe vezet.
 • Bár több forrást is felkeresünk utunk során, ezek nagyobb része fogyasztásra alkalmatlan, ezért nagy vízkészlettel induljunk útnak!
Profilový obrázok používateľa Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2022-04-21
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Kendig, 726 m
Najnižší bod
Velem, buszmegálló, 360 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Zobraziť nadmorskú výšku

Štart

Velem, autóbusz-forduló (buszmegálló) (362 m)
Súradnice:
DD
47.346108, 16.489381
DMS
47°20'46.0"N 16°29'21.8"E
UTM
33T 612496 5244702
what3words 
///runners.incited.incorporate
Zobraziť na mape

ciel

Velem, autóbusz-forduló (buszmegálló)

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A velemi buszfordulótól a K+ jelzést követjük.
 • Elhaladunk a Szent Vid-kápolna mellett, keresztezzük az aszfaltutat.
 • Egy fenyves után elérjük az aszfaltút parkolóját, ahol a K▲ jelzésre váltunk jobb felé.
 • Végigmegyünk a gerincszakaszon, és a Vörös keresztnél ereszkedni kezdünk a S+ jelzésű turistaúton.
 • Aszfaltra fordulunk, a S+ ezt bal felé elhagyja - mi kövessük tovább az autóutat!
 • Egy kanyarban csatlakozik a P jelzés, kövessük ezt előre.
 • A P jelű út letér a betonról, és a hegylábon kanyarogva, végül ismét a velemi aszfaltutat keresztezve tér vissza Velembe.

A túráról részletesen

Velem - Szent Vid-kápolna

A K+ jelzést követve indulunk északnyugat felé a velemi buszfordulóból. Jobb felől elhaladunk a régészeti témapark bronzkori időket megidéző épülete mellett, majd az üresen kongó szálló után egyenesen elhagyjuk a falut. Egy darabig innentől a Kultúrák hegye tanösvény állomásainak táblái informálnak a hegység régi, gazdag történelméről. Egyre távolodunk a jobbunkon, virágszőnyegben csobogó pataktól, gyökérkibukkanásos mélyútra váltva  jutunk föl egy éles balkanyarhoz. Ha egyenesen tovább gyalogolunk, 2 percnyire megtalálhatjuk a Szent-kút elhanyagolt, de azért foglalt forrását.

Szép erdei sétányon kaptatunk fölfelé, jobbra egyszer csak felfehérlik a lombok közt a Szent Vid-kápolna gondozott épülete. Palakibukkanások közt, terméskőlépcsőn lépdelünk föl a kápolnához, balra a két mesterséges sziklaüreg egyikében kegyszobor ácsorog. Pezsgő kultúrájú helyen járunk: a bronzkorban gyakorlatilag egy város épült a hegyoldal mesterségesen kialakított teraszaira, később létesült itt vízvezetékrendszert védelmező római őrtorony, majd a 18. században a kápolna (mely mai alakját csak 1859-ben nyerte el).

Szent Vid-kápolna - Kendig

A kápolna mögött Kéktúra-emlékművet találunk, mely az egykor - a szigorúan őrzött határ miatt - ide vezetett túramozgalom mementója. Átkelünk a csúcsrégió felé kanyargó aszfaltúton (az Élő erdő tanösvényt érintve). Érezhetően távolodunk a településektől, természetesebb, áthatolhatatlanabb erdőkben járunk. Emelkedésünk közben keresztezünk egy fenyvesfoltot, majd egy balkanyarnál újabb tűlevelű erdő szélére szegődünk. Nem sokáig maradunk itt: hamarosan jobb felé nekivágunk a gerincre vezető út utolsó kaptatójának. Átszeljük a sűrű, sötét, alpesi hangulatú fenyvesfoltot, hogy aztán kibukkanjunk a velemi autóút aszfaltcsíkjára. (Előre haladva rajta, 4-5 perc alatt a Hörmann-forrás foglalását kereshetjük fel, vize azonban sajnos nem iható.)

Jobbra folytatódik menetelésünk: a K▲ jelzés a hegység talán leglátványosabb útszakasza. A környezetéből markánsan kiemelkedő vonulat 700 méter fölött, enyhén hullámzó gerincén (annak középső szakaszán) megyünk végig. Újabb sűrű, hűvös mikroklímájú, látszólag jó állapotú fenyvesen fúrjuk át magunkat. Azonban az állomány nem mindenhol örvend ilyen jó egészségnek: hamarosan egy irtásfolt szélére érünk. Az információs tábla tájékoztatója szerint itt kártevők támadták meg az egyre melegedő és szárazodó éghajlat hatására legyengült fenyőerdőt, melynek helyén már cseperedik az újulat. A jövőben itt ellenállóbb, vegyes erdőt találunk majd.

Sajátos hangulatú szakaszon járunk: a pázsiton növekvő fiatal fenyők miatt mintha gyephavas és törpefenyves határán lépkednénk. A magaslati élményt csak fokozza a bal felé nyíló széles, alpesi panoráma. Semmering környékének alhavasi gerincében, a Rax és a Schneeberg gigászi sziklatömbjeiben már az Alpok varázslatos világának vad szépsége csillan meg. Fontos domborzati választóvonalon vagyunk: itt ér össze az Alpok keleti határa a Kárpát-medence síkvidékével. Jobb felől, a Kisalföld síkjának túloldalán éppen csak kiemelkednek a Bakony vonulatai, tiszta időben a Balaton-felvidék tanúhegyeit is azonosíthatjuk. Északon, a fenyők takarásában megcsillan a Fertő-tó tükre is, mögötte számtalan szélerőmű pöttyözi a Lajta-hegység alsó lejtőit.

Kendig - Vörös-kereszt

Újabb fenyveserdő következik, ezúttal lefelé tartunk, majd a Kendig 726 méteres csúcsára ismét erdőirtáson kapaszkodunk. Egy szikla szépen feltárja előttünk a fillit réteges, vékonylemezes szerkezetét. Ekkor kapjuk az utolsó széles kilátást az Alpokra. Bár a tetőn álló adótornyot megkerülve egy tisztásos szakaszra érkezünk, innen inkább már a Kisalföld felé nézelődhetünk, ahol Szombathely panelrengetege terpeszkedik. A sűrű erdőből lentebb a Szent Vid-kápolna tornya emelkedik ki.

A Kopasz-Kendig alig észlelhető magaslata már korántsem fátlan, ellenben oldalában szép szikla mutatja az utat. Itt-ott valamikori hadi létesítmények csonkjai emelkednek ki a földből, de vadregényes, szép erdő fedi a gerincet. Egy újabb természetes fenyvesfolt mellett érkezünk meg a hegységen átvezető utat jelző Vörös-kereszthez.

Vörös-kereszt - Velem

Jobbra megyünk tovább a S+ jelű turistaúton, végül füves aljú tölgyes mélyútján érjük el az aszfaltutat. Jobbra fordulunk rajta, és nem térünk le róla, amikor a turistaút balra elhagyja azt. Sétáljunk tovább az éles kanyarig, ahol az Enikő-forráshoz tehetünk kitérőt! A palás kőzet ellenáll a víznek, nem vezeti azt igazán messze elnyelődési helyétől, ezért itt, a gerinc oldalában számos forrás fakad. Ezek rövid, egyenes lefutású patakokat táplálnak.

Kövessük a P jelzést, mígnem az bal felé lefordul az útról! Egy újulat sűrűjén vágunk át, hogy aztán az ország legnagyobb összefüggő szelídgesztenyésének határára érjünk. Az Elektromos-forrás mellett idős gesztenyefa csonkja fogad - és a foglalatlan vízkibukkanás körül természetes módon szétterülő patakocska. Fárasztó, de rövid emelkedés veszi kezdetét, változó összetételű erdőkben sétálunk, majd ismét lefelé tartunk egészen Cák széléig.

A turistaút nem kímél minket, és innen megint fölfelé indul: hamarosan egy elágazásnál balra fordul, ahol egytábla hívja fel figyelmünket a 120 éves atlaszcédrusra, melyet 20 méternyire találunk. A fa már magánterületen van: bár nincs kapu, csak a kerítésen kívülről csodálhatjuk meg lenyűgöző, legyezőszerűen szétterülő lombkoronáját. Utunk hamarosan leereszkedik a Borha-völgy aljára, ahol patakot keresztez. (Ha követjük a vízfolyást, 1 km-rel odébb Velem főutcáján állhatunk.) Az utolsó kaptató már bosszantóan fárasztó: megkerüli Velem szélső házait, felkapaszkodik az aszfaltútra, majd levágva annak szerpentinjeit, meredek, csúszós ösvényen ér vissza a faluba.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Velem, autóbusz-forduló megállóba Kőszegről vagy Szombathelyről érkeznek járatok.

Prístup

 • A buszmegállóból indul a Szent Vid-kápolna felé tartó K+ jelzés.

Parkovisko

 • Velem fölső szélén, az erdőbe lépő út melletti placcon parkolhatunk.
 • Ha csak a Kendig gerincét néznénk meg, a Hörmann-forrás előtti parkolóban, az út kanyarjában hagyhatjuk autónkat. Ezzel máris a hegység gerincén állunk, innen indul a Kendigre a K▲ jelzés.

Súradnice

DD
47.346108, 16.489381
DMS
47°20'46.0"N 16°29'21.8"E
UTM
33T 612496 5244702
what3words 
///runners.incited.incorporate
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Kéktúra II. turistakalauz (Dunántúl, Nyugat-Magyarország)

Mapa doporučená autorom

 • Kőszegi-hegység turistatérkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,6
(5)
Nagy Norbert
2021-03-15 · Community
2021. március 15., hétfő 7:08:21
Fotografia: Nagy Norbert, Közösség
2021. március 15., hétfő 7:08:40
Fotografia: Nagy Norbert, Közösség
2021. március 15., hétfő 7:08:54
Fotografia: Nagy Norbert, Közösség
Ildikó Tóth
2020-02-07 · Community
Cédrus matuzsálem
Fotografia: Ildikó Tóth, Közösség
Olga Szeifridné Kis
2019-11-03 · Community
2019. november 3., vasárnap 16:06:07
Fotografia: Olga Szeifridné Kis, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 4

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
13,3 km
Trvanie
5:00 hod
Stúpanie
530 m
Klesanie
530 m
Najvyšší bod
726 m
Najnižší bod
360 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický Kultúrna a historická hodnota Botanické zaujímavosti Tajný tip Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 11 waypointy
 • 11 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp