Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výletodporúčaný výlet

Kirándulás a Várhegy Erdőrezervátumban

· 11 recenzie · Peší výlet · Bükk-hegység· Otvorené
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Korlátozott a kilátás a Vár-hegy tetejéről, szemben a Vörös-kő sziklás kúpja
  / Korlátozott a kilátás a Vár-hegy tetejéről, szemben a Vörös-kő sziklás kúpja
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Attila-kút vize tóba gyűlik a patinás forrásfoglalás alatt
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vár-hegy tetején az erdőrezervátum magterületén túrázunk
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várkúti turistaház
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kánya-patak és a Szent Imre-forrás vizét gyűjti a síkfőkúti Felső-tó
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Síkfőkút népszerű turistaközpont a Bükk déli lábánál
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Édesvizi mészkő tömb, az ősi források megkövesedett hagyatéka
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A barna varangy a nedves völgyeket kedveli, a döglégy pedig a varangyot
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kocsánytalan-tölgyes a leggyakoribb erdőtársulás a Dél-Bükkben
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cseres-tető és két hegylábi falu (Noszvaj és Bükkzsérc) a Kövesdi-kilátóból
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az erdőgazdálkodás régi formáját, a végvágást még mindig alkalmazzák
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Időszakosan működik a völgy közepének forrásfoglalása, a Szent István-kút
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cseres-tetőn túl a napfényes, ritkás oldalban kapaszkodunk tovább
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Várkúti turistaház
A Déli-Bükk kellemes tölgyeseiben kalandozó körtúrán felkapaszkodunk a környék legmagasabb csúcsára, a Várhegyre, ahol kilátó helyett ősi vármaradvány és egy erdőrezervátum fogad. Az erdei hangulatot csak a Várkúti turistaház és az előtte sütkérező kis tisztás töri meg. Megérdemelt piknikünk után, a visszaúton ismét vegyes erdővel borított völgykatlanban ereszkedünk Síkfőkútra. Hangulatos erdei körtúra a vár-hegyi erdőrezervátummal és egy bronzkori várral megkoronázva.
Otvorené
Ľahká
Trasa 8,4 km
2:45 hod
439 m
439 m
669 m
310 m

A Vár-hegy Erdőrezervátum létrejöttét a Bükki Nemzeti Park megalakulásának köszönheti, történetében pedig annak, hogy a Vár-hegy igen meredek tömbjén még a Trianont követő, és a világháború időszakában elharapódzó fairtások is többnyire megkímélték az itteni erdőket.

A terület az Árpád-kor óta az Egri Érsekségi Uradalom felsőtárkányi birtoka volt, egészen a II. világháború utáni államosításig. Az erdő állapotában nagy előrelépés volt, hogy a 19. század végétől üzemterv szerint hagyták a fákat megerősödni, előtte ugyanis már a pár tíz éves erdőket is vágták. A trianoni határok meghúzásával előállt magyarországi faéhség és a II. világháború szükségállapota az addig magfának meghagyott öreg tölgyeket sem kímélte. Egyedül a nehezen megközelítő területek, közöttük a Vár-hegy őrizte a tölgy és bükkfa matuzsálemeket, a természetes megújulás alappilléreit.

Amíg az erdőgazdálkodással érintett területeken a nagyra becsült tölgyfajták dominálnak, addig itt megmaradtak és új erőre kaptak az elegyfajok képviselői: a gyertyán, a kőris, a juhar és a hárs. Manapság már a környékbeli erdők újulatában is ezek a fajok lépnek előtérbe. Ennek a folyamatnak a megőrzésére és egyben vizsgálatára alakították az 1980-as években erdőrezervátumot, melyen belül a csúcsrégió magterületén minden emberi beavatkozást mellőznek. Az aggastyán korú tölgyek és bükkök aránya itt a természetes állapotokat tükrözi, ezáltal az odúlakó állatok és a holtfa lebontásához kötődő rovarok, bogarak, gombák jelentős számban képviseltetnek.

Ezeket a természetes folyamatokat láthatjuk utunk során, ahol végig kellemes tölgy- és vegyes erdőkben bandukolunk. Kiindulópontunk is egy tölgyesbe települt üdülőparadicsom, melyet a világháború utáni új világ és Eger közelsége hívott életre. A mára már Noszvajjal összeépült üdülőövezet a Kánya-patak erdős völgyében, a bő vizű források és az azok vizét duzzasztó parányi tó köré települt az 1930-as évektől kezdődően. Az egri természetjáró egyesület befoglalta a környék forrásait, a korszellemhez hűen a magyar történelem nagy alakjairól nevesítve, és ekkor kapott turistaházat is a Vár-hegy alatti apró tisztás, a Vár-kút szomszédságában. A turistaház az állami kezelést megsínylette, de a természetszerető történelmi város közelsége megmentette az enyészettől, így manapság is élvezhetjük a természet lágy ölén kínált kényelmet - az erdőrezervátum peremén.

Autorov tip

 • Remek lehetőség a Várkúti turistaházban elfogyasztani egy frissítőt, megebédelni, vagy akár meg is szállni éjszakára. Érdeklődjünk a menedékház nyitva tartásáról, különösen szezonon kívül, amikor csak hétvégenként, jó idő esetén nyit ki.
 • A túrát kibővíthetjük a Nagy-Egeddel, így egy remek kilátópontot érintünk Eger felett. Ehhez a P és P▲ jelzésen kell nyugat felé pár kilométert továbbmenni a Várhegy alól. Az Eged-hegyről Eger felé érdemes lejönni.
 • Nyári melegben érdemes a túrát korán kezdeni a délkeleti kitettségű szakaszok miatt, vagy az ellenkező irányban bejárni, a Bükkös-völgyön felkapaszkodva. A mélyre vágódó völgyben, a sűrű vegyes erdőben ugyanis hűvösebb klímán tudjuk le a szint nagy részét, számos forrás mellett mosakodhatunk, és a legmeredekebb kaptató előtt meg is pihenhetünk a Várkúti turistaházban. Így a napsütötte déli, délkeleti hegyoldalon vezető P+ és S jelzéseken már csak könnyedén lesétálunk.

Profilový obrázok používateľa Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2021-03-24
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Vár-hegy, 669 m
Najnižší bod
310 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Zastávky na odpočinok

Várkúti turistaház

Bezpečnostné opatrenia

 • A Várhegyről lefelé vezető út rendkívül meredek és köves. Óvatosan közlekedjünk az ösvényen, főként csúszós, nedves időben. Magasszárú túracipő, túrabakancs itt különösen jól jön, illetve túrabottal segíthetünk egyensúlyunk megtartásában.

Štart

Noszvaj, Síkfőkút Hotel buszmegálló (310 m)
Súradnice:
DD
47.947793, 20.463257
DMS
47°56'52.1"N 20°27'47.7"E
UTM
34T 459921 5310637
what3words 
///priced.pimples.shrimps

ciel

Noszvaj, Síkfőkút Hotel buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • Síkfőkútról a P+ jelzésen indulunk a nyaralók között, majd a S jelzésen kapaszkodunk a Cseres-tetőn át a Novaji kunyhóhoz.
 • A Novaji kunyhótól a P+ jelzésen jutunk a Vasbánya-nyeregbe, ahonnan a Z jelzésen megyünk tovább a Kövesdi-tető oldalában.
 • A Várhegyre a Z▲ jelzésen kapaszkodunk, majd a P▲ jelzésen ereszkedünk le a Várkúti turistaházhoz.
 • Z◼ jelzésen ereszkedünk tovább a Kánya-patak völgyében, és végül érkezünk a csatlakozó S● jelzéssel együtt Síkfőkútra.

A túráról részletesen:

A Síkfőkút feletti erdőkben

Síkfőkútról indulunk a tó melletti hotel buszmegállójától jobbra, felfelé a P+ jelzésen, ami a házak közötti lépcsősoron kapaszkodik ki a völgykatlanból, majd feljebb becsatlakozik a nyaralók közt vezető utcára. A S jelzésen balra kanyarodva a legfelső, Gyöngyvirág utcán kiérünk az erdőbe települt nyaralósorról. Az egybefüggő tölgyerdőt innen már nem zavarják házak, a maga gondozott természetességével egyöntetűen fedi a Cseres-tetőt. Ahogy neve is mutatja, a csertölgy a domináns ezen a helyen. A magasság és a délies kitettség a melegkedvelő fajoknak kedvez gazdag cserjeszinttel a fokozott napsugárzásnak köszönhetően.

A Cseres-tetőt keresztezzük a közel 500 méteres csúcspont mellett, majd egy rövid ereszkedéssel a hegy mögötti nyeregbe, a Novaji kunyhóhoz érkezünk. Ezt az erősen romosodó téglaépületet még a múlt század elején építették az erdőn dolgozó munkások szállásaként. Mára már csak szomorú emlékhelye a 20. században kihaló erdei életformának. A kunyhó után kellemesen lakás gerincet követünk a Vasbánya-hegy déli oldalában. Itt egy sokkal lazább szerkezetű, ligetes molyhos tölgy honos, a hegytetőn uralkodó kitettebb viszonyoknak megfelelően. A gerincélen sekélyebb talajtakaró és szélsőségesebb időjárás miatt csak alacsony, görcsösen kapaszkodó fák nőnek. A törzseket vastagon fedi a moha, és a fák között buja lágyszárú élet honol. A gerinc egy közel vízszintes szakasza után az út balra kikerüli a meredek hegytetőt, és kényelmesen oldalaz a Vasbánya-nyeregbe. Itt már szemmel láthatóan gazdag talajrétegbe kapaszkodó, terebélyes fák árnyékában szusszanhatunk egy erdei pihenőhelyen. Szükség is van az erőgyűjtésre, az ösvény utolsó szakasza tartogatja ugyanis az igazi kihívást.

A Várhegyi erdőrezervátumban

A Vasbánya-nyeregnél a Z jelzésre térve belépünk a fokozottan védett erdőrezervátum védőzónájába. Az út hangulatos tölgyerdőbe ékelődik, miközben a hegyoldalban fokozatosan kapaszkodik a csúcsrégió felé. Egy köves gerincet keresztezve a sziklák mentén kinyílik a ritkás tölgyerdő, így visszalátunk a túránk elején megtett utunkra, a Cseres-tető aszimmetrikus csúcsára és a környező erdős hátakra. A Bükkalja erdőségei között Noszvaj, Bükkzsérc és Szomolya háztetőit fedezhetjük fel, míg a szikláknak nevet adó Mezőkövesd, a matyó főváros csak különösen tiszta időben bontakozik ki a párás Alföld síkjából.

A gerinc túloldalán szintben haladó útról hamarosan leágazunk a nyergen keresztülvezető, meredekebb oldalba felkapaszkodó ösvényre. A nyeregből a Z▲ jelzés vezet a Várhegy természetes védvonalak mögött trónoló csúcsára. A kaptató meredek, de rövid. A lapos csúcs peremére érkezve különös szalagszerű sáncvonalat keresztezünk. A környék legmagasabb pontjaként évezredeken át erődített menedékként szolgált a hegytető a vidék lakói számára. Már a neolitikum embere is felfedezte a természetes erődítést, de a Kiétei-kultúrában egyértelműen sáncokat emeltek, valamint a bronzkor utáni vaskorban is menedékként szolgált a hegytető. Az ásatások szerint a 13. században is megújították az erődítést.

A sáncok között kiékelődő hegytető egy szűkület után újra kiszélesedik. Innen vezet le körtúránk ereszkedő szakasza a P▲ jelzésen, de előtte még felkapaszkodunk a hegy nyugati csúcspontjára. Igazából kilátás nem kecsegtet (habár a 20. század közepén volt itt kilátó), ellenben a mohás sziklákkal zegzugos ősi erdőnek kézzel tapintható hangulata van. Ezen a meredek hegyoldalakkal határolt, köves vidéken található az ország egyik utolsó természetesnek mondható erdeje, a Várhegyi erdőrezervátum magterülete.

A csúcsról visszatérve a P▲ jelzés meredek ösvényét követjük, ami a hegytető középső összeszűkülésénél bevág a délkeleti hegyoldalba. A köves csapáson óvatosan haladjunk! A csúcs alatti pár száz méter szélsőségesen meredek. A P▲ jelzés a Várhegy és a Bükkös-tető közötti nyeregbe érkezik, immár lankás területen, ahonnan balra a becsatlakozó P jelzés mentén széles dózerúton érkezünk a Várkúti turistaházhoz.

Ereszkedés a Kánya-patak mentén

A Várhegy vadregényes tömbje után a lakás tisztás szélén álló menedékház és pihenőhely megnyugvást hoz az megerőltető ereszkedés után, még ha hétvégéken turistákkal túlzsúfolt is a hely. A tölgyfa matuzsálemekkel körbevett tisztáson egy Mária kegyhely is üdvözli az erdőn járókat. A veszélyes körülmények között dolgozó erdei munkások rendszeresen állítottak ilyen kegyhelyeket a hegyen, végig a Mátrában és a Bükkben, az oltalmazó szűzanya tiszteletére. A házzal ellentétes oldalon, a tisztás szélén forrás is fakad, a Vár-kút. Erre vezet tovább ereszkedő utunk a Z◼ jelzésen, az egyre mélyebbre vágódó Kánya-patak mentén. A vízfolyás a kút alatt száraz időben eltűnik a kövek között, de a formavilág mutatja a víz lassan, de biztosan ható munkáját. A mind mélyebbé váló völgykatlan öreg fákkal, juharral, kőrissel és tölggyel vegyes bükkerdő idilli otthona. Az ösvény töretlen meredekséggel követi a völgy futását. A túránk során megtett szintemelkedés nagy részét ezen az alig két kilométeres szakaszon veszítjük el.

Az eocén mészkőbe vágódó völgyben sorra fakadnak a hegytömb belsejében mozgó karsztvíz forrásai. A László- és István-kút csekély fakadásai el is enyésznek a törmelékes völgytalpon, az utolsó forrásnak azonban tekintélyes foglalást és még egy kis tavacskát is kialakítottak. Az Attila-kút mellett pihenőhely is csábít a felfrissülésre és a szemlélődésre. A sűrű, öreg erdővel takart, mély völgytalpra csekély fény érkezik; ideális a nyári, meleg délutánban itt, utunk végéhez közel megtisztulni. Innen ugyanis már csak egy rövid köves szakasz maradt hátra a S● jelzés kíséretében Síkfőkútig, ahol a népszerű üdülőtelepnek megfelelően egyre népesebb turistaáradattal találjuk szemben magunkat. A völgy vége már erősen meg is sínylette a népszerűséget: aszfalt és parkoló vonul végig az utolsó szakaszon a tó partján álló Síkfőkút Hotelig, ahol körtúránk bezáródik.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

 • Eger felől közelíthetjük meg busszal a túra kiindulópontját, amihez a Noszvaj, Síkfőkút Hotel megállóhelynél kell leszállni.

Prístup

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parkovisko

 • A Síkfőkút Hotel mögött, az út mellett hosszan parkolóhelyeket alakítottak ki, ahol letehetjük az autót.

Súradnice

DD
47.947793, 20.463257
DMS
47°56'52.1"N 20°27'47.7"E
UTM
34T 459921 5310637
what3words 
///priced.pimples.shrimps
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Vybavenie

 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,5
(11)
Bear Bulb
2021-12-29 · Community
Nagyon tetszett, már többször jártunk erre. ezt a kört most először jártuk be. A kis hó és jég a Várhegyről lefelé kissé veszéjessé tette az ereszkedést.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-12-28
Szilárd Demjén
2021-11-07 · Community
Kellemes, viszonylag könnyű túra. Szép kilátás csak a Köves-tetőnél van, ahol pad és asztal várja a fáradt túrázót.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-11-07
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Fotografia: Szilárd Demjén, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 38

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
8,4 km
Trvanie
2:45 hod
Stúpanie
439 m
Klesanie
439 m
Najvyšší bod
669 m
Najnižší bod
310 m
Okružná trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Flóra a fauna Tajný tip Vhodné pre psov Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp