Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výletodporúčaný výlet

Görbeország kapujában: séta Szanda várához

· 21 recenzie · Peší výlet · Cerová vrchovina· Otvorené
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  / Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szandavár sziklája őrködik a Cserhát lankái felett
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföldi alkonyat Szandaváralja felé ereszkedve
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panorámafotó - kattints a képre a teljes méretű nézethez! (Kilátás a Szandavárból Palócföldre)
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegy déli lankái a vár szilája alatt
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy felső, sziklás részén andezit görgetegek között halad az út
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy déli lábának tölgyesében
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Párába vész a Mária-forrás feletti erdő
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országos Kéktúrán a Mária-forrás felé
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföld erdős lakái között bújnak meg Szandaváralja házai
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 6 5 4 3 2 1 km Szandavár romjai
Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó piciny településekkel, szántókkal, kaszálókkal szaggatott tájon indulunk felfedezőútra, amint a sűrű tölgyerdőből kiemelkedő andezitszikla ormára épült középkori várhoz látogatunk.
Otvorené
Ľahká
Trasa 6,7 km
2:15 hod
326 m
326 m
501 m
242 m

A Galga-patak folyásának felső szakaszán sűrű tölgyesekkel borított lankás dombokat találunk. A melegkedvelő csertölgyről elnevezett vidék őrzi a hagyományos életvitelt, kultúrát, faluképet. Palócföld déli határán, minden főúttól és ipartól messze a földművelés és állattartás az egyedüli megélhetési forrás, ami megőrizte a hagyományos életformát, a vidék eredeti jellegét.

A dombok legmélyén, a környező városoktól legmesszebb fekvő kicsi faluból, Szandaváraljáraljáról kirándulunk a falu feletti réteken, a hegyoldal sűrű erdejében a környék legmagasabb pontjára, a szandai Várhegy tetejére. Az útvonal kényelmes sétát ígér, bár a vár bevételekor izgalmas, köves ösvényen közelítjük meg a csúcsot. A vulkanikus sziklák a hegy tetején egy nagy tömbben egyesülnek, és a sötét oromból még magasabbra mutat egy utolsóként megmaradt kőfal. A szandai Várhegy egyértelműen uralja a vidéket, így talán az egész Cserhát legjobb természetes kilátópontjáról fedezhetjük fel madártávlatból a nógrádi tájat, jó időben a Tátrától az Alföldig elnyújtózó girbegurba vidéket.

Bár a terület megközelítése nem egyszerű, ha igazán nyugodt vidéken szeretnénk túrázni, a hagyományos életmódot a hétköznapokban átélni, érdemes ezt a hátrahagyott világot felkeresnünk, értékeit felfedeznünk.

Autorov tip

 • A vidék jobb megismerése végett érdemes némi időt szentelni a hagyományos életvitelt bemutató tájházban, mely Szandaváralján a Dózsa György utca és a Madách Imre utca sarkán, a várhoz vezető útvonal mellett található.
 • Ha tömegközlekedéssel érkezünk, érdemes lesétálni az Országos Kéktúra útvonalán Becskére, amivel nagyobb szeletét ismerjük meg a Cserhátnak, és a csatlakozás is kedvezőbb a hazautazáshoz.
 • A Szandavár kiváló kilátópont, de ehhez tiszta időben kell érkeznünk. Mivel viszonylag távol vagyunk minden nevezetességtől, érdemes távcsővel felszerelkezni.
Profilový obrázok používateľa Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2021-03-16
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
501 m
Najnižší bod
242 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A vár tetején a zuzmós szikla minden előjel nélkül szakad a mélybe. Körültekintően mozogjunk a szikla széleinek elkerülésével! Amennyiben gyerekkel kirándulunk, fokozott figyelemmel legyünk a vár tetején, merre mozognak a kicsik.

Štart

Szandaváralja, buszforduló (242 m)
Súradnice:
DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
what3words 
///fezzes.send.astronomical

ciel

Szandaváralja, buszforduló

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • Szandaváraljáról a K jelzésen jutunk a vár alatti nyeregbe.
 • A KL jelzés visz fel a várba, majd onnan a ZL jelzésen ereszkedünk a hegy délkeleti lábához.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a várhegyet délről.
 • A K jelzésen jutunk vissza a nyeregbe, majd Szandaváraljára.

A túráról részletesen:

A Szandához tartozó Szandaváralja széléről, a buszfordulótól indulunk a K jelzésen a Madách úton délkelet felé, majd a Dózsa György úton jobbra, azaz délnek fordulunk a Várhegy irányába. A szinte kihalt település végén a kertek alatt érünk a falu feletti kaszálórétekhez, ahol lankás úton haladunk a Mária-forrás-felirattal jelzett úton, a szabadon álló gyümölcsfák között, a legelőkön át. A legfelső, Gyurinka-rétnél balra lekanyarodik az út az erdőszélre, ahol az öreg fák között megtaláljuk a Szandaváraljai-patak eredetét, a Gyurinka forrást. Az egykor itt tanyázó betyár nevét őrző víznyerő helyet újabban Mária-forrásként emlegetik, mivel a felettünk álló hegyen hajdanán elhelyezett fogadalmi keresztet és gyógyulást hirdető Mária-képet ide helyezték át.

A világháború előtt búcsújáró hely volt a Szanda feletti Péter-hegyen, ahol csodatévő kút és templom is állt egykor. Szandáról Péter-Pál napján fehér ruhás hajadonok vitték fel Szűz Mária szobrát a hegy tetejére, ahol keresztutat jártak; ekkor a betegek a helyi csodatévő kút vizével megtisztálkodtak. A Péter-hegy nagy részét a csodatévő kúttal együtt lebányászták a háború után, de a tetején álló keresztet a Mária-forráshoz menekítették. A kétezres évek végétől a helyiek felélesztették a búcsújárás hagyományát, de már csak félútig, az átkeresztelt Gyurinka-forrásig zarándokolnak fel. A búcsúk kézzelfogható eredményeként a forrás körüli padoknál tudunk az árnyas völgyfőben pihenni, és a forrás is kitisztítva, állandó hozammal oltja az erre járók szomját.

A víznyerő hely felett rácsatlakozunk a széles erdőgazdasági útra, és árnyas öreg erdőben kapaszkodunk az egyre meredekebb hegyoldalban. Az eddigi lankákat ugyanis a hegylábat felépítő puha üledékek, az egykori tengeri környezetben lerakódott homokkövek, agyagkövek építik fel, míg magát a Várhegyet az üledékbe benyomuló andezittömb alkotja. A nyereghez közeledve egyre több vulkanikus tömb jelzi ezt a geológiai múltat.

A vár alatti nyeregből egy kisebb körrel járjuk be a szűken vett várhegyet. Először a KL jelzést követve kapaszkodunk fel az egyre sziklásabb, cserjékkel sűrűn behatárolt úton a Várhegy tetejére. Amint kiérünk a sűrű erdőből, jobb kézre régi vaskorlát mögött találunk egy érdekes földtani feltárást, mely a vulkanikus múltba enged bepillantást. A kihűlő lávafolyás itt lassan dermedt meg, így látványos, hatszög keresztmetszetű orgonák formálódtak a hűlési síkok mentén. Sajnos a feltárás elég elhanyagolt, de a hatszögletű andezit orgonák geometriai pontossággal lekövetett éleit jól megfigyelhetjük egymás mellett a sziklafelszínen.

A hegy tetején végül feltűnik a Szandavár utolsó megmaradt részlete, az öregtorony 7 méter magas falmaradványa. A toronycsonkhoz sziklás oldalban kapaszkodunk fel, míg végül az észak felé függőleges falakkal letörő, andezittaréj tetején találjuk magunkat, ahol egykor a vár is állt. Keletkezésének pontos idejét nem tudni, első említése 1301-ből való. Számos gazdája volt a várnak és a hozzá tartozó falvaknak, míg 1546-ban török kézre került. A "pogányfészekből" induló fosztogatásokat megelégelve gyarmati vitézek törtek az erősségre - a legenda szerint egy titkos alagúton keresztül -, és mind egy szálig levágták a török védőket. A további bitorlás megakadályozására berobbantották a falakat, így innentől már csak az enyészet tenyészett a romok között.

Pazar a rálátásunk a környékre: körülöttünk szántókkal, tanyákkal, falvakkal pettyezett, erdős hátakban tetőző hegyes-völgyes vidék hullámzik. A Budai-hegységtől a Pilis, Visegrádi-hegység és Börzsöny tömbjén át a felvidéki hegyekig töretlen a kilátás. Kivételesen tiszta időben a Tátrát is látni, míg kelet felé a Karancs–Medves-vidék és a Mátra zárják a horizontot.

A várból a déli oldalon a sziklák alatt szerpentinező ösvény vezet le a hegy rendkívül meredek, délkeleti gerince mentén a ZL jelzésen. A göcsörtös tölgyerdőben megenyhülő lejtő rövidesen kifut a hegylábi réthez, ahol élesen visszakanyarodunk a lankás oldalban harántoló erdőgazdasági úton, csatlakozva a Z jelzéshez. Évszázados tölgyek csoportjával büszkélkedő erdőben haladunk. A közelben található Cservölgypuszta felett áll a terebélyes Jankó-fa, ami alatt az egykori betyár tanyázott rendszeresen, mígnem egyszer fellógatva találták rajta.

A dózerút elágazásánál beérkezik a K jelzés, amin mi is visszakapaszkodunk a vár alatti nyeregbe, végül a már megtett úton visszafelé, a forrás és a falu feletti réteken keresztül visszaérünk a faluba.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A többségében Balassagyarmatról induló buszról a Szandaváralja, Madách út 29. elnevezésű megállónál kell leszállnunk.

Prístup

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda tér vissza.

Parkovisko

 • Közvetlenül a buszfordulónál is tudunk parkolni, de jobban járunk, ha kihasználva az autó adta szabadságot Szandaváralja hegy felőli szélén, a Dózsa György út végében tesszük le a járművet, ahol túránk elhagyja a falut.

Súradnice

DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
what3words 
///fezzes.send.astronomical
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

A Cserhát turistatérképe

Vybavenie

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(21)
Lorand Szabo
2022-02-06 · Community
Két geoláda, szép kilátás, kicsit rövid, de tartalmas!
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2022-02-06
Nikolett Sándor
2022-02-06 · Community
Kutyussal is teljesíthető :)
Zobraziť viac
Fotografia: Nikolett Sándor, Community
Fotografia: Nikolett Sándor, Community
Fotografia: Nikolett Sándor, Community
Fotografia: Nikolett Sándor, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 48

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
6,7 km
Trvanie
2:15 hod
Stúpanie
326 m
Klesanie
326 m
Najvyšší bod
501 m
Najnižší bod
242 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp