Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet
Vložiť
Fitness
Peší výlet

Fővárosi kalandozás a Normafától a Hármashatár-hegyig

· 3 reviews · Peší výlet · Budapest and surroundings · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Tündér-szikla
  / Tündér-szikla
  Fotografia: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  / A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  Fotografia: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Apáthy-szikla
  / Apáthy-szikla
  Fotografia: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kőkapu
  / Kőkapu
  Fotografia: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Guckler Károly-kilátó
  / Guckler Károly-kilátó
  Fotografia: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Árpád-kilátó
  / Árpád-kilátó
  Fotografia: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Hármashatár-hegyről
  Fotografia: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 Tündér-szikla

Főleg a fővárosban és annak környékén élők számára lehet jó ötlet ez az inkább könnyűnek mondható túra szép panorámákkal, kilátókkal, érdekes természeti képződményekkel.

Otvorené
Ľahká
12,9 km
4:06 hod
471 m
700 m

A zömével a Budai Zöld útvonalán vezető túra a Normafától a Hármashatár-hegyig tart, nagyobbrészt az erdőben, néhány aszfaltos szakasszal és építészeti érdekességgel fűszerezve. Az út során persze természeti látnivalókban sincs hiány: a Tündér-szikla környékéről és az Apáthy-szikláról fantasztikus panoráma tárul elénk, kísérteties látványban lehet részünk a vöröses talajú Kőkapu-barlangnál, de egy régi és egy új épített kilátót is útba ejtünk.

Autorov tip

A kirándulás akár egy hétvégi családi túra is lehet, nagyobb gyerekekkel.

outdooractive.com User
Autor
Brigitta Hidvégi
Aktualizované: 2019-01-12

Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
484 m
Najnižší bod
162 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Bármilyen évszakban biztonságosan járható.

Vybavenie

Térkép ajánlott.

Dalšie informácie/odkazy

A túráról szubjektív beszámolót is olvashatsz ide kattintva.

štart

Normafa (470 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.503208, 18.967014
UTM
34T 346900 5263089

ciel

Hármashatár-hegy, Guckler-kilátó

Podrobný popis cesty

A kiindulási ponttól nem messze a sűrű erdőben egy kisebb, nem olyan régen felújított, lelakatolt épület áll, amiről sajnos nem lehet tudni, pontosan mi célt szolgálhatott. Tippre talán valamiféle zarándokszállás lehetett, mindenesetre a fa ablaktáblára firkált Pedomaci + Hajni felirat nem teremt kimondottan vallásos miliőt.

A túra első igazi látványosságának a Tündér-szikla bizonyul, ami a 383 méter magas, nem meglepő módon az ugyanezt a nevet viselő hegyen található. Kiépített úton lehet felkapaszkodni rá, pontosabban mellé (mivel konkrétan rá egyébként tilos felmászni, állítólag több súlyos baleset is történt itt), egy másik nagy sziklára.

Ez egy kiváló hely a nézelődésre, relaxálásra, és innen több kilátót is ki lehet szúrni, például az Erzsébetről és a Kaán Károlyról elnevezett építményeket a János-, illetve a Nagy-Hárs-hegyen. Ha van egy kis időd, a szemben zakatoló Gyermekvasút szerelvényét is elkaphatod, vagy akár le is fotózhatod ebből a szokványosnak nem mondható szögből.

Kiérve az erdőből átevickélünk a libegő alatt, rövid ideig koptatjuk az aszfaltot, aztán ha benézünk kicsit a Napraforgó utcába, érdekes látványban lesz részünk. Annak idején, 1931-ben a modern kor építészeti törekvéseinek bemutatása céljából emelték az itteni házakat, és még ma is van mit csodálni rajtuk.

A Szabó Lőrincről elnevezett iskola mellett egy jó hosszú lépcsősor következik, aztán meg se álljunk a terület hajdani tulajdonosáról elnevezett, 242 méter magas Apáthy-szikláig. Útközben találkozhatunk lábatlan gyíkkal, ami a védett terület egyik prominens lakója, vagy éppen imádkozó sáskával és halálfejes lepkével.

Az Apáthy-szikla egy dolomitrög, ahol általában ellentmondásos érzések kerítik hatalmába a túrázót, a panoráma ugyanis nagyon szép, az eldobált cigarettacsikk- és söröskupakhalmok viszont inkább lehangolóak. Úgy mondják, az Apáthy-sziklát körülvevő erdőkben még ma is felfedezhetőek Mátyás király egykori Vadaskertjének romjai; a négy kilométer átmérőjű terület magában foglalta a XII. kerület néhány részét, Zugligetet és a Budakeszierdőt is.

Néhány lépés után elérkezünk a Kőkapuhoz, ami valójában egy barlang, ahol a talajt vasoxidok festik kísértetiesen vöröses színűre. A közeli, kis barlangszerű bemélyedésért pedig a hajléktalanok vívnak élet-halál harcot az önkormányzattal.

A Látó-hegyen megfelelő évszakban hangos avar- és bozótcsörgésre számíthatunk, de ne ijedjünk meg, a lármát nem termetes ragadozó állatok, hanem csupán madarak okozzák. Rövidesen elérjük a 376 méter magasan trónoló Árpád-kilátót. A népies stílusú, néhány részletében műromra hajazó épületet néhány éve újították fel; a Budai-hegységet és a Dunát csodálhatjuk meg róla.

Ezután egy kis erdőmenet következik, majd a Szépvölgyi út nagy villákkal, aztán újabb hegymenet. Itt elhagyjuk a zöld sáv jelzést, és irány a Hármashatár-hegy! 2016 tavaszától látogatható az érdekes formájú Guckler Károly-kilátó, melynek 4 méter magas kilátószintje – 499 méter magasból – gyönyörű körpanorámát biztosít Budapestre és a Dunára.

Végezetül a városba a Hedvig utcán érdemes lesétálni.

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

A kiinduló pontot, a Normafát Gyermekvasúttal, fogaskerekűvel, 21-es és 90-es busszal lehet megközelíteni.

prístup

Autós útvonaltervezéshez kattints ide

Parkovisko

A Normafánál hétvégén elég sok a turista, így nehéz parkolni. Érdemesebb a Széll Kálmán térnél vagy Hűvösvölgyben hagyni az autót, és onnan tömegközlekedéssel menni tovább.

Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Mapa doporučená autorom


Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(3)
Petya Zel.
2019-02-28 · Community
Teljesítve 2019.02.28
Zobraziť viac
Zobrazujú sa iba textové recenzie.

Fotografie iných


Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
12,9 km
Čas
4:06 hod
Stúpanie
471 m
Klesanie
700 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou diaľková trasa vyhliadky možnosť občerstvenia vhodné pre rodiny s deťmi kultúra / história geologické zaujímavosti botanickej zaujímavosti faunistické zaujímavosti horská železnica tajný tip zdravá klíma

Štatistika

: hod.
 km
 m
 m
Najvyšší bod
 m
Najnižší bod
 m
Zobraziť nadmorskú výšku Skryť nadmorskú výšku
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu