Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Vložiť
Fitness
Peší výlet

Elveszett világ a Börzsöny mélyén

Peší výlet · Budapest und Umgebung · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Nagy-rét
  / Nagy-rét
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A turistaház
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az ónos eső okozta dőlések
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Patakkeresztezés a Fekete-völgyön
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csarna-völgy
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fekete-völgy a kulcsosház közelében
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fekete-völgy
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az ónos eső okozta dőlések
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagy-Hideg-hegy felé
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csóványos a nagy-hideg-hegyi sípályáról
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagy-Hideg-hegy, turistaház
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Naszály felé
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Magas-taxi Turistaház
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-rét tágas lejtője
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Elzárt, hegyekkel körbevett tisztás
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km

A Börzsöny mélységeiben, az egykori kráter által körülzárt „elveszett világban" éppoly vadregényes élményre tehetünk szert, mint jól ismert csúcsaira hágva. Persze a hegyvidék szerkezete miatt ebből a túrából sem maradhat ki a magaslati élmény, hiszen Kemencéről indulva, a Nagy-Hideg-hegy érintésével ereszkedünk le a túloldalra, Királyrétre.

Otvorené
Stredná
19,1 km
5:46 hod
648 m
613 m

Egyszerűsítsünk: egy kört rajzolva megkapjuk a Börzsöny egykori vulkáni kráterét. Ezen a körön sorakoznak legmagasabb csúcsai. A kör által bezárt terület pedig szűk, sötét patakvölgyekkel szabdalt, lakatlan erdővidék, ahova leginkább csak kitartó turisták teszik be lábukat, illetve a vadvilág képviselői.

A túra során - ahogy a magas-börzsönyi menetelések esetében általában - hosszas gyaloglással érjük el a hegyvidék eldugott zugainak határát: a Csarna-völgy aszfaltútját hátrahagyva követjük az elmosott kisvasútpályát, bekanyarodunk a kalderabelső közepe felé, és az amúgy természetes állapotokat idéző erdőt róva testközelből látjuk a 2014. évi ónos eső okozta tömeges jégdöntés sebhelyeit is.

A Fekete-patak völgyén átvágva felkapaszkodunk Nagy-Hideg-hegyre, hogy azt átszelve hosszasan ereszkedjünk Királyrétre, túránk végállomására.

Jó időzítéssel alkalmunk nyílik akár két kisvasutat is igénybe venni, közben pedig egy valóban ritkán járt, a civilizáció által alig zaklatott darabjával ismerkedünk meg a Börzsönynek.

Autorov tip

- A túra elején és végén kisvasutazásra nyílik lehetőség (ehhez megfelelő időzítésre van szükség, hiszen a kisvonatok csak az év bizonyos szakaszaiban járnak). Kemencéről kb. 5-6 kilométer aszfaltsétát spórolhatunk meg a Feketevölgy Panzióig, ha a zötyögést választjuk. A túra végpontján pedig a Királyréti Erdei Vasút juttathat el minket a nagyvasútig, Kismarosra, ha nincs kedvünk buszozni.

- Az útvonal legfárasztóbb szakasza, a nagy-hideg-hegyi kaptatás után ehetünk egyet a nagy-hideg-hegyi turistaházban, de készüljünk fel a meglepően magas árakra.

Profilový obrázok používateľa Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2018-02-08

Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
864 m
Najnižší bod
209 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

A túra technikai kihívást nem tartalmaz.

Hossza edzettséget kíván. Egyetlen fárasztóbb szakasza mindössze a nagy-hideg-hegyi emelkedő. Azon kívül völgyi térszíneket érintünk, illetve ereszkedünk, így ha időben elindulunk, kényelmes tempóban járhatjuk végig az útvonalat.

Vizet Nagy-Hideg-hegyig többször is vételezhetünk.

Dalšie informácie/odkazy

A Kemencei Erdei Vasút menetrendje: http://kisvasut.hu/view_cikk.php?id=3152

A Királyréti Erdei Vasút honlapja menetrenddel: http://kiralyret.bloglap.hu/

Nagy-Hideg-hegyről pénzért a turistabusszal is távozhatunk, ennek menetrendje a turistaház honlapján érhető el: https://nagyhideghegy.hu/

 

štart

Kemence, buszmegálló (223 m)
Súradnice:
DD
48.015820, 18.888452
DMS
48°00'57.0"N 18°53'18.4"E
UTM
34U 342539 5320215
what3words 
///types.allowing.unequal

ciel

Királyrét, buszmegálló

Podrobný popis cesty

A Kemence, Fő utca 183. nevet viselő buszmegállótól visszafelé indulunk el (jobbra vegyesbolt), hogy aztán balra kanyarodva letérjünk az erdő irányába. Az utca végén újabb balkanyart veszünk, végül az első lehetőségnél, jobb oldalt megtaláljuk a patakon átívelő gyaloghidat. Az aszfalton már a kék jelzést követjük (mely nem az országos, hanem a helyi, börzsönyi kék). Üdülőket elhagyva érjük el a Csarna-völgy bejáratát, ahol a jelzés a keskenyebb aszfaltcsíkon jobbra fordít.

Az erdő egyből szebbé válik, de a Feketevölgy Panzióig még a beton koptatja bakancsunkat, miközben a bővizű, sziklagörgeteges patak és a kemencei kisvasút sínszálai kísérnek. A Panzió mellet véget ér a sín, és az összeboruló lombkoronák alatt belépünk az igazi börzsönyi vadonba, a Csarna-patak völgyébe. Különösen hangulatos szakasz ez: a sűrű erdők alján rohanó, óriási kődarabokat kerülgető patak néhány évvel ezelőtti villámáradása alámosta a vasúti síneket, így azok tehetetlenül lógnak a mederbe. A tönkrement vasúti műtárgyaknak ugyan nem sok keresnivalója van a természetben, de itt igen sajátossá, izgalmassá teszik a látványt. Ahogy a patak folyamatosan mossa alá partfalát, helyenként az ösvény is egészen szűkké válik, vagy kénytelen pár lépéssel feljebb kapaszkodni a hegyoldalon. Ha már az elveszett világ címmel illettem a túrát, ez a szakasz a leszakadt hídjaival, buja erdőivel, semmibe lógó sínpárjaival talán minimálisan tényleg emlékeztet a Jurassic Park (katasztrófa utáni) kissé posztapokaliptikus, kalandos világára. A völgy erdeit egyébként a kétezres évek vége felé le akarták termelni. Civil természetvédő szervezetek ellenállásának köszönhetjük a jelenlegi tájképet.

A Hamuházat elérve a sínekkel együtt balra kanyarodunk; a Fekete-patak völgyébe lépünk. Megfelelő időszakban rengeteg foltos szalamandrával találkozhatunk itt - feltéve, hogy hangtalanul, próbálunk haladni. Lépteink elől el a vasúti sínek korhadt deszkái közé, vagy a patak által ide cipelt sziklák hasadékaiba bújnak. Már a Csarna-völgy is meglehetősen vadregényes volt, de a Fekete-patak szurdokszerű völgye a meredek hegyoldalakkal és a természetes állapotokat idéző erdőkkel bámulatos látvány. Nyomasztóan sötét is tud lenni, de ettől érezhetjük csak igazán elrejtettnek. Ugyan tényleg a hegység közepén járunk, de a Magas-Börzsöny kevés emberi nyomainak egyikét itt találjuk: a Halyagosi kulcsosház ütött-kopott épülete nagyszerű helyen van. Még hívogatóbb lenne, ha (sok szomszédos ország hegyvidéki kunyhóihoz hasonlóan) padlásterében alkalmi menedékre lelhetnénk.

A patakot tovább kísérve hamarosan feltűnik a fák között a Nagy-rét tisztása. Érdemes felgyalogolnunk a tetejére: idilli kilátás nyílik onnan a völgyet övező hegyekre. Nehéz betelni a zárt erdőség látványával és hangulatával, de annak arculata hamarosan hirtelen és erőszakosan változik meg. A 2014 decemberében lehullott ónos eső brutálisan érintette a Magas-Börzsöny erdeit: ennek nyomai, a gyufaszálként kidőlt fatörzsek és/vagy kopár hegyoldalak még évtizedekig velünk maradnak. (Érdekes, részben környezetfilozófiai szempontokat is felvető kérdés: milyen tájkép vár itt ránk 30-50-70 év múlva? Vajon őserdő jellegű, vad erdőfoltok formálódása, vagy kezelt, "gyógyított" növényzet kialakítása kezdődik meg a jövőben?

Az öles bükkök a padló deszkaszálait idézően fekszenek egymás mellett; csak néhány példány maradt talpon. Az ösvényt viszont már megtisztították, az útvonal gond nélkül járható. Semmihez sem fogható a látvány, megvan a maga hangulata. Pár méter után, egy kanyart követően azonban romlik a helyzet: irtásfoltokra emlékeztető, szomorúan kopár hegyoldal alá érünk. Szerencsére ez az állapot nem tart sokáig, mert a völgy alsó és legfelső szakasza megúszta a pusztítást. Nem muszáj a kék kereszt jelzést egészen az országos kékbe történő csatlakozásáig követnünk, felkanyarodhatunk a sípályára is. Így a síugrósánc érintésével közelítjük meg Nagy-Hideg-hegyet - a fárasztó emelkedés végén térjünk ki jobbra, a térképen egyessel jelölt sípálya tetejére: a látványért megéri. A vágaton keresztül az innen hatalmasnak tetsző Csóványosig és Magosfáig terjed a kilátás.

Nagy-Hideg-hegyről Királyrétre sajnos nem túl jó a turistaút-választék: bármelyikre is lépünk, előbb-utóbb betonútra jutunk, hogy azon hosszasan gyalogoljunk. A legrövidebb variáció a Magas-taxi Turistaházat érintő, majd a Taxi-nyiladékot követő piros jelzés. Nagy-Hideg-hegyen, a turistaház körül szerintem indokolatlanul túlbonyolított, sokcsomópontos az úthálózat, de ha megtaláljuk a kisebb síliftet követő (és az első szakaszon elég gyéren felfestett) piros jelzést, hamar a Magas-Tax alatt búslakodó turistaház-maradvány mellett találhatjuk magunkat. Kár érte, mert pofás kis épület egy kellemes rét végében (bár jó kérdés, indokolt-e két turistaház működése ennyire közel egymáshoz).

Innen egy darabig még erdőben kanyargunk, majd elérjük a hegyre áramot szállító vezeték vágatát, és Királyrétig már lényegében azt követjük. A kellemetlen köves úton hosszas menetelés végén érjük el Királyrétet, de számítsunk rá, hogy frissítőt, élelmiszert vásárolni jó eséllyel nem lesz alkalmunk (kivéve, ha valamelyik drágább éttermet választjuk).

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

Kemencére Szobról indulnak autóbuszok a vasútállomás mellől. A buszok az érkező vonatokhoz csatlakozva, délelőtt kb. óránként indulnak. Egyórás utazásunk végén Kemence, Fő utca 138. megállónál érdemes leszállni.

Királyrétről Kismarosra utazhatunk busszal vagy kisvasúttal. A buszközlekedés szórványos, így előre készüljünk fel: az utolsó busz 5 perccel fél 8 előtt hagyja el az erdei telepet (2017-es információ).

Kismarosról óránként indulnak vonatok Budapestre a Nyugati pályaudvarra.

prístup

Ha autóval szeretnénk végigjárni az útvonalat, érdemes járművünket Kismaroson, a vasútállomás közelében hagynunk, és tömegközlekedéssel tovább utaznunk, hogy a kirándulás végén ide térhessünk vissza.

Parkovisko

Kismaroson a CBA előtt található parkoló, de a faluban több helyen is letehetjük autónkat ingyenesen.

Súradnice

DD
48.015820, 18.888452
DMS
48°00'57.0"N 18°53'18.4"E
UTM
34U 342539 5320215
what3words 
///types.allowing.unequal
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Börzsöny turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Bármely térkép a Börzsönyről.

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelések (bakancs, esőkabát, térkép).


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.

Profilový obrázok

Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
19,1 km
Trvanie
5:46hod
Stúpanie
648 m
Klesanie
613 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Z bodu do bodu Etapová trasa Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Faunistické zaujímavosti Výstup/zostup horskou železnicou alebo lanovkou Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp