Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Duna menti dombokon

Peší výlet · Brežany · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Völgy völgy hátán - nyugtalan tájra látunk rá
  / Völgy völgy hátán - nyugtalan tájra látunk rá
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A horgásztó a partjáig vezető földútról nézve
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Nagy-Hideg-hegy felé
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gömbölyű-kői panoráma
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kóspallag közelében
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tó partján
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Törökmező közelében
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton Nagymaros felé
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Törökmező
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dunakanyar felé
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Végtelen bércek látszanak a tisztásról
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visszapillantás a Börzsönyre
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dunakanyar fölött
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
A túra érinti a Börzsöny szerényebb magasságú, nyugati és déli kúpjait, átkalauzol minket két hegyi falun, végül dunakanyari panorámával érkezik meg a két vulkáni hegyvidéket elválasztó Dunához. 
Otvorené
Stredná
Trasa 30,8 km
9:00 hod
634 m
735 m

Ez a szakasz kellemes erdőkben vezet át a Börzsöny peremén. Felkanyarog a félreeső, kevesek által látogatott, de meglepően látványos Gömbölyű-kőre, megismerteti velünk a hegységperemi falvak nyugodt hangulatát, végül a Dunakanyar szorosára nyíló panorámával zárul. Ezen a túrán az előzővel ellentétben ne számítsunk magas csúcsokra, inkább visszafogottan hullámzó tájra, több kis meredekségű emelkedőre készüljünk. Ennek megfelelően a Gömbölyű-kő kivételével a kilátások is a megszokott fordítottját mutatják: a fölénk magasodó hegyvonulatok határozzák meg a tájképet.

A Holló-kőtől - Vörös-kőig jelvényszerző túramozgalomról

A fővárosban és környékén élők számára a Holló-kőtől – Vörös-kőig túra egy izgalmas és tartalmas lehetőség a két dunamenti vulkánroncs megismerésére, vagy éppen újonnani felfedezésére. Akinek nincs ideje Országos Kéktúra hosszúságú utakat bevállalni, annak a Börzsönyt és a Visegrádi-hegységet összekötő P jelzés tökéletes ízelítő belekóstolni a pecsétszerző túrák hangulatába.

Az útvonal a két névadó hegyorom szomszédságában fekvő falvakat, Perőcsényt és Leányfalut köti össze. A P sáv jelzés nagyjából minden olyan tipikus tájjeleget bemutat, ami a két hegységre igazán jellemző. Érintünk apró, nyugalmas hegyi falvakat; sziklák közt kanyargó gerincösvényről lesünk be a Börzsöny kalderájába; az előhegyek dombvidéki erdőin átvágva jutunk le a Dunakanyarhoz. A kompátkelés után a Visegrádi-hegység szurdok jellegű völgyéből annak magaslataira kapaszkodunk, hogy végül a Duna fölé szökő pereméről bámuljunk az Alföld nagy semmijébe.

Összesen 66 kilométer megtételére és 2000 méter feletti szintkülönbség leküzdésére adja a fejét, aki az útvonal végigjárására vállalkozik. Hogy mennyire nehéz vagy könnyű, az kizárólag a szervezésen múlik: egyben végigtalpalva (2-3 nap) nagyobb és megerőltetőbb kaland, de szakaszokra osztva, az irányokat is gondosan megválogatva sportosabb és kellemesebb túrák rövid sorozata. Lényegében csak a Holló-kő gerince fárasztó vállalkozás, de hosszánál fogva egy gyakorlott túrázónak az sem jelenthet különösebb megpróbáltatást.

A Vörös-kő – Holló-kő túra 66 kilométerén összesen 6 pecséttel és 4 kóddal találkozunk. A kódokat erdei táblákról kell leolvasnunk, és ráírnunk az igazolófüzet hátoldalára.

Budapestieknek és a Dunakanyarban élőknek kifejezetten ajánlott a túra végigjárása, hiszen viszonylag átfogó képet kaphatnak a lakóhelyüket övező természeti környezetről egy tartalmas és maradandó kirándulás keretében. A távolabbról érkezők pedig 4-5 kényelmes túrázással eltöltött nap során ismerhetik meg az Északi-középhegység nyugati szegletét, a Dunakanyar vadregényes hegyvilágát.

A 700 forintos igazolófüzet ára tartalmazza a díjazást is (oklevél és kitűző). Indulás előtt mindenképpen nézzünk utána, hol szerezhetjük be a kiadványt, mielőtt nekivágnánk a Dunát satuba fogó hegyvilágnak!

Autorov tip

 • A túrát lehetséges és érdemes is két rövidebb részre osztani kóspallagi vagy márianosztrai megállóval (végponttal). Hossza ugyanis 30 km, ami edzettséget igényel. A Gömbölyű-kőre vezető út elnyújtott, fárasztó emelkedő - ezt leszámítva a túra egy könnyű séta.
 • Márianosztrán több látványosságot is érdemes felkeresni: a Pálos kolostor mellett például a börtönmúzeum sem mindennapi programlehetőség.
 • Márianosztráról (amikor épp nincs évszak szerinti üzemszünet) kisvasúttal utazhatunk Szobra vagy Nagybörzsönybe.
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
523 m
Najnižší bod
104 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Tipy a rady

štart

Nagybörzsöny, főtéri buszmegálló (205 m)
Súradnice:
DD
47.936070, 18.827702
DMS
47°56'09.9"N 18°49'39.7"E
UTM
34T 337760 5311478
what3words 
///nabs.renovates.quaint

ciel

Nagymaros, kompállomás

Podrobný popis cesty

Itiner

A túra során végig a P jelzést kell követnünk.

 • Kövessük a főutcát az árpádkori templomig Nagybörzsönyben! Itt a P jelzés dél felé tér, és lekanyarodik a horgásztóhoz.
 • A horgásztó után a P jelzés átvág egy legelőn, melynek déli végén belép az erdőbe, és hosszú emelkedésbe kezd a földúton, mígnem eléri a Gömbölyű-kőt.
 • A Gömbölyű-kő után enyhe ereszkedésbe kezdünk, a rosszul jelzett földút-elágazásnál válasszuk a bal oldali ágat, az lesz a P jelzés, mely átvezet a Kis-Koppányon. Onnan meredeken leereszkedünk a Koppány-nyeregbe.
 • A nyeregben Y-alakú elágazást találunk, nekünk ismét a bal ág a megfelelő megoldás. 150 méterrel előrébb újabb csomóponthoz érünk, itt táblák segítik a tájékozódást: a P előre, egyenesen dél felé tér, befúrja magát az erdőbe, és lefelé tart.
 • Többször keresztezzük a patakot, míg végül az jobbra, az ösvény balra fordul. A Márianosztrát övező szántóföldek földútjain érkezünk meg a falu határába.
 • A P jelzés a Kossuth Lajos utcán keresztezi a falut nyugat-keleti irányban, de még annak vége előtt, a Dózsa György utcán balra fordul. A Dózsa György utca a 3. sarkon irányt vált jobbra. Elágazások nélkül, egyenes irányt tartva hatol át az erdőn a turistaút.
 • Kóspallagon újfent a Kossuth utcán sétálunk be a faluközpontba - itt kanyarodjunk jobbra, a Váci útra! Az utca végén a Malom-völgyi-patak mellé szegődünk.
 • 1,6 km-rel a faluhatár után elágazáshoz érünk: a P jelű turistaút vesz egy éles jobbkanyart, elhalad a Torony-alja-horgásztó partján, átvág a kóspallagi autóúton, majd ismét délnek fordul.
 • Egy hosszú irtásréten vágunk át, aztán elérjük a törökmezői aszfaltutat. A turistaút erről jobb felé lekanyarodik, és csinál egy hurkot Törökmező turistaházához, de később visszatér a betonra. Bár letér róla jobbra, végig mellette marad, majd keresztezi azt, és bal felől kíséri az erdőben.
 • Hamarosan újra a burkolt útra váltunk. Ahol megérkezünk a parkolóhoz, a P átvág azon, és a fák közé hatol. Innen kanyarogva ereszkedünk le Nagymarosra.
 • A Rákóczi Ferenc utcába csatlakozunk, és jó 30-40 percen keresztül követjük azt, míg megérkezünk a Magyar utcához, melyen balra fordulva érhetjük el a vasútállomást, további 5 perces sétával a kompot.

A túráról részletesen

Nagybörzsöny főteréről a főutcát követve kapaszkodunk föl a falu legmagasabb pontján álló árpádkori templomhoz. Innen először a faluszéli horgásztó mellé ereszkedünk, majd rákanyarodunk egy végeláthatatlannak tűnő, egyhangúságában is fárasztó emelkedőre a Gömbölyű-kőig. Kezdetnek átvágunk egy legelőn, hogy aztán hosszas, monoton erdei sétába kezdjünk. A dózerút többnyire egyenesen, kevés elágazást érintve vezet föl a tisztásra. Nehéz ugyan eltévedni, de legyünk figyelmesek, mert a jelzést nem mindenhol lehet könnyen követni. (Az erdei földút egy ponton patakmosást keresztez, és élesen jobbra fordul. Itt, a Csörge-kútnál, néhány méterrel a kanyar után balra fordulhatunk, és egy jól kijárt ösvényt követve a Bizmet-rét hosszanti tisztásán gyalogolhatunk fel a hegyperemi Gömbölyű-kőig. A rétről hátrafelé tekintve szép a kilátás az Ipolymentére, a síkból a leállított mochovcei atomerőmű hűtőtornyai emelkednek ki. A turistautat a tisztás fölső pontján, jobbra fordulva érjük el a fák között.)

A félreeső, kevesek által felkeresett Gömbölyű-kő szokatlan, meglepő látványt nyújt. Ameddig a szem ellát, kisebb-nagyobb vonulatok sorjáznak egymás mögött, a hátteret pedig a Csóványos-Magosfa vonulat szolgáltatja. A kilátás a hegység legjobbjai közé tartozik; rendhagyó és izgalmas szögből, hosszában tárja fel a Börzsönyt. Az erdőszéli, bércperemen lévő tisztás egyébként önmagában is hangulatos, kellemes hely.

A kilátóhelyről hosszas ereszkedésbe kezdünk. A turistaút egy rövid szakaszon szintezni kezd, ekkor haladunk át a Kis-Koppány apró csúcsán, melynek déli lejtőjéről a gömbölyű-kőihez hasonló, de korlátozottabb kilátásban lehet részünk. Leereszkedünk egy nyeregbe, ahonnan rövid, mégis fárasztó kaptatóval kitérőt tehetünk a Nagy-Koppány panorámatisztásos tetejére. Ezzel meg is érkeztünk a Börzsöny délnyugati vulkanikus kúpjainak világába. A hegyvidék központi részénél alacsonyabb teületen járunk: több kisebb kitörési központ dómjai emelkednek itt (ilyen a már említett Nagy-Koppány, a Só-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Galla stb.) Szinte mindegyikük pazar kilátásal hálálja meg a meredek lejtők leküzdését.

Márianosztra felé egy szűk, élénken kanyargó, helyenként ligetes patakvölgyben folytatjuk utunkat. Végül kikapaszkodunk a szurdokszerűvé váló vájúból a falu földjei szélén futó földútra, mely esős időben kellemetlenül sáros, barázdált talajával igencsak megkeserítheti a dolgunkat.

Alighanem mindenki számára a Márianosztra és Kóspallag környéki etap a Holló-kőtől Vörös-kőig tartó vándorlás legkevésbé maradandó szakasza. A két falu közt egyszerű erdei sétát teszünk, de nagyjából 1 óra alatt meg is érkezünk Kóspallagra. A falu után kellemes hangulatú patakvölgyet követünk, közben a barátságos Torony-alja-horgásztó erdős partján is végigsétálunk. Ugyan folyamatosan a Börzsöny körüli dombkoszorú erdőiben hullámvasutazunk, igazából mégis csak Törökmező előtt, a távoli magas-börzsönyi vonulatok látványa emlékeztet ismét arra, hogy hegyvidéken járunk.

A Törökmezőt követő kilométeren érdemes hátrapillantani időnként, figyelmesebbek ugyanis kiszúrhatják a Nagy-Hideg-hegy tisztását és rajta a turistaházat. A törökmezői házhoz nem muszáj kitérőt tennünk, de érdemes feltöltekeznünk a következő kb. 2,5 km-re, amit aszfaltút mentén teszünk meg (az ösvény az erdőben követi az út futását). Fel-felbukkannak időnként a Visegrádi-hegység vonulatai, a Duna azonban rejtve marad a szemünk elől. Ha látni szeretnénk, érdemes meglátogatnunk a Gubacsi-hálás nevű tisztást. Rövid kis séta ez a P jelzésről, de megtérülő befektetés: egy meredek hegyoldalról elénk tárul az egész Dunakanyar Váctól a Prédikálószékig. Szemben a visegrádi vár, előttünk pedig a túlpart hegyei, a Holló-kőtől Vörös-kőig túra következő tájegysége.

A P jelen maradva a faluszéli házak közé kanyarodunk, és hosszas utcai gyaloglás végén érjük el a vasútállomást, később a kompkikötőt. 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Nagybörzsöny, községházához a buszok Szob vasútállomásáról indulnak (ellenkező irányban Hontról jönnek).
 • Nagymaros-Visegrád vasútállomásról vonattal utazhatunk Vácon át Budapest felé, vagy Szob irányába.

Prístup

 • Nagybörzsönyben a főtéren is áthalad a P jelzés, kövessük ezt nyugati irányban, a falu magasabb részei felé!
 • Ha Nagymarosról indulnánk, a kompállomásról indul a P jelű turistaút. Amennyiben vonattal érkeznénk, sétáljunk le a vasútállomás lépcsőjén, majd a sínek alatti átjárón induljunk jobbra! (A kompot bal felé találjuk.)

Parkovisko

 • Nagybörzsöny főterén és az árpádkori templom mellett is találunk ingyenes parkolót.
 • Ha autóval érkeznénk, érdemes járművünket Nagymaroson, a Nagymaros-Visegrád vasúti megálló melletti parkolóban hagyni, mivel a túra végén ide könnyedén visszatérhetünk a tömegközlekedést használva.

Súradnice

DD
47.936070, 18.827702
DMS
47°56'09.9"N 18°49'39.7"E
UTM
34T 337760 5311478
what3words 
///nabs.renovates.quaint
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz
 • A Vörös-kő - Holló-kő túramozgalom pecsételőfüzete

Mapa doporučená autorom

 • Börzsöny és az Ipoly völgye térkép
 • Börzsöny térkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Základné vybavenie na turistiku

 • Pevná, pohodlná a nepremokavá turistická obuv alebo trekkingová obuv
 • Vrstvené oblečenie odvádzajúce vlhkosť
 • Turistické ponožky
 • Batoh (s krytom proti dažďu)
 • Ochrana pred slnkom, dažďom a vetrom (čiapka, opaľovací krém, vodotesná a vetruvzdorná bunda a nohavice)
 • Slnečné okuliare
 • Turistické palice
 • Dostatočný prísun pitnej vody a občerstvenia
 • Lekárnička
 • Blistrová súprava
 • Spací vak / taška na prežitie
 • Deka na prežitie
 • Čelovka
 • Vreckový nôž
 • Píšťalka
 • Mobilný telefón
 • Hotovosť
 • Navigačné zariadenie / mapa a kompas
 • Núdzové kontaktné údaje
 • Občiansky preukaz
 • Na základe vybranej aktivity sa generujú zoznamy "základného" a "technického" vybavenia. Nie sú úplné a slúžia len ako návrhy, čo by si mal/a zvážiť pri balení.
 • Pre tvoju bezpečnosť by si si mal/a pozorne prečítať všetky pokyny na správne používanie a údržbu tvojho vybavenia.
 • Uisti sa, že vybavenie, ktoré si prinesieš, je v súlade s miestnymi zákonmi a neobsahuje zakázané položky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
30,8 km
Trvanie
9:00 hod
Stúpanie
634 m
Klesanie
735 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Etapová trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Výstup/zostup lanovkou Tajný tip Zdravé podnebie Lineárna trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trvanie : hod.
Trasa  km
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp