Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Bencés apátok nyomában Kaposszentjakabon

Peší výlet · Zselic · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A kaposszentjakabi apátságban
  A kaposszentjakabi apátságban
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 12 10 8 6 4 2 km
Túránkat szinte azonnal egy múzeumlátogatással kezdhetjük, hiszen a Kaposszentjakab fölé magasodó Várhegyen felfedezésre vár Kaposvár legrégebbi műemléke, a kaposszentjakabi bencés apátság. Az időutazás után még sok felfedezni való vár a Zselic rengetegében.
Otvorené
Ľahká
Trasa 13,2 km
3:30 hod
191 m
204 m
241 m
126 m
A bencés apátság akár egy fél napos program is lehetne, de az ezer éves történelmi múlt megismerése után van még dolgunk, hiszen a környék hangulatos erdői, lenyűgöző völgyei még sok látnivalót tartogatnak a kíváncsi vándor számára. A vadregényes Nádasi-erdő és a som-hegyi szőlőhegyen álló Szt. Donáth-kápolna felfedezésre vár.

Autorov tip

 • A kaposszentjakabi bencés apátság megtekintése szinte kötelező, és kihagyhatatlan.
 • Kaposvárra érve, a 6-os busz megállójánál tábla jelzi a Rippl-Rónai Emlékmúzeumba vezető irányt – a kitérő oda-vissza másfél kilométer. Kaposvár híres szülöttjének a festő és grafikusművész, Rippl-Rónai József múzeuma szintén kihagyhatatlan.
Profilový obrázok používateľa Nándor Müller
Autor
Nándor Müller
Aktualizované: 2022-03-08
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
241 m
Najnižší bod
126 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Štart

Kaposszentjakab, Várhegy feljáró (130 m)
Súradnice:
DD
46.359347, 17.843864
DMS
46°21'33.6"N 17°50'37.9"E
UTM
33T 718773 5137905
what3words 
///loyal.rungs.issuers
Zobraziť na mape

ciel

Kaposvár, buszpályaudvar és vasútállomás

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A buszmegállóból a SL jelzését követjük a Zselicszentpál fölött végigfutó gerincútig.
 • A gerincen jobbra, északi irányba fordulunk a S jelzésen, mely Kaposvár belvárosáig kalauzol minket.

A túra részletes leírása

A buszmegállóban megpillantjuk a SL jelzését, melyen előbb a Monostor utcában sétálunk, majd egy korlátokkal ellátott lépcsősoron kapaszkodunk fel a kaposszentjakabi apátság romjainak impozáns bejáratához. Kaposvár legrégebbi történelmi emlékhelyére mindenképpen szánjunk elegendő időt!

Az apátságot a Kapos völgyében vezető hadi- és kereskedelmi útvonalak mentén alapították 1061-ben, felszentelésére 1067-ben került sor. A Kaposszentjakab fölé magasodó Vár-dombon található bencés apátság romja Kaposvár legrégebbi védett emlékműve, mindemellett a város egyik jelentős kulturális-turisztikai központja is. Több rendezvény helyszíne, melyek közül kiemelkedik a Szentjakabi Nyári Esték programja. Érdemes a szép romegyüttes területét végigjárni, az egykori kerengőben kialakított kőtárba és kiállításaiba bepillantani. A romkert északi csücskében egy új építésű kilátót, mellette padokat, tűzrakóhelyet is találunk.

A történelmi kalandozás után jelzésünket követve hétvégi házak között indulunk túránkra a Várdomb utcában. Előbb elmegyünk egy harangláb és a Szentjakabi hegyközség keresztje mellett, majd az enyhén jobbra ívelő kocsiúton figyeljük a jeleket, mert egy elágazásnál élesen balra, egy horhosba kanyarodik el. Az igen hangulatos Nádasdi-erdő széles kocsiútját taposva két kilométer után élesen jobbra fordít a turistaút.

Vadregényes erdei környezetben, kanyargós kis csapáson terel a völgybe a jelzés, ahová egy balra ívelő úton meg is érkezünk. Átkelünk a Nádasdi-patakon, majd annak mentén ismét balra tartunk. Pár száz méter után, a völgyet elhagyva jobbra betérünk az erdőbe, és meredeken kapaszkodunk felfelé a domboldalba. Rövidesen találkozunk a S● jelzésével, melyen érdemes a völgyben megbúvó Latinca-forráshoz lesétálni. Sajnos a forrás és környéke méltatlanul elhanyagolt állapotban van. A gyönyörű bükkerdők ölelésében rejtőzködő forrás mellett egy szintén gondozatlan emlékművet is találunk, mely az 1919-es Tanácsköztársaság mártírjaira emlékezik.

A forrást elhagyva néhány száz métert meredeken felfelé kapaszkodunk, így érkezünk a gerincen végigvezető S jelzéshez. Újdonsült jelzésünkkel mi itt jobbra indulunk tovább, elmegyünk egy magasles mellett, majd úgy 600 méter után balra, a szántáson nyugati irányban átvágva, egy cserjés mentén érjük el a szemközti erdő sarkát. Jobbra, észak felé tekergünk tovább. Előbb sűrű akácos zár körül, majd az erdőből kibukkanva két kilométert szőlők, présházak között teszünk meg, így érkezünk a Szent Donát-kápolnához.

A Szent Donát tiszteletére felszentelt barokk stílusú kápolna a 18. század elején épült, melynek egyik érdekessége, hogy tornyát sokkal később, csak 1930-ban építették hozzá. Nevezetességei között említhetjük még a Szent Jánost és Máriát ábrázoló két faszobrot, és a templom belsejében található kálváriát. Amennyiben a kis kápolnát nyitva találjuk – sajnos ez ritkán fordul elő –, a szentély boltozatán megcsodálhatjuk Kaposvár egykori látképét is.

A kápolnától meredeken, már bitumenes úton ereszkedünk le a szőlőhegyről, melyen nemsokára a 6-os busz végállomásához érkezünk, ahol akár buszra is szállhatunk. Akik éreznek magukban elég erőt, azoknak a Kapos folyón és a vasúton átkelve még két kilométert kell megtenniük Kaposvár utcáin a vasútállomásig, vagy az autóbusz-pályaudvarig.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

 • A kaposvári autóbusz-pályaudvarról közlekedő 7-es busszal érkezhetünk Kaposszentjakab, Várhegy feljáró megállóhoz.
 • A túra végén a kaposvári buszpályaudvarra érünk vissza.

Prístup

 • A Kaposszentjakab, Várhegy feljáró buszmegállótól indul a SL jelzése.

Parkovisko

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott. Amennyiben mégis autóval érkeznénk, a túra végén Kaposvárról a 7-es busszal juthatunk vissza Kaposszentjakabra. A Monostor utcában autóparkolót is találunk.
 • Ha Kaposszentjakabra busszal indulnánk, az autót buszpályaudvar és vasútállomás melletti Petőfi téren álló Belvárosi Áruház garázsában, vagy a mellette található (fizetős) parkolókban hagyhatjuk.

Súradnice

DD
46.359347, 17.843864
DMS
46°21'33.6"N 17°50'37.9"E
UTM
33T 718773 5137905
what3words 
///loyal.rungs.issuers
Zobraziť na mape
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

Mapa doporučená autorom

 • Zselic turistatérkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
13,2 km
Trvanie
3:30 hod
Stúpanie
191 m
Klesanie
204 m
Najvyšší bod
241 m
Najnižší bod
126 m
Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Botanické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie Lineárna trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 1 waypointy
 • 1 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp