Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Akadálymentes kirándulás a Szalajka-völgyben

Peší výlet · Bükk-hegység
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Könnyen járható út vezet a Szalajka-völgyben, hidakkal és csúszásgátlókkal "felszerelve"
  Könnyen járható út vezet a Szalajka-völgyben, hidakkal és csúszásgátlókkal "felszerelve"
  Fotografia: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 450 400 350 7 6 5 4 3 2 1 km
Hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Szalajka-völgyet kerekesszékkel járjuk végig, miközben útba ejtjük a pisztrángtelepeket, a gyönyörű tavakat, a Gloriette-tisztást és persze a lenyűgöző Fátyol-vízesést is. 
Stredná
Trasa 8 km
4:00 hod
200 m
200 m
479 m
352 m

Szilvásvárad határából indulva, a Bükki Nemzeti Park területén kígyózik hosszan hazánk egyik legnépszerűbb szurdokvölgye, amely karsztforrások tömegével, kisebb-nagyobb tavacskák frissességével, lenyűgöző tájjal és tüdőtisztító ózondús klímával kápráztatja el látogatóit.

A mozgásukban korlátozottak számára is elérhető, észak-déli irányban húzódó völgy akadálymentesség tekintetében etalonként szolgálhat, európai mércével mérve is mintatúraként kínálja méltán népszerű látványosságait. E rendkívül tartalmas túra nemtől, életkortól, mozgásszervi sajátosságoktól függetlenül ajánlott mindenkinek, aki e hűs völgy páratlan szépségében merülne el.

A korszerűen kialakított lovarda és sportközpont között húzódó gyalogos sétány elhalad a kisvasút Szalajka-Fatelep állomása mellett: a nagyon nehezen mozgók alternatívaként választhatják, hogy a kisvasúton utazva tegyék meg a teljes túrát oda-vissza (a fenti állomás is akadálymentes, működő lifttel). Köztes megoldás lehet, hogy kisvasúttal utazunk a Szalajka–Fátyol-vízesés végállomásig, és onnan visszaereszkedünk a völgy bejáratáig. A gyakorlottabb túrázóknak pedig nyugodtan ajánlható a teljes túra oda-vissza gyalogosan.

Autorov tip

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel is kísérővel ajánlott (a kísérő segíthet a meredélyeken való biztonságos közlekedésben), de akár nagyméretű akkumulátoros kerekesszékkel is teljesíthető részben.
 • Mozgássérült WC-t a túraútvonal indulási pontjánál, a Lipicai Ménesbirtok központi épületénél, illetve a túra felénél, a kisvasút Szalajka-Halastó felújított állomáshelyénél is találunk.
 • A túraútvonal mentén folyamatosan találunk büféket és egyéb vendéglátó egységeket, melyek szezonban 10 és 16 óra között várják a látogatókat. Szezonon kívül érdemes valamelyik szilvásváradi kisboltból vásárolt vagy otthonról hozott élelmiszerrel elindulni (túránk elején érdemes tájékozódni a völgy bejáratánál a nyitva tartó helyekről).
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott).
 • A völgy hűs, védett, de a tisztásokon nyáron semmi nem véd a tűző napsütés ellen, ezért érdemes vinni fejfedőt, naptejet.
Obtiažnosť
Stredná
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
479 m
Najnižší bod
352 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Asfalt 24,47%Štrk 11,68%Lesná cesta 61,54%Chodník 2,29%
Asfalt
1,9 km
Štrk
0,9 km
Lesná cesta
4,9 km
Chodník
0,2 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.

Štart

Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont (353 m)
Súradnice:
DD
48.099005, 20.391363
DMS
48°05'56.4"N 20°23'28.9"E
UTM
34U 454685 5327483
what3words 
///doted.goats.chickens
Zobraziť na mape

ciel

Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • A völgyben végig a Z jelzést kövessük a Kis-tóig.
 • A Szikla-forrás utáni elágazásban a Z▲ jelzét válasszuk, ez elvezet a Felső-tóig, túránk visszafordító pontjáig.

A túra részletes leírása:

Szilvásváradon a 2018-ban elkészült Lipicai Lovasközpont modern épületkomplexumának épületei közt indul túránk egy hosszú sétányon, amely széles, jó minőségű felületen nyílegyenesen vezet a működő ipari műemléknek számító Szilvásváradi Erdei Vasút Fatelepi állomásához. 

A völgy és a benne hosszan, vígan csordogáló patak a latin sal alcaliból származó szalajka, azaz népies nevén hamuzsírról kapta nevét. A hamuzsír az üveggyártás egyik elengedhetetlen kelléke volt, ahogyan a fa is - ez utóbbiak kitermelése az 1900-as évek elejére ipari méreteket öltött, ekkoriban építették ki a keskenytávú vasutat. A bányászat és a fakitermelői tevékenységek visszaszorulása után ez a bájos erdei vasút a turizmus szolgálatába állt. Az igényesen kialakított állomások és peronok, a stílusos erdei megállóhelyek tanúsítják, hogy ez a „szerep” is jól áll a kisvasútnak.

A vidék másik különleges természeti adottsága a karsztvidék jellegéből adódik: a mészkő oldódik a vízben, ezáltal megannyi üregecske, barlang, víz mosta mélyedés és képződmény van a föld alatt, egy részük pedig szürreálisan és romantikusan díszítik a felszíni környezetüket. A Szalajka-patak fő forrása, a Szalajka-forrás is egy még feltáratlan földalatti üregrendszer egymásba ágazó járatait rejtheti a föld alatt.

Ahogy elindulunk, a széles sétány jobbján tehát a Fatelepi állomás, bal oldalán pedig a hely népszerűségét jól mutató büfé-rengeteg található. A szép fokozatosan emelkedő út végigvezet a völgyön. A Szalajka-patak hol a jobb, hol a bal oldalunkon csalinkázik, kristálytiszta vize hosszú ideje sebes pisztrángok otthona. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik is a pisztrángokat, ezért a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki a sebes és a szivárványos pisztrángoknak. Ezért nem is meglepő, hogy a szilárd burkolatú úton haladva 500-1000 méterenként büfék és éttermek kínálják a hely évszázados gasztronómiai ínyencségét, a füstölt, kemencében sült pisztrángot.

A vegyeserdő színei kontrasztosan tornyosulnak az üdezöld patakpartok és rétek fölé, matuzsálemkorú fák és cserjések váltakoznak. Többször haladunk át igényesen megépített, fakorlátos hidacskákon. Később vadaspark mellett kanyarodunk nagy ívben, majd megérkezünk a Szalajka-Halastó állomáshoz, ami előtt bájosan kanyarodik a kisvasút sínpárja. Itt is, ahogy korábban, elszórtan rönkasztalok és padok várják a pihenni vágyókat. Ebben a miliőben találjuk az első nagyobb vízfelületet, a Nagy-tavat, amely vadkacsákkal, tiszta vizében lubickoló halakkal és zsombékos „koronájával” nyűgözi le látogatóit.

Félkörívesen haladunk el a tó mellett, majd egy meredekebb rövid szakaszt követően tovább fokozódik az élmény, megérkezünk a teljesen más jellegű Kis-tóhoz, amely vízinövény-szőnyeggel betakarva pihen az út jobb oldalán. Nagyobbacska halak „sziesztáznak” a növénytakaró alatt, ahol a víz olyan tiszta, hogy csak a fénytörések utalnak a mélységére.

Sziklákkal övezett terepen hagyjuk magunk mögött a Szikla-forrás romantikus üregét, a pisztrángtenyészetet és a sütödét, majd hosszabb erdei - helyenként meredekebb - útszakaszt követően megérkezünk a túra fő látványosságához, a Fátyol-vízeséshez.

Hazánk egyik leglátványosabb természeti képződménye nem a magasságáról, hanem sokkal inkább a hosszáról híres: 17 méteren keresztül zubog alá a víz, miközben 18 mésztufa-lépcsőt ejt útba. Amikor a Bükk mészkőtakarójára hulló csapadékot elnyeli a felszín, a víz a mélybe jutva réseken és nagyobb hasadékokon keresztül vándorol a hegyvidék pereme felé, majd a fennsík tövében bővizű forrásként kerül felszínre, ahol hosszabb-rövidebb patakokat táplál. A Szalajka-forrás működése is e folyamat eredménye. Amikor azonban a patak kilép a felszínre, a korábban a vízbe oldódott mésztartalom elkezd kiválni. Az így keletkezett, lukacsos felszínű mésztufa belepi a patakmederbe került akadályokat (pl. a fatörzseket), amelyeknek a látványos lépcsőket köszönhetjük. A természetes lépcsőkön átbukdácsoló víz zúgói varázsolják különleges szépséggé a Fátyol-vízesést. Érdemes csapadékban bő időszakban, például hóolvadás után idelátogatni, hiszen az épp aktuális vízhozam szerint tárja elénk bájait a kisebb zuhatagokban lépcsőző patak.

Meredekebb, de csúszásgátló kövekkel ellátott bitumencsík vezet fel bennünket a Gloriette-tisztásra: a hatalmas, jól ápolt, füves rétet katlanszerűen ölelik körbe a színpompás hegyek; a méretek és a távlat lenyűgöző, érdemes itt, a hangulatos réten egy pihenőt tartani. Továbbindulunk, a kisvasút végállomását elhagyva kanyarog az utunk a vágányokon keresztül az immár burkolatlan murvás talajon a Felső-tó délnyugati csücskéhez. A pazar tájkép itt sem marad el, ráadásként pedig a környezetére nagyon kényes foltos szalamandrával is találkozhatunk. A tó kétharmad részét balról kerekesszékkel is bejárhatjuk; ebben a fenséges erdei környezetben zárul túránk emelkedő szakasza.

Aki elfáradt, vagy idő híján van, csorogjon vissza a Gloriette-tisztásig, ahol a Szalajka–Fátyol-vízesés megállóhelytől átadhatja magát a kisvasutazás örömeinek. Azonban annyira tartalmas és feltöltő minél több időt eltölteni a természetben, hogy a visszautat is érdemes gyalogosan megtenni.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

 • A szilvásváradi vasúti pályaudvar nem akadálymentes, ezért a túra megközelítése inkább személyautóval ajánlott.
 • Egerből vagy alkalmanként Budapestről is találunk közvetlen buszjáratokat Szilvásváradra, de az alacsonypadlós buszokról érdemes a Volánbusznál érdeklődni. Ha busszal érkezünk, a Szilvásvárad Szalajkavölgyi elágazás megállónál szálljunk le.

Parkovisko

 • A Lipicai Ménesbirtok lovardájánál több, mozgássérülteknek kijelölt parkolóhelyet is találunk.

Súradnice

DD
48.099005, 20.391363
DMS
48°05'56.4"N 20°23'28.9"E
UTM
34U 454685 5327483
what3words 
///doted.goats.chickens
Zobraziť na mape
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel is kísérővel ajánlott (a kísérő segíthet a meredélyeken való biztonságos közlekedésben), de akár nagyméretű akkumulátoros kerekesszékkel is teljesíthető részben.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott).
 • A völgy hűs, védett, de a tisztásokon nyáron semmi nem véd a tűző napsütés ellen, ezért érdemes vinni fejfedőt, naptejet.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
8 km
Trvanie
4:00 hod
Stúpanie
200 m
Klesanie
200 m
Najvyšší bod
479 m
Najnižší bod
352 m
Von a späť K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Vhodné pre rodiny s deťmi Geologické zaujímavosti Bezbariérový prístup

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 5 waypointy
 • 5 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp