Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

A mesés Réka-völgyben

· 3 recenzie · Peší výlet · Mecsek · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A mecseknádasdi Árpád-kori templom
  A mecseknádasdi Árpád-kori templom
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Püspökszentlászlói arborétum Püspöszentlászlói kastély Réka-kunyhó
A Kelet-Mecsek talán legszebb, festővászonra kívánkozó vidéke a vadregényes Réka-völgy. A meredek hegyoldalak közé szorult meanderező patak számtalanszor állítja az arra vetődő vándort akadályok elé. Ilyenkor „patakátugrás” következik, ami bizony csapadékos időszakokban nem is olyan egyszerű feladat. Választhatjuk kirándulásunk időpontjának bármely évszakot, a mesés Réka-völgyben nem fogunk csalatkozni.
Otvorené
Ľahká
Trasa 14 km
4:00 hod
278 m
221 m
477 m
204 m
Még el sem indultunk túránkra, máris egy építészeti csodába „botlunk”, hiszen túránk a mecseknádasdi Árpád-kori templomtól indul. A temető régi sírkövei között sétálva szinte megáll az idő az emberfia számára. Kirándulásunk igazi színfoltja a Kelet-Mecsek egyik gyöngyszeme, a Réka-völgy, és a vadregényes szurdokban kígyózó patak, mely izgalmas kihívások elé állítja a bakancsosokat. A kaland mellett a lenyűgöző táj látványa is garantált. A völgy végében az Etelka-forrás és a Réka-kunyhó várja a megfáradt vándort. Kalandozásunk itt még nem ér véget, mert a völgyből kivezető ösvény sem nevezhető hétköznapinak. Túránkat a Püspökszentlászlói kastély és arborétum felfedezésével koronázzuk meg.

Autorov tip

 • A térképeken a Réka-völgyet „Nehezen járható” jelzővel illetik. A kalandokhoz szokott vándornak nem igazán jelenthet gondot, de azért kellő óvatosságot igényel a völgyi barangolás.
 • Csapadékos időszakokban a Réka-völgy patakja szélesre, már-már félelmetesre duzzad, tanácsos ilyenkor akár gumicsizmában útra kelni. Száraz időben könnyebben átkelhetünk a vízfolyáson.
Profilový obrázok používateľa Nándor Müller
Autor
Nándor Müller
Aktualizované: 2019-09-13
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
477 m
Najnižší bod
204 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Lesná cesta 30,36%Chodník 27,50%Cesta 20,87%Neznáme 21,25%
Lesná cesta
4,3 km
Chodník
3,9 km
Cesta
2,9 km
Neznáme
3 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Štart

Mecseknádasd, Temető buszmegálló – Árpád-kori templom (215 m)
Súradnice:
DD
46.221105, 18.452945
DMS
46°13'16.0"N 18°27'10.6"E
UTM
34T 303565 5121767
what3words 
///unconvinced.brainstorm.submerge
Zobraziť na mape

ciel

Hosszúhetény, Fő tér, Kultúrház buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A mecseknádasdi Árpád-kori templomtól a Z jelzésen indulunk kalandos túránkra.
 • A Stein-malomnál a P+ jelzésen déli irányba elhagyjuk az Óbányára vezető országutat, és betérünk a Réka-völgybe.
 • A völgy végében, a Réka-kunyhónál jelet váltunk és a K◼  jelzésén nyugati irányba elhagyjuk a Réka-völgyet.
 • A püspökszentlászlói Hettyei-forrásig a K◼ jelzését követjük, majd az üdülőfaluban a Z◼  jelzésre váltunk, melyet Hosszúhetény központjáig követünk.

A túra részletes leírása

A buszról leszállva a 6-os főút nagy kanyarulatában álló buszmegállónál pillantjuk meg a Z jelzést. Mielőtt nekiindulnánk izgalmasnak ígérkező túránknak, sétáljunk fel a domboldalban álló Árpád-kori templomhoz! A festői környezetben álló Szent István-templom első épületelemei az 1230-as években épülhettek. (Kerítőfalát a 16. században kapta, védelmi céllal.) A templom melletti lépcsősoron lesétálunk az Óbányára vezető országútra, melyen balra indulunk tovább. Előbb elmegyünk egy borászat, majd egy lovarda mellett, így érkezünk a Stein-malomhoz, mely a 20. század közepéig működött a bővizű patak energiáját hasznosítva. Az útelágazásban áll Skóciai Szent Margit keresztje (szülőhelye a Rékavár lehetett, melynek szerény romjait a hegytetőn találjuk), az Óbányai-patak partján nyújtózkodó kis tisztáson pedig barátságos kis pihenőt találunk.

A malomépület mögött balra, déli irányba indulunk tovább a P+ jelzésen. A P+ Nagymányok felől érkezik, a Z pedig egy igen meredek ösvényen – a malom mögött – felkapaszkodik a Réka-várhoz. 100 méter után jobbra irányít jelzésünk, és innen már a Réka-völgyön végigkúszó Öreg(Halász)-patak mentén követjük ösvényünket. A patak túloldalán a Réka-völgyi hétvégi telep házai sorakoznak. Néhány száz méter után mai túránk legizgalmasabb kalandja kezd kibontakozni előttünk. A völgyön végigkígyózó patakon tucatnyi alkalommal kell átkelnünk, több helyen ezt csak a patakba dobált köveken, sziklákon ugrálva tudjuk száraz lábbal megúszni. A szurdokvölgy egyre jobban összeszűkül, egy helyen kisebb sziklalépcsőn kell átaraszolni a patak túloldalára, máshol pedig a széles vízfolyás állja utunkat.

Az akadályokat legyőzve másfél kilométer után egy kis rétre bukkanunk ki. Itt a P+ balra felvezet a hegyoldalban harántoló erdészeti útra. Akinek elég volt az izgalmakból, az választhatja ezt a kényelmesebb útvonalat. Aki azonban még bírja az iramot és a kihívásokat, annak továbbra is a vadregényes patakvölgyet ajánlom. A jelzetlen csapáson kalandozni felejthetetlen élmény, nagy kihívás. A következő egy kilométert kidőlt, elkorhadt fák törzsein átmászva, vadcsapáson tesszük meg. A meredek partoldalban rövidesen megpillantjuk a csordogáló Disznós-kút forrását, majd a Kedves-forráshoz vezető P● jelzésen felkapaszkodva elhagyjuk a völgyet.

Az erdészeti úton csakhamar egy rakodóhoz érünk, innen földes szekérúton folytatjuk völgyi kalandozásunkat. A megszelídült völgyben keresztezi utunkat a Z+ jelzése, majd néhányszor „könnyed” patakátkelés következik, így érkezünk a festői környezetben álló Réka-kunyhó tisztásához, és a hatalmas fenyőfák árnyékában csordogáló Etelka-forráshoz. A kis rét ideális hely a pihenéshez, a kulcsosházat pedig előzetes bejelentkezéssel ki is bérelhetjük - ami kiváló ötlet a Keleti-Mecsek felfedezéséhez.

A völgyet a Kisújbánya felől érkező K◼ jelzésén nyugati irányban hagyjuk magunk mögött – a P+ balra, Pécsvárad felé vezet tovább. Igen nehezen járható, meredek partoldalban araszolunk felfelé, mélyen alattunk egy névtelen patak vájt évmilliók alatt festői szurdokot a tájba, ennek látványa kíséri utunkat. A hosszan és folyamatosan emelkedő szakasz végén erdészeti aszfaltos útra bukkanunk ki. A szemközti kis tisztáson esőbeállót, pihenőt, és a Zengő-kő emléktábláját találjuk, ahol kifújhatjuk magunkat.

600 métert gyalogolunk az erdészeti úton, amikor hozzánk csapódik a Zengőről érkező S jelzése, mellyel együtt balra ismét az erdőbe térünk. Igen meredek, vízmosta horhosban igyekszünk lefelé, elmegyünk a Korsoma-rét, majd a partoldalban csordogáló Korsoma-forrás mellett, így érkezünk a püspökszentlászlói kastélyhoz. A kerítés mellett balra fordulunk, és néhány perc alatt a Hettyey-forráshoz érkezünk. Érdemes túránkat a kastély és az arborétum nyitvatartási idejéhez igazítani, mert botanikai és kultúrtörténeti érdekességek sora vár ránk.

Püspökszentlászló tornácos házai mellett már a Z◼ jelzését követve folytatjuk utunkat. Elmegyünk az üdülőfalu kis kápolnája mellett, majd a kistelepülést elhagyva széles köves úton gyalogolunk közel három kilométert a Püspökszentlászlói-völgyben. Hosszúhetény házai között sétálva a település felhagyott kőbányájában megpillantjuk Hetény vezér szobrát. Innen már csak néhány száz métert kell gyalogolnunk a nagyközség Fő terére, ahol a Kulturház megállónál buszra szállhatunk Pécs, Komló, vagy Bonyhád irányába.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Pécs, illetve Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Mecseknádasdra, ahol a Mecseknádasd, temető buszmegállónál kell leszállnunk.
 • A túra végén a Hosszúhetény, kultúrház megállóba érkezünk (ez a település központjában van).

Prístup

 • Az országút nagy hajtűkanyarulatánál, a buszmegállójától indul a Z jelzése.
 • A túra vége szintén buszmegálló.

Parkovisko

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott.
 • Autóval érkezve a pécsi buszpályaudvar körül érdemes parkolni (mellette, a panelházak előtt találunk parkolót), hiszen innen a túra mindkét végpontja elérhető busszal.

Súradnice

DD
46.221105, 18.452945
DMS
46°13'16.0"N 18°27'10.6"E
UTM
34T 303565 5121767
what3words 
///unconvinced.brainstorm.submerge
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

Mapa doporučená autorom

 • Bármely Mecsek-térkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(3)
Erzsebet Kucsora
2021-08-15 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-03-14
Tamás Angyal
2020-07-14 · Community
Nekünk nagyon tetszett ez a túra, imádjuk a patak menti túrákat! Tettünk egy kis kitérőt.. megmásztuk a Zengőt - 682m, hát embertpróbáló az út a csúcsra, de megéri.... Innen sárga jelzésen mentünk tovább Püspökszentlászló kastélyig ( csodás volt az arborétum) és innen visszafordultunk Réka-völgy kezdetéig(20.6km lett a túránk vége 7-óra alatt) ... Vetekszik a túra Óbányával, kevésbé ismert útvonal, kevesebb emberrel...
Zobraziť viac
Réka völgy
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Zengő 682m
Fotografia: Tamás Angyal, Közösség
Tamás Híves
2019-08-07 · Community
Szép nem túl nehéz, bár elég hosszú túra számtalan patakátkeléssel, ami nem okozott problémát. Réka várhoz nem mentem fel, ez 60 felett már sok lett volna. A szomszédos Óbányai-völgy azonban még izgalmasabb, de ez is megér egy túrát.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2019-08-02
Fotografia: Tamás Híves, Community
Fotografia: Tamás Híves, Community
Az ilyen jelzések kissé zavaróak voltak.
Fotografia: Tamás Híves, Community
Fotografia: Tamás Híves, Community
Fotografia: Tamás Híves, Community

Fotografie iných

+ 9

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
14 km
Trvanie
4:00 hod
Stúpanie
278 m
Klesanie
221 m
Najvyšší bod
477 m
Najnižší bod
204 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Tajný tip Lineárna trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 6 waypointy
 • 6 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp