Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Vložiť
Fitness
Peší výlet

A Meleg-mány- és a Nagy-Mély-völgy természeti csodái

· 17 reviews · Peší výlet · Mecsek-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Nagy-Mély-völgyben
  / A Nagy-Mély-völgyben
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bővizű Kánya-forrás
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőlyuki-barlangnál
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A varázslatos Nagy-Mély-völgy mésztufagátas vízesései
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mecsek legnagyobb vízesése a Meleg-mányi
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőlyuki-barlang monumentális bejárata
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cserkész (Eta-forrás) a Kőlyuki-barlang szomszédságában ered
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mohás sziklák oldalába épített fahídon kelünk át
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-mányi-barlang víznyelője
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apró vízesések a Meleg-mányi-völgyben
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Anyák-kútja
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mánfai Árpád-kori templom
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Mély-völgy szurdokában kígyózó patak
  Fotografia: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km

Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a „legek birodalmának”, ahol víznyelők, barlangok, források, a bővizű patakokon alázúgó vízesések varázsolják el az arra járó turistákat.
Otvorené
Ľahká
10,3 km
3:00 hod
374 m
376 m
Kalandos, izgalmas, látványokban gazdag kirándulás vár ezen a túraútvonalon. A körtúrán felkeressük a Kőlyuki-barlang impozáns bejáratát, a Meleg-mányi-barlang víznyelőjét, és felkapaszkodunk a Mély-völgyi-kőfülkéhez. A Mecsek két meseszép völgyében járva zúgók, vízesések kápráztatnak, miközben ezeken a bővizű patakokon többször izgalmas „patakátkelést” hajtunk végre. Felkeressük a mésztufagátakon kialakult Meleg-mányi-vízesést, mely a hegység legnagyobb, és leglátványosabb vízesése. A túra végén egy kis kultúrtörténeti adalékként a Mánfai Árpád-kori templomot is meglátogatjuk.

Autorov tip

 • Hosszan tartó csapadékos időszakokban a szurdokvölgyekben megáradhatnak a patakok, nehéz keresztülgázolni rajtuk, ilyenkor akár gumicsizmában is érdemes elindulni, de mindenképpen ajánlott a vízhatlan túrabakancs.
 • Utunk során számos forrást érintünk, melyek vizéből bátran meríthetünk, felfrissülhetünk.
 • Ha túránkat április-májusra időzítjük, akkor a Mecsekre jellemző medvehagymatengerben járhatjuk végig az útvonalat.
Profilový obrázok používateľa Nándor Müller
Autor
Nándor Müller
Aktualizované: 2020-05-11

Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
480 m
Najnižší bod
188 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

štart

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló) (190 m)
Súradnice:
DD
46.160881, 18.215644
DMS
46°09'39.2"N 18°12'56.3"E
UTM
34T 285029 5115691
what3words 
///interacting.tickets.truncate

ciel

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló)

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A Kőlyuki betérő parkolójától a P jelzést követjük a Nagy-Mély-völgyön végig.
 • A Nagy-Mély-völgyből felkapaszkodunk a gerincre, ahol irányt és jelet váltva már a K jelzést követjük balra.
 • 800 méter után ismétbalra fordulunk, a Kereszt-kunyhótól a P+ északi ágát követve ereszkedünk le a Meleg-mányi-völgybe.
 • A mánfai Árpád-kori templomnál elhagyjuk eddigi kalauzunkat, és a nyugati irányba tartó P◼ jelzésen visszasétálunk a Kőlyuki betérő vendéglőhöz.

A túra részletes leírása

Komló vizének nyomában

Az étterem parkolójától a Sikonda felől érkező P jelzésen déli irányba, a völgybe indulunk. A patak hídján átkelve elsétálunk a Ciframalom épülete mellett (kerekét a patak forgatta valaha), majd a Mánfai-horgásztó kerítése mentén gyalogolunk. A tavat elhagyva a K● balra csalogat a Bikfa-forráshoz, a jobbra induló P● jelzését követve pedig átkelhetünk a patakon, és a vadregényes, sziklás völgyben megbúvó Kőfejtő-forrást is felfedezhetjük.

Visszatérve, 600 méternyi gyaloglás után a Cserkész-forrás pihenőjéhez érkezünk - nevét az egykor körülötte táborozó cserkészcsapatról kapta, tábláján a mozgalmat jelképező liliom látható. Az ösvényen egy 6 méteres mésztufa-lerakódást találunk, mellette pedig a Kőlyuk barlangja hasít a mészkősziklafalba. A vasajtóval elzárt járatban fontos vízművek működtek: többek közt egy méretes víztározó gondoskodott róla, hogy az innen induló csővezeték Komló iparát szolgálja (a csövet a völgy alsó szakaszán láthatjuk is). Ahogy a rendszerváltáshoz közeledve az ellátási nehézségekkel egyre inkább küszködő nehézipar hanyatlott, a kőlyuki vízkiemelés szükségtelenné vált és leállt.

Források vidékén

Itt csatlakozik a Zsidó-völgy felől érkező Z jelzése, mellyel együtt indulunk tovább a varázslatos Nagy-Mély-völgybe. A vízmű építményeit magunk mögött tudva a völgykatlan egyre inkább összeszűkül, mohás sziklák oldalában kiépített fahídon vezet utunk. Ösvényünket követve rövidesen patakok összefolyásához érünk, ahol egy kalandos „patakátkelés” vár ránk. Hol a partoldalban, hol a patakmeder kövein átugrálva haladunk előre, miközben kisebb zúgók, vízesések látványában és szelíd szurdokkörnyezetben gyönyörködünk. Rövidesen elmegyünk a patak túloldalán csordogáló Sziklás-forrás mellett - a vizet hasadékain elnyelő mészkövet a víz szénsavtartalmával oldja, hordalékával koptatja, így járatokat, barlangokat alakít ki benne, hogy aztán a forrásokban lépjen újra felszínre.

Közel egy kilométert gyalogolunk a varázslatos szépségű szurdokvölgyben, amikor balról, a Meleg-mányi-völgy irányából hozzánk csapódik a K● jelzése, mellyel elsétálunk a négyszáz méterre felszínre törő, bővizű Kánya-forráshoz, és a közelében csordogáló Mariska-forráshoz. Egy kis kalandozás kedvéért érdemes felsétálni a Mély-völgyi-kőfülkéhez, melynek bejárata egy sziklafalban nyílik.

Gyönyörű bükkerdőben, igen meredek ösvényen haladunk, a hosszú kaptató végén a gerincen végigfutó K jelzéséhez érünk, melyet balra követünk. Rövidesen a Nyugati-Mecsek hátán futó országútra bukkanunk ki, ahol elsétálunk egy erdészház mellett, így érkezünk az út mellett megbújó Kereszt-kunyhó nevű helyhez, ahol hosszabb pihenőt is beiktathatunk. (Valaha favágók menedékkunyhója állt itt, a kereszt mellett, innen ered a név.)

A Meleg-mányi-völgy vízesései

Irányt váltunk, és a P+ jelzésen északi irányba lendülünk. A hangulatos erdőben egyre meredekebben ereszkedik lefelé ösvényünk, majd a „térdszaggató” lejtő végén keresztezi utunkat a K● jelzése. Az elágazástól lesétálunk a Meleg-mányi barlang víznyelőjéhez, majd a közelben csordogáló Anyák-kútjához, ami a völgy patakját táplálja. Innen 300 méterre hull alá a mésztufalépcsős Meleg-mányi-vízesés, mely a hegység legnagyobb és leglátványosabb vízesése. A lenyűgöző jelenség eredete a patak és a mészkő viszonyában keresendő: a vízben lévő szénsav oldja a mészkövet, így amikor hasadékaiban elnyelődve a mélybe szivárog, ott elraktározza a mészanyagot. A forrásból napvilágra lépő patakból elillan a szénsav egy része, ezzel kicsapódik a mész - így édesvízi mészkő (mésztufa) képződik, mely bekérgezi a víz útjában heverő akadályokat (sziklalépcsőket, fatörzseket, köveket stb.). A likacsos kőzetet, mely a Meleg-mányi-völgyben kb. 15 ezer éve képződhet, közelről nézve könnyen azonosíthatjuk. (Ugyanez a jelenség megfigyelhető túránk elején, a Nagy-Mély-völgy zúgóinál is.)

Mánfa közelében

A fantasztikus, nagy vízhozam esetén dübörgő természeti képződmény lábánál ered a Meleg-mányi-forrás. Tovább indulva kisebb-nagyobb vízesések látványa kíséri utunkat. A patakon átívelő padlókon átkelve egyenesen felkapaszkodunk a tetőn végigfutó erdészeti aszfaltútra, ahol balra fordulunk. 100 méter után jobbra irányít jelzésünk, és egy ösvényen meredeken leereszkedünk a völgybe. A hosszan kanyarogó, tisztások szegélyezte völgyi szekérút végén a mánfai Árpád-kori templomhoz érünk, ahol évszázados hársfák alatt pihenhetünk meg. A műemléktemplom a 12. században épült román stílusban, majd gótikus stílusban tovább bővítették. Ikerablakos tornya még félköríves, de a templomhajó már csúcsíves ablakú.

A templomtól tovább indulva az országút előtt elhagyjuk a P+ jelzését és a balra tartó a P◼ jelzésére térünk. Még egy kilométert kalandozunk a meseszép erdőben, így érünk vissza a Pécs-Kaposvár országút nagy hajtűkanyarulatában álló Kőlyuki betérőhöz.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érkező távolsági buszjáratok egyikéről a Mánfa, Kőlyuk megállónál szállunk le.

prístup

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érező távolsági buszjáratok megállnak a Kőlyuki Betérő vendéglőnél. A buszról leszállva a Sikonda irányából érkező P jelzését szinte azonnal észrevesszük, melyet a Baranya-patak hídján átkelve déli irányba követünk.

Parkovisko

 • Autósok a 66-os országút nagy kanyarulatában álló Kőlyuki Betérő vendéglő parkolójában állhatnak meg.

Súradnice

DD
46.160881, 18.215644
DMS
46°09'39.2"N 18°12'56.3"E
UTM
34T 285029 5115691
what3words 
///interacting.tickets.truncate
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

Mapa doporučená autorom

 • Bármely Mecsek-térkép

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: esős időben akár gumicsizma, de mindenképen vízhatlan túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,9
(17)
Profilový obrázok
Barbara Törteli
2020-09-13 · Community
Melegmányi-völgy vízesése
Fotografia: Barbara Törteli, Közösség
Melegmányi-völgy
Fotografia: Barbara Törteli, Közösség
Melegmányi-völgyben fagyökerek
Fotografia: Barbara Törteli, Közösség
Melegmányi forrás
Fotografia: Barbara Törteli, Közösség
Melegmányi-völgyben mohás fatörzs
Fotografia: Barbara Törteli, Közösség
Zsigmond Páczi
2020-06-14 · Community
Gyönyörű tály, sok forrás, csodálatos barlang! Kicsit hosszú egy kisgyerekkel, de nem lehetetlen, és megéri! :-)
Zobraziť viac
2020. június 14., vasárnap 1:14:04
Fotografia: Zsigmond Páczi, Közösség
2020. június 14., vasárnap 1:14:22
Fotografia: Zsigmond Páczi, Közösség
2020. június 14., vasárnap 1:15:15
Fotografia: Zsigmond Páczi, Közösség
2020. június 14., vasárnap 1:15:35
Fotografia: Zsigmond Páczi, Közösség
2020. június 14., vasárnap 1:15:42
Fotografia: Zsigmond Páczi, Közösség
2020. június 14., vasárnap 1:16:18
Fotografia: Zsigmond Páczi, Közösség
2020. június 14., vasárnap 1:16:44
Fotografia: Zsigmond Páczi, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

Melegmányi-völgy vízesése
Melegmányi-völgy
Melegmányi-völgyben fagyökerek
Melegmányi forrás
+ 62

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
10,3 km
Trvanie
3:00hod
Stúpanie
374 m
Klesanie
376 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Možnosť občerstvenia Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu