Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet Top

A martalócok nyomában

· 7 reviews · Peší výlet · Magas-Mátra · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Az ötös elágazásban négy jelzés találkozik
  / Az ötös elágazásban négy jelzés találkozik
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jelzések kavalkádja a Galyatető Turistacentrum parkolójának végében
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balra a meredeken leszakadó Galyavár dominál az irtásrét panorámájában
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P▲ jelzés a Galya-kilátóhoz vezet
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Köves-orom oldalában árnyas ösvény vezet
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Mátraalmás felé
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A két jelzés Mátraalmásról indul; a Z▲ a Martalóc-kút, a Z● a Werbőczy-forrás érintésével visz Galyatetőre
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Martalóc-kút környezete
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Martalóc-kút meredek, köves környezete
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A K● jelzésen kis kitérővel a Werbőczy-forráshoz juthatunk
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az irtásrét határán
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Z▲ jelzés sziklás, meredek hegyoldalban vezet
  Fotografia: Eszter Szabó, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 900 800 700 4 3 2 1 km Galya-kilátó (Péter hegyese) Werbőczy-forrás Irtásrét 180 fokos panorámával Martalóc-kút
Ha csak most ismerkedsz a túrázással, bátran ajánljuk neked ezt az könnyed, élményekkel teli, a lábizmokat kellemesen átmozgató útvonalat, ami két merőben más panorámát és egy hűsítő forrást is tartogat.
Otvorené
Ľahká
4,5 km
1:30 hod
209 m
208 m

Ezen a túrán képletesen belekóstolhatunk a martalócok világába. Kétszer is nyeregbe pattanunk a „részeges nyolcas” formájú kacskaringós útvonalon - persze ló híján be kell érnünk a földrajzi megfelelőjével a Köves-orom és a Péter hegyese közötti területen. Habár rabolni és fosztogatni nem fogunk, de a terep mindig újabb kihívások elé állít minket, mielőtt elnyernénk méltó jutalmunkat, a Mátra kincset érő kilátópontjait. Első, ádáz ellenségünk a lejtő lesz, ami az utolsó, rövid szakaszon keményít be igazán. Amint kilépünk a fák közül az irtásrértre, az északi irányba nyíló, szinte a szemünkbe robbanó panoráma azonnal feledteti a megpróbáltatásokat.

A következő kihívás a makacsul kitartó, szűnni nem akaró emelkedő lesz. Félúton a Martalóc-kút forrásánál felfrissíthetjük magunkat, hogy legyen lendületünk felkaptatni a 960 méter magas Péter hegyese tetejére. Az utolsó megpróbáltatást a kilátó fémlépcsőinek megmászása jelenti, amiért jutalmunk nem marad el: a bivakszállással kibővített kilátó tetejéből körpanorámában tárul elénk a körülöttünk hullámzó, lenyűgöző mátrai táj.

Autorov tip

 • Ne hagyjuk ki a Galya-kilátó tetejéről a lélegzetelállító panorámát! Az építmény tetején kialakított padokról jó időzítés esetén akár a naplementében is gyönyörködhetünk. 
 • Ha szeretnénk kincset keresni, kutassuk fel a Galya-kilátó tövében elrejtett geoládát!
 • Az ötös elágazásban a Z● jelzésen némi kitérővel két forrást is találunk. 500 méternyi ereszkedés után balra a meredek hegyoldalban egy régi forrás óriási, mára nem működő, trapéz alakú foglalatát láthatjuk. A vize napjainkban néhány méterrel odébb, az út melletti egyszerű csövecskén kígyózik elő. Innen 250 méternyi sétával jutunk a Werbőczy-forráshoz; mellette pihenőt hoztak létre asztallal, padokkal.
Profilový obrázok používateľa Eszter Szabó
Autor
Eszter Szabó
Aktualizované: 2019-07-26
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Péter-hegyese, 960 m
Najnižší bod
753 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A Martalóc-patakon való átkeléseknél néha csúsznak a vizes kövek, és egy-egy keresztbe dőlt fa is nehezíti a haladást. Legyünk óvatosak!
 • A Martalóc-kút foglalatához 2 méternyi, igen meredek, morzsalékos emelkedő vezet. A nedves, laza talajon könnyű elcsúszni; nézzük meg, hova lépünk!

Dalšie informácie/odkazy

A Galya-kilátó automata beléptető rendszere 1 db 200 Ft-ossal működik személyenként. Legyen a zsebünkben egy érme, mert a helyszínen nincs váltási lehetőség! (A 250 méternyire található Galyatető Turistacentrumban tudtok váltani!)

Érdemes kulacsot vagy néhány műanyag palackot tenni a hátizsákba, hogy vihessünk magunkkal a forrásvízből.

A Galya-tető geoláda oldalán érdemes megnézni a fényképeket egy kis időutazásért: ilyen volt régen a kilátó, ami mára túlnőttek a fák. 

štart

Galyatető Turistacentrum (929 m)
Súradnice:
DD
47.916395, 19.924070
DMS
47°54'59.0"N 19°55'26.7"E
UTM
34T 419611 5307568
what3words 
///healing.grannies.traceable

ciel

Galyatető Turistacentrum

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A kiindulópontról keleti irányba indulunk a P jelzésen egy ötös elágazás érintésével. 
 • 1,4 km után jobbra térünk az utunkat keresztező Z▲ jelzésre, ami a Martalóc-kút érintésével visszavezet a már érintett ötös elágazáshoz. 
 • Az elágazásban a P▲jelzésre váltva kapaszkodunk a Péter hegyesén álló Galya-kilátóba. 
 • A kilátóból a déli irányba induló K jelzések vezetnek vissza a kiindulópontra.  

A túra részletes leírása

A Galyatető Turistacentrum épületétől a mögötte kialakított parkoló túlvégéig jelzés-kavalkád kísér minket: a K, P, S, P+, Z▲, Z●, a Mária-út lila  jelzése és a Mátrabérc tematikus út ʍ jelzése ezen a rövid szakaszon együtt halad. Utunk első részén, a lefelé tartó szakaszon végig a P jelzést kell követnünk. A parkoló végén balra térünk az erdőbe. A széles erdészeti úton ereszkedve hamarosan keresztezzük az egykori sípálya vonalát. Az egy kilométer hosszúságú, 200 m szintemelkedésű sáv szélén a 2000-es évek elejéig csákányos felvonó juttatta a téli sportok kedvelőit a dombtetőre. Telente a hó borította lejtőn manapság síléccel, snowboarddal vagy szánkóval is lecsúszhatunk, de bele kell kalkulálnunk, hogy utána fél órát kell felfelé talpalni a hegyoldalban. 

Lejtő, gatyafék, panoráma

Tízpercnyi ereszkedést követően érkezünk a Péter hegyese és a 886 méter magas Köves-orom határnyergébe, ami a hegy északi oldalában futó turistautak csomópontja. Ebben az ötös elágazásban a P jelzésen lefelé megyünk tovább. Az ösvény szinte a lejtő irányára merőlegesen halad, sűrűn átmetszve a térképre rajzolt szintvonalakat. Az intenzív ereszkedést csak egy rövid, 250 méteres szakasz töri meg, amikor jobbra rátérünk a széles erdészeti útra. A szintező séta után balra fordulva újra nekivágunk a comb- és farizmokat erősítő lejtmenetnek. Az utolsó métereken egy erdőirtás területére érünk, ahol a fakitermelés miatt kinyílik a táj, lenyűgöző panorámát rajzolva a hegy oldalába ütött seben. A látvány bal oldalát a Galyavár meredeken leszakadó oldala nyitja; tőle jobbra Mátraalmás háztetői pöttyözik pirosra a tájat, mellette alacsonyabb csúcsok apró hullámai törik meg a horizontot. 

Az irtás közepéig ereszkedve utunkat keresztezi a Z▲ jelzés; ezen jobbra térve induljunk tovább! A keskeny, vályú alakban kitaposott ösvényt nyáron szinte behálózzák a méternyi magasságba nyúló növények. Nem árt a lábunk elé figyelni, ugyanis még száraz időszakban is előfordulhat, hogy bokáig merülünk a hegyoldalból leszivárgó, itt felgyülemlő vízben. Az irtásfolt szélén hamarosan elnyel minket az erdő. A szintező sétának egy jobbos, már-már visszafordítónak tetsző hajtűkanyar vet véget. Innen egészen a Péter hegyeséig folyamatos kaptató vár ránk. 

Kapaszkodás a csúcsra frissítéssel

A ▲ jelzések mindig valamilyen hegycsúcsa vezetnek bennünket - feltéve, ha a megfelelő irányt választjuk. Ebből már sejthető, hogy nem sok pihenővel szolgál az előttünk álló út. A Z▲ jelzés emelkedője kalandokat is tartogat. Először kereszteznünk kell a lefelé kacskaringózó Martalóc-patakot, ami nagyobb vízhozam esetén állít  kihívás elé bennünket a csúszóssá váló talajon. Hamarosan érintjük a már keresztezett sípálya szélét, majd megérkezünk a Martalóc-kúthoz, aminek a vize a Martalóc-völgyet formálja, alakítja. A forrás foglalata igen meredek, morzsalékos talajon van, így még száraz időben is óvatosan közelítsünk meg, mert könnyű elcsúszni! 

A Z▲ jelzés látványos sziklaszirtek mellett vezet az ötös elágazás nyergéig. Innen még egy erőpróba vár ránk a P▲ jelzésén a csúcsig. (Ha maradt még bennünk energia, egy másfél kilométernyi oda-vissza kitérővel felfedezhetünk két forrást is a Z● jelzésen.) A P▲ az Országos Kéktúra K jelzéséhez csatlakozva visz fel a kilátóhoz. A 30 méteres, több építészeti díjat besöprő torony tetejéből az Alföld laposan elnyúló síkjától a Cserhátban, a Mátrában, a Bükkben, sőt a távoli Tátra csúcsaiban is gyönyörködhetünk. A padon ülve kipihenhetjük az út fáradalmait, miközben körbepásztázzuk a tájat. A túra kezdőpontja innen mindössze pár száz méternyire található a délkelet felé induló K jelzésen.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A távolsági buszról a Kodály Zoltán sétány nevű megállóban kell leszállni. 

Prístup

 • A buszmegállótól keleti irányba induljunk a S jelzést követve! 400 méternyi sétával a túra kiindulópontjához, a Galyatető Turistacentrumhoz érkezünk.
 • A túra végén ugyanezen az útvonalon jutunk a buszmegállóhoz.

Parkovisko

 • Galyatetőre Gyöngyös felől a 24-es úton, a parádsasvári elágazásnál balra kanyarodva juthatunk fel, vagy Hatvanból Pásztón keresztül a 21-es úton. Mindkét útvonal meglehetősen kanyargós, mert átvezet minket a Mátra hegyei között, de éppen ezért nagyon látványos is.
 • A turistaház mögötti területen ingyenesen parkolhatunk.
 • A fedett parkolót csak a turistaház vendégei használhatják.

Súradnice

DD
47.916395, 19.924070
DMS
47°54'59.0"N 19°55'26.7"E
UTM
34T 419611 5307568
what3words 
///healing.grannies.traceable
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Mátra turistakalauz

Mapa doporučená autorom

A Mátra turistatérképe

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott, bordázott talpú túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,7
(7)
Zoltán Magenheim
2021-01-01 · Community
Nagyon jó kis túra, bár nem feltétlenül könnyű. Tényleg belefér másfél órába, de azért van 2-3 helyen szintkülönbség, ahol azért kellemesen meg tud izzasztani.
Zobraziť viac
Zoltan Palcsik
2020-11-21 · Community
Hát, könnyűnek nem nevezném a túra végét, a 39 fokos emelkedő izzasztó!
Zobraziť viac
Uzavretá 2020-11-21
Fotografia: Zoltan Palcsik, Community
Fotografia: Zoltan Palcsik, Community
Fotografia: Zoltan Palcsik, Community
Fotografia: Zoltan Palcsik, Community
Fotografia: Zoltan Palcsik, Community
Fotografia: Zoltan Palcsik, Community
Krisztina Juhász
2020-06-09 · Community
Könnyű kis sétának indult aztán Péter hegyese izzasztott meg minket rendesen. A Martalóc ösvény fantasztikus.
Zobraziť viac
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 5

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
4,5 km
Trvanie
1:30hod
Stúpanie
209 m
Klesanie
208 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Geologické zaujímavosti Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp