Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Vložiť
Fitness
Peší výlet

A kisvasúttól az Ipoly völgyébe

Peší výlet · Börzsöny · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Dunakanyari panoráma a Nagy-Koppányról
  / Dunakanyari panoráma a Nagy-Koppányról
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagyirtáspuszta, átszállás
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Gyertyános oldalában
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Méhes-fa közelében
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kibukkan a Sós-hegy
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sziklás tisztások törik fel a sűrű tölgyeseket
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ipoly völgyében Letkés és Ipolyszalka
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dunakanyarba „lógó" Szent Mihály-hegy
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Érkezés a Nagy-Koppányra
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sákola-tető
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dél-börzsönyi táj
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaszáló Letkés fölött
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A „Nagy-Homlok" (a Sákola-tető aljáról)
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Letkés felett
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szemben a Helembai-hegység
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Völgy későbbi útpontunk, a Sákola-tető tövében
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sákola-tető alatti kilátóhely a Nagy-völgy fejezetével
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Valahol a Nagy-völgy peremén
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Márianosztra-Nagyirtáspuszta … állomás)

A nagyirtási kisvasútállomásról enyhén hullámzó dombvidéken indulunk az Ipoly völgye felé; közben felkapaszkodunk a Nagy-Koppány dunakanyari panorámát kínáló, gyepes homlokára, valamint a Sákola-tető sziklakibúvásos, de erdős tetejére is.

Otvorené
Ľahká
10 km
2:55 hod
268 m
576 m

A Börzsöny nyugati szegélyét az Ipoly völgyébe szelíden belesimuló dombvidék alkotja, melynek csak néhány tetőpontja és alacsony számú csúcsa haladja meg az 500 métert. Az ellaposodó dombokat az Ipoly felé siető, kis vízhozamú patakok mély völgyei szabdalják - ezek valószínűleg a hegység korábbi, csapadékosabb időszakaiban vágódhattak be a hegyláb nagyjából egységes szögben és ütemben alacsonyodó térszínébe. Közülük a Nagy-völgy hatol be leghosszabban e peremvidékbe: az ezt északról kísérő, meredek lejtőjű gerincet is végigjárjuk túránk során.

E kissé féloldalas dombok egy régen beroskadt vulkáni kráter maradványát, azaz kalderáját rejtik a kutatók szerint. A hajdani szerkezetből az erózió és a hegység későbbi fejlődéstörténetének hatására alig maradt meg valami, de az Ipoly felé hosszan elnyúló lejtőkben, és ellenkező oldalukon meredekebb letörésekben végződő dombokban kis képzelőerővel (domborzati térképen nézve) felismerhető az eredeti forma felének lenyomata.

A természetes kilátópontok száma alacsony; épített kilátók, pihenőhelyek vagy erdei szállások egyáltalán nincsenek a térségben, ezért a turisták száma igen csekély, jó eséllyel senki nem fog szembejönni vagy megelőzni gyaloglás közben. Egy-egy gyepes hegytető vagy lejtő, máskor kisebb irtásfolt biztosít szűk panorámát a környező tájra. A Dél-Börzsöny magányosan emelkedő vulkáni dómjaitól is nyugatra eső vidéken csavarog túránk nagyobb része, de az elején azért még felkapaszkodunk egy lepusztult kitörési központ, a Nagy-Koppány pazar déli kilátással fogadó tetejére.

Könnyű, de közepes hosszúságú túra ez azoknak, akik a kisvasúttól egy kiadós erdei sétával érnék el az Ipoly völgyét (és esetleg a folyó partjára is lelátogatnának). A Nagy-Koppány panorámáján kívül ne számítsunk meglepő vagy vadregényes látványokra, feledhetetlen „meseerdőkre"; az útvonal vonzerejét az elhagyatott ösvények és a lezáró szakasz kellemes fekvésű rétjei adják.

Autorov tip

 • A túra mindkét irányban teljesíthető, de Nagyirtásról indulva lényegesen könnyebb.
 • A Koppány-nyeregnél mindössze pár perces kitérő a Kis-Koppány panorámás tisztása, ahonnan a Magas-Börzsöny felé szemlélődhetünk.
 • Letkésen a Z jelzést egyenesen követve rövid sétával ellátogathatunk az Ipoly partjára is, a hídon pedig átkelhetünk a szlovákiai Ipolyszalkára (Salka).
outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2020-01-06

Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Nagy-Koppány, 549 m
Najnižší bod
Letkés, 117 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Dalšie informácie/odkazy

 • A nagybörzsönyi és márianosztrai kisvasutak menetrendjei elérhetők ezen a linken.

štart

Nagyirtáspuszta, kisvasút-állomás (423 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.901148, 18.876635
UTM
34T 341307 5307495

ciel

Letkés, községháza buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A túra során végig a K+ jelzést kell követnünk.
 • Csak a Sákola-tető előtt, a hegyre vezető emelkedő legelején kell rövid kitérőt tennünk balra a nehezen fellelhető K▲ jelzésen.

A túráról részletesen

Indulás Nagyirtásról

Nagyirtáspuszta az erdőbirtok központja volt hosszú időn keresztül. A fát elszállító kisvasúthálózat szerepe előbb visszaszorult, majd megszűnt a hegység feltáró aszfaltútjainak hatására - ám a turisták körében népszerű utazási mód ismét indokolttá tette a szerelvények közlekedését (még ha csak az év kisebb részében is). Nagyirtáspuszta jelentős részét fenyvesekkel ültették be - ezek ma sajnos a melegedő éghajlat miatt kivágás előtt állnak. A festői fekvésű réten magas igényeket kiszolgáló hotel, a kisvasút ettől elkülönült állomása mellett kis erdei büfé áll.

Utóbbitól indítjuk túránkat a K+ jelzésen. Átkelünk az aszfaltúton, és az erdőben egy ösvényen kezdünk emelkedni a szintben kanyarodó dózerút fölé. (Az erdei utat is választhatjuk néhány percre, ebben az esetben az első nagy balkanyarnál mi térjünk be jobbra a fák alatt kibontakozó völgybe, itt megleljük ismét a jelzést). Kis hullámzás után egy lehullott faanyagban dús völgyfőbe lépünk, melyben felfelé indulunk. Az ösvény rövidesen kikanyarodik a vályúból, és kellemetlenül meredek, csúszós lejtőn vezet ki egy újabb erdészeti útra.

Hosszan követjük ezt a pásztát. Sűrű fiatalosok és aprócska rétek váltják egymást a gyéren jelzett turistaút mentén. Alacsony vízválasztón lépdelünk, jobbra megjelenik egy-egy kis tisztás, baloldalt pedig a fák között néha kilátunk az innen nézve tekintélyes méretű vulkáni dómokra - szinte világít a Sós-hegy kopasz homloka a zöldellő erdőtájban. Az út jobb oldalán egy ponton ősöreg, odvas tölgy viaskodik az elemekkel: a Méhes-fa (vagy másik ismert nevén Mézes-fa) törzsében állítólag régen vadméhek tanyáztak.

A Nagy-Koppány

Elhagyjuk a hegyoldalra hosszan fölnyúló Juhász-rétet, és szélvész által alaposan megtépázott erdőből lépünk egy öreg, szellős tölgyesbe. A szép erdőfoltot csak röviden élvezhetjük ki, hiszen méterekkel később átváltunk a Nagy-Koppány gyepes lejtőjére. Az 549 méteres hegyet nevezik Nagy-Homloknak is, melyet egyből megértünk, ahogy a lejtőt ostromoljuk, majd a csúcsra érkezünk: a magaslat tetőpontjának déli oldalán széles lejtőgyep nyújtózik. Szétnézve tágas panoráma nyílik az alacsony, tagolt hegyvidékre a Dunakanyar környékén: szemben a Visegrádi-hegység hullámzik, a Duna csillogó szalagjának két oldalán a Prédikálószék és a Szent Mihály-hegy büszke alakja azonosítható. A közeli medence alját Márianosztra háztetői színesítik, délnyugaton a Gerecse rögei sorakoznak. Nyugat felé szembetűnő a Helembai-hegység tömbje, közel hozzá lankás hátak domborulnak az Ipoly-völgy túloldalán, az innensőn pedig a Nagy-völgy kígyózik a Sákola-tető markáns magaslata alatt.

Hogy utóbbit célba vegyük, lefelé kell indulnunk az ösvényen, mely hamarosan behatol az erdőbe. A poros utat taposva a Koppány-nyeregbe jutunk (rövid kitérő a Kis-Koppány füves lejtője, ahonnan a Magas-Börzsönyre is rálátunk). Az erdőktől alig észrevehetően fölénk magasodó két Koppány-hegy egykori vulkáni dómok lepusztult maradványai, melyeknek kőzetében a tűzhányók mélyének anyaga tárul fel.

Egy elhagyott csúcsösvényen

Sajnos a következő kilométerben nem sok örömünk lesz: sűrűn sorakozó tarvágásokat kísérünk az egyre kövesebbé váló, vízmosta úton. Egy kereszteződésnél előre, balra hívnak a jelzések; szép tölgyesben veselkedünk neki a Sákola-tető hosszú, fárasztó kaptatójának. Az első métereken tegyünk egy kis ráadást balra az alig észlelhető, kopott K▲ jeleket követve, hogy kb. 30 méterrel odébb, egy kis tisztásról a Nagy-völgy fejezetére lessünk ki! Feltűnik az erdős magaslatok közt a Nagy-Koppány gyepes homloka is.

Újra a K+ jelzésen gyalogolva a Sákola-tető felé vesszük az irányt. A helyenként csalános, benövényesedett ösvény elhagyatottságáról mi sem árulkodik jobban, mint a minősége. A csapás követése helyenként kisebb kihívást is jelent, mert a jelzések is ritkásak és halványak. Idős tölgyesben, egyre meredekebbé váló lejtők közt kapaszkodunk az elkeskenyedő gerincen. Bár a tető elnevezés lapos magaslatra utal, a Sákola esetében ez csak a legmagasabb pont hosszú, elnyújtott jellegére igaz, balról ugyanis meredek lejtő, keletről néha falszerű letörés szegélyezi lépteinket. Sok helyen mohos dácittömbök is kidugják fejüket a talajtakaró alól - a látvány nem mondható vadregényesnek, de annyiban mindenképpen érdekes, hogy megmutatja, milyenek is a Börzsöny e közepes magasságú, félreeső csúcsai, melyeket a legtöbb esetben (érthető módon) elkerülnek a turistautak.

Érkezés az Ipoly völgyébe

Gyors ereszkedéssel visszajutunk a dózerútra, amit röviden használunk, mielőtt balra, egy ösvényen elhagyjuk azt. „Eggyel lejjebb", a bozótoson túl újabb erdei útra térünk, ezen közelítünk az Ipoly völgyéhez. A hegyláb előtt kellemetlenné válik a járatlan ösvény, a sűrű, bokros növényzet marasztaló környezetét azonban rétek váltják fel: a tágas kaszálókon toronyiránt kell átkelnünk - a túloldalon mindig felleljük a turistajelzések folytatását. Közben rálátni az Ipoly mentén ücsörgő falu, Letkés tetőire, és a köztük ég felé törő templomtoronyra, illetve a folyó által a Börzsönytől elszakított Helembai-hegység tömbjére. Rövid erdősávok választják el a széles mezőket; ezek alján, egykori szőlőkertek közt (régen a falu szőlőtermesztése jelentős volt), mélyúton érjük el a faluszélt. A temető mellett sétálunk be Letkés központjába - a főúton jobbra buszmegálló kínál távozási lehetőséget.

(Ha utunkat meghosszabbítjuk a Z jelzésen, legyalogolhatunk az Ipoly partjáig is - évszázadokon át malom is dolgozott itt. A dombhátak és a Börzsöny, valamint a Duna és az Ipoly torkolatának szorításában fekvő falvakat teljesen ellehetetlenítették, „eldugták" a világ elől a trianoni határváltozások, ám az itt meglévő hídnak és az EU-n belüli szabad határátlépési lehetőségnek köszönhetően átsétálhatunk a szomszéd településre.)

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Nagyirtásra a Szob - Nagybörzsöny kisvasúttal juthatunk el (átszállás nélkül Nagybörzsönyből és Márianosztráról indulnak szerelvények). A vasút csak a nyári félévben, hétvégi napokon közlekedik.
 • A Letkés, községháza buszmegálló a túra másik végpontja.
 • Ha Nagybörzsönyből célozzuk meg a kezdőpontot, a Nagybörzsöny, községháza buszmegállónál kell leszállnunk.

prístup

 • A túraútvonal végpontjai a kisvasút, illetve a busz megállója.
 • Nagybörzsönyből a S, majd S+ jelzésen érjük el Nagyirtást a legkönnyebben (6,1 km, 219 m szintemelkedés).

Parkovisko

 • Nagyirtásra csak a hotel vendégei hajthatnak fel.
 • Érdemes autónkat Szobon hagyni a vasútállomás mellett, és onnan kisvasúttal elérni a kezdőpontot, majd Letkésről busszal visszaérkezni Szobra.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz
 • Vadregényes Erdőtáj - A Börzsöny (könyv)

Mapa doporučená autorom

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
10 km
Trvanie
2:55hod
Stúpanie
268 m
Klesanie
576 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Diaľková trasa Bohatý na prírodné krásy Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Výstup/zostup horskou železnicou alebo lanovkou Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu