Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet

A Gaja-szurdok színe-java

· 8 reviews · Peší výlet · Keleti Bakony · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  / Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok felett
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok és a benne kanyargó Gaja-patak ősszel
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok egy jellegzetes áttörése a sziklafalat kerülő patakkal
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Alba Regia-forrás
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Az Alba Regia-forrás
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Sobri Jóska barlangja a szurdok oldalában
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az öreg gyertyánok és tölgyek őrizte Gaja-patak a szurdok középső szakaszán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Panoráma a Gaja-szurdokra a Károly-kilátóból déli irányba
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja-patak keresztezése az Ádám-Éva-fánál a szurdok alsó szakaszán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Patakparti széles sétaút a Gaja-szurdok felső szakaszán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdei-tó a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A pihenőkkel szegélyezett Erdei-tó a szurdok alsó kiszélesedésénél
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szurdokban kígyózó Gaja-patak
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-völgy a levegőből. Az egyik sziklaormon észrevehető a Károlyi-kilátó is
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok sziklái
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Szikla a Gaja-szurdokban
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-patak a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Károlyi-kilátó alsó teraszán
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Károlyi-kilátó a Gaja-szurdok fölött
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Számos sziklaalakzat díszíti a völgyoldalt
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
m 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Károlyi-kilátó (Gaja-szurdok) Gaja-szurdok
Népszerű és hangulatos, könnyen bejárható körséta patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen, látványos kilátópontokon keresztül. Az élményekről festői tavacska, kalandos betyárbarlang és erdei forrás is gondoskodik. Gyerekes családoknak és kényelmesen túrázni vágyóknak is ideális ez az útvonal, karnyújtásnyira Székesfehérvártól és Mórtól, a Bakony keleti végén.
Otvorené
Ľahká
8,4 km
3:30 hod
250 m
250 m

A Gaja-szurdok már régóta különleges helyen szerepelt a Kárpát-medencében, ahogy azt a vaskori uralkodói sírok is mutatják a völgy peremén. Szent István királyunk is előszeretettel vadászott ezen a területen; a középkori uralkodók mellett később a Károlyiak jártak ide szívesen a puskás sportot űzve. A grófi család itt hozta létre az ország egyik első vadaskertjét.

Ennek a hagyománynak megfelelően a jelenlegi erdészeti kezelő a kikapcsolódni vágyó, természetszerető nagyközönség szolgálatába állította a területet. Megannyi pihenővel, padokkal és asztalokkal, tűzrakóhellyel látták el a völgyet és környékét. A piknikezés mellett felfedezhetjük a hely természeti értékeit, melyben az erdei életközösségeket, a földtani környezetet és történelmi értékeket bemutató információs táblák lesznek segítségünkre.

Járjuk be ezt a könnyen megközelíthető, mégis rejtett világot, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes és lenyűgöző szeletét e tájnak.

Autorov tip

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, a túrát Balinka felől érdemes bejárni, így a patakkal érkezünk a szurdokba, és követjük a végéig, majd a fehérvárcsurgói útnál kanyarodjunk vissza a hegyoldalban.
 • Ha soknak érezzük az emelkedést a túra vége felé, az Alba Regia-forrástól könnyedén visszajutunk a Gaja-szurdok kényelmes útjára a K+ jelzésen, a forrás vizét követve. Így az utolsó, kacskaringós részt kihagyjuk, jelentősen megkönnyítve a túra végét.
Profilový obrázok používateľa Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2020-09-25
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
249 m
Najnižší bod
155 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A szurdokba ereszkedésnél sziklás területen halad az utolsó métereken a turistaút. Főként esős időben óvatosan ereszkedjünk le a szurdokba, mert a kijárt, lekerekedett mészkősziklák rendkívül csúszósak lehetnek.

štart

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója (160 m)
Súradnice:
DD
47.297239, 18.229882
DMS
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM
34T 290577 5241917
what3words 
///recorder.feeds.evenings

ciel

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • A parkolóból a K+ jelzésen indulunk, majd áttérünk a K jelzésre, ami végigvezet a Gaja-szurdokon az északnyugati végéig, majd felkanyarodik a hegyoldalba.
 • A K+ jelzésen haladunk tovább a szurdok peremén, ahonnan egy rövid leágazással a K▲ jelzésen kitérőt teszünk a Károlyi-kilátóhoz.
 • A K+ jelzés beletorkollik a P jelzésbe, amin továbbmegyünk az Alba Regia-forrástól az Öreg-hegy felé.
 • A túra végén az Öreg-hegytől a K▲ jelzésen érkezünk vissza a szurdok déli bejáratához.

A túráról részletesen: 

Gaja-völgyi Tájcentrum

 A fehérvárcsurgói út melletti parkolóból, a Gaja-völgyi Tájcentrum bejáratától indulunk a völgyben a K+ jelzésen. A tájcentrumot a terület kezelője, a Vadex Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. alakította ki pihenőkkel, ellátó épületekkel és információs táblákkal végig a völgyben és vissza a peremen, bemutatva a terület természeti, történelmi értékeit, az erdőközösség működését. Gyakorlatilag mi is ezeket az állomásokat érintjük a túrán, így a kör végére sok érdekességgel ismerkedünk meg a körülöttünk lévő vidékkel kapcsolatban.

Eleinte egy széles dózerúton haladunk a völgyben felfelé, a pataktól távolabb, sűrű kőrises-tölgyes erdőben. A száraz, meredekebb oldalakban a feketefenyőt, mint a kopáron maradt területeken jól megélő fafajtát telepítették sok helyen itt, a Bakonyban. A napsütötte oldalakból nyáron kellemes gyantaillat árad.

A murvás út egy szűk kilométer után kiérkezik a tájcentrum központjához, az Erdei-tó körüli hangulatos réthez és a fogadóépülethez. Itt mosdók, büfé és fedett piknikező hely is adott a szabadban kirándulók kényelmére. Emellett itt tekinthetjük meg a Károlyiak alatt vadaskertként használt területről szóló kiállítást. Már első királyaink számára is kedvelt vadászterület volt az idilli, erdős táj, bár akkor még mást jelentett a vadászat, mint napjainkban.

A vadregényes szurdokban

Az Erdei-tó után belépünk a szűken vett szurdokba, ahol már testközelből tapasztaljuk meg a játékosan kanyargó patakot, a víz által kivájt sziklákat és a völgyben meghagyott árnyas, öreg erdőt. A hídon átkelve a K jelzésre váltunk. A patak és a meredek hegyoldal közé szorított turistaúton haladunk felfelé a völgyben. Innentől a szurdok vadregényes kalandparkjában kirándulunk a patak öblei és csobogói, valamint a benyúló sziklagerincek között. Egy sziklás kiszögellés mögött kis rétre érkezünk, ahol egykor két matuzsálemi tölgy, az Ádám-Éva-fa állt. Napjainkban már csak az Ádám fa kidőlt, kiszáradt törzse kínál remek játszóteret a szurdokban túrázó gyerekeknek.

A kacskaringós szurdokvölgy közel két kilométeren kígyózik felfelé, végig széles turistaút kíséri az öreg fák gyökerével szegélyezett patakot. A Keleti-Bakony legnagyobb vízfolyása a Gaja patak; tisztaságának bizonyítéka, hogy a pisztrángok is megélnek, így akár horgászokat is láthatunk a meder mellett.

A szurdok felső végében, a térség földtanát bemutató táblánál található a Sobri Jóska-barlang a tábla feletti szikla tetejénél. Megközelíteni egy alig észrevehető ösvényen tudjuk még pár tíz méterrel feljebbről, a patakvölgyből. A meredek és kitett, sziklás ösvény csak biztos léptekkel járható - nem véletlenül rejtőzött itt a törvény elől a híres bakonyi betyár.

Itt is, ott is panoráma

A szurdok legvégén a Varjúvár panzió mögött visszafordul a hegyoldalban a K jelzés, és egy sziklás ösvényen kapaszkodik fel a meredek hegyoldalban. A ritkás, köves peremen többször adódik remek kilátás a szurdok bevágására, a völgytalpon hullámzó erdők lombkoronájára. A legszebb tájrészletet azonban a Károlyi-kilátóból kapjuk, amit a fennsík egyik kiszögelésénél alakítottak ki. Ehhez a K jelezés lekanyarodása után továbbvezető K+ jelzésen, illetve az arról pár száz méterre leáígazó K▲ jelzésen jutunk. Az egész Gaja-szurdok kirajzolódik innen, ahogy a sziklás gerincek között kanyarog lefelé a fennsík bevágásában. A felső végénél Balinka házai, míg délre a Fehérvárcsurgói-víztározó tükre csillog a messzeségben.

A K+ jelzésre visszatérve megyünk tovább délkelet felé. Hamarosan az egykori Haja-kútról átkeresztelt Alba Regia-forráshoz érünk. Az árnyas erdőben kulturáltan kialakított pihenőhelyen hűs vízzel frissülhetünk fel, illetve pihenhetünk az erdei idillben. Ha elég volt a hegymászásból, vagy rosszabbra fordul az idő, itt kényelmesen visszaereszkedhetünk a Gaja-szurdokba a K+ jelzésen, ami az Ádám-Éva-fához visz.

A túrát azonban még érdemes folytatni a P jelzésen, ami a közeli őskori halomsírokhoz vezet. Ezt a helyet már ősi elődeink is csodálták. Feltehetően az itt élt népcsoport vezetőit temették a kilenc halomsírba az i.e. 6. század tájékán. Sajnos a sírok nagy részét feldúlták, de párat a régészeknek sikerült feltárni, ahol a föld és kőhalom alatt egy faszerkezetes sírboltot találtak a benne eltemetett uralkodóval és vas tárgyaival (kard, balta, lószerszám) együtt.

A halomsírok után az Öreg-hegyről lefelé vezető dózerútról kis ösvény ágazik le a kerítés létráján átmászva, amit mi is követünk a K▲jelzéssel. A kacskaringós ösvény egy telepített fenyves szélén haladva korlátozott kilátást ad a közeli Fehérvárcsurgói-tározóra, ami a Gaja patak vizét duzzasztja. Az ösvény északnyugati irányba indulva leereszkedik a műútra, amin keresztezve a Gaja patakot visszaérkezünk a parkolóhoz, túránk kiindulópontjára.

 

 

 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát a Gaja-szurdok másik végétől bejárni, és a Balinka és Bodajk közötti Ifjúsági tábor nevű megállóban leszállni a buszról.

prístup

 • A buszmegállóból délkelet felé, az erdő irányába kell 450 métert sétálni a Mária-út  jelzésén a Gaja-szurdok felső bejáratához.

Parkovisko

 • Parkolni a szurdok bejáratánál kialakított tágas, murvás parkolóban érdemes a Gaja-völgyi Tájcentrumnál, ahonnan a túra is indul.

Súradnice

DD
47.297239, 18.229882
DMS
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM
34T 290577 5241917
what3words 
///recorder.feeds.evenings
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie


Otázky a odpovede

Otázka od Hilda Sido · 2020-06-18 · Community
Jo napot,latogathato a Gaja-szurdok a nagy esok utan,szombati nap folyaman?
Zobraziť viac

Recenzie

4,9
(8)
Alexandra Malina
2020-11-07 · Community
Múlt hét szombaton tettük meg ezt a távot a családdal, volt nálunk egy kutya is. A tájcentrumban és a kilatoban én már voltam, de nyáron pár évvel ezelőtt. Szerencsére korán érkeztünk (fél 10) és alig volt autó a parkolóban, illetve kevés emberrel találkoztunk út közben. Most teljesen már arcát mutatta az erdő, nekem valahogy ősszel minden olyan, mint egy mesében. A túra eleje a patak mellett visz csodás, nyugodt részén, aztán ahogy átmásztunk a kis létrán a ház mellett, majdnem elvétettük az utat, ami felvitt a dombra. Itt rendesen megküzdöttünk, nagyon jól jött a túrabot, viszont csodás volt a kilátás a völgyre. Itt már nagy volt a szél is szinte végig a kilátóig, érdemes rá készülni. A kilátótól lefelé volt szerencsénk egy vaddisznó családot látni a távolban, de rémisztő is volt egyben. A tura végén kicsit elvétettük az utat és a susnyásban kóboroltunk vagy 10 percet, mire meglett az országút. Ebédelni a Tölgyfa vendéglőben szerettünk volna, de nem volt nyitva, így a vele szemben lévő kis büfében ettünk. A hambi a fiúk szerint finom volt, az én gyrosom viszont nevetséges adag volt. Összességében ez egy csodás és egyáltalán nem megterhelő, kellemes szombati túra volt, ami gyerekkel, kutyával és idősekkel is könnyen teljesíthető.
Zobraziť viac
a csapat
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
úton Pollival
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
híd
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
patak
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
közel az Ádám és Éva fához
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
őszi erdő
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
kilátás
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
család küzd
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
ezt látni a kilátóból
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
forrás
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
nyugalom
Fotografia: Alexandra Malina, Közösség
Gábor Gombás
2020-11-07 · Community
(A poszt augusztus végén készült) A hosszú hétvégére egy schneebergi kirándulást helyeztünk kilátásba. Ebből végül pont nem lett semmi, mert az ebezet benyalt valami rossebet, amitől úgy járt, mint a murányi kutya. Szerdán még többnyire azon erőlködtünk, hogy rendbe hozzuk a gyomrát, de stramm kölyök ez, reggelre kiheverte. Az új kenyeret bélfertőtlenítővel és diétás koszttal ünnepelte. Estére túlzottan rendbe is jött, a séta során már veszettül ásta a pocoklyukakat a mezőn, a kukoricás csak úgy ropogott a rohamaitól. Na jól van, semmi baja, csak törődésre vágyott. Még este fellapoztuk a Természetjáró applikációt és kinéztünk egy könnyed túrát, amely lazán teljesíthető mindannyiunk számára. Magát az útvonalat és a leírást megtaláljátok a programban „A Gaja-szurdok színe-java” néven, én csak kutyás szempontból osztok meg pár gondolatot. Viszonylag időben érkeztünk, bár a tervezetthez képest egy órát csúsztunk. Szendvicskészítés, pakolás, bicskaélezés, vízvétel. Minek egyáltalán bicska a szendvicshez?! Hanyag dekadenciával érkeznek ám a városiak. Az már csak a hab a tortán, hogy Kriszti kimosta a túralépőjét, hogy végül futócipőben jöjjön. Amire megérkeztünk a tett színhelyére csak páran szedelőzködtek a kijelölt parkolóban. Feltűnt, hogy mindenkinél is van kutya, így bíztam benne, hogy jól döntöttünk az útvonalválasztás kapcsán. GPS elindít, track betöltve, hátizsák feltankolva, indulhatunk. Bevettük magunkat az erdőben, ahol kellemes hőmérséklet uralkodott. Nyugodt, nézelődős, fényképezős tempót terveztünk, a teljesítmény most másodlagos. Az első állomásunk az Erdei-tó és a kempingezőhely volt, ahol megfürdettük Mellont, aki ezt követően eljátszotta a cserebogártáncot az erdei ösvényen. Így talán nem fog duzzogni egész úton, hogy tiszta bundával kell caplatnia, amikor rendesen be is panírozhatja magát. A Gaja-patak mellett haladva még párszor be lehet engedni az ebeket, bár a víz színe leginkább a Gangeszéra hasonlít. Az út első fele kellemesen lankás, viszonylag kis megterheléssel teljesíthető. A visszafordítóhoz érve, egy meredek, sziklás kaptató visz fel, de rövidre fogva a pórázt sima ügy volt ez is. Hard Dog Race-re készülve pár lépcsőakadályon kell átküldeni magunkat, amelyek magas és ritka fokokkal ívelnek át két kerítésen. Első alkalommal találkozott ilyen nehézséggel a Töki, de kis segítséggel pikk-pakk átküzdötte magát. Jöhet a lépcső a versenyen, azt is megmásszuk! A Károlyi-kilátó előtt eszegettünk egyet, majd felerősödve vágtunk neki a befejező szakasznak. Kiérve az erdőből, meglehetősen vad hőség fogadott minket, de rövid szakaszon kell csak haladni az aranyvesszők között, mely rengeteg lepke otthona. A túra végét kicsit megváltoztatva, visszacsorogtunk az erdőbe, hogy újra mártózhasson a kutty. A pihenőhely megtelt, bográcsok rotyogtak, baráti társaságok piknikeztek, ebek fürödtek, a büfé teraszán kávéztak a túrázók. Miután minden vízipók sírva könyörgött az életéért a fehér sárkány támadásait követően, elégedetten ballagtunk vissza a kocsihoz. A parkoló egy óra magasságában tömve volt, de mégsem tűnt úgy, hogy az úton sokan lennének. Széles ösvények jellemzik a vonalat, ezért nem kell egymást kerülgetni, ha kutyások jönnek szembe, nyugodtan el lehet haladni egymás mellett. Érdemes korán indulni, mert így biztos elkerülhető a tömeg. Kellemes túra lehet azok számára, akik nem keresnek nagy kihívásokat és a kedvencük nem egy klasszikus nikkelbolha. Mindemellett a táj lenyűgöző és feltölti az embert. Próbáljátok ki, ajánlom mindenkinek!
Zobraziť viac
Erdei tó partján
Fotografia: Gábor Gombás, Közösség
Rengeteg lepke köröz
Fotografia: Gábor Gombás, Közösség
Gaja-patak
Fotografia: Gábor Gombás, Közösség
Fanni Molnár 
2020-10-05 · Community
Nagyon szép túra, a végefelé egy kis sziklás - köves kaptatóval, de nem vészes, a gyerekek még élvezték is.
Zobraziť viac
Gaja-völgyi Tájcentrum 1
Fotografia: Fanni Molnár, Közösség
Gaja-völgyi Tájcentrum 2.
Fotografia: Fanni Molnár, Közösség
Gaja-völgyi Tájcentrum 1
Fotografia: Fanni Molnár, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

a csapat
úton Pollival
híd
patak
+ 28

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
8,4 km
Trvanie
3:30hod
Stúpanie
250 m
Klesanie
250 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Faunistické zaujímavosti Tajný tip Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp