Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet Top

A Gaja-szurdok színe-java

· 15 reviews · Peší výlet · Keleti Bakony · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  / Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok felett
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok és a benne kanyargó Gaja-patak ősszel
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok egy jellegzetes áttörése a sziklafalat kerülő patakkal
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Alba Regia-forrás
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Az Alba Regia-forrás
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Sobri Jóska barlangja a szurdok oldalában
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az öreg gyertyánok és tölgyek őrizte Gaja-patak a szurdok középső szakaszán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Panoráma a Gaja-szurdokra a Károly-kilátóból déli irányba
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja-patak keresztezése az Ádám-Éva-fánál a szurdok alsó szakaszán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Patakparti széles sétaút a Gaja-szurdok felső szakaszán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdei-tó a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A pihenőkkel szegélyezett Erdei-tó a szurdok alsó kiszélesedésénél
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szurdokban kígyózó Gaja-patak
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-völgy a levegőből. Az egyik sziklaormon észrevehető a Károlyi-kilátó is
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-szurdok sziklái
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Szikla a Gaja-szurdokban
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gaja-patak a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Károlyi-kilátó alsó teraszán
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Károlyi-kilátó a Gaja-szurdok fölött
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Számos sziklaalakzat díszíti a völgyoldalt
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Fotografia: Péter Farkas
m 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Károlyi-kilátó (Gaja-szurdok) Gaja-szurdok
Népszerű és hangulatos, könnyen bejárható körséta patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen, látványos kilátópontokon keresztül. Az élményekről festői tavacska, kalandos betyárbarlang és erdei forrás is gondoskodik. Gyerekes családoknak és kényelmesen túrázni vágyóknak is ideális ez az útvonal, karnyújtásnyira Székesfehérvártól és Mórtól, a Bakony keleti végén.
Otvorené
Ľahká
8,4 km
3:30 hod
250 m
250 m

A Gaja-szurdok már régóta különleges helyen szerepelt a Kárpát-medencében, ahogy azt a vaskori uralkodói sírok is mutatják a völgy peremén. Szent István királyunk is előszeretettel vadászott ezen a területen; a középkori uralkodók mellett később a Károlyiak jártak ide szívesen a puskás sportot űzve. A grófi család itt hozta létre az ország egyik első vadaskertjét.

Ennek a hagyománynak megfelelően a jelenlegi erdészeti kezelő a kikapcsolódni vágyó, természetszerető nagyközönség szolgálatába állította a területet. Megannyi pihenővel, padokkal és asztalokkal, tűzrakóhellyel látták el a völgyet és környékét. A piknikezés mellett felfedezhetjük a hely természeti értékeit, melyben az erdei életközösségeket, a földtani környezetet és történelmi értékeket bemutató információs táblák lesznek segítségünkre.

Járjuk be ezt a könnyen megközelíthető, mégis rejtett világot, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes és lenyűgöző szeletét e tájnak.

Autorov tip

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, a túrát Balinka felől érdemes bejárni, így a patakkal érkezünk a szurdokba, és követjük a végéig, majd a fehérvárcsurgói útnál kanyarodjunk vissza a hegyoldalban.
 • Ha soknak érezzük az emelkedést a túra vége felé, az Alba Regia-forrástól könnyedén visszajutunk a Gaja-szurdok kényelmes útjára a K+ jelzésen, a forrás vizét követve. Így az utolsó, kacskaringós részt kihagyjuk, jelentősen megkönnyítve a túra végét.
Profilový obrázok používateľa Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2020-09-25
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
249 m
Najnižší bod
155 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A szurdokba ereszkedésnél sziklás területen halad az utolsó métereken a turistaút. Főként esős időben óvatosan ereszkedjünk le a szurdokba, mert a kijárt, lekerekedett mészkősziklák rendkívül csúszósak lehetnek.

štart

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója (160 m)
Súradnice:
DD
47.297239, 18.229882
DMS
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM
34T 290577 5241917
what3words 
///recorder.feeds.evenings

ciel

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • A parkolóból a K+ jelzésen indulunk, majd áttérünk a K jelzésre, ami végigvezet a Gaja-szurdokon az északnyugati végéig, majd felkanyarodik a hegyoldalba.
 • A K+ jelzésen haladunk tovább a szurdok peremén, ahonnan egy rövid leágazással a K▲ jelzésen kitérőt teszünk a Károlyi-kilátóhoz.
 • A K+ jelzés beletorkollik a P jelzésbe, amin továbbmegyünk az Alba Regia-forrástól az Öreg-hegy felé.
 • A túra végén az Öreg-hegytől a K▲ jelzésen érkezünk vissza a szurdok déli bejáratához.

A túráról részletesen: 

Gaja-völgyi Tájcentrum

 A fehérvárcsurgói út melletti parkolóból, a Gaja-völgyi Tájcentrum bejáratától indulunk a völgyben a K+ jelzésen. A tájcentrumot a terület kezelője, a Vadex Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. alakította ki pihenőkkel, ellátó épületekkel és információs táblákkal végig a völgyben és vissza a peremen, bemutatva a terület természeti, történelmi értékeit, az erdőközösség működését. Gyakorlatilag mi is ezeket az állomásokat érintjük a túrán, így a kör végére sok érdekességgel ismerkedünk meg a körülöttünk lévő vidékkel kapcsolatban.

Eleinte egy széles dózerúton haladunk a völgyben felfelé, a pataktól távolabb, sűrű kőrises-tölgyes erdőben. A száraz, meredekebb oldalakban a feketefenyőt, mint a kopáron maradt területeken jól megélő fafajtát telepítették sok helyen itt, a Bakonyban. A napsütötte oldalakból nyáron kellemes gyantaillat árad.

A murvás út egy szűk kilométer után kiérkezik a tájcentrum központjához, az Erdei-tó körüli hangulatos réthez és a fogadóépülethez. Itt mosdók, büfé és fedett piknikező hely is adott a szabadban kirándulók kényelmére. Emellett itt tekinthetjük meg a Károlyiak alatt vadaskertként használt területről szóló kiállítást. Már első királyaink számára is kedvelt vadászterület volt az idilli, erdős táj, bár akkor még mást jelentett a vadászat, mint napjainkban.

A vadregényes szurdokban

Az Erdei-tó után belépünk a szűken vett szurdokba, ahol már testközelből tapasztaljuk meg a játékosan kanyargó patakot, a víz által kivájt sziklákat és a völgyben meghagyott árnyas, öreg erdőt. A hídon átkelve a K jelzésre váltunk. A patak és a meredek hegyoldal közé szorított turistaúton haladunk felfelé a völgyben. Innentől a szurdok vadregényes kalandparkjában kirándulunk a patak öblei és csobogói, valamint a benyúló sziklagerincek között. Egy sziklás kiszögellés mögött kis rétre érkezünk, ahol egykor két matuzsálemi tölgy, az Ádám-Éva-fa állt. Napjainkban már csak az Ádám fa kidőlt, kiszáradt törzse kínál remek játszóteret a szurdokban túrázó gyerekeknek.

A kacskaringós szurdokvölgy közel két kilométeren kígyózik felfelé, végig széles turistaút kíséri az öreg fák gyökerével szegélyezett patakot. A Keleti-Bakony legnagyobb vízfolyása a Gaja patak; tisztaságának bizonyítéka, hogy a pisztrángok is megélnek, így akár horgászokat is láthatunk a meder mellett.

A szurdok felső végében, a térség földtanát bemutató táblánál található a Sobri Jóska-barlang a tábla feletti szikla tetejénél. Megközelíteni egy alig észrevehető ösvényen tudjuk még pár tíz méterrel feljebbről, a patakvölgyből. A meredek és kitett, sziklás ösvény csak biztos léptekkel járható - nem véletlenül rejtőzött itt a törvény elől a híres bakonyi betyár.

Itt is, ott is panoráma

A szurdok legvégén a Varjúvár panzió mögött visszafordul a hegyoldalban a K jelzés, és egy sziklás ösvényen kapaszkodik fel a meredek hegyoldalban. A ritkás, köves peremen többször adódik remek kilátás a szurdok bevágására, a völgytalpon hullámzó erdők lombkoronájára. A legszebb tájrészletet azonban a Károlyi-kilátóból kapjuk, amit a fennsík egyik kiszögelésénél alakítottak ki. Ehhez a K jelezés lekanyarodása után továbbvezető K+ jelzésen, illetve az arról pár száz méterre leáígazó K▲ jelzésen jutunk. Az egész Gaja-szurdok kirajzolódik innen, ahogy a sziklás gerincek között kanyarog lefelé a fennsík bevágásában. A felső végénél Balinka házai, míg délre a Fehérvárcsurgói-víztározó tükre csillog a messzeségben.

A K+ jelzésre visszatérve megyünk tovább délkelet felé. Hamarosan az egykori Haja-kútról átkeresztelt Alba Regia-forráshoz érünk. Az árnyas erdőben kulturáltan kialakított pihenőhelyen hűs vízzel frissülhetünk fel, illetve pihenhetünk az erdei idillben. Ha elég volt a hegymászásból, vagy rosszabbra fordul az idő, itt kényelmesen visszaereszkedhetünk a Gaja-szurdokba a K+ jelzésen, ami az Ádám-Éva-fához visz.

A túrát azonban még érdemes folytatni a P jelzésen, ami a közeli őskori halomsírokhoz vezet. Ezt a helyet már ősi elődeink is csodálták. Feltehetően az itt élt népcsoport vezetőit temették a kilenc halomsírba az i.e. 6. század tájékán. Sajnos a sírok nagy részét feldúlták, de párat a régészeknek sikerült feltárni, ahol a föld és kőhalom alatt egy faszerkezetes sírboltot találtak a benne eltemetett uralkodóval és vas tárgyaival (kard, balta, lószerszám) együtt.

A halomsírok után az Öreg-hegyről lefelé vezető dózerútról kis ösvény ágazik le a kerítés létráján átmászva, amit mi is követünk a K▲jelzéssel. A kacskaringós ösvény egy telepített fenyves szélén haladva korlátozott kilátást ad a közeli Fehérvárcsurgói-tározóra, ami a Gaja patak vizét duzzasztja. Az ösvény északnyugati irányba indulva leereszkedik a műútra, amin keresztezve a Gaja patakot visszaérkezünk a parkolóhoz, túránk kiindulópontjára.

 

 

 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát a Gaja-szurdok másik végétől bejárni, és a Balinka és Bodajk közötti Ifjúsági tábor nevű megállóban leszállni a buszról.

Prístup

 • A buszmegállóból délkelet felé, az erdő irányába kell 450 métert sétálni a Mária-út  jelzésén a Gaja-szurdok felső bejáratához.

Parkovisko

 • Parkolni a szurdok bejáratánál kialakított tágas, murvás parkolóban érdemes a Gaja-völgyi Tájcentrumnál, ahonnan a túra is indul.

Súradnice

DD
47.297239, 18.229882
DMS
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM
34T 290577 5241917
what3words 
///recorder.feeds.evenings
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie


Otázky a odpovede

Otázka od Hilda Sido · 2020-06-18 · Community
Jo napot,latogathato a Gaja-szurdok a nagy esok utan,szombati nap folyaman?
Zobraziť viac

Recenzie

4,9
(15)
Gábor Fekete
2021-02-07 · Community
Könnyed túra, akár gyerekkel is végigjárható. Sok kiépített piknikező hellyel, pihenővel. Bármilyen évszakban ajánlott!
Zobraziť viac
2021.02.07.
Fotografia: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Fotografia: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Fotografia: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Fotografia: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Fotografia: Gábor Fekete, Közösség
2021.02.07.
Fotografia: Gábor Fekete, Közösség
Klausz Mátyás
2021-01-30 · Community
Nagyon nagyon barátságos, gyerekkel abszolút járható, izgalmas. ősszel is ajánlom csodálatosak a színek mindenképpen visszatérünk még a nyáron is. A Károlyi kilátó meg egyenesen bűbájos!
Zobraziť viac
Pihenő a csúcson 😊
Fotografia: Klausz Mátyás, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

2021.02.07.
2021.02.07.
2021.02.07.
2021.02.07.
+ 47

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
8,4 km
Trvanie
3:30hod
Stúpanie
250 m
Klesanie
250 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Faunistické zaujímavosti Tajný tip Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp