Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

A Gaja sziklaszurdokának vonzásában

· 30 reviews · Peší výlet · Bakonyvidék · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Gaja patak a Római fürdő fölötti részen
  / A Gaja patak a Római fürdő fölötti részen
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Római fürdő
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irány a Gaja-szurdok
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szerteágazó bükkgyökérzet a löszfalban
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja patak a Római fürdő fölötti részen
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Római fürdő lépcsői
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vadalmás-forrás pihenője
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Reggel a Vadalmás-forrásnál
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Vadalmás-forrásnál lévő pihenőhelyről
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja erdős völgye
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útjelző a Gaja túlpartján
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P jelzésen Bakonynána felé
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei kerékpártároló
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Geológiai feltárás Bakonynána felé, a P jelzésen
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Geológiai feltárás
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P jelzésen Bakonynána felé
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyökér-mikrokozmosz
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km Római-fürdő
Az emberi és a geológiai múlt emlékei is megelevenednek ezen a könnyű, erdei sétának beillő körtúrán, ami a Bakony nevezetes helyszínét, a Gaja patak egyik szurdokát járja be. Az útvonal kevéske szintemelkedéssel és rövid távjával családoknak is ideális.
Otvorené
Ľahká
Trasa 7,5 km
2:15 hod
214 m
214 m

Túránk helyszíne az Északi-Bakony két kistájának határvonalán vezet. A szelídebb Bakonyalját és a szurdokai miatt vadabb Keleti-Bakonyt a Gaja-völgy választja el. A Nagyesztergár mellett eredő patak magába gyűjti mindkét oldalról a lefolyó vizeket, és a hegyen át a Mezőföld síkjára szállítja. Hosszú és kanyargós völgye helyenként merész kőszurdokokban vezet. Bakonynána közelében mintegy 2 km-es, mély és meredek falú kanyont vájt a sziklába, mely lenyűgöző élményt nyújt. A leszakadó mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesés és környezete lesz túránk csúcspontja, aminek élményét pluszban fokozza, hogy a zuhatag felett beleshetünk a Savanyó Jóska-barlang ásító szájába is.

Útközben vizet vehetünk a Vadalmás-forrás hűsítő karsztforrásából, és jól kiépített erdei pihenőhelyeken lazulhatunk továbbindulás előtt. Kirándulásunk első szakasza jellegzetes szurdoktúra, míg a második felében a Gaja túloldala feletti szállítóúton térünk vissza kiindulópontunkra.

Profilový obrázok používateľa András Kisida
Autor
András Kisida
Aktualizované: 2021-04-15
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
343 m
Najnižší bod
262 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A Római-fürdő és a Savanyó Jóska-barlang környékén elővigyázatosan, körültekintően mozogjunk!

Tipy a rady

štart

Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló (320 m)
Súradnice:
DD
47.276191, 17.972979
DMS
47°16'34.3"N 17°58'22.7"E
UTM
33T 724847 5240144
what3words 
///captions.expectation.mistake

ciel

Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Bakonynána főutcáján a K+ jelzésen déli irányba indulunk.
 • A falu végén balra, a K jelzésre fordulunk, és a Gaja patak mentén a János-árokig sétálunk.
 • Az erdei pihenőhelytől a KΩ jelek kalauzolnak a Római fürdő vízeséséhez és a Savanyó Jóska-barlanghoz.
 • Visszatérve a pihenőhöz a K jelzésen megyünk tovább a következő elágazásig.
 • Jobbra térve a K● jeleken a Vadalmás-forrásig lépdelünk.
 • A csorgótól a P● jelzés ösvényén túrázunk a közeli széles szállítóút kereszteződéséig.
 • Jobbra fordulva rajta, a P jelek mentén, a Gaja völgyével párhuzamosan haladva a Bakonynána-Tés műútig baktatunk.
 • Az aszfaltra lépve, a K+ jelzést követve visszatérünk Bakonynánára.

 Túraleírás

Bakonyi malmok emléke

Bakonynána főutcáján a K+ jelzések mentén, Olaszfalu irányába menetelve kezdünk bele túránkba. A község szélén elérjük a Tésre vezető országút kereszteződését, ahonnan az útvonalának K jeleit követjük tovább. Hamar elhagyjuk az aszfaltot, és egy széles murvaúton a Prémmalomhoz bandukolunk. A jelenleg vendégházként funkcionáló kőépület a 20. század közepéig malomként működött, hajtásáról az erdőszélen csordogáló Gaja patak gondoskodott. A Bakony sebes vízfolyásaira számos hasonló szerkezet épült a múltban, és a legtöbb falu határában dolgozott belőlük néhány. A Gaja felső szakaszán és mellékágain az 1940-es években még 9 malom működött eltérő feladattal. Nemcsak a gabonát őrölték, hanem darálásra, hántolásra, fűrészelésre és a gyapjú feldolgozására (kallómalom) is használták őket. A II. világháború utáni pártállami időkben elvették a molnároktól az üzemeket, ezt követően pusztult el a legtöbb. A közelmúltban sikerült néhányat megmenteni - ilyen a Prémmalom is, ami előtt éppen állunk, valamint az üzemképes Poós-féle és a Vadalmás malom a szomszédos Jásd határában. A legkorábbi forrás, ami malmot említ a Gaján, 1410-ből származik; mutatja, milyen régi hagyománya van a környéken a vízenergia felhasználásának.

Utunk tengelye: a Gaja

Deszkakerítés menti ösvényen kezdünk behatolni a Gaja sejtelmes völgyébe a K jelzésen. Fahídon kelünk át egyik mellékvizén, majd egy apartmanház épületei és kerítése után mintegy varázsütésre a patak partján találjuk magunkat. Túránk további szakaszán hol közvetlenül a meder mentén járunk, hol némileg eltávolodva, de végig a Gaja vonzásában.

A Bakony túlnyomórészt üledékes kőzetekből épül fel, amelynek repedéshálózatába a csapadékvíz beszivárog, majd karsztforrásokon keresztül újra a felszínre kerül. Ezek a csorgók táplálják a hegység patakjait, amik sok helyen mély völgyeket oldottak a hegycsúcsok közé. A Keleti-Bakony legnagyobb vize a Gaja, teljes hossza megközelíti a 100 km-t, ebből kb. 40 km a hegyi szakasz. Nagyesztergár mellett találjuk forráságait, majd a Tési-fennsík előterében Fehérvárcsurgó felé kanyarog, hogy aztán a Móri-árok mélyületébe kerüljön, és végül a Mezőföld síkvidékén több más patakkal egyesülve Sárvíz néven folytassa útját. Vizének tisztaságát jellemzi, hogy megél benne a pisztráng, s más halfajták is kedvelik. Bizonyos szakaszain engedélyezett a horgászat.

A patak végig regényes környezetben tekereg, de két részlete különösen figyelemfelkeltő: Bodajk mellett és itt, Bakonynána szélén méretes sziklák között töri át magát, vad kőszurdokot létrehozva. Utóbbiba térünk be rövidesen.

Behatolás a szurdokba

Kezdetben a völgytalp feletti hegyoldalban sétálunk. A patakot ekkor inkább érezzük és halljuk, mint látjuk, de ahogy haladunk előre a buja aljnövényzetű szurdokerdő fái alatt, fokozatosan a víz partjához ereszkedünk. Az amúgy is rejtelmes hangulatot fokozza, mikor a pleisztocén jégkorszakok idején lerakódott anyagú sárgás löszfal mellé érünk, amelybe tekintélyes bükkök tekergőző gyökerei kapaszkodnak. Mintha egy szürrealista festő alkotta volna az egymásba tekeredő fonatokat, amelyek valóságos mikrokozmoszt alkotnak az erdőn belül. A kőgörgeteges patak mellé érkezve feltűnnek a világos mészkősziklák, amelyekbe a sebes vízfolyás bevágta magát. Csodás látvány, de a java csak most következik!

A betorkolló János-árok szárazvölgye mellett kinyílik a kanyon, és kis tisztásra épített, több tucatnyi ember befogadására alkalmas pihenőhelyhez érkezünk. Az esőházakkal és tűzrakóval is komfortossá tett rétecskére egy fahídon tudunk a Gaja túlpartjára átkelni.

Római fürdő: a groteszk fantasztikum

Innen a KΩ jeleken megyünk a völgy legizgalmasabb részére, a közeli Római fürdő szűkületéhez. Hatalmas mészkőpadok és függőleges sziklafalak, no meg a lezúduló víz robaja jelzi, amikor a többlépcsős vízeséshez jutunk. A katlan és környezete lenyűgöző, a kioldott üstök és medencék sorozata ihlette a környékbelieket a névadásra. Bár a Római Birodalom idején a térségen vezetett át egy kereskedelmi útvonal, nincs nyoma annak, hogy fürdőnek használták volna az ókorban. Az elénk táruló látványról Hamvas Béla így ír a Bakony című esszéjében: „A Római fürdőben van valami groteszk fantasztikum, mintha az amerikai Yellowstone parkból vágták volna ki és hozták volna ide. Hóbortos formájú sziklák, vadul zuhogó patak, vízesések, függő, háznagyságú fák és a hegyoldalban csupasz gyökerek.”

A Turistaság és Alpinizmus folyóirat egyik 1918-as számában pedig ezt olvashatjuk: "Toll nem tudja leírni e hely megkapó fenségét, elbűvölve állunk a vadul össze-vissza hányt sziklák közt zúgó, örvénylő, kavargó s itt-ott több méternyire is le-lezuhanó víz közelében s alig tudunk ráeszmélni arra, hogy itt most tulajdonképen a Bakonynak egy félreeső zugában állunk, nem pedig az Alpoknak vagy a Kárpátoknak legfeljebb arányaiban nagyobb, ritka szép helyén! ... Emeletnyi magas és függélyesen szaggatott sziklafalaktól körülvett, csodás szépségű szurdokvölgy ez, melynek persze semmi köze a rómaiakhoz, és csak valami tudálékos ember nevezte igy el régebben!"

Továbbmenve a zuhatag fölé vezető ösvényen a Savanyó Jóska barlang tátongó szájához látogathatunk el. Az üreg a patak fölé magasodó függőleges sziklafal oldalában oldódott ki, ideiglenesen be is kuckózhatunk a 12 méter hosszú kőodúba. A barlang előtti teraszon viszont körültekintően mozogjunk! A hírhedt bakonyi betyárról elnevezett mélyedés csakugyan jó búvóhely lehetett a törvény elől menekülőknek. Érdemes a barlang előterében vagy a vízesés kőpadjain megpihenni, gyönyörködni a természet e csodálatos szentéjében, telítődni a hely szellemével.

Átkelés a Gaja túlpartjára

A pihenőhelyhez visszatérve átkelünk a gyalogbürün, és a K jelzésein folytatjuk a menetelést az erdészeti emlékmű mellett. Kiemelkedünk a völgy fölé, majd egy kerítéssel övezett erdőrész kapujához érkezünk, ami után egy löszös mélyúton ereszkedünk le újra a Gaja partjára. Keresztúthoz kerülünk, ahol jobbra a K● jelzéseire váltva a vízmű telephelyéhez jutunk. Innen van lehetőség a kiágazó jelöletlen ösvényen a Római fürdőhöz visszatérni, és a kanyont alsó perspektívából is megszemlélni.

Ívelt fahídon kelünk át a csobogó patak felett, és máris a bővizű Vadalmás-forrás kiépített pihenőjénél találjuk magunkat. Az ízletes és hűvös karsztvíz a fölöttünk terpeszkedő Tési-fennsík nyelőiből kapja utánpótlását, itt kerül újra felszínre a mészkő járat- és repedéshálózatán leszivárgó csapadék. Öreg fák tövébe, kis forrástóba érkezik a hegy leve, ahol megtölthetjük palackjainkat.

Visszatérés Bakonynánára

A padoktól a P● jelein megyünk tovább, és U alakú visszafordítóval a Gaja déli partja fölött a hegyoldalban kanyargó széles szállítóútba csatlakozunk, ahol jobbra térve a P jelzésre váltunk. A következő 2 kilométeren kellemes szintúton sétálunk gyertyános-bükkösben. A patak, bár közel van, innen már nem látjuk, az erdő ugyanis óvóan eltakarja a szurdokot. Érintünk egy padokkal, esőbeállóval és tűzrakóval kiépített pihenőt, mellette pedig az út bal oldalán érdekes geológiai feltárást veszünk észre. A "kitakarózott" sziklafal a Bakony keletkezéséről mesél. A hegység kőzeteinek alkotói túlnyomórészt a földtörténeti középidőben rakódtak le. Ekkor trópusi éghajlat uralkodott, a folyamatok pedig sekélytengeri környezetben mentek végbe. A kb. 100 millió évvel ezelőtt képződött rétegsorban jól látszik, hogy a mészkőformációra márga települt. Mindkettő üledékes kőzet, amelyek alapanyagai ebben a meleg tengerben rakódtak le. A kőzetalkotók fosszíliáit megtalálhatjuk a falban különféle fejlábúak és egysejtű mészvázasok képében.

Átkelünk egy mellékvízfolyásán, majd kb. negyedóra múlva a Bakonynána–Tés-aszfaltút kanyarjában állunk, ahonnan a K+ jelzés az irányadó. Rövidesen feltűnnek Bakonynána házai, majd egy betonhídon utoljára keresztezzük a Gaját, ahol búcsút inthetünk a pataknak. A továbbiakban a már ismert úton jutunk vissza a falu központjába.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Zirc, Veszprém és Dudar felől érkező távolsági buszról a Bakonynána, Petőfi Sándor utca megállóban szálljunk le!

Prístup

 • Túra a buszmegállóból indul és ugyanoda tér vissza.

Parkovisko

 • A Bakonynánáról Tésre vezető műút kereszteződésében, a K+ és a K jelzések elágazásánál érdemes leparkolni az autót az út szélén (néhány járműnek van hely). Az útvonal így 1 km-rel rövidebbé válik - ez főképp a gyermekekkel túrázóknak jöhet jól.
 • Bakonynána központjától déli irányban, az Alkotmány úton, a K+ jelzés mentén bőven találunk a KRESZ szabályainak megfelelő parkolóhelyet az út mentén.

Súradnice

DD
47.276191, 17.972979
DMS
47°16'34.3"N 17°58'22.7"E
UTM
33T 724847 5240144
what3words 
///captions.expectation.mistake
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Bakony turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Otázka od Adrienn Mátray · 2020-10-17 · Community
Kedves Túratársak! Sok eső után, kevésbé tapasztalt, középkorú, vagy idősebb túrázóknak javasolnátok ezt az útvonalat? Köszönöm: Adrienn
Zobraziť viac
Odpoveď od Németh László · 2020-10-17 · Community
Szerintem ilyen időben ez már veszélyes. Egy két szakaszon szűk az ösvény és picit lejtős is. Bujkálnak is kell a bokrok alatt. Könnyen el lehet csúszni.
3 more replies

Recenzie

4,8
(30)
Andrea Némethné Balogh
2021-06-19 · Community
Szép túra volt!
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-06-19
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Fotografia: Andrea Némethné Balogh, Community
Róbert Bauman
2021-05-24 · Community
Bakonynánai parkolóból indultunk. Eső után elég sáros csúszós volt az út az első pihenőig. Utána már kevésbé. A vízesés csodaszép. Aki elég bátor és nem félti az életét a vízesés túlpartjára is átmehet, de nagyon nem ajánlom. Életveszélyes. Én is csak a képekért kockáztattam. Összeségében jó hely. Érdemes egyszer mindenképp ellátogatni ide.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-05-24
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2021.05.24 10:00-13:00
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Gabi Mazurkáné
2021-05-11 · Community
Mi a Vadalmás forrásig mentünk, onnan fordultunk vissza, hogy a "leszólt" murvás utat kihagyjuk. A forrásból nem lehet vizet venni ui. víz alatt van. Itt is van egy pihenő, ami jól jön, ha a Római fürdőnél lévő zsúfolt. A Római fürdő sziklafalai szédületesek ( szó szerint), alulról nézve pedig ámulatbaejtőek. A túra többi része átlagos.
Zobraziť viac
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 107

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
7,5 km
Trvanie
2:15 hod
Stúpanie
214 m
Klesanie
214 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Vhodné pre rodiny s deťmi Možnosť občerstvenia Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Zdravé podnebie Faunistické zaujímavosti

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
Trvanie : hod.
Trasa  km
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp