Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet Top

A Csepegő-árok meseszép vízesései

· 7 reviews · Peší výlet · Mecsek-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Apró tavacskát duzzasztó vízesés a Csepegő-árok végén
  / Apró tavacskát duzzasztó vízesés a Csepegő-árok végén
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A völgy látványa a hegyoldalban kúszó turistaútról
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyönyörű, 3 méteres vízesés állja utunkat
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vörösfenyő kulcsosház tisztása pihenésre csábít
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szászi vár a katolikus templom és a község házai közé ékelődik
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szászvári várkastély
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szászvári idill
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kis zúgó melletti sziklafalban egy Mária szobor látható
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vadregényes Ól-völgy partoldalában vezet ösvényünk
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csepegő-árok első vízesése
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vékényi harangtorony
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alattunk az Ól-völgy patakmedre
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csepegő-árokban kisebb zúgók kísérik utunkat
  Fotografia: Nándor Müller, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Vörösfenyő kulcsosház (Szászvár)
Ha ez a kirándulás csak a Csepegő-árok szurdokvölgyébe és a Mecsek vadregényes erdeibe kalauzolná a bakancsosokat, már megérné nekiindulni. A körtúra azonban még számos pazar látnivalót ígér, ezek közül kiemelkedik az impozáns középkori szászvári várkastély.
Otvorené
Ľahká
14,2 km
4:00 hod
358 m
358 m
A Kelet-Mecsek aprócska falujából induló körtúra jó néhány izgalmas kalandot tartogat számunkra. Vékény település fő turisztikai látványosságai a határában húzódó Csepegő-árok, az ott eredő Csöpögő-forrás, és a szurdokvölgyön végigfutó bővizű patak kisebb-nagyobb zúgói, látványos vízesései. Útba ejtjük az erdőkkel körbeölelt Vörösfenyő kulcsosházat, melynek tisztása kellemes pihenésre csábítja a megfáradt vándort. A szintén vadregényes Ól-völgy partoldalában ereszkedünk le az egykori bányásztelepülésre, Szászvárra, ahol megnézzük a 2016-ban felújított várkastélyt.

Autorov tip

 • A túra elején 200 méteres kitérővel érdemes elsétálni a kistelepülés 1908-ban épült harangtornyához.
 • Csapadékos időben a Csepegő-árok völgye nehezen járható, a patak jócskán megduzzad, tanácsos ilyenkor akár gumicsizmában útra kelni, de a vízhatlan túrabakancs mindenképpen ajánlott.
 • Szászváron a vár mellett számos látnivaló és program ígérkezik. A nyaranta felüdülést nyújtó erdei strand, a borház, a bányászati múzeum és tájház érdekes színfoltja, kiegészítője lehet kirándulásunknak.
Profilový obrázok používateľa Nándor Müller
Autor
Nándor Müller
Aktualizované: 2020-12-17
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
382 m
Najnižší bod
164 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

štart

Vékény, Fő utca buszmegálló (176 m)
Súradnice:
DD
46.270699, 18.342604
DMS
46°16'14.5"N 18°20'33.4"E
UTM
34T 295240 5127557
what3words 
///vegetables.roadmap.rebelled

ciel

Vékény, Fő utca buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Vékény központjától a Z+ jelzést követjük a Csepegő-árkon át egészen a Vörösfenyő kulcsosházig.
 • A Vörösfenyőnél jelet váltunk, és balra induló P+ jelzésen legyalogolunk Szászvárra.
 • Szászvár központjában rálelünk a Z◼ jelzésére, mely egy másik úton visszavezet minket a Csepegő-völgybe.
 • A völgyben jobbra rátérünk a már ismert és bejárt Z+ jelzésre, mellyel visszasétálunk Vékénybe.

A túra részletes leírása

Vékény mellékén

A buszról a település központjában szállunk le, ahol egy villanyoszlopra festve rögtön megpillantjuk a Z+ jelet. (A falu ékessége a megye legöregebb működőképes malma, a Tóth-malom, melyet 1790-ben létesítettek.) Az országúton átkelve elhagyjuk a polgármesteri hivatalt és a kocsmát, majd 50 méter után balra irányít jelzésünk. Elmegyünk a húsüzem épülete mellett, majd a Völgységi-patak és egy lovasfarm kerítése közé szorult kis ösvényen gyalogolunk 500 métert. A kerítés végénél jobbra indulunk, a szemközti erdő szélénél balra tartunk. 300 méter után jobbra egy rétre vezet utunk, ahol elmegyünk egy lőtér mellett, majd a patakon átkelve már erdei környezetben folytatjuk utunkat. Itt kezdődik túránk igazán kalandos része, mely földtani értelemben is csemege: a sötét, vulkáni bazaltot világos mészkő váltja, de robbanásos szórástermékek göcsörtös, összesült kőzeteit is felfedezhetjük. Néhány száz métert a gyakran „összenőtt” erdőben a patak mentén gyalogolunk, a vízfolyáson átkelve a Csepegő-árok „igazi” bejáratához érünk. A turistaút balra igen meredeken indul neki a hegyoldalnak, ahol találkozik a Szászvár felől érkező Z◼ jelzésével – néhány kilométer és óra múlva majd abból az irányból érkezünk vissza körtúránkról.

A Csepegő-árok vízesései

Innen érdemes inkább a patakmederben tovább indulni, mert a jelzett ösvényről előbb a Z●, majd a szép vízesések amúgy is lecsalogatják a kalandvágyó bakancsosokat. A kígyózó patakvölgyben kalandozva kisebb zúgókat csodálhatunk, néhány száz méter után egy igen látványos vízesést pillantunk meg - a patak koptató-csiszoló munkájával bevési magát a kőzettestbe, ezáltal szemmel láthatóvá teszi a völgy földtani változatosságát. Érdemes tehát odafigyelni a sziklák szín- és anyagváltozásaira, hiszen különböző, nyugati-keleti irányban, párhuzamosan elnyúló kőzetpászták keskeny vonalait jelölik. Itt, a hegyoldalban tör a felszínre a Csöpögő-forrás, jelezvén, hogy már mészkő hátát tapossuk. Továbblendülve egyre inkább összeszűkül a völgy, sejtelmes, már-már félelmetes kanyonban araszolunk felfelé. A patakon többször átugrálva rövidesen monumentális sziklák közé ékelődött kis zúgóhoz érünk, ahol a sziklafalban elhelyezett Mária-szoborra lelünk. A kis kegyhelyet magunk mögött hagyva csakhamar egy közel 3 méter magas, látványos vízesés állja utunkat. Ez szinte legyőzhetetlen akadályt állít elénk, így vissza kell kapaszkodnunk a turistaösvényhez.

Egy darabon az alattunk kanyargó völgy fantasztikus látványa kíséri utunkat. Egy kicsit szelídül a táj, átkelünk a vízfolyáson, majd figyeljük jelünket, mert balra, igen meredeken levezet minket ismét a patakvölgybe, ahol egy nagyon szép vízesés látványa fogad. Ismét átkelünk a patakon, és kidőlt fákat kerülgetve, azokon átmászva, vagy alattuk kúszva követjük az elég nehezen járható ösvényt. 400 méter után egy erdőgazdasági úton balra indulunk tovább. Szép erdei környezetben folyamatosan emelkedik utunk, így érkezünk másfél kilométer után a Vörösfenyő kulcsosház meseszép tisztásához. Az épület mellett áll a Nyárádi kunyhó nevű vadászház. A hangulatos réten esőbeálló, padok, asztalok, kiépített bográcsozó hely várja a megfáradt vándort.

A bányavasút nyomában

A turistautak elágazásából a szélrózsa minden irányába indulnak jelzett turistaösvények, szám szerint hétfelé ágazik az út. Mi a P+ jelzésen balra, északkeleti irányban hagyjuk el a tisztást. A keskeny csapás rövidesen a vadregényes Ól-völgy meredek partoldalába vezet, közel két kilométert megyünk a gyönyörű erdőben, amikor ösvényünk egy makadámútra bukkan ki. Elsétálunk az Ólvölgyi kirándulóház mellett, és rövidesen már az egykori bányatelep épületei között járunk. Fontos helyszíne ez Szászvár történelmének: a 19. század elején nyitott barnakőszénbánya a 20. századhoz közeledve lendült fel, amikor vasút épült a völgyben. A munkát biztosító bánya a '90-es években zárt be, itt, az erdő mélyén tekinthetjük meg a Bányászati Gyűjteményt (a városban pedig hasonló tematikájú múzeumot találunk).

Szászvár

Innen aszfaltos úton, az egykori bánya vasútvonala mentén lesétálunk Szászvárra. A házak közé érve elmegyünk az erdei környezetben fekvő strand mellett, majd a Borház épületét érintve érkezünk a település központjába. A katolikus templom mögött, a nagyközség házai közé ékelődve lelünk rá a 2016-ban felújított Szászvári lovagvárra, ahova szinte kötelező betérni. Az erődítményt a 15. században említik először, a pécsi püspök birtokközpontjaként működött. Aztán török kézre kerülve közigazgatási központ lett belőle, és több ostrom után a 17. század végén felrobbantották. Jelen formáját a 2010-es években lezajlott felújítások, rekonstrukció során nyerte el. A hajdani bányásztelepülés főterén boltot, kocsmát, éttermet, és cukrászdát is lelünk - aki elfáradt az eddig megtett 9 kilométeren, az akár buszra is szállhat.

A kör bezárul

A vár ódon falai között tett időutazás után visszatérünk a főtérre, ahol rálelünk a Z◼  jelzésére, melyet nyugati irányban követünk a település főutcáján. 300 méter után balra irányít jelünk, és a Vadrózsa vendéglő mellett elsétálva néhány perc alatt magunk mögött hagyjuk Szászvár házait. A szekérúton rövidesen ismét az erdőbe lépünk, ahol egyre meredekebben emelkedik utunk. A közel két kilométeres, gerincnyúlványt követő kaptató végén, a Csiszár-tető oldalában egy kicsit kifújjuk magunkat, majd igen meredek, kanyargós ösvényen ereszkedünk le a már ismerős Csepegő-árokba. Itt találkozunk a Z+ jelzésével, melyen jobbra indulunk tovább, és az órákkal korábban bejárt útvonalon, 1,5 kilométernyi gyaloglás végén visszaérkezünk Vékény központjába.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Pécs, Komló, Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Vékénybe (Vékény, Fő utca 4. buszmegálló).

Prístup

 • A turistaút a buszmegállóból indul a mellékutcán.

Parkovisko

 • Autóval érkezők a kistelepülés központjában, a Fő utcájáról jobbra letérve, a polgármesteri hivatal és a kiskocsma előtt parkolhatnak.

Súradnice

DD
46.270699, 18.342604
DMS
46°16'14.5"N 18°20'33.4"E
UTM
34T 295240 5127557
what3words 
///vegetables.roadmap.rebelled
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

Mapa doporučená autorom

 • Bármely Mecsek-térkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: esős időben akár gumicsizma, de mindenképen vízhatlan túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,7
(7)
Anna Béresné Zsiros
2020-11-18 · Community
Mi is végigjártuk július elején ezt a túrát. Többen az út elején (és végén) lévő bozótost kifogásolják, ami nekünk sem tetszett. Az jutott eszembe, ha Szászvárról indítanánk a túrát, a látnivalók megmaradnának a dzsindzsa elkerülésével is és a túra végén alaposan meg lehetne szemlélni a várat, ami túra közben mindig csak olyan "futósra" sikeredik.
Zobraziť viac
Retek Tímea
2020-06-03 · Community
Kellemes kora nyári időben jártuk meg ezt a túrát. A kezdetén derékig ér a gaz, kb 200 méteren keresztül. Nád is akad, ezért érdemes hosszú ujjas felsőt húzni. Utána is több helyen járható erdei utak helyett a jelzést követve gazos víz mosásba visz az út,pedig nem lenne muszáj. Legközelebb inkább maradnék az úton. Az ereszkedős szakasz a túra néhány szakaszán nagyon meredek, sáros időben csúszik. Megfelelő túra bakancs ajánlott, lehetőleg vízhatlan. Összességében jó kis túra, aki Szászvárra érve elfáradt, nyugodtan sétáljon keveset a fő úton és vissza is ért a kiindulási pontra.
Zobraziť viac
Kulcsos ház
Fotografia: Retek Tímea, Közösség
Víz mosás
Fotografia: Retek Tímea, Közösség
Csepegő árok
Fotografia: Retek Tímea, Közösség
Gabriella Rottler
2020-04-19 · Community
Uzavretá 2020-04-18
Fotografia: Gabriella Rottler, Community
Fotografia: Gabriella Rottler, Community
Fotografia: Gabriella Rottler, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

Kulcsos ház
Víz mosás
Csepegő árok
+ 17

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
14,2 km
Trvanie
4:00hod
Stúpanie
358 m
Klesanie
358 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Etapová trasa Možnosť občerstvenia Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp