Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Vložiť
Fitness
Peší výlet

A “bakonyi Gyilkos-tó” és Hubertlak titkai

· 1 review · Peší výlet · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Monár-kúti-árok elején
  / A Monár-kúti-árok elején
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balra Hubertlakra, jobbra Huszárokelőpusztára jutunk
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hubertlaki-tó
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szalonnasütő a vadászemlékműnél
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő a Vörös János-sédnél
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Elegyes bükkös a K+ jelzés mentén
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hubertlaki kulcsosház
  Fotografia: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km

Rövid, látványos, kisebb gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető oda-vissza útvonal Hubertlakra, ahol a különleges látványvilágú tavacska mellett egy háromszintes kastéllyal és a vadászok védőszentjének legendájával is megismerkedünk.

Otvorené
Ľahká
7,5 km
2:20 hod
257 m
257 m

Ezen a családbarát túrán a Hubertlakot és környékét ismerhetjük meg. A mindössze 7,5 km hosszú és 257 m szintemelkedésű út során a Molnár-kút árok meredek falú völgyén át a hajdani erdei kisvasút nyomvonalán sétálunk. A Hubertlaki-, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tónál megismerkedünk a különleges vízfelület kialakulásával és élővilágával. A vadászemlékműnél Szent Hubertusz történetével ismerkedünk, míg a Hamuházi-réten az egykori vadászkastély emléke mereng fel. A túra elején és végén is érintett Vörös János-sédi pihenő nagy gyepes tere és pihenőalkalmatosságai a gyerekekkel érkezők számára különösen jó lehetőség. Hubertlakról további közeli célpontokat is szemügyre vehetünk, mint például Huszárokelőpuszta, vagy akár a forrasztókői kilátópont és arborétum.

Autorov tip

 • A Hubertlaki tanösvény bejárásával a túra egész napos programmá bővíthető.
 • Kis kitérővel elérhető Hubertlak után a K+ jelzésről jobbra kanyarodva a Forrasztókő kilátópont és arborétum, amit az 1950-es években erdészeti kísérleti céllal alakítottak ki. Olyan idegenhonos, főleg tűlevelű fajokat akartak kiválasztani, amelyek hazánkban is gazdaságosan termeszthetőek.
 • A Vörös János-sédi pihenőtől egy rövid túrával elérhető az aszfaltos út túloldalán induló Z+, majd a PΩ jelzésen az Odvas-kői-barlang.
outdooractive.com User
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualizované: 2020-05-08

Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
367 m
Najnižší bod
249 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

štart

Gerencepuszta, Odvaskői barlang buszmegálló (251 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.283326, 17.711568
UTM
33T 705050 5240216

ciel

Gerencepuszta, Odvaskői barlang buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A túra végig a K+ jelzésen halad.
 • A Hubertlaki-tóhoz a ZT jelzésen jutunk egy rövid oda-vissza kitérővel.

A túráról részletesen 

Gerencepusztáról Hubertlakra

A buszmegállótól átkelünk a Gerencén, és a K+ jelzésen északnyugat felé indulunk. A Vörös János-sédi pihenő mögötti kanyar után a volt Városlőd-Franciavágás erdei vasút hídpilléreinél jobbra kanyarodva térünk be a Molnár-kút-árokba. A hajdani erdei kisvasút vonalán haladva megfigyelhetjük az egykori töltések és a bevágások, rézsűk nyomait. A szűk völgy fiatal bükköse alatt futó kavicsos feltáróút első Y elágazásánál balra tartunk, ami után nem sokkal a mélyút rézsűjében feltárul a Hubertlakra vezető út szinte egészét fedő negyedidőszaki lösz, melyben szépen kipreparálódtak a fák gyökerei. A rajta kialakult mély, jó tápanyag-ellátottságú talaj az oka annak is, hogy ilyen gyorsan nő a bükk a területen, és olyan szép egyedekkel is találkozhatunk, mint a pár kanyarral odébb álló, pusztuló matuzsálem. De ennek köszönhetjük azt is, hogy a talaj eső után mindig nagyon saras. Földutunk beletorkollik egy újabb széles kavicsos útba, amin balra, a ZT jelzésre térve 20 m után átvágunk, és lefelé megyünk tovább a következő kereszteződésig, Itt először balra kanyarodunk, majd egy kis fahídon át érjük el a különleges vízfelületet.

A Hubertlaki-tó

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, bakonyi Gyilkos-tó néven is ismert víztestet az 1980-as évek közepén alakították ki az említett patak felduzzasztásával. Az eredetileg vaditatónak készült tavacska vizéből kiálló facsonkok jól mutatják, hogy a patakot kísérő égerligetet árasztották el. Az enyves éger, bár az időszakos elöntéseket kifejezetten kedveli, a folyamatos vízborítást, ahogy itt is látjuk, nem viseli el. A vízből kilógó tuskók azok összeroskadásáig kiváló megtelepedési helyként szolgának többek között az új mézgás éger-nemzedék és a muharsás zsombékjai számára. A tó többek között a pettyes gőte és több békafaj fontos szaporodóhelye. A völgyzárógát jó fényképezési pontként is szolgál, amelyen nyugat felé továbbmenve érünk a Veszprém megyei hivatásos vadászok tiszteletére emelt, szépen kimunkált emlékműhöz. Mellette padok, asztal garnitúra és tűzrakó hely szolgálja a kényelmünket.

A hely névadója

Szent Hubertusz Kr. u. 656-ban született a mai Hollandia területén, Maastricht városában. Nagyapja Toulouse királya, apja pedig Aquitaine hercege volt. Fiatal korában politikai okokból a mai francia-német határvidékre emigrált. 682-ben feleségül vette Louvain grófjának lányát; egy fiúgyermekük született.

Hubertusz szenvedélyes vadász volt. Legendája szerint nagypéntek reggelén, miközben egy szarvasbikát űzött, látomása támadt, amiben egy fénylő feszületet látott a szarvasbika agancsai között. Egy égi hang figyelmeztette: „Hubertusz, ha nem térsz meg az Úrhoz, és nem kezdesz szent életet, hamarosan a pokolra kerülsz!” Felesége nem sokkal megtérése után meghalt. Ekkor lemondott minden világi pozíciójáról és vagyonáról. Papnak tanult; 50 éves kora körül Maastricht püspöke lett. Később egy újabb látomást követve Liège-be költözött, melynek később első püspöke lett. Kr. u. 727-ben hunyt el a mai Belgium területén. Legendája szerint a Miatyánkot imádkozta halála közben, aminek időpontját előre megjósolta.

Hamarosan számos területnek lett a védőszentje - elsősorban a vadászoké és az erdészeké, de a henteseké, a szűcsöké, a prémvadászoké, az íjászoké, de a matematikusoké, gépészeké, fém- és kohómunkásoké is. Az ő imáját kérik, hogy a veszettség és víziszony ne támadja meg a vadászebeket. 744-ben Zakariás pápa alatt avatták szentté, ünnepe november 3-án van, ekkor tisztelői úgynevezett Hubertusz-misét mutatnak be. Szent Hubertusz útmutatása szerint a vadász erényei a mindig higgadt önmérséklet, a könyörület és a természettel, vaddal szembeni alázat. A tó partjáról visszasétálva ismét K+ jelzésen haladunk tovább, és kisvártatva megérkezünk Hubertlakra.

Hubertlak

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd találkozásánál, a Somberek-séd völgyében, a Hamuházi-réten fekszik Hubertlak. Itt állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy Pál által építtetett, nemzetközi hírű, háromszintes hubertlaki vadászkastély. A teraszos, alul kőből, felül fagerendából épült ház vendégeit Kardos István vadőr és felesége látták el, akik egy különálló hajlékban laktak. A színvonalas, kívül-belül elegáns épület vadbőrökkel és trófeákkal díszített nagy társalgójában olyan neves emberek is megfordultak, mint Magyarország egykori kormányzója, Horthy Miklós, vagy a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja, Szécsényi Zsigmond. Utóbbi a híres 1940 január 7-i táborhelyi hajtáson egy lőálláson 16 vaddisznót és egy rókát ejtett el, ami abban az időben kiemelkedőnek számított. Az esemény emlékét a helyszínen állított faragott gránitemlékmű is őrzi. Az eredmény elsősorban id. Fuchs Antal fővadásznak volt köszönhető, aki 1909-ben segéderdészként került a területre, és az évek alatt szakértelmének és szorgalmának köszönhetően nemzetközileg is elismert vadászhellyé emelte Hubertlakot. A gyönyörű épület 1967-ben leégett, de a grófi lakosztály helyén ma is vadászház áll, amit 2014-ben a Bakonyerdő Zrt. felújított, és ma kulcsosházként üzemeltet.

Tovább a Hubertlaki-forrás felé egy szépen faragott feszület áll az út szélén, amelynek elődjét Esterházy Tamás állíttatta 1919-ben nagyapja, Esterházy Móric volt miniszterelnök emlékére, aki a vörös terror idején a Bakony erdeiben bujdosott. A Somberek-séd után elérjük a Hubertlaki-forrást, melytől az idáig megtett úton érünk vissza a buszmegállóhoz.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 •   Zirc és Pápa felől gyakran közlekednek buszok Gerencepusztára, ahol az Odvaskői barlang buszmegállónál érdemes leszállni.

prístup

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Parkovisko

 • Gerencepuszta autóval Zirc és Pápa felől közelíthető meg.
 • Az autót a buszmegálló mögötti parkolóban érdemes letenni.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Bakony útikalauz

Mapa doporučená autorom


Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,0
(1)

Fotografie iných


Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
7,5 km
Čas
2:20hod
Stúpanie
257 m
Klesanie
257 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou okružná trasa možnosť občerstvenia vhodné pre rodiny s deťmi kultúra / história geologické zaujímavosti botanickej zaujímavosti faunistické zaujímavosti tajný tip zdravá klíma

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu