Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
MTB odporúčaný výlet

Pilis Bike Villa Negra körtúra (Pilisszántó P+B)

· 1 recenzia · MTB · Dunazug-hegyvidék · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A múlt szemmel látható nyomai
  A múlt szemmel látható nyomai
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 25 20 15 10 5 km
Megfelelő pihenőkkel, látnivalók alapos megtekintésével akár teljes napos programot jelentő túra is lehet a család számára, miközben megismerhetjük a Pilistől délre fekvő településeket és erdőket egyaránt.
Otvorené
Ľahká
Trasa 25,5 km
2:15 hod
618 m
618 m
352 m
188 m

A túra névadójaként szolgáló vendéglátó egység a kör legtávolabbi pontja, ezzel egyfajta motivációt biztosít. Ideális frissítési és pihenési lehetőség, ahol erőt lehet meríteni a visszaútra. Na de ne szaladjunk ennyire előre, előtte még csodás kilátást élvezhetünk Pilisszántó széléről a Pilis - Hosszú-hegy - Kevély-tömb irányába, majd elhaladunk a Klotild-barlang szomszédságában, hogy megpihenhessünk az Iluska-forrás mellett. Aztán pedig egyedi hangulatú mészköves-tűleveles szakaszt tudhatunk le, hogy megérkezzünk a pilisi települések sorához.

A visszaúton egy szép kis karikát rajzolunk, hogy ne ugyanazt az utat járjuk be ismét. Ennek a szakasznak a legérdekesebb pontja egy felhagyott régi lőtér, mely egyben a Sorstalanság című regényből készült film számos jelenetének helyszíne is volt. Aztán futó ismertséget kötünk Piliscsabával, hogy egy rövid mászás után újra Iluskával találkozzunk, s innen már a megszokott úton térjünk vissza a környék szakrális központjába, Pilisszántóra.

Autorov tip

 • Ha igazán komoly kihívásra és tartalmas napra vágyunk, akkor kombináljuk a túrát a Pilisszentivánról induló Zsíroshegyi körtúrával. Tartalmas napban lehet részünk, ami után biztosan nem lesz gond az elalvással. 
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-05-21
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
352 m
Najnižší bod
188 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Poľná cesta 0,13%Cesta 5,19%Neznáme 94,67%
Poľná cesta
0 km
Cesta
1,3 km
Neznáme
24,2 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • A túra arányaiban nagy részben halad településen, autóforgalomban. Legyünk tisztában a ránk érvényes KRESZ szabályokkal, és tartsuk is be azokat.  

Tipy a rady

Štart

Pilisszántó P+B (297 m)
Súradnice:
DD
47.676913, 18.884744
DMS
47°40'36.9"N 18°53'05.1"E
UTM
34T 341231 5282558
what3words 
///rowing.overtime.inflect
Zobraziť na mape

ciel

Pilisszántó P+B

Podrobný popis cesty

Itiner: 

 • Szántó-nyeregtől az Iluska-forrásig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.

 • Az Iluska-forrásnál a zöld kerékpáros jelzésre váltunk, majd követjük azt a sportpályáig.

 •  A sportpályától a PB7-PB8 jelzéseket kövessük Piliscsabán a 10-es út keresztezéséig.

 • Innen a kék kerékpáros piktogram mutatja az utat az Iluska-forrásig, majd tovább a Szántó-nyeregig.

Leírás

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Kezdésnek laza gurulással melegedünk be, hiszen a parkolóból jobbra kifordulva az aszfalton ereszkedünk lefelé.  A település központja után egy kis utcába fordulunk be jobbra. Az aszfalt szép lassan murvává válik, a város pedig erdővé. Egy pillanatra még érdemes visszapillantani a Pilis tömbjére, majd kitartó mászásba kezdünk, mely alaposan megizzaszthat minket. A Klotild-barlangba vezető ösvény elhagyása után nem sokkal el is érünk az Iluska-forrásig. 

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A kereszteződésnél balra tartunk, s tovább folytatjuk a szintgyűjtést. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőre felérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk a sportpályát, ami egyben túránk legtávolabbi pontját is jelenti. A focipálya mellett téve egy kitérőt, körünk névadóját, a Villa Negra nevű éttermet/büfét kereshetjük fel, ahol pótolhatjuk az elveszett kalóriákat.

Pilisszentiván - Iluska forrás (PB7)

 • Terep: murvás út, homok, aszfalt

A sportpálya északi csücskénél a Rét utca irányába folytatjuk a tekerést, ahol egyből az elágazásnál térjünk le a bal oldali ágra. Csendes utcában gurulunk családi házak között, amik szép lassan eltűnnek, miközben beérünk az erdőbe. Sík, egyenes úton haladunk, egyetlen kihívást néha a meglehetősen mély és süppedős homok jelenti. Kiérve a lombok közül a sziklák és a mészkő kerülnek túlsúlyba. A Sóder-hegy és a Csaba-hegy között haladva elhagyott lőtéren találjuk magunkat. A Császári- és Királyi Hadsereg hadgyakorló terepének épült, később pedig a szovjet hadsereg használta a bázist. A helyszín másik érdekessége, hogy itt forgatták a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből készült film egyes jelenteit. 

Ha a kerékpárt le tudjuk kötni valahova, és időnk is engedi, akkor jobbkéz felől érdemes felkeresni két érdekes sziklaképződményt, a Gomba-sziklát és az Ördögoltár-sziklát. A K⩍ jelzést követve fogunk rátalálni mindkét látnivalóra.

Tovább haladva ipari területen keresztül érünk be Piliscsabára, majd a Máriapark utcán át érünk el a 10-es főúthoz. Ide jobbra kikanyarodva csak egy saroknyit kell haladnunk, viszont balra visz tovább az út, ezért nagyon-nagyon óvatosan tegyük ezt. Ha kell, inkább húzódjunk le jobbra az út szélére, és második szándékból keresztezzük az utat. Két jobb, majd egy bal kanyar után Fényesliget lakóparkjában kerekezünk, s az utca végén elérjük a Klotildliget Pilis Bike INFOPONT-ot.

Egyenesen tekerve tovább széles erdei úton haladunk a sűrű fák között. Rég nem látott kaptató gondoskodik arról, hogy alaposan kimelegedjünk, de szerencsére hamar elérjük az emelkedő tetejét. Hasonló földútra kiérve jobbra fordulunk, majd kerítés mellett suhanunk szinte tekerés nélkül. A lejtő alján balra térünk. Az Iluska-forrás környékén erdei kereszteződéshez jutottunk, amely Pilisszántó és Pilisvörösvár felé is utat mutat. 

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Balra hagyjuk el a kereszteződést, és innen már kellemes lejtő vezet egészen Pilisszántó széléig. Amint kiérünk az erdőből, lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Balra a Pilis-tető tornyosul a gyönyörű fekvésű falu felett a Boldog Özséb-kilátóval, jobbra a Hosszú-hegy és a Kevélyek láncolata húzódik. Nehéz elszakadni a körülöttünk magasodó tömbök látványától. Egyenesen haladva beérünk Pilisszántó főútjára, majd balra fordulva erős emelkedőn kaptatunk felfelé. A település szélén balra, a nagy, köves parkolónál találjuk a túránk kezdő- és végpontját. 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Pilisszántó tömegközlekedéssel csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parkovisko

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felői végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Súradnice

DD
47.676913, 18.884744
DMS
47°40'36.9"N 18°53'05.1"E
UTM
34T 341231 5282558
what3words 
///rowing.overtime.inflect
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,0
(1)
Ondrej Darnay
2021-08-28 · Community
A tekerés valóban élménydús, de a leírás félrevezető. Könnyű túrához soroljátok, miközben a Szentiván-Piliscsaba közötti homokos részen a bicajt max tolni lehet, a Posta rét felé vezető sziklás-murvás emelkedő pedig csak a monti-fatbike kategóriának kedvez, egyéb bicajjal a bukás garantált,
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-08-28

Fotografie iných


Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
25,5 km
Trvanie
2:15 hod
Stúpanie
618 m
Klesanie
618 m
Najvyšší bod
352 m
Najnižší bod
188 m
Okružná trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 1 waypointy
 • 1 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp