Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
MTB odporúčaný výlet

Pilis Bike Pilisi bortúra (Pilisszántó P+B)

MTB · Pilis-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A PB12-n Pilisszántó fölött
  A PB12-n Pilisszántó fölött
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Pilis emlematikus településéről, Pilisszántóról indulva járjuk körbe délről az ikonikus hegységet úgy, hogy igazán komoly emelkedőktől mentesen tekerhetünk. A táv és a szint miatt ajánlható kezdők számára is.
Otvorené
Stredná
Trasa 17,3 km
1:32 hod
410 m
410 m
402 m
193 m

Pilisszántóról indulva egyből az első néhány méteren látnivalókba botlunk, hiszen a Mészégetők kútja és a Boldogasszony kápolna gondoskodik arról, hogy egy kevés tekerés után egyből megálljunk nézelődni. Ezután a hegy oldalában szintben haladva kellemes, nem megterhelő szakaszban lesz részünk, miközben balra Pilisjászfalu és Piliscsév környékére van látványos kilátásunk.

A szakaszt lezáró meredek lejtő végében jelentős kulturális emlék, Klastrompuszta vár ránk. A pálos rend 13. században épült temlomának romja mellett több barlang, kilátó és büfé is gondoskodik arról, hogy minőségi időt tölthessünk itt pihenés közben. 

Innen már csak le kell gurulnunk egy aszfaltos, de alacsony forgalmú műúton Kesztölcre, ahol megfordulva ezt a látványos és izgalmas útvonalat tekinthetjük meg ellenkező irányból. Rövidsége ellenére kifejezetten látnivalókban bővelkedő túra, amely akár családok számára is tartalmas kis erdei expedíciót jelenthet, amely átmozgat és egyben szellemileg is táplál.

Autorov tip

 • Ha esetleg szeretnénk spórolni a kilométerekkel és a szinttel, akkor visszafordulhatunk akár Klastrompusztán is - tehát a Kesztölcre való legurulás és visszamászás akár el is hagyható.
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-05-21
Obtiažnosť
Stredná
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
402 m
Najnižší bod
193 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Asfalt 23,06%Poľná cesta 0,69%Lesná cesta 13,10%Chodník 15,46%Cesta 5,05%Neznáme 42,61%
Asfalt
4 km
Poľná cesta
0,1 km
Lesná cesta
2,3 km
Chodník
2,7 km
Cesta
0,9 km
Neznáme
7,4 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • Klastrompuszta felett kifejezetten köves, sziklás és meredek az út. Felfelé, de főként lefele is nagyon óvatosan tekerjünk ezen a rövid szakaszon!

Tipy a rady

Štart

Pilisszántó P+B (295 m)
Súradnice:
DD
47.676821, 18.885002
DMS
47°40'36.6"N 18°53'06.0"E
UTM
34T 341251 5282548
what3words 
///vouch.jurors.tusks
Zobraziť na mape

ciel

Pilisszántó P+B

Podrobný popis cesty

Itiner: 

 • A túra két végpontja között végig a zöld kerékpáros jelzés mutatja utunkat.

Leírás:

Szántó-nyereg - Kesztölc (PB12)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A parkolóból északi irányba, a Sziklakápolna felé indulunk el köves ösvényeken. Előbb elhaladunk a mészégetők kútja mellett, ami egy apáról fiúra szálló, mára kihalt mesterségnek állít emléket. Majd száz méter múlva érdemes néhány perces kitérőt tenni a kápolnánál, hiszen a hangulata magával ragadó. Ezután északnyugati irányba folytatjuk utunkat, amerre egy jó ideig haladni is fogunk. A Pilis oldalában tekerünk, ahol jobbra a hegy magasodik fölénk, balra pedig Piliscsév, Pilisjászfalu és környezete rajzolódik a tájba. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Egy kereszteződés zárja le a kényelmes tekerést, ahol a P jelzés keresztbe fut előttünk, de mi tartva a haladási irányunkat egy határozott ereszkedéssel Klastrompusztára érkezünk. Az aszfaltra kigurulva szemben találjuk a települést, balra pedig a kolostorromot. Innen már csak le kell gurulnunk aszfalton Kesztölcre, hogy elérjük a túra legtávolabbi pontját. 

 Kesztölc - Szántó-nyereg (PB12)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

Pihenő után a Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő gyér forgalmú műúton tekerünk vissza az erdő irányába. A minőség végletekig változatos, hiszen a tükörsima, frissen fektetett szakasztól a töredezett kátyúsig mindent találunk. Ritka kivételnek számít, hogy itt az Országos Kéktúra útvonalán legálisan tekerhetünk. Klastrompusztára érve kicsit pihenjünk rá a következő szakaszra, mert az erdőbe beérve terepen kell leküzdenünk néhány száz méter meredek, kissé technikás részt. Ezt letudva ismét könnyű dolgunk van, a hegy oldalában szinte síkon haladunk tovább. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Ez az útszakasz egy pihenős, nyugodt része a túránknak.

A kőfülke környéke után lenyűgöző kilátás tárul elénk Pilisszántóra és annak kivételes fekvésére. A panoráma megcsodálása után már csak le kell gurulnunk az alattunk elhelyezkedő parkolóba.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Pilisszántó tömegközlekedéssel csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parkovisko

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felői végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Súradnice

DD
47.676821, 18.885002
DMS
47°40'36.6"N 18°53'06.0"E
UTM
34T 341251 5282548
what3words 
///vouch.jurors.tusks
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
17,3 km
Trvanie
1:32 hod
Stúpanie
410 m
Klesanie
410 m
Najvyšší bod
402 m
Najnižší bod
193 m
Okružná trasa Scénický

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 1 waypointy
 • 1 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp