Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
MTB odporúčaný výlet

Pilis Bike Dera-szurdok túra (Pilisszántó P+B)

MTB · Pilis-hegység
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Hosszú-hegyi idill
  Hosszú-hegyi idill
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 350 300 250 12 10 8 6 4 2 km
Pilisszántóról induló, s a Hosszú-hegyet körbeölelő túra, mely a környék népszerű mountainbike útvonalát használja. Bár nem körtúra, néhány perces aszfaltos tekeréssel könnyen azzá alakítható.
Stredná
Trasa 13,8 km
1:23 hod
355 m
311 m
479 m
283 m

"Dera-szurdok túra" a neve szerint, de ha arra szeretnénk utalni, hogy mire számítsunk a tekerés során, akkor sokkal inkább nevezhetnénk "Hosszú-hegy túrának". Hiszen míg a Dera-szurdokot csak a túra végén érintjük néhány száz méter erejéig, addig a túra legnagyobb részét az teszi ki, hogy előbb délről, aztán pedig északról pedálozzuk körbe az előbb említett hegyet. 

Tapasztaltabb bringásoknak és jobban felszerelt kerékpároknak megálmodott útvonal, ahol a kilátás és az erdő hangulata mellett a kövesebbnél kövesebb utak foglalják le a túrázó hangulatát. Itt nincs lehetőség percekre belefeledkezni a természetbe, hiszen szinte minden méteren oda kell figyelni, hogy a kisebb-nagyobb köveket milyen irányból kerüljük. 

Ennek ellenére elriasztani sem szeretnénk senki ettől a túrától, hiszen élményekben és látnivalókban is gazdag, de semmiképpen se számítson tüköraszfaltra, aki nekivág ennek a körnek. 

Autorov tip

 • A túra befejeztével aszfalton könnyen visszajuthatunk a kezdőpontra. Csupán tekerjünk ki Pilisszentkeresztről Pilisszántó irányába, és a Szántó-nyerget megmászva egy gyors lejtőzéssel már a parkolónál is vagyunk. 
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-05-21
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
479 m
Najnižší bod
283 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Poľná cesta 2,61%Lesná cesta 18,14%Chodník 32,91%Cesta 3,83%Neznáme 42,48%
Poľná cesta
0,4 km
Lesná cesta
2,5 km
Chodník
4,6 km
Cesta
0,5 km
Neznáme
5,9 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • Ha félünk a nagytestű állatok közelségétől, akkor egyedül ne vágjunk neki ennek a túrának. A Ziribár-nyereg után található lovastanya lovai szinte mindig a túraösvényen legelnek. Átkelni itt csak úgy lehet, ha néhány méterre megközelítjük az állatokat. Erre legyünk felkészülve. 

Tipy a rady

Štart

Pilisszántó P+B (296 m)
Súradnice:
DD
47.676894, 18.884781
DMS
47°40'36.8"N 18°53'05.2"E
UTM
34T 341234 5282556
what3words 
///beware.authors.redial
Zobraziť na mape

ciel

Pilisszántó P+B

Podrobný popis cesty

Itiner: 

 • Először a zöld kerékpáros jelzést kövessük a Ziribár-dűlőnél lévő visszafordítóig.
 • Ezután pedig a kék kerékpáros jelzés mentén haladjunk Pilisszentkereszt központjáig.

Leírás: 

Szántó-nyereg - Ziribár-dűlő (PB5)

 • Terep: murvás út, köves dózer

A főutat keresztezve a parkolóval szemben kezdődő Hlinki utcában indítjuk a túrát. Az iparterületen átvágva a bal oldali csendes kis utcában haladunk tovább hétvégi házak és nyaralók között a zöld kerékpáros jelzést követve. Az utca végén jobbra kanyarodva beérünk az erdőbe, ezután köves, erdei talajon gurulnak tovább a kerekeink. Jobbra a házak között kitekintve látványos kilátásban lehet részünk a Vörösvári-medence irányába. A táj miatt amúgy sem unatkoznánk, de a technikás, köves út végképp gondoskodik erről. Minden méteren alaposan oda kell figyelni, hogy milyen nyomvonalat választunk. 

Az utolsó ház elhagyása után sorompón kelünk át. Ezután kicsit beszűkül az út, és meredekebbé is válik az emelkedő. A Ziribár-nyereg megmászása után kevésbé köves talajon haladunk tovább, majd nem sokkal később egy T-elágazánál balra fordulunk. Rövid ereszkedés után egy lovastanya mellett kerekezünk el, kis túlzással a lovak között szlalomozva. 

A tanya után bő 300 méterrel széles dózerútra érünk ki, itt élesen balra vissza kell fordulnunk. 

Ziribár-dűlő - Pilisszentkereszt (PB5)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Megfordulva, az eddig délről körberajzolt Hosszú-hegyet északról kezdjük megkerülni. A kék kerékpáros jelre váltva autópálya szélességű dózerúton haladunk, ami hol finom porszerű-, hol durvább ökölnyi mészkővel van feltöltve. Kényelmes emelkedőn haladunk felfelé. Épp csak annyira, hogy kimelegedjünk vagy hogy ne túl nagy tempóval haladjunk a köves talajon. Bő három kilométer egyenes pedálozás után a Som-hegy oldalában elérjük a túra legmagasabb pontját. Itt már néha szemben újra feltűnik a Pilis hatalmas tömbje.

Néhány perc gurulást követően megközelítjük a Szántó-nyerget, itt jobbra fordulunk a Dera-szurdok irányába. Továbbra is széles utakon gurulunk egészen a Som-hegyi kulcsosházig. Ha időnk engedi, érdemes megnézni a pár éve alaposan felújított épületet. Északnak gurulva tovább egyre rázósabb és szűkebb ösvényen vezet utunk. A szurdok előtti pár száz méter kifejezetten vízmosásos, technikás. A Kovács-patakhoz leérve forduljunk balra, majd a kis hídon átkelve már Pilisszentkereszt szélén vagyunk. Egy jobbos kanyarral a Petőfi Sándor utcára fordulva már csak néhány pedálfordult és el is értük a túra végpontját. 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Pilisszántó tömegközlekedéssel sajnos csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parkovisko

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felőli végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Súradnice

DD
47.676894, 18.884781
DMS
47°40'36.8"N 18°53'05.2"E
UTM
34T 341234 5282556
what3words 
///beware.authors.redial
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
13,8 km
Trvanie
1:23 hod
Stúpanie
355 m
Klesanie
311 m
Najvyšší bod
479 m
Najnižší bod
283 m
Okružná trasa Scénický

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 2 waypointy
 • 2 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp