Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
MTBodporúčaný výlet

Pilis Bike Csergezán körtúra (Hideg-völgy P+B)

MTB · Budai-hegység· Otvorené
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  / A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vízmosásos utak, háttérben kilátással
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lejtős murva, mely kalandossá teszi a környéket
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nem ez lesz a kör legkönnyebb szakasza
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kopasz-hegyre
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei országút
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A finom murva az erdei bringások jó barátja
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km
Csendes bemelegítő tekerés és kulturális látnivalók után a túra második felében egy masszív, murvás lejtő vár ránk, hogy visszajussunk a kezdőpontra. Csak felkészült bringásoknak ajánlott!
Otvorené
Stredná
Trasa 14,6 km
1:10 hod
382 m
382 m
523 m
278 m

Épp csak elhagytuk Budapestet, de már igazán az erdő mélyén találjuk magunkat. A parkolóból elég csak pár száz métert megtenni, és már eggyé is válhatunk a természettel. A táj kiélvezésében szerencsére nem akadályoz meg minket egy jó darabig a technikás talaj, figyelhetünk az avar apró rezdüléseire, zajokra, illatokra. Az Anna-laki-rét hangulatos pihenő és kulturális emlékhely is egyben, pihenjünk itt meg, és szívjuk magunkba a környék varázsát. 

Logikus módon a túra első felében szép lassan összegyűjtött szintet el is kell veszíteni, hiszen körtúráról van szó. Ezt viszont egy cseppet sem könnyű és semmiképp sem egyszerű lejtőn kell megtenni. A meglehetősen meredek utat tetézi, hogy mély, süppedős murva takarja. Emiatt a szakasz miatt mindenképpen felhívnánk a figyelmed arra, hogy csak akkor válaszd ezt a túrát, ha egy ilyen lejtő nem hoz zavarba sem téged, sem a bringádat. Természetesen elriasztani senkit sem akarunk, de mindenki legyen tisztába azzal, hogy mibe vágta induláskor a fejszéjét. 

 

Autorov tip

 • Sűrű úthálózat és a számtalan kereszteződés miatt érdemes magunkkal térképet vagy GPS eszközt vinni, és még emellett is nagyon figyelni a jelzésekre. 
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-05-21
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
523 m
Najnižší bod
278 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A túra második felében lévő lejtő talán az összes Pilis Bike útvonal közül a legtechnikásabb szakasz. Csak akkor vágjunk bele ebbe a túrába, ha a kerékpárunk és mi magunk is fel vagyunk készülve egy kifejezetten köves, murvás, meredekebb lejtőnek. 

Tipy a rady

Štart

Hidegvölgy P+B (300 m)
Súradnice:
DD
47.530447, 18.868278
DMS
47°31'49.6"N 18°52'05.8"E
UTM
34T 339548 5266315
what3words 
///rungs.painting.gent

ciel

Hidegvölgy P+B

Podrobný popis cesty

Itinier: 

 • Néhány száz méteriga Z▲jelzésen induljunk el. 
 • Balra rátérünk a PB11 jelzésre.
 • A széles dózerre való kiérés után a Z+ jelet kövessük az Anna-laki-rétig.
 • Az Anna-laki-rétet követően a Z jelzést kell követni a Képesfáig.
 • Képesfa után előbb a kék kerékpáros jelzés,
 • aztán a sárga kerékpáros jelzés mutatja az utat.
 • Innen pedig a Mária-út jelzése vezet vissza minket a kiindulópontra.

Leírás:

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 • Terep: földút, murvás út

A parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve egy gyors gurulás után az Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.  

Képesfa - Hegytető (PB10, PB11)

 •  Terep: murvás út

Az elágazás után könnyű áttétellel induljunk, hiszen két kilométer folyamatos emelkedő vár ránk, amely ráadásul a második felében válik meredekebbé. Eleinte kényelmes, egyenletes földúton haladunk, de a terep később fokozatosan mészkövesre változik, és nagyobb kövekkel is találkozhatunk rajta. Itt-ott egy-egy vízmosás is nehezíti a dolgunkat. Így nem csak a kaptatóval kell megküzdenünk, hanem odafigyelve kell kiválasztanunk a nyomvonalat is.

A kereszteződéshez érve forduljunk balra! Néhány méter erejéig együtt haladunk a Z▲ jelzéssel (ez felvisz a közeli Nagy-Kopaszra), de egy jobbossal hamarosan le is térünk róla.

A fák között viszonylag sík és egyenletes szakaszon haladunk. A kereszteződésekben bővelkedő környéken ismét irányt váltunk, ezúttal a P▲ jelzésre érünk rá egy rövid szakasz erejéig

Hegytető - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

A kereszteződéstől dél felé indulva két nyomtávos úton haladunk, miközben két oldalról szorosan közrefog minket az erdő. Kellemesen hullámzik az út, épp csak felkészít minket az előttünk álló szakaszra. Bő egy kilométer megtétele után egyre inkább kinyílik előttünk a táj, s vele együtt komoly lejtő veszi kezdetét. A PilisBike úthálózat talán legtechnikásabb ereszkedése vár ránk, itt tényleg csak a felkészültebbek tudnak nyeregben maradni. Egyszerre kell megküzdenünk a mély murvával és a meredekséggel. Néha érdemes felnézni is, sőt akár megállni, hiszen látványos panoráma tárul fel előttünk.

Szép lassan kezelhetőbbé válik a talaj, és a lejtő is megszelídül. A kereszteződéshez érve már hallhatjuk az autók zaját, mivel nem járunk messze a Budakeszit Telkivel összekötő úttól. Itt jobbra fordulva egy hosszú egyenes vár ránk, amelynek a végén köves lejtő jelzi, hogy a Hidegvölgyi pihenő közelébe értünk. A  Z▲ jelzés mentén balra térve hamar a pihenőben találhatjuk magunkat, s ezzel vissza is értünk a túra kezdőpontjára.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Hidegvölgy sajnos tömegközlekedéssel kerékpárszállítás mellett nem igazán közelíthető meg. 10 kilométeres távolságon belül nincs vasúti- vagy HÉV megálló, ráadásul onnan is forgalmas utakon lehetne idejutni. Érkezzünk inkább autóval a túra kiindulási pontjára.

Parkovisko

A Telkit Budakeszivel összekötő főút mentén találjuk túránk kiindulási pontját, mely egyben egy hatalmas parkoló is. Nagy eséllyel még a forgalmas hétvégéken is fogunk találni autónknak megfelelő helyet.

Súradnice

DD
47.530447, 18.868278
DMS
47°31'49.6"N 18°52'05.8"E
UTM
34T 339548 5266315
what3words 
///rungs.painting.gent
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!
 • A túra során nem érintünk települést, ezért mindent vigyünk magunkkal, amire esetleg a tekerés során szükségünk lehet. 

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
14,6 km
Trvanie
1:10 hod
Stúpanie
382 m
Klesanie
382 m
Najvyšší bod
523 m
Najnižší bod
278 m
Okružná trasa Scénický Kultúrna a historická hodnota

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp