Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Kanoistikaodporúčaný výlet

Evezés a Vén-Duna és a bajai Sugovica mentén

Kanoistika · Duna–Dráva Nemzeti Park
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Homokos partszakaszban nincs hiány
  / Homokos partszakaszban nincs hiány
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Dunán, lefelé indulunk
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő-kikötés a Vén-Dunán
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Dunáról betérünk a Vén-Dunára
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alacsony vízállásnál is lehet kalandos
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Karibi hangulat: fehér homokos szabadstrand Baja előtt
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Türr István híd
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bajai hajómalom
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fölfelé a Sugovicán
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A partra vetett Kagyló
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sugó-parti hajdani Torelli büfé épülete ma drótkötélpálya-állomás
  Fotografia: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 90 88 86 84 82 14 12 10 8 6 4 2 km
A változatos táj érdekes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik kedvelik a természet és az ember által alakított vízparti környezet együttesét. A túra útvonala egyszerre kínál háborítatlan gemenci erdőségeket, napsütötte homokpadokat, ipari kikötőt és városi környezetben való evezést.
Ľahká
Trasa 14,7 km
0:05 hod
0 m
0 m
89 m
89 m

Vízi barangolásunk során haladunk a szélesen hömpölygő Dunán, az alig mozduló csendes Vén-Duna mellékágon és a bajai Petőfi-szigetet kerülő Sugovicán. Érintünk kőből rakott mesterséges fenékküszöböt, sütkérezhetünk finom homokkal borított természetes strandokon, csodálhatjuk a kikötőben álló hatalmas uszályokat, és a vízről nézelődhetünk Baja belvárosában. A túra félnaposra tervezhető, ám ha jó idő esetén hosszabb időt töltünk a homokpadokon vagy a Vén-Duna mellékágán a természet csendes megfigyelésével, úgy akár egész napos elfoglaltsággal is számolhatunk. Enni- és innivalót érdemes magunkkal vinni, mert az útvonalon nem tudunk vásárolni, és ehhez kapcsolódó infrastruktúrával sem találkozunk. A túra beszállóhelye autóval könnyen megközelíthető, a kiszállóhelyen pedig rövid sétával érhető el a parkoló.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  •  homokos strandok a Vén-Duna és a Duna partján

Autorov tip

 • A Nemzeti Park területén a park szabályait, korlátozásait kivétel nélkül tartsuk és tartassuk be.
 • A Duna keresztezésekor nagy körültekintéssel járjunk el, vegyük figyelembe a vízi országúton haladó hajóforgalmat.
 • Indulásnál és érkezésnél vegyük figyelembe a Csárda előtt parthoz kötött, illetve lehorgonyzott, veszteglő stégeket, vízi járműveket és az innen induló és érkező személyszállító rév mozgását és állomáshelyét.
 • A túrán a Vén-Duna szakasz bejárásához szervezett csoport esetén a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyét kell kérni.
 • Érdemes mindkét említett homokos parti fövenyen kikötni és elidőzni, remek helyszínek. Meleg idő esetén vigyünk magunkkal fürdőruhát, kiváló alkalmak egy hűsítő fürdéshez.

 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

 

Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-12-03
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
89 m
Najnižší bod
89 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Štart

Érsekcsanád, Duna part, Rév Csárda előtti parkoló. A csárda előtt egy hosszú sólya vezet a vízhez. (86 m)
Súradnice:
DD
46.256993, 18.916102
DMS
46°15'25.2"N 18°54'58.0"E
UTM
34T 339389 5124712
what3words 
///extract.splintered.deceiver

ciel

Baja, a Sugovica partján a Petőfi-sziget ÉK-i részén a Petőfi-híd sziget felőli lábánál.

Podrobný popis cesty

Túránk kezdőpontjánál, a meredek parton lefutó köves út végénél a betonos sólyán vagy mellette, a köves parton tudjuk vízre tenni hajóinkat. Áttekintve a Duna jobb partjára, szemben láthatjuk a Rezéti-Duna mellékága által körülölelt Veránka-szigetet. A sziget és a mellékág a hatalmas gemenci ártéri erdőség területén található. Evezésünket délnek indulva, folyásirányban kezdjük meg. Induláskor óvatosan, a parthoz rögzített kikötő stégeket gondosan elkerülve kezdjünk evezni. Kellő körültekintéssel, és a hajóforgalom folyamatos figyelembe vételével keresztezzük a folyót, a jobb parton folytatva utunkat.

2 km-t megtéve jobbról a Rezéti-Holt-Duna mellékágának déli, kivezető torkolata előtt evezünk el, elhagyva ezzel a Veránka-sziget déli csúcsát.  Újabb 2 km-t megtéve a partból a vízbe nyúló, kőből rakott sarkantyúk mellett haladunk el, itt enyhe örvénylésre és a kősarkantyúk mögött a víz visszaáramlására kell számítanunk. Ezután érjük el a Vén-Duna mellékág bejáratát.

A kövekkel mesterségesen megerősített bejáraton beevezünk, és 5-600 métert haladunk egy szintén mesterségesen, kőből épített fenékküszöbig. Itt közepes, vagy annál magasabb vízállásnál a víz felgyorsulva átbukik, így könnyedén átsiklunk felette. Alacsony vízállásnál nem érdemes próbálkoznunk az átjutással, mert a kövek tönkretehetik hajóinkat, és a Vén-Duna mellékágban sem találunk elég vizet az evezéshez. A kőgáttól már tisztán látszik a tőlünk 100 méterre lévő kis sziget és a bal partján elterülő homokos partszakasz. Ellenálhatatlan helyszín, érdemes kikötni és elidőzni egy keveset, ideális piknikhelyszín is. Az apró sziget, melynek hossza nem több 200 méternél, két részre osztja a Vén-Dunát. A keskenyebb bal ágon csak közepes vagy annál magasabb vízállásnál tudunk áthaladni, a jobb oldali ág általában járhatóbb. A Vén-Duna is a Duna-Dráva Nemzeti Parkterületéhez tartozó Gemenc védelem alatt álló ártéri erdőségéhez tartozik.

Csendben evezve találkozhatunk a gazdag madárvilág képviselőivel: szürkegémekkel, békászósasokkal, jégmadarakkal, kárókatonákkal és kis szerencsével még réti sasokat is láthatunk. Nagyvadak is szép számmal előfordulnak a területen, bár őket nehezebb megpillantani, mert a nyárfásokkal és a part menti füzesekkel benőtt sűrűben könnyen el tudnak rejtőzni. A szigettől továbbindulva még 3 km evezés vár ránk a mellékágon, majd elérjük az alsó torkolatot. Amint kiérünk a Nagy-Dunára, a jobb oldalon, közvetlenül a torkolatnál homokos szabadstrandot találunk. Ezen a hívogató partszakaszon könnyű a kikötés, érdemes megpihenni, és jó idő esetén megmártózni a folyóban. A strand közelében infrastruktúra nem található. A part megközelítésénél és elhagyásánál is vegyük figyelembe az ott fürdőzőket és a fövenyen pihenőket.

A partról a Duna folyásirányába tekintve, déli irányban már láthatjuk a bajai Türr István hidat. 500 m után érjük el az építményt, melynek pillérei között a vízi közlekedést szabályozó táblák figyelembe vételével, kellő elővigyázatossággal haladjunk át. Miután nagy távolságot tartva elkerültük a híd lábait, átkelünk a folyó bal partjára. Ezt a manővert gyorsan és nagy körültekintéssel hajtsuk végre, miközben folyamatosan figyeljük a hajóforgalmat. A bal parton a bajai ipari kikötő mentén haladva uszályokat rakodó darukat és markolókat láthatunk. A parthoz kötött, veszteglő hajókat, uszályokat biztonságos távolságot tartva kerüljük el. A kikötőt elhagyva a bal parthoz kötve egy korhűen megépített úszó hajómalmot láthatunk. Mögötte fent a parton, a Sugovica bejáratánál a Türr István-kilátó magasodik. A Sugovica a Duna bal oldali mellékága, északi bejárata a Türr István hídtól 1200 méterre nyílik. A Sugovica a nagyobb Pandúr-, illetve a kisebb, Baja városában fekvő Petőfi-szigetet öleli körül. Az utóbbi sziget a Sugovica partjára épült halászlé-főváros kedvelt zöldterülete.

Balra kanyarodva, immáron a helyiek által Sugónak becézett mellékágon haladunk. A part mindkét oldalon meredek, rézsűs. A bal parton sétány fut, melynek kezdeténél a jellegzetes formájú, nyitott kagyló alakú kávézó látható. A torkolattól kb. 1,5 km-re jobbra egy másik mellékág, a téli kikötő ága nyílik. Ezen végigevezve, a kikötött nagy hajók mellett elhaladva 800 m után érjük el a Petőfi-sziget déli csúcsát. Itt balra fordulunk, és ezzel elkezdjük körbekerülni a szigetet. Innen már csak 1 km evezés vár ránk, és elérjük utunk végét, a Petőfi-híd lábánál található kiszállót. A híd sziget felőli pillére mellett a köves és néha kicsit sáros parton tudunk kikötni. A meredek, füves partoldalon felkapaszkodva a parkoló az ott lévő étterem mellett, kb. 150 méterre található.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

 • Ez a túra tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, autóval történő közlekedés ajánlott.

Prístup

 

 

Parkovisko

 • A vízparttól 50 méterre a töltés mentén (a Rév Csárda, Érsekcsanád parkolója a vendégek részére szolgál) kényelmesen és ingyenesen lehet parkolni.

 

Súradnice

DD
46.256993, 18.916102
DMS
46°15'25.2"N 18°54'58.0"E
UTM
34T 339389 5124712
what3words 
///extract.splintered.deceiver
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Podobné výlety v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
14,7 km
Trvanie
0:05 hod
Najvyšší bod
89 m
Najnižší bod
89 m
Lineárna trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp