Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Vložiť
Fitness
Kanoistika

Esztergom-Budapest vízitúra

Kanoistika · Budapest und Umgebung · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Garam-torkolat mellett
  / A Garam-torkolat mellett
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Előrevetül a következő szakasz, még lesz egy kis evezés a Dunakanyarig
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Háttérben az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Helembai-hegység (szlovák nevén Burdov) oldalában a Kovácspataki-sziklák
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentendrénél
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Elhagyva a Helemba-szigetet, irány a Varjú-zátony
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Helemba-sziget és a Helembai-hegység között
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A dunabogdányi kemping
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentendrei Duna-ág
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentendrei háztetők háttérben a Duna "elhagyja" a várost
  Fotografia: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 60 50 40 30 20 10 km

Élménydús lapátolós program hétvégére: evezz le Esztergomból Budapestig!

Otvorené
Stredná
61,3 km
12:00 hod
1 m
3 m

Ha hétvégén szép az idő, ne gondolkodj sokat! Épp belefér a két napba, hogy Esztergomból Budapestig evezz. A Dunakanyaron keresztül festői szépségű a vízitúrázás. Az esztergomi bazilika, a Garam és az Ipoly torkolata, várak, kastélyok, hangulatos kisvárosok között visz a víz. Éjszakázz a Szentendrei-sziget csúcsán a Dunakanyar legkedveltebb sátorozóhelyén! 

Autorov tip

Az evezés során számíts arra, hogy a Dunán egész nap élénk motoros hajó- és csónakforgalom várható. Ne középen, hanem valamelyik parthoz közelebb haladj, de ügyelj a vízben lévő akadályokra! Olyan vízi alkalmatossággal indulj, amelybe kényelmesen belefér a teljes túra- és sátorozó felszerelésed! Útközben pihenni, étkezni bármelyik településen meg tudsz állni, hiszen szezonban bárhol könnyű éttermet vagy büfét találni. A túra napi 4-6 óra evezéssel teljesíthető.

outdooractive.com User
Autor
Attila Malárik
Aktualizované: 2018-08-10

Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
108 m
Najnižší bod
96 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Evezés közben be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat. Minden, az evezősben lévő személy számára megfelelő méretű mentőmellényt kell a járműben tartani. Úszni nem tudóknak és 14 éves kor alatt ennek viselése kötelező! A motoros hajókat legalább 50 m oldaltávolsággal kell kikerülni. Különösen ügyelni kell a hajózási jelzésekre: azok a veszélyes helyeket és a hajózóút szélét is jelölhetik. Körültekintően kerüld ki a Dunán épített sarkantyúkat (sarkantyú: kőszórással épített, a partra merőleges keresztgát), a parthoz kötött pontonokat és az ipari célú létesítményeket, rakodókat!

štart

Esztergom, Prímás-sziget, Nagy Duna sétány (106 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.789311, 18.730718
UTM
34T 330037 5295377

ciel

Budapest, Római-part, Piroska u.

Podrobný popis cesty

 Esztergomból a Mária-Valéria-híd feletti kavicsos partról indulunk. Lehetőleg még a híd felett keresztezzük a hajóutat, mert a híd alatt az Esztergomhoz közeli hídlábak között zajlik a hajóforgalom. Így nem kerüljük el az első látnivalót, a Garam-torkolatot. Ha legalább közepes a vízállás, a Burda-hegység alatt folyó kis mellékágban evezhetünk el.

Maradjunk a bal part közelében, mert a Helemba-sziget előtt sarkantyú veszélyes lehet! Ha alacsony a vízállás, a hatalmas Szobi-zátony kavicsos fövenye csodálatos fürdőhely a Duna közepén. Szob alatt csak akkor érdemes átevezni a jobb parti melegebb vizű öblökbe, ha jól állsz az idővel. Fürdés helyett választhatod a bal parton, Zebegényben a Hajózástörténeti Múzeumot.  Ha bírod erővel, Nagymarosig ne állj meg! Ott a kijelölt strand büfékkel, éttermekkel, a főtér cukrászdával és élelmiszerbolttal vár. A kompra ügyelj a kikötésnél! Ha elindul, elsőbbsége van. Időzhetsz délutánig; innen a Kisoroszi sátorozóhely kevesebb, mint fél óra evezés. A bal parthoz közelebb evezz odáig!

Csendesebb az éjszakázás a váci oldalon, mert nem hallatszik oda a 11-es út forgalma. Másnap válaszd a Szentendrei-ágat! Ez szűkebb, s talán hangulatosabb is. Maradj a jobb part közelében, de kerüld el a parton sorakozó pontonokat! Közepes vízállásnál a szigetek mögötti keskeny ágakkal színesítheted az utad. Be tudsz eveznia Dunabogdány elején lévő sziget mögé is. Habár ez alig 200 méter hosszú, megkapó hangulata van a vékony a mellékágnak a főút mellett. Ha elhagytad, húzódj beljebb, jól kerüld el a jachtkikötőt! Előtted egy szűkület, mögötte hatalmas limány, annak a közepén a jachtkikötő hosszú pontonja. Inkább menj jó 100 m-rel lejjebb, és csak ott evezz ki a strandra! Büféket, pékséget és éttermet találsz itt.  Evezz tovább a jobb parton! A kőrakodó után 2 km-re zegzugos ágrendszerbe juthatsz be, az utolsó sziget alatt pedig a túlparton kínálkozik egy mellékág. Ezt se hagyd ki! Szinte kizárt, hogy itt ne láss gémet vagy más vízimadarat!

Ha a bal part mellett maradsz, a Tildy Zoltán híd előtt újra alkalmas a part a fürdésre. Szemben,  a híd és a hajóállomás között árnyékos erdő szegélyezi a szépen gondozott rétet, a Hídi Vásárok helyszínét. Ha tovább indulsz, 4 km erdős szakasz után érsz Leányfaluhoz. Itt a jobb parton a Pócsmegyeri révhajó pontonja felett jó kikötőhelyet, a környéken büféket, padokat, éttermeket találsz. Indulás után előbb a Határ Csárdát hagyod el. Itt komp jár, ügyelj rá! Aztán eléred a jobb parton a Pap-szigetet, ahol csak akkor tudsz beevezni a mellékágba, ha legalább közepes a vízállás. Hajóállomás, Szentendre belváros. Utána a szűkület mögötti limány alján ott a strand.

Ha van időd, sétálj fel a korzón a városba, megéri! Utadat folytatva jobbra a Sárkány-sziget, majd a Lupa-sziget következik. A szigeten Sanyi bácsi büféje lehet jó megálló a platánsor alatt, vagy közvetlen a jobb parton a révhajó kikötőjénél az Ebihal Büfé. Innen egy óra evezéssel megérkezel a Római-partra.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

Kezdőpont:

 • A Budapest-Esztergom buszjárattal Esztergom autóbusz-állomás megállóhelyig, onnan gyalog 1300 m;
 • vagy a Budapest-Esztergom vasútvonalon Esztergom vasútállomás megállóhelyig, onnan gyalog 1800 m.

Végpont:

 • A BKK 34-es autóbuszával a Sinkovits Imre utcáig.

Parkovisko

 • Kezdőpont: Budapest felől a 10 sz. vagy a 11 sz. főúton Esztergomban a Hősök teréig, onnan a körforgalomban az Árok u. - Nagy Duna sétány útvonalon
 • Végpont: Budapest belvárosa felől a Szentendrei út - Pók u. - Nánási út - Királyok útja - Piroska útvonalon
 • A parkolás a KRESZ szabályainak megfelelően, de ingyenes mindkét helyen.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

Az időjárásnak megfelelő ruházatban indulj! Legyen nálad váltóruha, amit vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj el! Ha alkalmas a hőmérséklet a fürdésre, vegyél fürdőruhát a ruházat alá. Legyen a felszerelésed része az esőkabát és az esőnadrág, ami nemcsak az esőtől, hanem a széltől is megvéd. Ha nem vagy hozzászokva a lapáthoz, használj evezőskesztyűt! Olyan hajóval indulj, amibe kényelmesen befér a túrázó és a sátorozó felszerelésed is.

Podobné výlety v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.

Tommaso Lambardi
2018-08-30 · Community
what is the price?
Zobraziť viac

Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
61,3 km
Trvanie
12:00hod
Stúpanie
1 m
Klesanie
3 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Diaľková trasa Etapová trasa Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Kultúrna a historická hodnota Faunistické zaujímavosti

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu