Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet
Vložiť
Fitness
Endurance Hike

Gerecse 30

· 2 reviews · Endurance Hike · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Gerecse 20
  / Gerecse 20
  Fotografia: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gerecse 20
  / Gerecse 20
  Fotografia: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Résztvevők a Gerecse 10-en, 2016.
  / Résztvevők a Gerecse 10-en, 2016.
  Fotografia: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gerecse 20
  / Gerecse 20
  Fotografia: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Mapa / Gerecse 30
0 150 300 450 600 m km 5 10 15 20 25 János-forrás ellenőrzőpont - Gerecse teljesítménytúra

A Gerecse teljesítménytúrák második leghosszabb szakasza. A 30 km-es útvonal teljes nyomvonalát speciális sárga ponttal jelölik. Ezen rendezik meg minden év áprilisának harmadik szombatján a népszerű Gerecse 30-at, amelynek itt már az új, 2019-es változatát közöljük.

Otvorené
Ťažká
28,4 km
8:00 hod
710 m
710 m

A Gerecse a hazai középhegységek közül általánosságban nem tartozik a turisták legkedveltebb célpontjai közé, mégis bővelkedik látnivalóban. Akik jártak már ezen a vidéken, vagy a több ezer résztvevő egyikeként végiggyalogolták a Gerecse Teljesítménytúrák valamelyik távját, személyesen is megismerkedhettek a hegység által rejtegetett sok szépséggel.

Az egykori „kormány-vadászterületen” ma is nagy kiterjedésű, zavartalan erdőségeket, megannyi természeti és kulturális látnivalót találunk. Számos növény- és állatritkaság, gyönyörű fekvésű falu és az évszázadok óta a magyarsággal együtt élő szlovákok és németek pezsgő kulturális élete varázsolja színessé a területet.

Ez a túra napjaink legnépszerűbb, legnagyobb létszámot megmozgató hazai túraeseményének egyik útvonala. Végighaladva rajta képet kapunk a hegység látnivalóiról, a túra befejeztével pedig már biztosak lehetünk abban, hogy a Gerecse belopta magát a szívünkbe…

Az útvonal természetesen bármikor, nem csak a teljesítménytúra napján legyalogolható. A Gerecse 30-ra nevezni a hivatalos honlapon tudsz, ahol további információkat is találsz.

Autorov tip

 • Ne megszokásból menj, mert 2019-ben módosult a 30-as táv útvonala!

Obtiažnosť
Ťažká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
510 m
Najnižší bod
144 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

A Gerecse 30 teljesítménytúrája napján szigorúan tilos kerékpárral és kutyával túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral vezethetők az állatok, hosszú órákon át.

Ha úgy érzed, nem bírod végig a távot, vagy sérülés miatt fel kell adnod, lehetőséged van rá Vértestolnán (buszmegállót a kultúrházánál és a tűzoltószertárnál is találsz).

Vybavenie

 • Nagyon alaposan bejáratott bakancs (soha ne indulj hosszabb távra az újonnan vásárolt túracipőben!)
 • Hatékony védekezés a szúnyogok és kullancsok ellen
 • Hideg időben esőkabát és melegebb ruhák
 • Aki nagyon izzad, hozzon magával másik felsőt, hogy menet közben cserélgetni tudja a kettőt! Vizes ruhában könnyebb megfázni.
 • Tartalék folyadék és táplálék, hogy az ellenőrző pontok között is tudj töltekezni. Ételt csak módjával vigyünk magunkkal, italunk pedig kizárólag víz legyen! Jól jöhet néhány alma is. A teljesítménytúra alatt négy szendvicsnél nem ajánlott többet sem enni, sem cipelni.
 • Erős napsütés esetén kalap, napkrém használata javasolt.

Dalšie informácie/odkazy

A többi Gerecse teljesítménytúra

štart

Tatabánya, Szent Borbála tér (152 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.582807, 18.399335
UTM
34T 304449 5273210

ciel

Tatabánya, Szent Borbála tér

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A túrán alapvetően végig a speciális sárga pont jelzéseket kövessük, hiszen ez a teljes táv folyamán egységesen végigkalauzol bennünket! 

A túra részletes leírása

Túránkat a platánfákkal övezett Szent Borbála tér nyugati sarkától kezdjük. Először átkelünk a zebrákon, majd balra, a belváros felé fordulva a P● jelzések mentén átsétálunk Tatabánya központi részein. A lakónegyedek után az autópálya alatt átbújva előbb hétvégi kiskertes, aztán erdős területre jutunk, ahonnan felkanyarodunk a Farkas-völgyön keresztül a János-forrás kiépített pihenőhelyéhez. (Ez a Gerecse 30 tt. 1. ellenőrző állomása.)

Innen továbbra is emelkedve haladunk, míg közben előbb a P● jelzésen, majd balra térve a P+ jelzésen, végül a P jelzésre váltva érkezünk fel a Halyagos tetejére, ahol a különbféle túraútvonalak szétágaznak. A 30 kilométeres túránk itt balra, a S jelzésre vált, hogy kellemes erdőségeken át egészen a baji vadászház közelébe kalauzoljon bennünket, amelyet a Pusztatemplom (Péter templom) pihenőpadjainál találunk. (Ez a Gerecse 30 tt 2. ellenőrző állomása.)

Túránkat itt  jobbra tartva, a P jelzésen folytatjuk, hogy aztán a baji vadászház mellett elhaladva a Bocsátó-völgyben kanyargó tardosi közutat vegyük célba. Még mielőtt a közútra kiérnénk, (itt ágazik el balra az 50-es táv) maradunk az aszfaltúttal párhutamosan futó P jelzésen, amin az erdőszélen gyalogolva hamarosan beérünk Vértestolna határába. (Itt van a Gerecse 30 tt 3. ellenőrző állomása.) A P+ jelzésre váltva pár merőleges kanyar után, majd a falut hosszában átszelve érkezünk a K● jelzés kiindulásához. Ezen jobbra fordulunk, aztán széles utakon hatalmas mezőket keresztezünk. Később a Bundschu-kút forrásától már a S● jelzésen haladunk, hogy aztán a S jelzésbe torkoljon az utunk. Ezen jobbra tartva, emelkedve hamarosan elérjük a Kisréti vadászház romjait. (Itt van a  Gerecse 30 tt 4. ellenőrző állomása)

A vadászház romjai mellett elhaladva éles szögben balra fordulunk, és a S◼ jelzésen folytatjuk utunkat. Az autópálya egyre erősödő hangját hallva hamarosan megérkezünk a Turulhoz felvezető betonútra. (Ez a Gerecse 30 tt 5. ellenőrző állomása.) Ezen jobbra fordulva – immár a S+ jelzésű útvonalon – jutunk fel az emblematikus Turul-szoborhoz. (Amelynél a Gerecse 30 tt 6. ellenőrző állomását találjuk.)

Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámában, a P jelzést követve egy szerpentines lépcsősoron át ereszkedünk le Tatabányára, ahol hamarosan becsatlakozik a már ismert P● jelzés. Itt balra fordulva a már korábbról ismert útvonalon átsétálunk a végponthoz, a közeli Szent Borbála térre.

 

Az IVV (Nemzetközi Népsport Szövetség) útvonal jelzés ajánlatának megfelelően a Gerecse 30 teljes útvonalán egységes sárga pont jelzés segíti a természetjárókat.

 

 

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A kezdőpontra vonattal érdemes utazni, mert Tatabánya vasútállomása alig pár száz méterre van tőle.

Aki a teljesítménytúrára érkezik, és előző este nem foglal szállást magának a városban, érkezzen jóval a rajt előtt, hogy a vonatok esetleges késése miatt ne maradjon le az indulásról!

prístup

 • Hogy a vasútállomástól eljussunk a kezdőpontig, nyugat-északnyugati irányban kell sétálnunk a Mozdony, majd Álmos vezér utcán. A Komáromi utcán jobbra fordulva hamarosan elérjük a Szent Borbála teret (kb. 600 m).

Parkovisko

 • Ingyenes és fizetős parkolási lehetőség van az utak mentén, a környező lakótelepeken, a vasútállomás mellett, valamint a közeli áruházak nagy kapacitású területein, de csak korlázozott számban. Ha a teljesítménytúra napján helyet akarunk találni, nagyon korán célszerű érkeznünk.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

 • Gerecse turistatérkép (Cartographia)

Podobné výlety v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

3,5
(2)
Gabor Papp
2019-04-22 · Community
Nagyon jó lett az idei 30 km-s táv, igaz szeretem az Öreg-tavi túrákat is, de sokkal jobb hogy nem kell a bringa úton menni ill. a Turul-t is érinti végre ez a táv is! A jelzések egyértelműek, nem lehet eltévedni! Jó kis felkeszülés volt az 50km-re! Nem a szervezők ill. az útvonal hibája, de sajnos az első ellenörző pont felé illetve a végén, Turultól lefele jövet nagyon sok helyen illegális hulladék, sitt! :((((
Zobraziť viac
Gerecse30-proba-20190421
Fotografia: Gabor Papp, Community
Gerecse-teszt30-20190421
Fotografia: Gabor Papp, Community
Gerecse30-20190421
Fotografia: Gabor Papp, Community
Gerecse30-20190421!
Fotografia: Gabor Papp, Community
Gerecse30-Turul-20190421
Fotografia: Gabor Papp, Community

Fotografie iných

+ 2

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
28,4 km
Čas
8:00 hod
Stúpanie
710 m
Klesanie
710 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou okružná trasa vyhliadky možnosť občerstvenia kultúra / história geologické zaujímavosti botanickej zaujímavosti faunistické zaujímavosti tajný tip

Štatistika

: hod.
 km
 m
 m
Najvyšší bod
 m
Najnižší bod
 m
Zobraziť nadmorskú výšku Skryť nadmorskú výšku
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu