Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Diaľková turistikaodporúčaný výletKonštrukcia12

Nyírbátor – Kisvárda (AK-12)

Diaľková turistika · Nyírség
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Nyírbátor, a minorita monostor temploma
  / Nyírbátor, a minorita monostor temploma
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyírbátor, a református templom és harangtornya
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vajai-tó
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Horgászok a Vajai-tavon
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Homokos úton
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / MIG21-es repülő Gyulaházán
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alföldi Kéken
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 50 40 30 20 10 km Nyírbátor (AKPH_57) Kisvárda (AKPH_62_1) Nyírderzs (AKPH_58) Nyírkarász (AKPH_60) Kisvárda (AKPH_62_2) Vajai-őstó Vaja (AKPH_59) Gyulaháza (AKPH_61)
Ezen a túránkon Nyírbátorból indulva átvágunk a Nyírségen. Szántóföldek, erdőfoltok között bandukolva kis falvakat ejtünk útba; túránk vége felé jelennek meg a hatalmas, bekerített almáskertek. Nagyjából kétnapos menet végén érkezünk meg Kisvárdára.
Stredná
Trasa 50,9 km
13:00 hod
145 m
190 m
156 m
97 m
A korábbiakban már megszokhattuk, hogy az Alföldi Kéktúra több esetben is óriási vargabetűket tesz a síkságon - ám ezen a szakaszon szinte nyílegyenesen északnak tartunk a homokos mezei keréknyomokon, faluk közötti keskeny aszfaltutakon. A csendes nyírségi falvakon áthaladó séta nem bővelkedik neves látnivalókban - azonban kiemelnénk Nyírbátort. Kiemelt látnivaló utunk során a Vajai-tó és mellette a Vaja faluban álló szépen felújított Vay-kastély. Az űrhajózás iránt érdeklődőknek pedig igazi csemege Gyulaházán áthaladva az egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan szülőházában berendezett múzeum.

Autorov tip

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben) :

Nyírbátor  8,3  Nyírderzs  11,2  Vaja  12,7  Nyírkarász  5,4  Gyulaháza  13,5  Kisvárda

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén :

 • Nyírderzs (AKPH_58): Nyírderzs, autóbusz-váróterem buszmegálló (Nyírbátor felé)

 • Vaja (AKPH_59): Vaja-Rohod vasútállomás (Nyíregyháza-Vásárosnamény vonal)
 • Nyírkarász (AKPH_60): Nyírkarász, községháza buszmegálló (Nyíregyháza, illetve Kisvárda felé)

 • Gyulaháza (AKPH_61): Gyulaháza, Szabadság u. 1. buszmegálló (Kisvárda, ill. Baktalórándháza felé)

Látnivalók:

 • Nyírbátori városnézés (minorita kolostor és templom, református templom és harangtorony, Báthori-kastély)
 • Vajai-tó
 • Vaja, Vay-kastély
 • Gyulaháza, Farkas Bertalan szülőháza
 • Anarcs, Czóbel-kúria
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
156 m
Najnižší bod
97 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot.

Štart

Nyírbátor, Báthori Múzeum (150 m)
Súradnice:
DD
47.837204, 22.127315
DMS
47°50'13.9"N 22°07'38.3"E
UTM
34T 584356 5298821
what3words 
///resolutions.anticipated.adorned

ciel

Kisvárda, Várfürdő

Podrobný popis cesty

Ha vonattal Nyírbátorba érkezve azonnal bele szeretnénk vágni a túrázásba, kérjünk dátumos körpecsétet a pénztárnál az igazolófüzetbe. Ha túránk előtt szeretnénk bejárni a város nevezetességeit, akkor elkérhetjük a hivatalos kéktúra pecsétet a volt minorita monostorban berendezett Báthori-kiállításon.

A vasútállomásról indulva az Ady Endre utcán kiballagunk az Édesanyák útjára: itt tűnnek fel az Alföldi Kéktúra villanyoszlopokra festett K sáv jelzései. Észak felé pár lépés után elérjük a vasúti átjárót. Keresztezzük a síneket, aztán utána rögtön jobbra térünk, és egy kis szakaszt az itt kezdődő keskeny aszfaltúton teszünk meg. Üzemek, telephelyek közé érünk, aztán balra a Derzsi utcára fordulunk. Családi házak hosszú sora előtt elgyalogolva hagyjuk magunk mögött a Nyírbátor lakóházait, s érjük el a városszéli ipari parkot.

Keresztezzük az Ipartelep utcát, majd a V-elágazásban a bal oldali Coloplast utcába fordulva sétálunk a modern üzemek, telephelyek között, végül elérjük Nyírbátor határát. Nagyjából a vasútállomásról való indulásunk után fél órával fordul ki az aszfalt a lábunk alól, ahogy jobbra betér az utolsó telephely kapuján; nem marad más, csak a Nyírségben már jól megszokott széles, süppedősen homokos út, amin néhány perc alatt elmaradnak mögöttünk a civilizáció zajai. Majdnem egy órát ballagunk ezen a hosszú, szinte egyenesen észak-északkelet felé tartó útvonalon, ami folyamatosan egy erdősávban halad, ezért semmi kilátásunk nincs a környező mezőkre. Végül jobbról megérkezik a Nyírcsászáriból Nyírderzsre tartó aszfaltút, aminek a padkáján megyünk tovább. Pár perc múlva feltűnnek előttünk Nyírderzs első házai. A Bátori úton indulunk befelé a faluba. A kéktúra bélyegzőt a 19-es szám alatti Hangulat büfében találjuk az egyik belső falra szerelve. Itt érdemes szusszanni egyet.

A faluközponton átvágva az utca neve megváltozik: a Kántorjánosi úton ballagunk tovább, amiből rögtön kitalálhatjuk a következő település nevét. Az aszfaltburkolat nem ér véget a faluvégen, kitart alattunk egészen Kántorjánosiig, ahová valamivel több, mint fél óra alatt át is érünk. A Derzsi utcán, majd arról a Kossuth Lajos útra fordulva érjük el a faluközpontot. Jobb oldalon elmarad mellettünk a kis görög katolikus templom, majd egy Coop mini áruház következik. Habár nem kell pecsételnünk, érdemes feltölteni vízkészletünket, mert a falu után jó darabon kell majd kutyagolnunk, mire Vajára érünk!

A református templom után a főút széles ívben jobbra kanyarodik; mi is ezt követjük, amíg a Vajai útra balra térve el nem hagyjuk a települést. A terep emelkedni kezd: az aszfaltcsíkkal együtt felkapaszkodunk az M3-as autópálya felett átívelő felüljáróra. A híd túloldalán leszaladva, mintegy háromnegyed órás menettel érjük el a Vajai-tó partján fekvő kis üdülőtelepet. A tó a jobb oldali házsor mögött rejtőzik; néha keréknyomok vezetnek le a telkek között az egészen közeli vízpartra. Érdemes az egyiken lesétálni, s pihenni egyet a horgászhelyek és a kikötött csónakok stégjei mellett. Az út mellett bal oldalon egy kis büfé várja a betérőket. Ezt elhagyva érkezünk meg pár száz lépéssel a tóba benyúló mólóhoz. Itt is kisétálhatunk a partra: szép rálátás nyílik a nádszigetekkel tarkított vízfelületre.

Innen lassan elmaradnak mögöttünk a telkek és kisházak. Az út szinte a tóparton fut, aztán annak az északi végében derékszögben jobbra fordul. Rögtön a kanyar után ágaznak ki az aszfaltútból azok a homokos keréknyomok, amiket a K jelzések követnek. Aki pecsételni szeretne a hivatalos kéktúra bélyegzővel, megtalálja a dobozt a vajai elágazásban elhelyezett irányító tábla oszlopán. Ha itt letérünk a kéktúra útvonaláról, és besétálunk a faluba, a Török Ignác utcán továbbindulva nagyjából húsz perc alatt juthatunk el a Vay család szépen helyreállított kastélyához. Az épületben múzeumot rendeztek be, de érdemes végigbarangolni a kastélyparkot is.

Visszatérve Vajáról az aszfaltútból kiágazó homokos nyomokon indulunk tovább. Szántók, erdőfoltok, bekerített gyümölcsösök mellett elhaladva nagyjából húsz perc alatt érkezünk meg a vasúti átjáróhoz, ahol keresztezzük a Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti 116-os vonal vágányát. A süppedősen homokos út folytatódik a töltés túlsó oldalán is, eleinte erdőfoltok között. Félúttól a szántók szélére kiérkezve újabb húszperces menettel érjük el a keresztező, forgalmas 41-es országutat, amin átkelve már fel is tűnnek előttünk Rohod szélső házai.

Ezen a településen nem kell pecsételnünk, így meg sem kell állnunk. A hosszú és egyenes Szabadság utcán indulunk a központ felé, majd a szélesebb Kossuth Lajos utcára fordulva érkezünk a faluközpontba. Kissé balra folytatjuk az utunkat a Petőfi Sándor utcán, elballagunk a dombra épült református templom alatt, elmarad az utunk jobb oldalán a Vadászkert bisztró, aztán a falu utolsó házai mellett kopik ki a talpunk alól az aszfalt. Vendégmarasztalóan homokos úton indulunk tovább: még gyalogolni is nehéz rajta, nem hogy kerékpározni! Ezt a túraszakaszt szinte lehetetlen biciklivel teljesíteni.

Ez a mezők és erdőfoltok között haladó út kisebb kanyarokkal bár, de tartja nagyjából az észak-északnyugati irányt; végül háromnegyed órás menet végén fordul alánk balról a Petneháza felől érkező erdei makadámút, amin elérjük Nyírkarász első házait. A Rákóczi utcán érkezünk meg a művelődési ház melletti útkereszteződésbe. Itt áll a Tölgyfa presszó, ami egy igazi falusi kocsma. A kéktúra bélyegzőt a kis kertkapun belépve az épület külső falára felszerelt dobozkájában leljük meg.

A presszó előtti kereszteződésben jobbra fordulunk a Madai utcára, erről pedig balra térünk 450-500 lépés után a Jókai utcára. A falu aszfaltos bekötőútján hagyjuk el Nyírkarászt, utolsóként egy mezőgazdasági telephely mellett elhaladva. Bekerített almáskertek között sétálunk; a fák hosszú, szabályos sorokban állnak az aszfaltcsíkot kísérő akácallé mögött. Egy kilométer megtétele után a jelzések balra térítenek bennünket a már unalomig megszokott homokos keréknyomokra.

Szántóföldek, almáskertek között haladunk szinte nyílegyenesen észak felé tartva. Egy nagyfeszültségű távvezeték oszlopsora előtt jobbra térünk, s kisétálunk a Gyulaházára futó keskeny aszfaltra. Rátérve erre az útra már perc után feltűnnek előttünk a település házai. A Micsurin utcán indulunk el a faluba; a központba ennek a folytatásán, a Szabadság utcán érkezünk meg. Az út jobb oldalán, az általános iskola épülete előtt az orrát kecsesen az ég felé emelő MIG21-es vadászrepülő áll, ami bizony eléggé meglepő látvány ennek a csendes, nyírségi falunak a központjában!

Persze nem véletlenül került ide: a mellette álló földszintes épületben élt gyermekkorában Farkas Bertalan, a mindezidáig egyetlen magyar űrhajós, aki még a rendszerváltás előtti időkben járt a világűrben az Interkozmosz program keretében egy szovjet Szojuz űrhajó fedélzetén. Farkas Bertalan vadászpilóta volt a Magyar Néphadsereg légierejénél; innen került űrhajós kiképzésre Csillagvárosba. Az alaposan átalakított szülői házában most kiállítás várja a látogatókat, ami bemutatja Farkas Bertalan életét sok űrhajós relikviával együtt.

A múzeumtól 600-700 lépésnyire a főutca balra tér, a kék jelzések iránymutatása szerint nekünk egyenesen kellene továbbindulnunk a jóval keskenyebb Kisvárdai utcán, de ne feledkezzünk meg a pecsételésről sem! A kéktúra bélyegzőt a főutat követve a kanyar után a bal oldali második házon, a serfőzde és söröző épületére szerelt dobozkájában találjuk. Pecsételés után a Kisvárdai utcán hagyjuk el Gyulaházát. Ismét homokot dagasztunk a keréknyomokon egy közeli erdőfolt felé.

Utunk az erdő szélső fái között vezet. Néha kilátunk balra a környező szántóföldekre, aztán nagyjából kilométernyi menet után már csak egy fasorban ballagunk a mezők között. Körülbelül húsz perc múlva egy forgalmas aszfaltútra térünk egy útszéli fakeresztnél.

Néhány perc alatt elérjük az út szélén gyalogolva Anarcs házait. A református templommal szemben kanyarodjunk be balra, a Czóbel-kúria parkjába, ezen keresztül vezet a Kéktúra. Érdemes megállni a 2016-ban teljesen felújított és korhű bútorokkal berendezett Czóbel-kúriánál, melynek hét és fél hektáros, szépen felújított angolparkjában található Czóbel Minka költő, műfordító sírja is. Keresztezzük a parkot, majd a hasonló nevű utcára kiérve balra vesszük az irányt, és nyugat felé elhagyjuk a települést.

Kiskertes, rendezett területen hullámzunk a dombokon, majd egy mezőgazdasági úton érünk be Kisvárdára. Nyílegyenesen haladunk a Temesvár utcán a sínekig, majd egy frissen (2020-ban) épített aluljárón átkelve, a vasútállomás várótermének bejárata mellett pecsételhetünk. Ha nem itt fejezzük be napi szakaszunkat, akkor menjünk tovább a Bocskai-, majd Rákóczi utcán a település központjáig, ahol balra fordulva, majd a körforgalomnál a Vár utcát követve érünk el a Kisvárdai várhoz, illetve a mellette lévő strandfürdőhöz, Kéktúra-szakaszunk végpontjához

Kisvárdán két kéktúra bélyegző van: az egyik a vasútállomáson, a másik a belvárosban a strandfürdő mellett található. Ha itt szeretnénk befejezni a utunkat, s vonattal utazunk el a városból, akkor célszerű az állomáson pecsételni. Ha folytatjuk az Alföld felfedezését Kisvárdán keresztül, akkor nem érdemes az állomásra letérni.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Nyírbátor

 • Vonattal érkezve a Debrecen-Mátészalka-Fehérgyarmat viszonylaton a Nyírbátor állomásig kell utaznunk.
 • Helyközi buszokkal a Nyírbátor, debreceni útelágazás megállóig utazzunk.

Kisvárda:

 • Vonattal a Kisvárda állomásig utazzunk. 
 • Távolsági vagy helyközi buszokkal a Kisvárda, autóbusz-állomás megállóig kell utazni, ami a vasútállomás mellett taálható.
 • A vasút,- illetve buszállomástól induló busszal a Kisvárda, fürdő megállóig utazzunk.

Prístup

Nyírbátor:

 • A vonatállomással szemben a Martinovics utcán iinduljunk el. Az utca végén forduljunk jobbra a Madách Imre utcába (ekkor már a Kéken haladunk), majd onnan tovább a Damjanich utcába. Balra az első, Károlyi Mihály utcán bekanyarodunk, hamarosan megérkezünk a Báthori Múzeumhoz, ahol a pecsétet a bejárat melletti ablakrácson, kívülről találjuk (950 m).
 • A Nyírbátor, debreceni útelágazás buszmegállóból indulva a körforgalomból a Damjanich utcán menjünk ki, majd kanyarodjunk jobbra a Károlyi Mihály utcába. Hamarosan elérünk a Báthori Múzeumhoz (450 m).

Kisvárda:

 • A Kisvárda, fürdő buszmegálló már a K jelzésen található. A bélyegzőt a fürdő épületének sarkánál, az útjelző oszlopon találjuk.

Parkovisko

 • Nyírbátoron közvetlenül a Múzeum előtt nem lehet parkolni, próbáljunk a környező kisebb utcákban helyet keresni az autónak.
 • Kisvárdán a fürdő parkolójával szemben lévő parkolóban állíthatjuk le autónkat.

Súradnice

DD
47.837204, 22.127315
DMS
47°50'13.9"N 22°07'38.3"E
UTM
34T 584356 5298821
what3words 
///resolutions.anticipated.adorned
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
50,9 km
Trvanie
13:00 hod
Stúpanie
145 m
Klesanie
190 m
Najvyšší bod
156 m
Najnižší bod
97 m
Etapová trasa Lineárna trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp