Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Diaľková turistikaodporúčaný výletKonštrukcia9

Berettyóújfalu – Létavértes (AK-09)

Diaľková turistika · Berettyó-Körös-vidék
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • /
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A határ túloldalán dombok jelzik a Kárpátok közelségét
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Berettyó partján fekvő Gáborjánon keresztül vezet a Kéktúra
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gáborjáni utcakép
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pocsaj és Létavértes között az Alföldi Kéken
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pocsaj és Létavértes között is mezőgazdasági területek mentén halad az Alföldi Kék
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 60 50 40 30 20 10 km Nagykereki (AKPH_44_1) Nagykereki (AKPH_44_2) Pocsaj (AKPH_46_2) Szentpéterszeg (AKPH_42_B) Pocsaj (AKPH_46_1) Hencida (AKPH_43) Kismarja (AKPH_45_2) Pocsaj (AKPH_46_3) Bojt (AKPH_43_B)
Az Alföldi Kéktúra 9. szakaszán a Berettyó mentén jutunk el Hencidáig, majd egy igazi alföldi hangulatú füves szteppen érünk vissza a folyóhoz Pocsajnál. Az Érmelléki löszös hátra felkapaszkodva érjük el a szakasz végén Létavértest.
Stredná
Trasa 66,8 km
17:00 hod
75 m
45 m
129 m
89 m
Berettyóújfalut elhagyva még egy darabon a Berettyó gátján túrázunk, Hencidánál teszünk egy kört délre, majd Pocsaj után otthagyjuk a folyót. Innen északra fordulva Létavértesre látogatunk.

Autorov tip

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben):

Berettyóújfalu  7,1  Szentpéterszeg  8,5  Hencida  12,3  Bojt  6,1  Nagykereki  9  Kismarja  6,8  Pocsaj  8,6  Cserekert  8,4  Létavértes

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Hencida (AKPH_43): Hencida, templom buszmegálló (Berettyóújfalu és Debrecen felé)
 • Pocsaj (AKPH_46): Pocsaj-Esztár vasútállomás (Debrecen–Nagykereki viszonylat)

Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
129 m
Najnižší bod
89 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Zastávky na odpočinok

Szász tanya

Bezpečnostné opatrenia

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot.

Štart

Berettyóújfalu, Berettyó híd (92 m)
Súradnice:
DD
47.209459, 21.537594
DMS
47°12'34.1"N 21°32'15.3"E
UTM
34T 540710 5228581
what3words 
///stubbornly.mercies.undergone

ciel

Létavértes (Nagyléta, Művelődési Ház)

Podrobný popis cesty

Pecsételünk Berettyóújfalu határában a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) kapuja mellett a kerítésre szerelt kéktúra bélyegzővel, aztán visszatérünk a 47-es főútra. A hídra felvezető út bal oldali, keskeny járdáján indulunk el. A szalagkorlát a 38-as kilométertáblánál szűnik meg pár méter hosszan, hogy egy kavicsos út kiágazhasson az országútból. Itt térünk le mi is: ráfordulunk a Berettyó gátjára. Hosszú gátmenet kezdődik, ami egy kisebb megszakítással egészen Hencidáig fog tartani.

Nagyjából húsz perc múlva érkezünk meg a Berettyó felett átvezető vasszerkezetes vasúti hídhoz. A gát átbújik alatta, aztán továbbra is rajta folytatjuk az utunkat. Jobbról a Berettyó kanyarog mellettünk, balról lassan elmaradnak mellőlünk Berettyóújfalu utolsó házai, kertjei. Tízpercnyire innen a 42-es főút keresztezi a folyót és a gátat egy szintbeli kereszteződéssel. Keljünk át a forgalmas aszfaltúton, aztán folytassuk az utat a töltésen! Ha bal felé tekintünk, a távolban egy magányosan álló templomtornyot vehetünk észre.

Csonkatorony az egykori Herpály település 12. században épült monostorának egyetlen, még álló maradványa, s egyben Hajdú-Bihar megye legrégibb építménye is. A monostor feltételezhetően a tatárdúláskor, 1658-ban rongálódott meg annyira, hogy sorsára hagyták, de a 19. század elején még a templom mindkét tornya és a falai is álltak a feljegyzések szerint. Az északi tornyot 1842-ben bontották le; anyagát Berettyóújfalun a Kálvin téren álló református templomba építették be. A fennmaradt déli torony megsínylette a II. világháborút, a harcok során több belövés is érte, de a hetvenes években helyreállították, és régészeti feltárást is végeztek a környékén. Így kerültek elő a templom falai, illetve a pillérek alapozása. Ezeket kissé visszaépítve már van némi rálátásunk, mekkora is lehetett a monostor mellé épített templom a fénykorában. A romot legegyszerűbben a 42-es főúton közelíthetjük meg mintegy félórás gyaloglással.

Néhány perc alatt magunk mögött hagyjuk a forgalom zaját, s újra zavartalan csendben ballaghatunk a gát koronáján. Egy bal oldali erdőfolt után megpillantjuk a távolban Szentpéterszeg templomtornyát. A sík vidéken messzire ellátunk: a harangtoronytól jobbra feltűnik a következő falu, Gáborján templomának teteje, a Berettyón túlra pillantva pedig a szemünkbe ötlik a túlparti Váncsod templomának tornya is.

A 42-es főúttól továbbindulva több mint egyórás menet után kerülünk a legközelebb Szentpéterszeghez a gáton egy zsilipnél. Ezzel a falu határában található horgásztó vízszintjét tudják szabályozni. 6-8 perces kitérővel érhetjük el a tóparton álló, kissé jurtaszerű, fedett pihenőhelyet, ami nem csak hűsölésre kiváló helyszín, de itt gyűjthetjük be a következő pecsétünket, amit a pihenőhely filagóriáján találunk. Folytatva utunkat a hátunk mögé kerülnek Szentpéterszeg házai, s egy íves balkanyarral Gáborján felé fordulunk; egy óra alatt oda is érünk.

A töltésen futó keréknyomok egyszerűen beleszaladtak a Rákóczi utcába; ezen indulunk tovább a központ felé. A falu nem pecsételőhely, de érdemes megállni egy percre az út szélén álló fafaragásoknál és a református templomnál is. A Fő utcára rátérve gyorsan átvágunk a településen, aztán a faluvégi „T” elágazásban jobbra, dél felé fordulva visszakanyarodunk a Berettyó gátjára.

Újabb háromnegyedórás menet végén érkezünk meg Hencida határába. A kéktúra rátér a település szélső utcájára, a Liszt Ferenc utcára, ha pecsételni is szeretnénk,  a Kossuth utca sarkánál lévő OKK információs oszlopon, a falu későbarokk református temploma közelében találjuk kéktúra bélyegző dobozkáját. Továbbhaladunk, majd magunk mögött hagyjuk az utolsó házakat is. 

--------------

Figyelem! 2020. szeptember elsejétől megszűnik a 2019 márciusától az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagyvárad között épülő szakasza miatti elterelés, azaz Hencida után ismét Bojt, Nagykereki és Kismarja érintésével érjük el Pocsajt. 2020. október 1-ig még lehet teljesíteni az ideiglenes, rövidített szakaszt is, de az ez után teljesítőknek már az eredeti, hosszabb útvonalon lévő pecsételőpontokon kötelező a bélyegzés.

--------------

Hencidán átkelünk a hídon a Berettyó fölött, majd az országút balra ívelő kanyarjának kezdetén letérünk az útról a jobbra, dél felé induló földútra. Egy kilométer után jobbra fordulunk az útelágazásban, hamarosan átkelünk az M4-es autópálya új szakasza fölött, majd újabb hidakon és zsiliphidakon kelünk át a csatornák felett. Igazi alföldi tájképi és hangulatú tájon túrázunk, füves-szikes talaj, sztyepp jellegű tájon járunk. Némi kanyargással érkezünk Bojtra, ahol a Baltazár Dezső utcai kereszteződésben lévő óvóda kerítésén találjuk a pecsétet

A település után mezei földúton érjük el ismét a Kis-Köröst. Most nem keresztezzük a kínálkozó hídon, hanem jobbra indulunk tovább az árokparti földúton. Kutyagolunk rajta vagy fél órát, mire elfordulunk a víztől, s Nagykereki  távolban már látható házait célozzuk meg a szántóföldek között. A települést elérve a Kossuth utcán indulunk a központ felé. Pecsételni tudunk a Kossuth utca 7. szám alatti Reál pont élelmiszerboltban, vagy kicsit tovább gyalogolva a szintén útba eső kastély kapujánál.

A református templomot elhagyva, balra kanyarodunk és az Arany János utcán érkezünk a Bocskai kastély parkjához. A kovácsoltvas kerítés mentén, újabb balossal érünk a Bocskai utcára. Innen nyílik a kiskapu a bejárati ajtóhoz. Bocskai István a felesége, Hagymássy Katalin révén szerezte meg a valaha itt álló várat, ő építtette ki komoly erősséggé, vetette körül fallal és vizesárokkal. 1604 októberében innen indult az Álmosdi csatába, ami a szabadságharc első, ráadásul győztes ütközete volt. Halála után a törökök komoly károkat okoztak a várban, s ezt tetézte, hogy  későbbi birtokosai is elhanyagolták az épületet. A jelenlegi kastélyt a 18. század végén építették barokk stílusban. 1850-ben klasszicista, oszlopos bejáratot kapott. Az itteni kéktúra pecsét a könyvtárban található. Csekély belépődíj megfizetése után végigsétálhatunk a kiállításon is.

A Bocskai utcán indulunk tovább. A végén jobbra fordulva keresztezzük a vasúti végállomás kihúzóvágányát, s pár perc alatt elhagyjuk az utolsó házakat is. Az előző túránkon már látott Körösnagyharsányhoz hasonlóan az itteni vasútállomást sem használják hosszú évek óta. A magyar-román határ az itteni vonalat pontosan ugyanúgy kettévágta, mint a körösnagyharsányit; a történetük kísértetiesen hasonló. A II. világháború idején, a második bécsi döntés következtében pár évre ismét megindult a forgalom rajta a visszakapott területek felé, de 1944-ben újra megszűnt az átmenő forgalom. 2011-ben zárták be végleg a Sáránd és Nagykereki közötti szakaszt.

Egy kopott és nagyon megviselt aszfaltúton hagyjuk magunk mögött Nagykerekit, ami a három kilométerre lévő Újtanya majorságához vezet. Féltávig ballagunk csak rajta, aztán egy balra kiágazó földútra térünk, ami megművelt földek és erdőfoltok között kanyarog velünk. Tiszta idő esetén egyre szebb kilátás nyílik a pontosan előttünk, de már a magyar-román határ túloldalán fekvő Bihar-hegységre.

Nagyjából ötvenperces menet végén érjük el a Kismarjára tartó, jól kitaposott földutat, amin északnyugat felé indulva húsz percnyire van a mezők között Rakottyástanya. Innen már egy fiatal nyárfasor vet árnyékot az útra Kismarja határáig, amit húszpercnyi járásra találunk. A Somorja utcáról  jobbra, a Biharira térünk, s átvágunk ezen a lazán települt falurészen. A következő kereszteződésben egyenesen indulunk tovább a Bocskai utcán, s hamarosan feltűnik az úttól balra a Kisvadász presszó. Itt találjuk a kéktúra bélyegzőt. Eléggé korlátozott a nyitvatartása, ezért érdemes majd inkább a templomnál pecsételnünk. 

Továbbindulva a Bocskai utcán érkezünk meg a Csonkatemplomhoz, vagyis Kismarja református templomához. Nevét hiányzó toronysipkájáról kapta; az óra felett lapos tetőben végződik a torony. A templomban található a Bocskai család kriptája. Érdekesség, hogy Bocskai István haláláig viselte a nevében a „Kismarjai” előtagot, tehát ez a falu lehetett a család ősi birtoka. A templom előtti információs táblánál pecsételhetünk, ez a bélyegző szabadon elérhető egész nap.

Továbbra is a Bocskai utcán kutyagolva érkezünk meg a faluvégre, ahol az utolsó házak után egy kis füves oldalú domb tűnik fel az út mellett. Ez a Várdomb: itt állt hajdanában a Bocskai vár. Most már semmilyen romot nem találunk itt. A szépen parkosított dombtetőn a virágágyások mellett egy székelykapu és egy faragott hajdú szobor áll, a domb pereméről pedig remek kilátás nyílik a Berettyóra.

A várdombot elhagyva érünk ki a Berettyó szélesen elterülő völgyébe. A kaszálókon pár perc alatt megérkezünk a gáthoz, aminek tetején északnyugat felé indulunk. Tulajdonképpen Hencidától Bojton és Nagykerekin keresztül egy nagy vargabetűt tettünk az Alföldön, és most újra visszajutottunk a folyóhoz. Háromnegyed órát ballagunk a töltésen, mire feltűnik a Pocsaj előtti Berettyó híd, amin keresztezzük a folyót. Pocsajra a Rákóczi, majd a Piac utcán érkezünk be. Hosszasan fogunk egyenesen menni, közben a jobb oldalon találjuk a háromból az egyik kéktúra bélyegzőt: a Papa sörözőben a pult mellett. A következőt majd' másfél kilométerrel tovább, a Kikelet óvoda kerítésén találjuk, a harmadik pedig a Sinka Miska vendégház fedett teraszának oszlopára van felszerelve. Ez utóbbi 350 méterre kiesik az útvonalunkból. A falu túlsó végén lévő óvoda után letérünk jobbra a főútról, és a Berettyóból kiágazó Ér-főcsatorna gátján haladunk Létavértes irányába.

Feltűnik előttünk a Laponya-halom erdős oldalú fennsíkja a tetején álló geodéziai mérőtoronnyal. A Laponya-halom tövében futó földúton elhaladunk a tetején álló betontorony alatt. A hídtól ezer lépésnyire balra fordulunk a csatornaparttól, s a keréknyomokon a közeli erdő felé tartunk.

Csak a fák között bontakozik ki előttünk a ritkán használt erdei út nyomvonala. Kissé benőtte már ezt is a gaz, de azért még járható. Egy, a két oldalán löszös falú eróziós árokban kapaszkodunk fel a fennsíkra, ahol kiérve a fák közül a szántóföldek között vezető földúton folytatjuk az utunkat. Szinte végtelen megművelt táblák között haladunk, aztán egy kis erdőfoltot elérve balra térünk, és hamarosan megérkezünk Cserekert szélső házaihoz. A bélyegzőt rögtön az egyik bal oldali ház kerítésén (Hajnal utca 22.) találjuk.

Cserekert egyike a lassan elnéptelenedő magyar falvaknak. Már csak néhányan lakják, azok is többnyire idős, magányos emberek. Pecsételés után a Hajnal utcán indulunk tovább, aztán a buszfordulónál balra térünk az itt kezdődő nagyon keskeny aszfaltútra. Ezen vágunk át kanyargósan a lazán települt falun, még a legelején egy kettes számot viselő kilométerkő jelzi, hogy ennyire vagyunk a Pocsaj és Létavértes közötti országúttól. Magunk mögött hagyjuk a csendesen halódó települést, és a mezők közötti alléban futó aszfaltúton kitalpalunk az országútig. Észak-északkelet felé indulunk el rajta. Egy és negyed órányi menettel érjük el rajta Létavértest, szakaszunk végpontját.

Az országút folytatása a Nagyváradi utca, ami a központba, az Árpád-térre kalauzol bennünket, ahol a Margaréta üzletházban egy jól felszerelt Reál élelmiszerbolt található, a buszvégállomás büféjében pedig olcsón ehetünk hamburgert vagy melegszendvicset. A Baross utcán néhány háznyit továbbmenve, a szakrendelő modern épülete előtt találjuk az OKK információs táblát, ami egyben a szakasz utolsó pecsételőhelye is.

 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • Vasúttal a  Biharkeresztes – Püspökladány vonalon a Berettyóújfalu megállóig utazzunk.
 • Távolsági és helyközi busszal Berettyóújfalu, autóbusz-állomás megállóig utazzunk, majd onnan helyi busszal a Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati út megállóig.

Létavértes:

 • Debrecen felől busszal érkezve a Létavértes, autóbusz-váróterem megállóban szálljunk le.

Prístup

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • A vasútállomástól a Vasút utcán kijutunk a Dózsa György utcára. A túloldali járdára átmenve jobbra indulunk tovább. Keresztezzük a síneket, majd az út alatt folytatódó utcán érjük el a pecsétet. Onnan egyenesen továbbmemnve csatlakozunk be a Kéktúrába (850 m). 
 • A Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati úttól a folyó felé 300 métert gyalogolva találjuk a pecsétet. Onnan további 200 méter, és elérjük a K jelzést.

Létavértes:

 • A buszmegállóból elindulva a keresztben futó Nagyváradi utcán halad a Kéktúra. A szemközti Rózsa utcában, a Korona presszó bárpultjánál pecsételhetünk.

Parkovisko

 • Berettyóújfalun a vasútállomás előtt találunk parkolót.
 • Létavértesen a nagylétai Művelődési Ház körüli utcákban tudunk parkolni (Árpád utca, Rózsa utca).

Súradnice

DD
47.209459, 21.537594
DMS
47°12'34.1"N 21°32'15.3"E
UTM
34T 540710 5228581
what3words 
///stubbornly.mercies.undergone
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
66,8 km
Trvanie
17:00 hod
Stúpanie
75 m
Klesanie
45 m
Najvyšší bod
129 m
Najnižší bod
89 m
Etapová trasa K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Lineárna trasa Kultúrna a historická hodnota

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp