Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet
Vložiť
Fitness
Diaľková túra Túra s fázami

Alföldi Kéktúra

Diaľková túra
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Alföldi táj Kunfehértó közelében
  / Alföldi táj Kunfehértó közelében
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gemenci Duna Érsekcsanád magasságában
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hildpuszta közelében az Alföldi Kéken
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szalmabálák az Alföldi Kéktúra mentén
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kék jelzés az Alföldön, Kunfehértó közelében
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentes-dónáti szélmalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alföldi tanyavilág
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Buzitapuszta felé az Alföldi Kéken
  Fotografia: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 800 700 600 500 400 300 200 100 km Belec (AKPH_39_B) Mezőtúr (AKPH_26) Zsombó (AKPH_14) Furta (AKPH_40) Bordány (AKPH_13) Pácin (AKPH_65) Okány (AKPH_34) Vaja (AKPH_59) Ruzsa (AKPH_11) Geszt (AKPH_36)

Itt egyben megtekintheted az Országos Kékkör harmadik túraútvonala, a Tolna megyei Szekszárd és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely közötti, több mint 800 km hosszú Alföldi Kéktúra teljes nyomvonalát a szintemelkedésekkel együtt. A fenti legördülő menüből közvetlenül is kiválaszthatod az egyes szakaszokat.

Ťažká
840,2 km
213:10 hod
1480 m
1482 m

Petőfi Sándor méltán híres versében pazar költői képekben mutatja be az Alföld minden szépségét, melyet hazánk legvarázslatosabb tájának tartott. Az Alföldi Kéktúra 13 szakaszát bejárva megismerhetjük ezt az egyedülálló, páratlan szépségű vidéket, ahol nem a klasszikus, megszokott turistalátványosságokkal találkozhatunk, hiszen egészen más kincseket rejt. 

Maga a táj az, ami megfogja a túrázót: a végtelennek tűnő síkok, az alföldi akácosok, a szántóföldek látványa. Az első szakasz nem az igazi rónaság: még füves homokbuckák, hátak tarkítják a látóhatárt, de először itt kóstolhatunk bele abba a hangulatba, amely Petőfit is magával ragadhatta, amikor az Alföldön járt. Széles, süppedős utakon szinte hangtalanul süllyed a talpunk a homokba, az ég forró párájában remegő nap délibábot rajzol a láthatárra.

Az Alföldi Kéktúra hazánk második leghosszabb gyalogos turistaútja. Nevéhez híven bemutatja legnagyobb és „legmagyarabb” tájegységünk szinte minden jellegzetességét a Kiskunság homokbuckáitól a Körös-vidék végeláthatatlan szántóin át a Nyírség erdős területéig. A 840 km hosszú útvonal végigjárása nem kevés kitartást és nyitottságot igényel, cserébe egyedülálló élményekkel ajándékozza meg a vándort. Az Alföldi Kéktúra Szekszárdról, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra végpontjától indul, és Sátoraljaújhelyig tart, ahonnan az Országos Kéktúra érhető el. A három nagy kék jelzésű túraútvonal alkotja az Országos Kékkört

Az Alföldi Kéktúra rövid története

Az 1990-es évek elején több alföldi megye természetjáróinak igénye alapján kezdődött meg az útvonal kialakítása. Az elsősorban a privatizáció miatt elhúzódó munkálatok 1996-ban, a Millecentenárium évében jutottak olyan szakaszba, hogy az útvonalavató túra megrendezésre kerülhetett. A végleges kialakítás és felfestés 2000-ben fejeződött be. Ekkor készült el a túramozgalom hivatalos igazolófüzete is, amely a hosszútávú túramozgalmaké közül elsőként teljesen színes térképekkel jelent meg. Az útvonal jelzéseinek teljes felújítására először 2006-ban, majd 2015-ben, az Országos Kékkört megújító projekt kapcsán került sor.

Hazánk harmadikként kialakított hosszú távú turistaútjának egyes részeit az EWV (Európai Gyalogtúra Szövetség) bekapcsolta az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába, így az Alföldi Kéktúra Szekszárd–Mindszent közötti szakasza az E7, a Sátoraljaújhely–Berettyóújfalu közötti szakasza pedig az E3 és E4 vándorút része lett.

2020 tavaszán jelentős változás történt az Alföldi Kéktúra életében: a korábbi 10 helyett a teljes túratáv 13, közel egyforma hosszúságú szakaszra lett felosztva, amely így a túrázók szempontjából optimálisabb, közlekedési csomópontokhoz igazított, természeti látnivalókban és kulturális értékekben egyaránt gazdagabb nyomvonalon halad. A szakaszok és néhol a nyomvonal változása mellett húsz új pecsételőhely is létesült, háromnak pedig a lenyomata változott meg.

Autorov tip

 • Kattints a cím alatt és a kép felett található listázóra, majd a legördülő menüből válaszd ki a téged érdeklő Alföldi Kéktúra szakaszt! Ha galéria nézetben szeretnéd megtekinteni, a kép alatt a szakaszok menüpontot választhatod.
 • A túra hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, tetszőleges szakaszokra bontva, gyalog tehető meg. A teljesítése nincs időponthoz kötve, és az időtartama sincs korlátozva. Nem verseny, ezért nevezési díjat sem kell fizetni. Az útvonal egyéni és csoportos bejárása egyaránt elfogadott, de a teljesítés csak egyénhez köthető.
 • A Kéktúrát nem kell egyben bejárnod, azt a saját időbeosztásodhoz szabva tetszőlegesen szakaszolhatod. A lényeg, hogy a kezdő és a végpont egy-egy bélyegzőhely legyen! Ami fontos: a túra megszakításakor, majd az ott történő újrakezdésekor is pecsételned, illetve dátumoznod kell.
 • A kéktúrázóknak a teljesítést hitelt érdemlő módon igazolniuk kell a Magyar Természetjáró Szövetség felé az eredeti pecsételőfüzetben történt bélyegzéssel és dátumozással. Fénymásolt füzet nem fogadható el!
 • A 2020. március 23-tól életbe lépő változások miatti fontos tudnivalók:
  • Az Alföldi Kéktúrán 2019-ben végzett karbantartási munkálatok eredményeként az útvonal szakaszolása megváltozott. A korábbi 10 helyett a teljes túratáv 13 szakaszra lett felosztva, amely így a túrázók szempontjából optimálisabb, közlekedési csomópontokhoz igazított, természeti látnivalókban és kulturális értékekben egyaránt gazdagabb nyomvonalon halad.
  • Az útvonalon a bélyegzőhelyek száma 20 új hellyel bővült, valamint 3 helyen változott a bélyegzőgumi lenyomata.
  • A fentiek már szerepelnek az új igazolófüzetben, és a bélyegzőhelyek mindig aktuális listája megtalálható ezen az oldalon.
  • A régi igazolófüzetek továbbra is érvényesek, a használatukkal kapcsolatos feltételek nem változnak, cseréjükre éppen ezért nincsen szükség.
  • Az Alföldi Kéktúra teljesítésének igazolása a régi és az új igazolófüzet együttes használatával is történhet. Ebben az esetben mindkét kiadványra szükség lesz majd a teljesítés ellenőrzése során.
  • A 2020. március 23-a után ellenőrzésre leadott, régi és/vagy új igazolófüzetek tulajdonosai sikeres teljesítés esetén az elismerő oklevél mellett térítésmentesen jutnak hozzá az Alföldi Kéktúra egyedi jelvényéhez.
  • Az új igazolófüzetben a megszakított és újrakezdett túrák esetében mindössze egyszer szükséges bélyegezni, de mindkét dátumot fel kell tüntetni az erre kijelölt helyen. A régi kiadványokban a korábban bevett gyakorlat továbbra sem változik: megszakítás és újrakezdés esetén marad a kettős bélyegzés és dátumozás.
  • A régi kiadványokhoz online letölthető pótlapot biztosítunk, hogy az új bélyegzőhelyek igazolásai is elférjenek a füzetben. A pótlap letölthető erről a honlapról.
  • Az Alföldi Kéktúra nyomvonalváltozásait megelőzően bejárt és igazolt szakaszokat nem kell ismét felkeresni, illetve nem kell újból bélyegezni.
  • A kerékpárral történő teljesítés az új igazolófüzetben már nem, a használatban lévő régi füzeteknél ugyanakkor még elfogadható.
 • 2020. március 23. és 2021. január 1. között úgynevezett türelmi időszak áll rendelkezésre mind a teljesítést ellenőrző kollégák, mind a kéktúrázók érdekében. Ez a pár hónap lehetőséget biztosít mindenkinek a változások és újdonságok megismerésére.

Obtiažnosť
Ťažká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
169 m
Najnižší bod
72 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Az adott szakaszokon különféle biztonsági előírások érvényesek. Klikkelj az általad teljesíteni kívánt szakaszra az információkért!

Vybavenie

Bővebb információt az egyes szakaszoknál találsz.

Dalšie informácie/odkazy

Navigációhoz a TERMÉSZETJÁRÓ applikációt ajánljuk.

štart

Szekszárd, vasútállomás (90 m)
Súradnice:
Zemepisný
46.349508, 18.712554
UTM
34T 323998 5135424

ciel

Sátoraljaújhely, vasútállomás

Podrobný popis cesty

A részletes útleírást az adott szakaszoknál találod meg.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Podobné výlety v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
840,2 km
Čas
213:10hod
Stúpanie
1480 m
Klesanie
1482 m
diaľková trasa etapové trasa možnosť občerstvenia kultúra / história geologické zaujímavosti botanickej zaujímavosti zdravá klíma

Štatistika

 • 13 Konštrukcie
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Szekszárd – Bajai átkelés (AK-01.)

2020-03-19
Ľahká Konštrukcia 1
46,4 km
11:50 hod
60 m
65 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Bajai átkelés – Hajósi pincék (AK-02.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 2
52,4 km
13:20 hod
170 m
165 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Hajósi pincék – Petróczi-iskola (AK-03.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 3
64 km
16:30 hod
125 m
90 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Petróczi-iskola – Mindszent vá. (AK-04.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 4
92,6 km
23:30 hod
55 m
95 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Mindszent vá. – Szarvas (AK-05.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 5
75,3 km
18:50 hod
45 m
45 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Szarvas – Dévaványa (AK-06.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 6
76,6 km
19:20 hod
55 m
55 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Dévaványa – Vésztő vá. (AK-07.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 7
47,4 km
11:50 hod
20 m
25 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Vésztő vá. – Berettyóújfalu (AK-08.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 8
101,8 km
25:20 hod
35 m
25 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Berettyóújfalu – Létavértes (AK-09.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 9
44,8 km
11:20 hod
65 m
40 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Létavértes – Halápi csárda (AK-10.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 10
59,2 km
15:10 hod
205 m
200 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Halápi csárda – Nyírbátor (AK-11.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 11
64,1 km
16:40 hod
345 m
325 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Nyírbátor – Kisvárda (AK-12.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 12
50 km
12:30 hod
130 m
180 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Diaľková túra · The Puszta and Lake Theiss

Kisvárda – Sátoraljaújhely (AK-13.)

2020-03-19
Stredná Konštrukcia 13
66 km
17:00 hod
170 m
175 m
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
: hod.
 km
 m
 m
Najvyšší bod
 m
Najnižší bod
 m
Zobraziť nadmorskú výšku Skryť nadmorskú výšku
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu