Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet odporúčaný výlet

VulkánSági Kerékpártúra

Cyklovýlet · Nyugat-Dunántúl
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Kis-Somlyó hegy - kilátás a Királykőnél a Ság heggyel a háttérben
  Kis-Somlyó hegy - kilátás a Királykőnél a Ság heggyel a háttérben
  Fotografia: Gabriella Döméné Király, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 200 150 100 100 80 60 40 20 km Weöres Sándor és Károlyi Amy Emlékház KMKK Art Mozi Celldömölk Buti Pálinkafőzde és Pálinkaház Romtemplom – … templom Vasvirág Hotel Petőfi emlékszoba Sághegyi Múzeum
Az útvonal Kemenesalja gyönyörűséges falvain át, vulkáni tanúhegyek mellett vezet, mely tájra Berzsenyi így emlékezett: "Ti kékellő halmok! gyönyörű vidékek!"
Stredná
Trasa 107,2 km
7:14 hod
169 m
169 m
190 m
121 m

A teljes táblázott útvonal két önálló etapra is szétbontható: A celldömölki vasútállomásról indulva a Kis-Somlyó hegy felé, valamint az Ostffyasszonyfa irányába vezető szakaszra. Visszafelé is teljesen kitáblázott, bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

 

A Kis-Somlyó hegy felé indulva az első látnivaló egy XII. századból származó bencés apátsági romtemplom, majd nemsokára szemed elé tárul a Ság hegy. Mesteriben az Árpád-kori Szent Mihály-templom mellett haladsz tovább, majd a fürdő is megjelenik baloldalon (akár meg is lehet állni egy csobbanásra, kicsi, de nagyon kulturált, tiszta, a gyógyvize kiváló, sok árnyékot adó fa van, és persze étkezni is tudsz). Egyházashetyén balra kanyarodva találod a Berzsenyi Emlékmúzeumot (a költő barokk szülőháza bejelentkezéssel látogatható: Tel.: +36 95 472 004), jobbra tartva hamarosan feltűnik a Kis-Somlyó hegy, közeledik Borgáta Termál fürdő (tavasztól őszig itt is felfrissülhetsz, termálmedence, hidegvizes medence, jakuzzi egyaránt van, sok virág a szépen parkosított strandon, igazi falusi, nyugodt környezetben).

A hegyen áthaladva (inkább hegyecske, nem kell megijedni tőle, viszont nagyon szép, takaros szőlőhegyet képzelj, legelésző lovakat, birkákat) a Királykőnél meg lehet pihenni, gyönyörködni a kilátásban. A következő hely, ahol érdemes megállnod, az Izsákfai parkerdő. (Tanösvény, erdei játszótér, pihenőház, tűzrakóhelyek.) Celldömölkre beérve, az útvonal a Ság hegy mellett a Kemenes Vulkánparkhoz vezet (hazánkban egyedülálló vulkanológiai gyűjtemény, nagy élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt). Az alsósági városrészt elhagyva balra találod a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt (Mesterinél és Borgátánál nagyobb fürdő, gyógyhely, gyönyörű kilátással a Ság hegyre), egy horgásztavat, majd visszaérsz a vasútállomáshoz. 

Ostffyasszonyfát a táblákat követve Kemenesszentmártonon, Merseváton, Kemenessömjénen, Kemenesmihályfán áthaladva éred el. A falu központjában, a várdombon láthatod az Ostffy kastélyt (ma a polgármesteri hivatal működik itt). A szomszédos művelődési házban Petőfi emlékszoba és az I. világháborús hadifogolytábor történetét bemutató kiállítás vár (bejelentkezéssel: Tel.: +36 95/394 001  +36 95/394 198), a Március 15. téren hősi emlékmű emelkedik. Csönge büszkesége a Weöres Sándor és Károlyi Amy Emlékház (gyönyörűen felújított kiállítótérrel és szép pihenőparkkal, bejelentkezéssel látogathatod: Tel.: +36 20 800 6727 vagy +36 70 682 9545). Elhaladsz a Petőfi keze nyomát őrző evangélikus templom és a legendás Tessedik-akác mellett (hazánk egyik első akácfája). Ostffyasszonyfára visszatérve a Salkovics-ház mellett visz utad (itt lakott a kamasz Petőfi Sándor), majd a falu után találod az egykori Osztrák-Magyar monarchia egyik legnagyobb hadifogoly temetőjét (bejelentkezéssel látogathatod: Tel.: +36 95/394 001  +36 95/394 198), és a modern kor egyik érdekes monumentális objektumát, a Pannónia Ringet. (Ha szerencséd van, éppen döng a motoroktól, az útról beláthatod.) Kemenesmihályfán át érsz vissza Celldömölkre. (Mihályfán jó hosszan lehet gurulni, jobbról szép kúriákat látsz).

Autorov tip

Az útvonal melletti apró falvak látnivalói többnyire bejelentkezéssel látogathatók, célszerű indulás előtt egyeztetni.
Profilový obrázok používateľa Gabriella Döméné Király
Autor
Gabriella Döméné Király
Aktualizované: 2019-07-15
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
190 m
Najnižší bod
121 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Zobraziť nadmorskú výšku

Zastávky na odpočinok

Buti Pálinkafőzde és Pálinkaház

Bezpečnostné opatrenia

Az Egyházashetyét és Bobát összekötő útszakaszt egy forgalmas főút keresztezi, figyelmes áthaladást igényel.

Tipy a rady

Kerékpár bérlési lehetőség a celldömölki tourinform irodában

Szálláslehetőség

Štart

Vasútállomás Celldömölk (137 m)
Súradnice:
DD
47.260519, 17.152477
DMS
47°15'37.9"N 17°09'08.9"E
UTM
33T 662843 5236362
what3words 
///persons.probed.hairball

ciel

Vasútállomás Celldömölk

Podrobný popis cesty

Celldömölk-Mesteri: 

A körforgalomból a 2. kihajtón gyere ki, majd rögtön fordulj jobbra, a Koptik Odó utcára. A piac mellett folytatódik az út. Jobbra tartva, elhaladsz az egykori városliget, egy székelykapu mellett, majd az út végén Celldömölk egyik legfontosabb és legrégebbi látnivalója, a bencés apátság romjai következnek. Balra kanyarodva a Pórdömölki utcában kavicsos burkolaton folytatod utadat, amelyről jobbra fordulva szemed elé tárul a Ság hegy. A hegy lábához érve balról a Sághegyalja körút torkollik a Kolozsvár útba. Te jobbra, Mesteri felé folytatod a túrát. A „STOP” táblás kereszteződésbe érve balra, Gérce irányába haladj tovább. 

Mesteri-Kemeneskápolna:

Balra lefordulva hamarosan beérsz Mesteribe. A falu elején jobbra láthatod a XIII. századi, Szent Mihály arkangyal tiszteletére emelt templomot. A falun egy nagy jobbra, majd egy szintén nagy balra kanyaron keresztül lehet átjutni, ahol rálátást nyersz a fürdőre. Tovább haladva egy „T” kereszteződésbe érsz, fordulj balra. 

Kemeneskápolna-Köcsk:

Kemeneskápolnára beérve egy jobb kanyar után egy szigetszerű, közepén kőkeresztes kereszteződésbe érsz, ahol nem kell letérni, egyenesen haladj tovább. 

Köcsk-Egyházashetye:

Pár kilométer múlva Köcsk községbe érsz, melyen egy nagy elnyújtott „S” kanyarral jutsz keresztül. Nagyon szép útszakasz következik. 

Egyházashetye-Borgáta:

A Kodó patakon áthajtva, beérve a faluba, balra található a Berzsenyi Emlékmúzeum, ha úgy döntesz, hogy kihagyod, jobbra fordulva a Petőfi utcán haladj egészen addig, míg el nem éred a Kossuth utcai kereszteződést. Itt jobbra fordulj Borgáta irányába. A faluból kiérve, balra azonnal feltűnik a Kis-Somlyó hegy. 

Borgáta-Egyházashetye:

Ezután Borgáta fürdő magasságába érsz, továbbtekersz Borgáta községig. A táblák elvezetnek a látnivalókhoz, például a Királykőhöz. (FIGYELEM! A borgátai kereszt után van egy "Y" elágazás, ahol jobbra kell tartani, itt nincs tábla.) Lejőve a hegy másik oldalán, visszatérsz a Borgáta-Egyházashetye közötti útra. A hegytől távolodó kavicsos út végén jobbra fordulj Egyházashetye felé. 

Egyházashetye-Nemeskocs:

A faluba beérve a Kossuth utcán haladj a településen végig, majd a Béke utcában folytasd utadat egészen a „Csögle” irányába mutató kereszteződésig. Jobbra kanyarodva kiérsz a településről, és Nemeskocs irányába indulsz. (FIGYELEM! Át kell menned a Celldömölköt és Jánosházát összekötő forgalmas úton, ahol a túraútvonal egyenesen Boba irányába halad tovább.) Boba közepén a Berzsenyi és Rákóczi utcák találkozásánál balra folytatod túrádat. 

Nemeskocs-Izsákfa:

Nemeskocsban teljesen egyenesen haladj, majd a falu végén egy éles balos kanyarral fordulsz megint szembe a Ság heggyel. Lesz még egy derékszögű jobbos kanyar, majd egy ugyancsak derékszögű balos kanyar. Így érsz ki egy másik ponton újra a Celldömölköt és Jánosházát összekötő forgalmas útra. 

Izsákfa-Alsóság:

Beérsz Celldömölk-Izsákfa településre. A falun átérve jön egy egyenes, ahol végig az Izsákfai parkerdő mellett haladsz el. A kijelölt útvonal az országúton halad, de az erdőben is tekerhetsz azzal párhuzamosan. 

Alsóság-Celldömölk:

Alsóságra beérve, az első kereszteződésben található táblánál Vásárosmiske irányába fordulj, de nem mész el Miskéig, hiszen hamarosan egy nagyobb balra ívelő kanyarban találod meg a lekanyarodási lehetőséget jobbra. Innentől ez már a Sághegyalja körút. Amikor a hegyhez már egész közel érsz, jobb irányba haladj tovább. Hamarosan eléred a Ság hegyre felvezető Lázár Jenő utat. A másik oldalon áll a néhány éve megépült Kemenes Vulkánpark kicsit szürreális, vasbeton négyzethasáb épülete. Itt lehet feljutni a Ság hegyre, és megcsodálni a Trianoni keresztet, megnézni a Sághegyi Múzeumot. (FIGYELEM! A hegyre vezető út nagyon meredek, felfelé igen nehéz, lefelé nagy óvatosságot igényel. A helyiek által csak "sikló"-nak nevezett útszakaszon inkább csak tolni ajánlott a bicajt.) A hegyről leérve a látogatóközpont telkének sarkánál jobbra kanyarodj, és haladj tovább a Hegyi utcán. Egy nem használt ipari vágányon áthaladva érkezel meg Alsóságra, ahol az élelmiszerbolt után balra kell lekanyarodni a Bem József utcára. Ezen addig mész, amíg egy földútban folytatódna, de te derékszögben jobbra a Mátyás király utcába fordulsz. Az utca végén a kereszteződésben balra kanyarodj Celldömölk belvárosa felé. 

Celldömölk:

Elhagyva Alsóságot, hamarosan kiépített kerékpárúton mehetsz tovább. (Sajnos elég zötyögős, de a miénk.) Balra láthatod a Vulkán fürdőt. Tovább haladva a Sági úton, előbb elhaladsz a Celldömölki-horgásztó mellett, majd a vasúti átjáró után megérkezel a belvárosba. A Széchenyi és Kossuth Lajos utcák kereszteződésében található körforgalmon egyenesen áthaladva, a Kossuth Lajos utcán érkezel vissza a kiinduló pontra, a vasútállomáshoz. 

 

Vége a túra első szakaszának. Pihenés után akár folytathatod a második etappal.

 

Celldömölk-Kemenesszentmárton:

A pályaudvarral szemben állva a Wesselényi utcán indulj el, egészen a 834-es számú Pápai útig, ahol jobbra kanyarodj, a vasúti felüljáró alatt haladva tovább. (A kerékpárosoknak külön alagút vezet át a felüljáró alatt.) A  „Vönöck” „Beled” balra mutató zöld útirány tábla után balra, Vönöck felé lekanyarodva folytatódik utad, egészen Kemenesszentmártonig. 

Kemenesszentmárton-Mersevát: 

A településen egyszerűen áthajtasz, majd közvetlenül a falu végén jobbra van az elágazás Mersevát felé.  

Mersevát-Kemenessömjén: 

Beérve a faluba a Hargita utcán a jobbos kanyarig menj, és kövesd is az út ívét jobbra. A polgármesteri hivatalnál éred el a Dózsa György utcát. A gumiszerviz előtt lekanyarodj balra, a Rákóczi utcára. Kövesd az utca vonalát a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcáig, ahol a kereszteződésében jobbra fordulj. Hamarosan el is hagyod a települést. Ugyanazon az úton mész vissza, melyen jöttél. A Kemenesszentmártonnál található elágazásnál jobbra („Beled” tábla) fordulj. Egészen Vönöck településig menj, de a falu előtt balra kanyarodj. 

Kemenessömjén-Kemenesmihályfa:

A faluban a Berzsenyi utcán haladj végig, de egy idő után Kemenesmihályfára érsz, hiszen a két település összeér. 

Kemenesmihályfa-Ostffyasszonyfa:

Kemenesmihályfán előbb a Hunyadi, majd a Bercsényi utcán haladj végig.   

Ostffyasszonyfa-Csönge:

Beérve Ostffyasszonyfára, a Kemenes utcán menj végig a Kossuth Lajos utca kereszteződéséig. Jobbra kanyarodva a falu központjába érsz, a várdombhoz. Itt láthatod az Ostffy kastélyt, a Március 15. téren pedig a hősi emlékművet. Az emlékmű előtt jobbra kanyarodó Kossuth Lajos utcán haladj tovább Csönge felé.

Csönge-Ostffyasszonyfa:

Amiért a települést nem hagyhatod ki, az Weöres Sándor és felesége, Károlyi Amy emlékháza, melyet a Dózsa György utcáról a posta után balra, a Rába utca felé letérve találhatsz meg. A Rába utcáról balra nyílik a Zrínyi M. utca, melynek végén található a Weöres Sándor emlékház. Innen egy visszafordító tábla vezet újra a Dózsa György utcára, melyen elindulsz ismét Ostffyasszonyfa felé. Elhaladsz a falu másik legendás érdekességét őrző evangélikus templom és Tessedik-akác mellett is. 

Ostffyasszonyfa-Kemenesmihályfa:

Visszaérve Ostffyasszonyfára, a Kossuth L. utcán egészen a Hősi emlékműig mész, és ott a Március 15. téren jobbra hagyod el Kossuth utcát, felkapaszkodva a két templom közé. Onnan az Ady Endre utcán balra kanyarodj a Táncsics Mihály utcáig. Az Adyról jobbra letérve végig tekersz a Táncsics M. utcán, mely beletorkollik a Petőfi Sándor utcába. Balra kanyarodva, a jobboldalon, az utolsó házon egy kis emléktábla őrzi annak az emlékét, hogy itt lakott Petőfi Sándor. A Petőfi utcáról balra kanyarodsz ki a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcára. A központba visszaérve, baloldalon is egy szép kastély fogad. Jobbra a Kossuth Lajos utcára kiérve elindulsz a falu melletti látnivalók felé. A Kossuth Lajos utcáról kitekerve, a faluból Sárvár irányába haladj. A Pannónia Ring után jobbra ível a kanyar. Itt található az egykori hadifogolytábor temetője. Egy visszafordító tábla igazít útba, és amerre jöttél, a kavicsos út végén kanyarodj balra  az Ostffyasszonyfát és a sárvári elkerülő utat összekötő úton, majd a gyógyszertárnál a Kossuth utcáról Celldömölk irányába fordulj, és egészen Kemenesmihályfáig tekerj vissza. Egész túraútvonalad jutalmaként szinte Celldömölkig begurulhatsz. 

Kemenesmihályfa-Celldömölk:

Kemenesmihályfán a templomnál a Hunyadi utcáról az Arany János utcára kanyarodj le jobbra, majd az első kereszteződésben balra fordulva visszaérsz Celldömölkre. 

Celldömölk:

A városban a Nemesdömölk utcán az Evangélikus templomig menj, ahol balra rákanyarodsz a 834-es számú, úgynevezett Pápai útra (ami még itt a városban Baross utca). Ezen szinte a vasúti feljáróig mész, de még közvetlenül előtte jobbra térj le a Wesselényi utcára, ahol hamarosan eléred a vasútállomást, ami a túraútvonal végállomását jelenti.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

A túra kezdő és végpontja a celldömölki vasútállomás, mely előtt található a távolsági buszok állomása is. Vonattal Budapestről már 2 óra 45 perc alatt elérhető, átszállás nélkül, érdemes előnyben részesítened a busszal szemben. Az utolsó vonat visszafelé, aminek a menetideje nem túl hosszú, és nem kell átszállni, 18:43-kor indul Budapestre.

Vasúti menetrend

Volán autóbusz menetrend

Prístup

 • Budapestről leggyorsabb megközelítési lehetőség: az M1-es autópályán Ménfőcsanakig, majd a 85-ös főúton Pápáig, a körforgalomnál a celldömölki kijáratot válaszd, Celldömölkön a vasúti felüljáró után kanyarodj balra a Wesselényi utcára. A teljes út hossza kb. 200 km, szerencsés esetben 2 óra alatt megtehető.
 • Sárvár irányából a 834-es főúton érhető el
 • Veszprém felől a 8-as főútról kell lehajtani Jánosházánál jobbra
 • A Balaton felől Nemeskeresztúr felé kanyarodjunk le jobbra
 • Körmend felő a 8-as főútról Jánosházánál forduljunk balra

Parkovisko

Két parkoló is található a pályaudvarral szemben, illetve mellett. Jó tudni, hogy Celldömölkön nincs fizetős parkoló, helyet találni viszont nem mindig könnyű.

Súradnice

DD
47.260519, 17.152477
DMS
47°15'37.9"N 17°09'08.9"E
UTM
33T 662843 5236362
what3words 
///persons.probed.hairball
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

Nyomtatott: Ság hegy, Kemeneshát, Kemenesalja - Kalauz turistáknak és természetbarátoknak - B.K.L. Kiadó

Online: VulkánSág honlapja

             További hasznos linkek

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 •  A kerékpárválasztáshoz: A túra többnyire aszfaltozott útonalon vezet, de előfordul kavicsos és földút is 
 •  Étkezési lehetőség Celldömölkön és Mesteriben van, máshol ne számíts rá, vigyél magaddal elegendő vizet is

 • Az útvonal végig táblázott, de a biztonság kedvéért vigyél térképet/GPS-t magaddal

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
107,2 km
Trvanie
7:14 hod
Stúpanie
169 m
Klesanie
169 m
Najvyšší bod
190 m
Najnižší bod
121 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Etapová trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 13 waypointy
 • 13 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp