Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet Top

Suhanás a mesés őrségi rétek között

Cyklovýlet · Őrségi Nemzeti Park
Zodpovedný za tento obsah
Együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Tájház, Nagyrákos
  / Tájház, Nagyrákos
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Tájház, Nagyrákos
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Az Őrség legszebb haranglába Pankaszon
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Pihenő a kovácsműhelynél, Pankasz
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Kaszálógyümölcsös az Őrségben
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Strandélet a Vadása-tónál
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
m 300 250 200 35 30 25 20 15 10 5 km Őrségi 5érzék Házak

A dimbes-dombos, sokszínű őrségi táj kiváló bringás vidék. Ezen a túrán a különleges őrségi rétek között a Vadása-tóhoz tekerünk, ahol fürödhetünk is, de meglátogatjuk a rétek legszebbikét: a Szőcei Tőzegmohás Láprétet is.

Stredná
38,5 km
12:00 hod
83 m
83 m

Ezen a bringatúrán a cél alapvetően a Vadása-tó, de közben azért megcsodálhatjuk az Őrség pompás rétjeit is, amelyek azért különlegesek, mert a tájegység éghajlata átmenetet képez a Dunántúl és az Alpok között, ugyanakkor mediterrán elemek is érezhetők rajta. A hatalmas erdőségek jelenléte és az évszázados gazdálkodási forma mellett ez az ún. szubalpin klíma kiváló feltételeket teremt meseszép rétek kialakulásához.

A legjobban persze akkor járunk, ha a Hétrétország fesztivál idején kerekezünk erre, mert akkor a fürdést egy kis portalátogatással és kóstolóval is összeköthetjük.

Első megállónk Nagyrákos és az ottani zsúpfedeles tájház, második a csodálatos harangláb Pankaszon, majd több szépséges falut érintve meg sem állunk Szőcéig, ahol a szigorúan védett tőzegmohás láprétet tekinthetjük meg. Ezt követően irány a Vadása-tó, amely kiépült infrastruktúrával várja a megfáradt vendégeket.

A túra alsórendű közutakon halad, így országúti és túra- vagy hegyikerékpárral egyaránt nekivághatunk a kalandnak! Kényelmes túrára készüljünk, hiszen sem a táv, sem a szint nem nagy, és semmiképpen ne hagyjuk otthon a fürdőruhánkat!

Autorov tip

 • Az Őrség páratlan népi hagyományait leginkább a minden év augusztusában megrendezett Hétrétország című fesztivál ideje alatt lehet megismerni, amikor is koncertek, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények mellett számos portát lehet szabadon meglátogatni a megadott időpontokban, ahol a régi, vagy „gyüttment” gazdák betekintést adnak saját életükbe, hagyományos, vagy egyszerűen „csak” míves mesterségükbe. Ha tehetjük, tervezzük erre a hétre őrségi tekerésünket!
 • Egyes portákra és szerekre azonban csak földút vezet, ezért ha az Őrség kerékpáros felfedezését a Hétrétország meglátogatásával tesszük teljessé, mindenképpen túra- vagy hegyikerékpárral induljunk neki az útnak!
 • Az Őrség központjában, Őriszentpéteren és Szalafőn, de szerte az Őrségben rengeteg szálláslehetőséget találunk.
 •  A fürdési lehetőség miatt késő tavasztól nyár végéig, a látnivalók gazdagsága miatt pedig egész napos programként ajánljuk a túrát.
Profilový obrázok používateľa MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualizované: 2019-01-16
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
254 m
Najnižší bod
190 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Možnosť občerstvenia

Bognár Étterem

Bezpečnostné opatrenia

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • Utunk nagy részében természetvédelmi területen, néhol pedig kifejezetten védett területen haladunk. A kijelölt utat, illetve a kapcsolódó túraútvonalakat ne hagyjuk el!

Dalšie informácie/odkazy

A javasolt látnivalók egy része előzetes bejelentkezéssel látogatható csak. Bővebb információ:

štart

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom) (224 m)
Súradnice:
DD
46.838641, 16.421287
DMS
46°50'19.1"N 16°25'16.6"E
UTM
33T 608378 5188213
what3words 
///printer.pitted.differences

ciel

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom)

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Őriszentpéter központjából Nagyrákos (illetve Zalalövő) felé indulunk.
 • Nagyrákoson meglátogatjuk a tájházat, majd megyünk egyenesen tovább a következő településig, Pankaszig
 • Pankaszon megtekintjük az út mellett álló haranglábat, majd haladunk egyenesen tovább, Kisrákoson keresztül Viszákra
 • Viszákon jobbra fordulunk, Őrimagyarósdon keresztül tekerünk Szőcére, ahol megtekintjük a Lápok Házát, valamint a tanösvényt.
 • Szőcéről visszafordulunk Őrimagyarósd irányába, s a település előtt elfordulunk balra, a Vadása-tó felé.
 • Fürdőzést követően Hegyhátszentjakabon és Felsőjánosfán keresztül érünk Pankaszra, ahonnan az ismert úton megyünk vissza Őriszentpéterre.

A túra részletes leírása

A hagyományos őrségi élet lenyomatai

Őriszentpétert elhagyva 3,4 km-t tekerünk első megállónkig, a szeres településszerkezetű Nagyrákos féltve őrzött tájházáig (Tájház és Kovácsműhely). Az út mellett található bájos zsúpfedeles házat lehetetlen eltéveszteni. Az 1920-as évek hangulatát idéző épületben található tárlat bemutatja, hogyan éltek eleink, milyen eszközöket használtak mindennapjaik során. A ház amúgy az 1800-as évek végén készült el a helyiek összefogásával: szolgálati lakást építettek a nagyrákosi kovácsnak. A múzeum előzetes bejelentkezéssel látogatható.

A következő faluban, Pankaszon az Őrség egyik legszebb műemlékét, az 1755-ben épült szoknyás haranglábat látogathatjuk meg, ami szintén eltéveszthetetlen, hiszen Kisrákos felé elkanyarodva jobb kéz felől, az út mellett találjuk. A szabadon látogatható harangláb szomszédságában a felújított kovácsműhely is megtekinthető (előzetes bejelentkezést követően).

Irány a Szőcei Tőzegmohás Láprét!

A harangláb egy lejtős gyümölcsös tetején áll, érdemes ebben a jellegzetes őrségi tájban szemlélődni kicsit, mint ahogy érdemes megcsodálni a további utunk menti réteket is. Az őrségi tájképet az erdőkön túl a dombtetőkön található kaszálórétek és kaszálógyümölcsösök, a völgyek aljában található nedves láprétek, és a rengeteg folyóvíz mellett megtalálható apró mocsarak és lápok szabdalják. A hagyományos őrségi parasztporták képéhez hozzátartozott a házakat körülvevő, valamint a házaktól távolabb, a meredekebb domboldalakon kialakított, kaszáló gyümölcsös, mely elszórtan álló gyümölcsfáival az őrségi tájkép talán legjellegzetesebb alkotóeleme.

Az őrségi rétek egyik legnagyobb biológiai szenzációja a vérfű és a sötét hangyaboglárka története. Köszönhetően a gazdag réteknek, az Őrség a lepkék földje, közülük a nappali lepkék a legfontosabbak, amelyeknek nem kevesebb, mint százhúsz különböző faja fordul itt elő. A szépséges, de veszélyeztetett sötét hangyaboglárkának az Őrségi Nemzeti Park területén él az egyik legnagyobb európai állománya. A külső hatásokra érzékeny hangyaboglárka a természetvédelem egyik látványos modellfaja, különleges fejlődése pedig a biológiai sokszínűség egyik lenyűgözően szép példája, amelyről érdemes bővebben tájékozódni az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontjában, Őriszentpéteren.

Hanem most már tényleg irány Szőce, a sok védett növénynek, köztük számos jégkorszak után itt maradt, úgynevezett reliktum fajnak otthont adó láprét! Kisrákoson szép kódisállásos házakat és nagy pajtákat láthatunk útközben, majd Viszákot és Őrimagyarósdot érintve érkezünk meg Szőcére.

Előzetes bejelentkezést követően először is a Lápok Házát tekintsük meg, ahol a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát ismerhetjük meg. Innen indul a 900 m hosszú tanösvény is a láp irányába.

A szőcei patakvölgy az Őrségi Nemzeti Park egyik legjelentősebb része. A Szőce-patak völgyét, a patakot kísérő réteket és kaszálókat sokáig csak a helyi lakosság ismerte, anélkül, hogy tudták volna, milyen különleges természeti értékeket hordoz, pedig évszázados hagyományos gazdálkodási tevékenységükkel hozzájárultak annak fennmaradásához (a láprétet az 1950-es években fedezte fel a tudomány). A terület legértékesebb része a völgy alján húzódó rétek láncolata, mely mindössze 14 Ha nagyságú. A sajátos klimatikus és hidrológiai viszonyok, az évszázados gazdálkodás együttesen tette lehetővé, hogy olyan különleges növénytársulások és fajok maradtak itt fenn, melyek ismereteink szerint az utolsó jégkorszakhoz kötődtek (legjelentősebb a tőzegmohás láp). A lápréten pallósor lett kiépítve, arról lelépni természetesen szigorúan tilos!

És akkor a várva várt csobbanás a Vadása-tóban

Az országosan ismert Vadása-tó méltán népszerű célpont: tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók és strandolók kedvelt helye, ahol felfrissülhetünk, és egy kellemes délutánt tölthetünk el (természetesen étkezési lehetőség is van). Felsőjánosfán keresztül megyünk vissza Pankaszra, s a már megjárt úton térünk vissza Őriszentpéterre, ahol, ha jól szervezzük, egyből egy kellemes pajtakoncertbe csöppenhetünk.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A kiindulási ponthoz legközelebb Őriszentpéter vasútmegállója esik. A menetidő Zalaegerszegről kb. 40 perc.

Prístup

 • Őriszentpéter vasútállomásától ki kell tekerni a bajánsenyei útra, azon jobbra fordulva érjük el a túra kiindulópontját, az önkormányzat előtt található körforgalmat (1,7 km)

Parkovisko

 • Őriszentpéteren a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Súradnice

DD
46.838641, 16.421287
DMS
46°50'19.1"N 16°25'16.6"E
UTM
33T 608378 5188213
what3words 
///printer.pitted.differences
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Túrázók nagykönyve: Magyarország hagyományőrző túraútvonalai
 • Magyarország rejtőzködő túraútvonalai

Mapa doporučená autorom

 • Őrség, Göcsej turistatérkép

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ahol a sisak viselete kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során!  
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözetet viseljük, és legyen nálunk pótruha!
 • Habár az út során több helyütt van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, hosszabb szakaszokon egyáltalán nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen melegben.
 • A navigáláshoz használjuk a Természetjáró appot!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
38,5 km
Trvanie
12:00hod
Stúpanie
83 m
Klesanie
83 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Možnosť občerstvenia Kultúrna a historická hodnota Botanické zaujímavosti Faunistické zaujímavosti

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp