Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet Top

Pilis Bike Skanzen Túra (Telgárthy-rét, Visegrád P+B)

Cyklovýlet · Visegrádi-hegység
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Kanyargó aszfaltcsík a Pap-rét környéki erdőben
  / Kanyargó aszfaltcsík a Pap-rét környéki erdőben
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Horthy-garázs néven ismert esőbeálló félúton Pap-rét felé Skanzen irányából
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sorompó állítja meg az oda nem való forgalmat
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hétvégén élénk forgalomra számítsunk
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Profinak, amatőrnek egyaránt ideális kihívás a környék emelkedői
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apátkúti vadászház a Telgárthy-rét végén
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csak néhány száz méter kerülő a Kaán-forrás
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Két láb, két kerék, négy láb...itt mindenkinek van hely
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kicsiktől nagyokig mindenki megtalálja a számítását
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 25 20 15 10 5 km

Visegrádi-hegység oda és vissza. Első hallásra teljesíthetetlen távolságnak tűnik, pedig mennyire nem az. Ilyen környezetben szinte észrevétlenül peregnek a kilométerek és a percek. Az autóhoz visszatérve pedig már csak azt fogjuk hajtogatni, hogy bárcsak még tovább tartott volna.

Stredná
25,2 km
2:56 hod
788 m
788 m

A Visegrád és Szentendre között kanyargó erdészeti utak hálózata nem véletlenül nagy kedvence a környékbeli bringásoknak. A teljesítményorientált edzésmunkától kezdve egészen a gyermekes kirándulásig alkalmas utak kristálytiszta levegőt, autómentes kilométereket és tavasztól késő őszig biztosan járható aszfaltot biztosítanak.

Autorov tip

 • Nem kell feltétlenül teli kulacsokkal érkezni otthonról, hiszen indulás után pár száz méterrel a forrásnál friss, hideg vízzel tudjuk őket megtölteni. 
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-05-21
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
489 m
Najnižší bod
189 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókrai is!

Dalšie informácie/odkazy

štart

Telgárthy-rét, Visegrád P+B (188 m)
Súradnice:
DD
47.769254, 18.982267
DMS
47°46'09.3"N 18°58'56.2"E
UTM
34T 348819 5292625
what3words 
///rocks.affronts.marker

ciel

Telgárthy-rét, Visegrád P+B

Podrobný popis cesty

Itiner: 

 • A Telgárthy-réttől Pap-rétig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • A Pap-réttől Skanzen felé térjünk le a zöld kerékpáros jelzésre.
 • A Skanzentől visszafelé a Pap-rétig a zöld kerékpáros jelzésen tekerjünk.
 • A Pap-réttől a Telgárthy-rétig a kék kerékpáros jelzésen érünk vissza.

Leírás:

Telgárthy-rét - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

A tisztást elhagyva megkezdjük hosszú kaptatónkat az erdőn keresztül, hiszen a túra első kb. 7 kilométerén bő 300 méter szintemelkedést kell leküzdenünk. A sorompó után hűs levegő csaphat meg minket a Kaán Károly-forrás felől, de a folyamatos, nagyjából 5%-os emelkedőtől biztosan hamar bemelegszünk. Érdemes kiélvezni a végtelen nyugalmat és a festői tájat pedálozás közben, hiszen ritkán bringázhatunk ennyire ideális környezetben. A közforgalom elől lezárt utak, relatíve jó minőségű aszfalt, csodaszép erdő, átmozgató, de nem túl erős emelkedő: mit kívánhat még egy kerékpáros? A hegyoldalba több alkalommal beugró szerpentin enyhíti a kaptatót, és közben érdekes panorámát biztosít az előttünk álló útra. A harmadik visszafordító után kellemesen enyhül az emelkedő, kisebb szusszanásra adva lehetőséget.

A lankásabb szakasz után már csak egyetlen kilométer vár ránk, és elérjük a következő úticélunkat. Egy hosszabb egyenes végén feltűnő sorompó és tavacska azt jelzi, hogy a Pap-réten vagyunk, ahol érdemes egyet frissíteni, pihenni, és élvezni a hely varázsát.

Pap-rét - Skanzen

 • Terep: aszfalt

A Pap-rét a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, amely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben kiépített pihenő várja a turistákat paddal, asztallal. Pihenés és frissítés után ismét útnak indulva délnyugat felé kezdjük meg az ereszkedést. A zöld kerékpáros jelzést követve gurulunk szép lassan a Sztaravoda-patak mentén. Legyünk óvatosak, mert az erdészeti munkák után gyakran murvás, faforgácsos az útburkolat, máskor a betorkoló dózerutakról hordja be az esővíz vagy a munkagép a sarat.

Ezért, illetve a többi kerékpáros és gyalogos túrázó miatt is megfontoltan eresszük lefelé a bringát! Csak erre kell figyelnünk, a navigálásra kevésbé, hiszen az aszfaltcsík egyértelműen kijelöli az irányt. Végül egy erős jobbos és balos kanyar alkotta kombináció jelzi, hogy lassacskán elérjük a Skanzent. A sorompót megkerülve már csak pár száz méter, és a szabadtéri múzeum határában lévő parkolóhoz érünk. Ez túránk legtávolabbi pontja.

Skazen - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Visszafordulva a Skanzen szélétől, sorompó jelöli a közúti forgalom elől elzárt erdészeti utak kezdetét, melyeket részben még az előző évszázad feszültebb évtizedeinek katonai tevékenységének köszönhetünk. A sorompó megkerülése után érdemes visszaváltani, és alaposan a pedálba taposni, mert egyből a szakasz legmeredekebb részével indítunk. A két visszafordítót elhagyva lassacskán lankásabbá válik a terep. Az erdőben kanyargó meghitt, csendes utat kisebb erdei tisztások, rétek szegélyezik, majd balról egyre szebb kilátásban lehet részünk. A számos leágazás mutatja, hogy erdészeti és vadászati szempontból is aktív környéken járunk. Már jó pár évtizeddel ezelőtt is annak számított - erre emlékeztet a Horthy-garázsnak nevezett esőbeálló, melyet jobbról láthatunk hamarosan.

A visszafordító után laposabbá válik az emelkedő, miközben a jobbra felettünk magasodó Nagy-Berseg-hegy meredek oldala tövében gurulunk el. Balra látványosan kanyarog alattunk a patak, mely tavasszal hangosan dübörög, a hosszú nyári napokon viszont akár teljesen ki is száradhat. Egy egyenes szakaszt követően szalagkorlát jelzi, hogy hamarosan felérünk a Pap-rétre. Már csak két-három kanyart kell leküzdenünk, mielőtt az újabb sorompó után feltűnik az erdészeti utak csomópontja, s vele együtt az erdészház.

Pap-rét - Visegrád 

 • Terep: aszfalt

Itt tarthatunk egy kis pihenőt, felfrissíthetjük magunkat, majd a csomópontot északi irányba hagyjuk el. A túra legkönnyebb része vár ránk, hiszen egészen Visegrád határáig lejteni fog az aszfaltcsík. A hegyoldal vonalát követve a kellemesen kanyargó út még a legigényesebb kerekeseket is egész biztosan leveszi a lábáról. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy a nehezen belátható kanyarokba ne túl nagy tempóval forduljunk bele, hiszen szemből nemcsak más bringások érkezhetnek, hanem akár erdészei járművek is. A lejtőzés második felében előbb megközelítjük a balra alattunk futó Apátkúti-völgyet, majd huzamosabb ideig azzal párhuzamosan haladunk. Nem sokkal a Telgárthy-rét előtt balra lent megpillanthatjuk a környék legismertebb víznyerő helyét, a Kaán Károly-forrást. A 20. század elején tevékenykedő híres erdőmérnökről elnevezett forrást már 1938-ban kiépítették. Mindig hűvös és friss vize csak saját felelősségre iható.

A forrás után néhány száz méterrel kinyílik előttünk a táj, és pár pillanat múlva vissza is érünk kiindulópontunkra, az Apátkúti-völgy északi végébe. Túránk végén érdemes itt alaposabban is körülnézni, hiszen a környező hegyek és bércek által védett takaros kis erdei pihenőhelyet alakítottak ki. A terület nyugati szélében futó, kősziklákkal díszített Apátkúti-patak kanyargós vonulata teszi igazán vadregényessé a környéket. A rét mindkét végén találhatunk a vízéből táplált pisztrángos tavakat. Fontos megemlíteni a közeli Ördögmalom-vízesést és a hasonló nevű éttermet is, amelyek akár hosszabb időre is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget nyújthatnak. Néhány száz méterrel a völgy kijárata után pedig már Visegrád utcáit találjuk, úgyhogy akár oda is betekerhetünk, ha kedvünk van hozzá.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

A Telgárthy-rét megközelítése meglehetősen nehézkes tömegközlekedéssel. Felér önmagában egy kirándulással, hiszen a Budapest-Szob vonalon haladva Nagymarosig kell vonatoznunk, majd itt leszállva a Nagymaros-Visegrád komp segítségével tudjuk megközelíteni a túra kezdőpontját.

Prístup

A kompról legurulva a kék kerékpáros jelzést kövessük 3 kilométeren keresztül a Telgárthy-rét eléréséhez.

Parkovisko

Autóval a 11-es úton keresztül érhetjük el Visegrádot, majd onnan a Mátyás király utca vezet ki a Telgárthy-réthez.

Súradnice

DD
47.769254, 18.982267
DMS
47°46'09.3"N 18°58'56.2"E
UTM
34T 348819 5292625
what3words 
///rocks.affronts.marker
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
25,2 km
Trvanie
2:56hod
Stúpanie
788 m
Klesanie
788 m
Okružná trasa Možnosť občerstvenia

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp