Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet Top

Pilis Bike Skanzen túra (Kis Rigó Vendéglő P+B)

· 1 review · Cyklovýlet · Visegrádi-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  / A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pilisszentlászló utolsó utcája egyenesen az erdőbe vezet
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kövek teszik technikássá a település széléről induló ösvényt
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környéken minden út Pap-rétre vezet
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hétvégén számítsunk az úton kirándulókra is
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szarvas-szérű, takaros kis tisztás Hegytető felett Pap-rét felé
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Horthy-garázs néven ismert esőbeálló félúton Pap-rét felé Skanzen irányából
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kanyargó aszfaltcsík a Pap-rét környéki erdőben
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kanyargó aszfaltcsík a Pap-rét környéki erdőben
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sorompó után már a Pap-rét vár ránk
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisebb tó Pap-réttől északra
  Fotografia: Ádám Németh, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km
Egy viszonylag rövid, de szintekben bővelkedő túra, amelynek keretein belül megnézzük, hogyan juthatunk el élvezetes kerülővel Pilisszentlászlóról forgalommentes utakon Szentendrére.
Otvorené
Stredná
23,6 km
2:38 hod
672 m
672 m

A bringások számára ajándék a letűnt kor katonai tevékenységének is köszönhető aszfaltozott úthálózat, mely átszövi a Visegrádi-hegység legszebb részeit. Ennek a hálózatnak a déli részét járjuk be túránk során. Pilisszentlászló - Pap-rét - Skanzen triója által határolt képzeletbeli derékszögű háromszög két, forgalomtól elzárt befogóját érintjük. Erőbeosztás szempontjából az lebegjen a szemünk előtt, hogy emelkedő-lejtő-emelkedő-lejtő lesz a "program".

A Szarvas-szérű megkapó tisztása, a Pap-rét ikonikus erdei csomópontja, a Sztaravoda-patak vadregényes völgye, a mellbevágóan tiszta levegő és a madárcsicsergés azok a dolgok, amiért érdemes nyeregbe pattanni, és akár izzadtságcseppek árán is leküzdeni ezt a pár száz méter szintemelkedést. Akár városi kerékpárral is könnyedén teljesíthető túra, de a Skanzen felé tartó lejtőzéskor érdemes résen lenni az útminőség miatt.

Autorov tip

 • A túra csak pár száz méteren halad terepen. Ha nagyon nagy sár lenne, vagy a kerékpárok, netán a kerékpárosok tudását meghaladja az a bizonyos köves szakasz Pilisszentlászló és Hegytető között, akkor ez a rész kiváltható a párhuzamosan haladó főúton. Itt mindig legyünk nagyon fegyelmezettek, és tartsuk be a KRESZ előírásait!

Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-07-10
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
541 m
Najnižší bod
213 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Dalšie informácie/odkazy

štart

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő (398 m)
Súradnice:
DD
47.720773, 18.986154
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.2"E
UTM
34T 348970 5287230
what3words 
///flats.playhouse.tablespoon

ciel

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • A Kis Rigó Vendéglőtől a Pap-rétig végig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk,
 • A Pap-réttől letérünk a zöld kerékpáros jelzésre Szentendréig.
 • Szentendrétől vissza ugyanazon a zöld kerékpáros jelzésen tekerünk a Pap-rétig
 • A Pap-réttől a kék kerékpáros jelzés vezet vissza a Kis Rigó Vendéglőig.

Leírás:

Kis Rigó - Hegytető

 • Terep: aszfalt, köves ösvény, földút

A kiindulási pontunknak számító vendéglőtől a főút irányába kezdjük meg a gurulást. A kereszteződéshez kiérve térjünk jobbra, majd néhány pedálfordulat után, a mögöttünk lévő forgalmat figyelve jelezzük a balra fordulási szándékunkat. Előbb figyelmesen húzódjunk a szaggatott vonal mellé, majd újbóli hátratekintés után kanyarodjunk balra, a település irányába! A Pilisszentlászló központja felé kanyargó utat követve haladjunk, aztán a Polgármesteri hivatalt és az ABC-t elhagyva tartsunk jobbra a Kossuth Lajos utca irányába! Piktogramok és táblák is jelzik az irányt a Pap-rét felé. Az Apátkúti-patak mentén húzódó csendes kis utcában szép lassan elhagyjuk a civilizációt, és rövidesen az erdő szélén találjuk magunkat.

A terepre érve egyből legyünk résen, mert egy kisebb árkon kell átgurulnunk, mielőtt a túra legtechnikásabb szakasza következik. A szűk ösvényt méretes kövek tarkítják, amelyek alaposan megviccelik a bringát és a bringást egyaránt. Izgalmas kihívás kitekerni ezt a szakaszt, de ha túlzásnak érezzük, természetesen egy kis tolás is belefér. Szerencsére csak néhány száz méteren át ilyen rázós az ösvény, utána egyik pillanatról a másikra kellemes erdei földútra váltunk. Pár perc múlva a Hegytető parkoló mögött találjuk magunkat, ahol a sorompó tövénél áttérünk az aszfaltútra, és balra kanyarodva kezdjük meg a mászást.

Hegytető - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk. A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

Pap-rét - Skanzen

 • Terep: aszfalt

Ez a kereszteződés a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, amely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben kiépített pihenő várja a turistákat paddal, asztallal. Pihenés és frissítés után ismét útnak indulva délnyugat felé kezdjük meg az ereszkedést. A zöld kerékpáros jelzést követve gurulunk szép lassan a Sztaravoda-patak mentén. Legyünk óvatosak, mert az erdészeti munkák után gyakran murvás, faforgácsos az útburkolat, máskor a betorkolló dózerutakról hordja be az esővíz vagy a munkagép a sarat.

Ezért, illetve a többi kerékpáros és gyalogos túrázó miatt is megfontoltan eresszük lefelé a bringát! Csak erre kell figyelnünk, a navigálásra kevésbé, hiszen az aszfaltcsík egyértelműen kijelöli az irányt. Végül egy erős jobbos és balos kanyar alkotta kombináció jelzi, hogy lassacskán elérjük a Skanzent. A sorompót megkerülve már csak pár száz méter, és a szabadtéri múzeum határában lévő parkolóhoz érünk. Ez túránk legtávolabbi pontja.

Skanzen - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Visszaindulva a Skanzen szélétől sorompó jelöli a közúti forgalom elől elzárt erdészeti utak kezdetét, melyeket részben még az előző évszázad feszültebb évtizedeinek katonai tevékenységeinek köszönhetünk. A sorompó megkerülése után érdemes visszaváltani és alaposan a pedálba taposni, mert egyből a szakasz legmeredekebb részével indítunk. A két visszafordítót elhagyva lassacskán lankásabbá válik a terep. Az erdőben kanyargó meghitt, csendes utat kisebb erdei tisztások, rétek szegélyezik, majd balról egyre szebb kilátásban lehet részünk. A számos leágazás mutatja, hogy erdészeti és vadászati szempontból is aktív környéken járunk. Már jó pár évtizeddel ezelőtt is annak számított - erre emlékeztet a Horthy-garázsnak nevezett esőbeálló, melyet jobbról láthatunk hamarosan.

A visszafordító után laposabbá válik az emelkedő, miközben a jobbra felettünk magasodó Nagy-Berseg-hegy meredek oldala tövében gurulunk el. Balra látványosan kanyarog alattunk a patak, mely tavasszal hangosan dübörög, a hosszú nyári napokon viszont akár teljesen ki is száradhat. Egy egyenes szakaszt követően szalagkorlát jelzi, hogy hamarosan felérünk a Pap-rétre. Már csak két-három kanyart kell leküzdenünk, mielőtt az újabb sorompó után feltűnik az erdészeti utak csomópontja, s vele együtt az erdészház.

Pap-rét - Hegytető

 • Terep: aszfalt

A Pap-rétet elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre jobban kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a főút. A sorompót kikerülve jobbra térjünk le az aszfaltról, hiszen innen erdei földúton vezet tovább az utunk.

Hegytető - Kis Rigó

 •  Terep: köves ösvény, földút, aszfalt

A műútról lekanyarodva előbb kellemes és széles földúton haladunk, amely idővel egyre szűkül. Egy ponton a talaj is kövessé, majd kifejezetten kellemetlenné válik. Ezen a 100-200 méteres szakaszon muszáj kapaszkodni a kormányba. Terepre kevésbé alkalmas bringával vagy szerényebb rutinnal érdemesebb tolva átvészelni ezt a rövid szakaszt. Egy kisebb árkon való áthaladás után meg is érkezünk Pilisszentlászló egyik csendes utcájába, amely a település központjába vezet. Itt balra tartva a főút zaját kövessük! Néhány kanyar után jobbra forduljunk ki rá, majd kb. 300 méter megtétele után a Kis Rigó Vendéglő tábláját figyelve alapos körültekintés és jelzés után térjünk balra, az erdő irányába.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös hévvel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Prístup

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömör-kapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet a Kis Rigó Vendéglőig.

Parkovisko

Pilisszentlászló megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség a vendéglő előtt egy kisebb parkolóban, illetve az oda vezető út mentén található. Alapvetően bőséges a rendelkezésre álló hely, de szép időben azért megtelik autóval.

Súradnice

DD
47.720773, 18.986154
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.2"E
UTM
34T 348970 5287230
what3words 
///flats.playhouse.tablespoon
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,0
(1)
Gergely Takács
2020-08-09 · Community
A Hegytető parkolótól vagy visszafelé a Pilisszentlászló irányából vezető erdei ösvény köves szakasza trekking kerékpárral jóformán járhatatlan. Javaslom az országút használatát. Megoldottuk ugyan lefelé, de felesleges küzdelem volt.
Zobraziť viac

Fotografie iných


Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
23,6 km
Trvanie
2:38hod
Stúpanie
672 m
Klesanie
672 m
Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia Kultúrna a historická hodnota

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp