Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet Top

Pilis Bike Pisztrángos túra (Hegytető, Pilisszentlászló P+B)

· 2 reviews · Cyklovýlet · Szentendrei járás · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Pap-réttől még néhány száz méterig emelkedik az út a Hegytető irányába
  / A Pap-réttől még néhány száz méterig emelkedik az út a Hegytető irányába
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környéken irányító táblákból bőven akad
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kerékpározás közben mindig óvjuk a természet szépségeit, értékeit
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent-László hegy oldalából a környék egyik legjobb kilátása tárul elénk
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Telgárthy réten számtalan csobogó és vízesés található
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Néhány kavics és némi vízfelület...és egy jó időre el is foglalják magukat a gyerekek a pihenő közben
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visegrád szélén több kisebb tóban is pisztrángokat tenyésztenek
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az autómentes aszfalt ritka kincs manapság
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A szintben gazdag túra a Pilisszentlászló és Visegrád közötti területen vezet oda-vissza. Sem a terep nehézségeivel, sem a tájékozódással nem kell majd sokat törődni, hiszen végig aszfalton haladunk, és egyetlen kereszteződésben kell csak megtalálni a megfelelő irányt.
Otvorené
Stredná
18,2 km
1:46 hod
587 m
587 m

A Szentendre és Pilisszentlászló között található Hegytető könnyen megközelíthető kiindulási pont bármilyen kiránduláshoz, edzéshez. Ideális, hiszen az autóból kiszállva az első lépést, pedálfordulatot már az erdőben tehetjük meg. Nem is akármilyenben, hiszen innentől egészen a Dunakanyarig zavartalan rengetegen vághatunk át.

A túránk fordítópontján található Kaán-forrás, Telgárthy-rét vagy akár az Ördögmalom-vízesés kellő motiváció lehet ahhoz, hogy át is vágjunk ezen az erdőn. Innen egy kőhajításnyira találjuk Visegrád romantikus városát, így akár egyéb programokkal is megtoldhatjuk a kirándulást. De ha csak egy motiváló fagyira lenne szükségünk a Pap-rétre való második emelkedő előtt, azt is könnyen megoldhatjuk a közelben.

Autorov tip

 • A Telgárthy-réttől pár száz méterre találjuk Visegrád szélét. Ha erőnk és időnk engedi, érdemes felkeresni a látnivalókban bővelkedő települést.
 • Ha a kulacsainkból fogyóban van a víz, akkor a szinte útba eső Kaán-forrás vizével tölthetjük fel.
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-05-21
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
541 m
Najnižší bod
195 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Dalšie informácie/odkazy

štart

Pilisszentlászló, Hegytető P+B (451 m)
Súradnice:
DD
47.718475, 19.005848
DMS
47°43'06.5"N 19°00'21.1"E
UTM
34T 350440 5286936
what3words 
///angel.scrambled.streaks

ciel

Pilisszentlászló, Hegytető P+B

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • A Hegytetőtől egészen a Telgárthy-rétig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • A Telgárthy-réttől vagy akár Visegrádról vissza ugyanezen a kék kerékpáros jelzésen tekerünk.

Leírás:

Hegytető - Pap-rét

 •  Terep: aszfalt

A parkolótól elindulva egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk. A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

Pap-rét - Telgárthy-rét

 • Terep: aszfalt

Itt tarthatunk egy kis pihenőt, felfrissíthetjük magunkat, majd a csomópontot északi irányba hagyjuk el. A túra legkönnyebb része vár ránk, hiszen egészen Visegrád határáig lejteni fog az aszfaltcsík. A hegyoldal vonalát követve a kellemesen kanyargó út még a legigényesebb kerekeseket is egész biztosan leveszi a lábáról. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy a nehezen belátható kanyarokba ne túl nagy tempóval forduljunk bele, hiszen szemből nemcsak más bringások érkezhetnek, hanem akár erdészeti járművek is. A lejtőzés második felében előbb megközelítjük a balra alattunk futó Apátkúti-völgyet, majd huzamosabb ideig azzal párhuzamosan haladunk. Nem sokkal a Telgárthy-rét előtt balra lent megpillanthatjuk a környék legismertebb víznyerő helyét, a Kaán Károly-forrást. A 20. század elején tevékenykedő híres erdőmérnökről elnevezett forrást már 1938-ban kiépítették. Mindig hűvös és friss vize csak saját felelősségre iható!

A forrás után néhány száz méterrel kinyílik előttünk a táj, és egy takaros réten találjuk magunkat. Az Apátkúti-völgy északi végében állunk, ahol a környező hegyek és bércek által védett kis erdei pihenőhelyet alakítottak ki. A terület nyugati szélében futó, kősziklákkal díszített Apátkúti-patak kanyargós vonulata teszi igazán vadregényessé a környéket. A rét mindkét végén találhatunk a vízéből táplált pisztrángos tavakat. Érdemes megemlíteni a közeli Ördögmalom-vízesést és a hasonló nevű éttermet is, amelyek akár hosszabb időre is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget nyújthatnak. Néhány száz méterrel a völgy kijárata után pedig már Visegrád utcáit találjuk, úgyhogy akár oda is betekerhetünk, ha kedvünk van hozzá.

Telgárthy-rét - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Ha úgy döntöttünk, hogy folytatjuk utunkat, akkor az eddig megtett útvonalat kell ellenkező irányba bejárnunk. A tisztást elhagyva megkezdjük hosszú kaptatónkat az erdőn keresztül, hiszen a következő kb. 7 kilométeren bő 300 méter szintemelkedést kell leküzdenünk. A sorompó után hűs levegő csaphat meg minket a Kaán Károly-forrás felől, de a folyamatos, nagyjából 5%-os emelkedőtől biztosan hamar bemelegszünk. Érdemes kiélvezni a végtelen nyugalmat és a festői tájat pedálozás közben, hiszen ritkán bringázhatunk ennyire ideális környezetben. A közforgalom elől lezárt utak, relatíve jó minőségű aszfalt, csodaszép erdő, átmozgató, de nem túl erős emelkedő: mit kívánhat még egy kerékpáros? A hegyoldalba több alkalommal beugró szerpentin enyhíti a kaptatót, és közben érdekes panorámát biztosít az előttünk álló útra. A harmadik visszafordító után kellemesen enyhül az emelkedő, kisebb szusszanásra adva lehetőséget.

A lankásabb szakasz után már csak egyetlen kilométer vár ránk, hogy elérjük a következő úticélunkat. Egy hosszabb egyenes végén feltűnő sorompó és tavacska azt jelzi, hogy a Pap-réten vagyunk, ahol érdemes egyet frissíteni, pihenni, és élvezni a hely varázsát.

Pap-rét - Hegytető 

 • Terep: aszfalt

A Pap-rétet elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a kiindulási pontunk, a murvás parkoló. 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös HÉV-vel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Prístup

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömörkapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet előbb Pilisszentlászlóig, majd onnan már csak néhány perc legurulni a Hegytető parkolóig.

Parkovisko

A Pilisszentlászló melletti Hegytető megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség viszonylag bőséges, de azért egy forgalmasabb hétvégén akár meg is telhet. Ilyenkor Pilisszentlászlón érdemes parkolóhelyet keresni.

Súradnice

DD
47.718475, 19.005848
DMS
47°43'06.5"N 19°00'21.1"E
UTM
34T 350440 5286936
what3words 
///angel.scrambled.streaks
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(2)
Tomi Bittenbinder
2021-03-03 · Community
Kellemes időtöltés hétköznap nincsenek sokan.
Zobraziť viac
2021. március 3., szerda
Fotografia: Tomi Bittenbinder, Közösség
2021. március 3.,
Fotografia: Tomi Bittenbinder, Közösség
Dunakanyar
Fotografia: Tomi Bittenbinder, Közösség

Fotografie iných

K
K
2021. március 3.,
2021. március 3., szerda
+ 2

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
18,2 km
Trvanie
1:46 hod
Stúpanie
587 m
Klesanie
587 m
Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp