Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet Top

Pilis Bike Pap-réti túra (Kis Rigó Vendéglő P+B)

Cyklovýlet · Visegrádi-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  / A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pilisszentlászló utolsó utcája egyenesen az erdőbe vezet
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kövek teszik technikássá a település széléről induló ösvényt
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környéken minden út Pap-rétre vezet
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tavasszal, nyáron és ősszel is tökéletes célpont
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szarvas-szérű, takaros kis tisztás Hegytető felett Pap-rét felé
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Forgalommentes aszfaltcsík az erdőben ritka kincs
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vérbeli erdei ösvény vár ránk Pilisszentlászló után
  Fotografia: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 10 8 6 4 2 km

Egy rövid, kompakt túra, amely idális lehet időhiány esetén vagy "kis hatótávolságú" túrázónak. Akár kisebb gyerekkel is vállalható útvonal, mivel 99%-ban a forgalomtól mentes utakon halad. A Pap-réti forduló tökéletes helyszín megpihenni, frissíteni, és élvezni a természet nyugalmát.

Otvorené
Stredná
10,7 km
1:11 hod
314 m
314 m

A Pilis Bike túrák egyik legrövidebbike, mely a mesés fekvésű Pilisszentlászlóról mutat utat a Visegrádi-hegység ikonikus csomópontjához, a Pap-réti erdészházhoz. A Pap-rét környéki aszfaltozott erdészeti utak ideális lehetőséget biztosítanak azok számára, akik az erdőben, az autóforgalom nélkül szeretnék a jó levegőn megtornáztatni magukat két keréken.

Az erőbeosztás szempontjából egyszerű feladat előtt állunk, hiszen az indulástól kezdve szinte folyamatosan emelkedünk a Pap-rétig, majd ugyanazon az úton ereszkedünk vissza. Az elégetett kalóriák pótlására pedig nincs tökéletesebb lehetőség a környéken, mint a kiindulási pontban található Kis Rigó Vendéglő.

Autorov tip

 • A túra csak pár száz méteren halad terepen. Ha nagyon nagy sár lenne, vagy a kerékpárok, netán a kerékpárosok tudását meghaladja az a bizonyos köves szakasz Pilisszentlászló és Hegytető között, akkor ez a rész kiváltható a párhuzamosan haladó főúton. Itt mindig legyünk nagyon fegyelmezettek, és tartsuk be a KRESZ előírásait! Másik megoldás, hogy a Hegytetőn lévő parkolóból indulunk.

 • Ha hétvégén teljesítjük a túrát, és szeretnék a végén enni is a Kis Rigó Vendéglőben, akkor mindenképpen ajánlott az asztalfoglalás.
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2020-05-21
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
541 m
Najnižší bod
359 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!
 • Egyből a túra elején a Kis Rigó Vendéglő után Pilisszentlászlóra a balra kanyarodás fokozott figyelmet igényel, legyünk óvatosak!

Dalšie informácie/odkazy

štart

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő (398 m)
Súradnice:
DD
47.720772, 18.986151
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.1"E
UTM
34T 348969 5287230
what3words 
///flats.playhouse.tablespoon

ciel

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • A Kis Rigó Vendéglőtől a Pap-rétig végig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • Visszafele ugyanezen az útvonalon tekerünk.

Leírás:

Kis Rigó - Hegytető

 •  Terep: aszfalt, köves ösvény, földút

A kiindulási pontunknak számító vendéglőtől a főút irányába kezdjük meg a gurulást. A kereszteződéshez kiérve térjünk jobbra, majd néhány pedálfordulat után, a mögöttünk lévő forgalmat figyelve jelezzük a balra fordulási szándékunkat. Előbb figyelmesen húzódjunk a szaggatott vonal mellé, majd újbóli hátratekintés után kanyarodjunk balra, a település irányába! A Pilisszentlászló központja felé kanyargó utat követve haladjunk, aztán a Polgármesteri hivatalt és az ABC-t elhagyva jobbra tartsunk a Kossuth Lajos utca irányába! Piktogramok és táblák is jelzik az irányt a Pap-rét felé. Az Apátkúti-patak mentén húzódó csendes kis utcában szép lassan elhagyjuk a civilizációt, és rövidesen az erdő szélén találjuk magunkat.

A terepre érve egyből legyünk résen, mert egy kisebb árkon kell átgurulnunk, mielőtt a túra legtechnikásabb szakasza következik. A szűk ösvényt méretes kövek tarkítják, amelyek alaposan megviccelik a bringát és a bringást egyaránt. Izgalmas kihívás kitekerni ezt a szakaszt, de ha túlzásnak érezzük, természetesen egy kis tolás is belefér. Szerencsére csak néhány száz méteren át ilyen rázós az ösvény, utána egyik pillanatról a másikra kellemes erdei földútra váltunk. Pár perc múlva a Hegytető parkoló mögött találjuk magunkat, ahol a sorompó tövénél áttérünk az aszfaltútra, és balra kanyarodva kezdjük meg a mászást.

Hegytető - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk. A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

A Pap-rét a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, mely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben egy kiépített pihenő várja a turistákat paddal és asztallal. A tisztás Visegrád felőli végében egy kisebb tó bújik meg az út közvetlen szomszédságában. Egy kis pihenés és frissítés után ismét útnak indulva az eddig megtett utat kell ellenkező irányban teljesíteni.

Pap-rét - Hegytető

 •  Terep: aszfalt

A kereszteződést elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre jobban kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a főút. A sorompót kikerülve jobbra térjünk le az aszfaltról, hiszen innen erdei földúton vezet tovább az utunk.

Hegytető - Kis Rigó

 • Terep: köves ösvény, földút, aszfalt

A műútról lekanyarodva előbb kellemes és széles földúton haladunk, amely idővel egyre szűkül. Egy ponton a talaj is kövessé, majd kifejezetten kellemetlenné válik. Ezen a 100-200 méteres szakaszon muszáj kapaszkodni a kormányba. Terepre kevésbé alkalmas bringával vagy szerényebb rutinnal érdemes tolva átvészelni ezt a rövid szakaszt. Egy kisebb árkon való áthaladás után meg is érkezünk Pilisszentlászló egyik csendes utcájába, amely a település központjába vezet. Itt balra tartva a főút zaját kövessük! Néhány kanyar után jobbra forduljunk ki rá, majd kb. 300 méter megtétele után a Kis Rigó Vendéglő tábláját figyelve alapos körültekintés és jelzés után térjünk balra, az erdő irányába.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös hévvel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Prístup

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömör-kapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet a Kis Rigó Vendéglőig.

Parkovisko

Pilisszentlászló megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség a vendéglő előtt egy kisebb parkolóban, illetve az oda vezető út mentén található. Alapvetően bőséges parkolóhely áll rendelkezésünkre, de szép időben azért megtelik autóval.

Súradnice

DD
47.720772, 18.986151
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.1"E
UTM
34T 348969 5287230
what3words 
///flats.playhouse.tablespoon
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
10,7 km
Trvanie
1:11 hod
Stúpanie
314 m
Klesanie
314 m
Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp