Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet Top

Élő hagyományok és szakrális helyek az Őrség déli részén

Cyklovýlet · Őrségi Nemzeti Park
Zodpovedný za tento obsah
Együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  / Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Fazekasház, Magyarszombatfa
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Itáliai reneszánsz és habán majolikák között Veleméren
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / Vadregényes országút Szentgyörgyvölgy és Magyarföld között
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
 • / A Magyarföld határában álló Fatemplom
  Fotografia: Ferenc Szigeti, Együttműködő szervezetek
m 500 400 300 200 40 35 30 25 20 15 10 5 km

Az Őrség az ország egyik legnépszerűbb kerékpáros turisztikai célpontja. Ez a túra a vidék hagyományokban és szakrális helyekben egyaránt bővelkedő déli részét járja be.

Stredná
41,7 km
12:00 hod
319 m
318 m

Ezen a könnyű bringatúrán először Kercaszomorra, Magyarország „legbátrabb községébe” tekerünk, utána megnézzük a gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről híres Magyarszombatfát, ahol ki is próbálhatjuk alkotókedvünket! Megpihenünk az ország egyik legszebb, de mindenképpen legkülönlegesebb középkori templománál Veleméren, majd hazánk legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református temploma vár ránk. A túrába kiváló tanösvények meglátogatása is beilleszthető, hiszen többnyire az Őrségi Nemzeti Park területén haladunk, így könnyen egész napossá tehető a program.

A túra alsórendű közutakon halad, kivéve az utolsó szakaszt, amely azonban könnyen kikerülhető. Így országúti és túra- vagy hegyikerékpárral egyaránt nekivághatunk a felfedezésnek! Kényelmes túrára készüljünk, sem a táv, sem a szint nem nagy, az érintett településeken pedig nemcsak a lelkünket tölthetjük fel, de több hangulatos éttermet is találunk. Az Őrségben a páratlan táj gazdag és élő kultúrával ér össze. 

Autorov tip

 • Az Őrség páratlan népi hagyományait leginkább a minden év augusztusában megrendezett Hétrétország című fesztivál ideje alatt lehet megismerni, amikor is koncertek, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények mellett számos portát lehet szabadon meglátogatni a megadott időpontokban. Ezeken a régi, vagy „gyüttment” gazdák betekintést adnak saját életükbe, hagyományos, vagy „csak” míves mesterségükbe. Ha tehetjük, tervezzük erre a hétre őrségi tekerésünket!
 • Egyes portákra és szerekre csak földút vezet, ezért ha az Őrség kerékpáros felfedezését a Hétrétország meglátogatásával tesszük teljessé, mindenképpen túra- vagy hegyikerékpárral induljunk neki az útnak!
 • Őriszentpéteren és Szalafőn kiváló és sokoldalú szálláskínálatból válogathatunk.
 • A látnivalók gazdagsága miatt tavasztól őszig, és egész napos programként ajánljuk a túrát.
Profilový obrázok používateľa MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualizované: 2019-06-30
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
286 m
Najnižší bod
189 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Možnosť občerstvenia

Bognár Étterem

Bezpečnostné opatrenia

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • Utunk nagy részén természetvédelmi, néhol pedig kifejezetten védett területen haladunk. A kijelölt utat, illetve a kapcsolódó túraútvonalakat ne hagyjuk el!

Dalšie informácie/odkazy

 • Az érintett falvakban több éttermet is találunk, ezek közül két új típusú étterem, a Veleméri Cipó fogadó és a Meztéllábas étterem Szentgyörgyvölgyön található, a túra felénél. 

štart

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom) (224 m)
Súradnice:
DD
46.838763, 16.421381
DMS
46°50'19.5"N 16°25'17.0"E
UTM
33T 608385 5188227
what3words 
///inputs.reshapes.forgive

ciel

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom)

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Őriszentpétert Bajánsenye irányában hagyjuk el.
 • Bajánsenyén egyenesen áttekerünk, majd teszünk egy kitérőt a hangulatos Kerceszomorra.
 • Visszatérve eredeti utunkra Magyarszombatfára tekerünk, majd Velemérre és Szentgyörgyvölgyre.
 • Innen egy hangulatos úton Magyarföldre érkezünk, aztán kissé odébb, Kerkáskápolna mellett elérjük a Bajánsenyére vezető országutat. Túrakerékpárral a jelzett kerékpárúton nyílegyenesen folytathatjuk utunkat Őriszentpéterre, de ha országúti kerékpárral vagyunk, jobb, ha balra fordulva visszatérünk Bajánsenyére, s onnan az ismert úton Őriszentpéterre.

A túra részletes leírása

Kitérő a legbátrabb községbe

Őriszentpéterről Bajánsenyét vesszük célba, s az alapvetően lejtős országúton van időnk a tájban gyönyörködni. Bajánsenyén áttekerve mindenképpen érdemes Kercaszomorra kitérőt tenni. A hangulatos község nemrég elnyerte a „Legbátrabb Község” megtisztelő címét, ugyanis 1919-ben a szomszéd Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a ma összevont falu nyugati részét, Szomorócot, de a trianoni döntést követően a helyi lakosság visszafoglalta a falut. Így az végül, köszönhetően a bátor fellépésnek, Magyarországhoz került. Mint mindenhol az Őrségben, itt is el tudnánk időzni pár napot: a község közvetlen közelében három gyönyörű tanösvényt, továbbá a település túlsó végén műemlék haranglábat találunk, no és megannyi érdekesebbnél érdekesebb nyitott portát, ha a Hétrétország alatt érkezünk ide (ami erősen javasolt). Az út mellett álló harangláb az őrségi táj jellegzetes alkotóeleme: ezek az alapvetően szegényebb helyeken épült faépítmények azt is elmesélik az értő szemnek, hogy bizony a környéken az építkezésre használható kő hiánycikk, hiszen mindenhol agyagos a föld.

Gerencsérek és festői templomok

Az agyagos föld főszereplője következő úti célunknak, Magyarszombatfának, amely gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről ismert országszerte. A régi, zsúpfedeles Fazekasházban ismerkedhetünk meg ezen élő hagyománnyal, amely 2014 óta a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel. A fazekasok világába közvetlenül is belekóstolhatunk, hiszen sok fazekas portán nem csak a Hétrétország ideje alatt tehetjük próbára alkotókedvünket.

Veleméren az ország egyik legszebb középkori temploma vár bennünket. A XIII. sz. elejéről származó, kora gót templom, amely a falu egykori helyén, az erdő szélén áll, igazi kuriózum: belsejét gyönyörű freskók díszítik, és az építők különös figyelmet fordítottak a templom és a freskók tájolására. Az év kitüntetett napjain (napéjegyenlőség, stb.) a hajnali fény más-más festményt világít meg, viszont egyetlen festmény nem kap közvetlenül fényt sosem, ez pedig a pokol ábrázolása. A kis templom igazi bakancslistás hely!

Veleméren is találunk fazekast, többek között habán és reneszánsz majolika műhelyt (Dávid Éva kerámiaművész a középkorból eredeteztethető itáliai reneszánsz és habán majolikát készít). Veleméren utunk felénél járunk körülbelül, a Cipó Vendégfogadó pedig ideális helyszíne egy jó ebédnek. A szomszédos Szentgyörgyvölgyön található Meztéllébas étterem szintén újszerű módon fogja meg a gazdag őrségi gasztronómiát.

Szentgyörgyvölgyön ne kanyarodjunk egyből le Magyarföld felé, hanem tekerjünk el az ország legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református templomához, amelynek szín- és motívumvilága is egyedülálló.

És még mindig templom

A faluból szép erdei aszfaltúton kerekezünk át Magyarföldre, ahol egy kedves haranglábat, illetve a falu határában nemrég emelt Fatemplomot tekinthetünk meg (ez az új templom gyakran koncertek helyszíne is). Végül Kerkáskápolnánál elérjük a Bajánsenyére vezető műutat: ha nem országúti kerékpárral vagyunk, válasszuk a nyílegyenesen továbbhaladó erdészeti kavicsos utat (jelzett kerékpárút), ha országútival, akkor balra fordulva tekerjünk Bajánsenyére, majd onnan vissza Őriszentpéterre!

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 •  A kiindulási ponthoz legközelebb Őriszentpéter vasútmegállója esik. A menetidő Zalaegerszegről kb. 40 perc. A kerékpárszállítás aktuális vasúti szabályait betartva autóhasználat nélkül tudunk a helyszínre jutni. 

Prístup

 • Őriszentpéter vasútállomásától ki kell tekerni a bajánsenyei útra, azon jobbra fordulva érjük el a túra kiindulópontját, az önkormányzat előtt található körforgalmat (1,7 km).

Parkovisko

 • Őriszentpétert legkönnyebben a 8-as út irányából, vagy az M7-es és az M70-es autópálya irányból érhetjük el. Őriszentpéteren a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Súradnice

DD
46.838763, 16.421381
DMS
46°50'19.5"N 16°25'17.0"E
UTM
33T 608385 5188227
what3words 
///inputs.reshapes.forgive
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Túrázók nagykönyve: Magyarország hagyományőrző túraútvonalai
 • Túrázók nagykönyve: Magyarország rejtőzködő túraútvonalai

Mapa doporučená autorom

Őrség, Göcsej turistatérkép

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defektszett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ahol a sisak viselete kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözetet viseljük, és legyen nálunk pótruha!
 • Az út során több helyütt van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, ugyanakkor hosszabb szakaszokon nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen melegben.
 • A navigáláshoz használjuk a Természetjáró appot!

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
41,7 km
Trvanie
12:00hod
Stúpanie
319 m
Klesanie
318 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia Kultúrna a historická hodnota Botanické zaujímavosti

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp