Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Cyklovýlet Top

Dombokon, határokon át az Őrségben

Cyklovýlet · Őrségi Nemzeti Park
 • Végig alacsony forgalmú utakon tekerhetünk az őrségi túrán
  / Végig alacsony forgalmú utakon tekerhetünk az őrségi túrán
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
 • / A szalafői Gatter fogadóban akár meg is szállhatunk
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
 • / Bringások a Pityerszeren található skanzenben
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
 • / Az apátistvánfalvi emelkedő rövid, de velős mászást jelent
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
 • / A kétvölgyi kilátóból messzire ellátni a dimbes-dombos táj felett
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
 • / Az "Őrség aranya" alapanyagát a szlovén oldalon is termesztik
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
 • / Kapornakon érdemes meglátogatni a helyi tájházat
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
 • / Árpád-kori templom Őriszentpéteren
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
m 350 300 250 200 50 40 30 20 10 km
Hazánk legnyugatibb – és talán egyik legszebb – kistájának egy részét fedezhetjük fel a mintegy hatvan kilométer hosszú túrán. A dimbes-dombos környezet helyenként megizzasztja ugyan a bringás turistát, de kevés helyen érezhetjük magunkat olyan nyugalomban, mint az egykori gyepűn.
Stredná
57,6 km
5:00 hod
592 m
592 m

Négy nagyobb dombot, és számtalan kisebb-nagyobb látnivalót ejtünk útba a magyar-szlovén határ két oldalán az „Őrség fővárosából” indulva. Őriszentpéter is ugyanolyan szeres település, mint a környéken látható többi, csak kicsit nagyobb, valamint egy Árpád-kori templomot is rejt. A szereken lakók életét a pityerszeri skanzenben ismerhetjük meg alaposabban, míg az egykori határőrök munkáját az apátistvánfalvi kis múzeumban.

A dimbes-dombos tájra a Kétvölgy melletti kilátóból vethetünk egy pillantást, majd tökföldek között gurulhatunk a határ szlovén oldalán. Az Őrség aranyára egy kis helyi fesztivál is épül (szeptemberben), de érdemes június utolsó hétvégéjén a nagy őrségi vásárt is meglátogatni. Kis dombok és nagy élmények várják az Őrségben a kerékpáros turistát.

Autorov tip

 • Pityerszeren a skanzen meglátogatására mindenképp hagyj időt, és az őriszentpéteri Árpád-kori templomba is érdemes betérni.
 • Összesen 226 kilométernyi kitáblázott túraútvonalat próbálhat ki a bringás turista az Őrségben. Az összesen hat, őriszentpéteri központtal, kisforgalmú közutakon, illetve erdei üzemi utakon kialakított, változó hosszúságú (26-53 kilométeres) útvonal bárkinek segítségére lehet a kistáj felfedezésében.
 • Az Őrségre a vendégházak, kis panziók jellemzőek alapvetően, ilyet szinte minden faluban találhatunk, érdemes legalább egy éjszakát eltölteni itt.
Profilový obrázok používateľa Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2020-11-06
Obtiažnosť
Stredná
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
360 m
Najnižší bod
216 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A túra végig alacsony forgalmú utakon halad.

štart

Őriszentpéter, körforgalom (224 m)
Súradnice:
DD
46.838870, 16.420990
DMS
46°50'19.9"N 16°25'15.6"E
UTM
33T 608355 5188238
what3words 
///nutritional.invariably.pelts

ciel

Őriszentpéter, körforgalom

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Az őriszentpéteri körforgalomtól Szentgotthárd/Szalafő felé kell indulni.
 • A Zala folyó felett áthaladva, ismét lakott területre érve (még Őriszentpéteren belül) az első elágazásnál térj balra, Szalafő irányába; innen az út egyenesen Pityerszerre vezet, ahonnan egy murvás úton folytatódik a túra.
 • A murvás út előbb a határ mentén halad nyugati irányba, majd északnak fordul, később keleti irányban a Zala folyását követi egy darabon, hogy majd megint északnak forduljon, és kiérjen a Farkasfára vezető aszfaltútra; itt térj balra.
 • Farkasfán a faluban lévő elágazásban tarts balra, majd a faluból kiérve, a dombtető elhagyva a következő elágazásban ismét balra (Apátistvánfalva/Orfalu felé).
 • Orfalun áthaladunk, majd Apátistvánfalván az elágazásban ismét fordulj balra, Kétvölgy irányába. Innen a szlovén oldalon található Šalovciig egyenesen kell menni – ha szeretnéd megnézni a Katalin-hegyi kilátót, Kétvölgy irányába kell jobbra letérned menet közben.
 • Šalovciban a főutat elérve balra, Hodoš/Hodos felé kell kanyarodnod, ez az út vezet a határ felé, de érdemes tenni egy kis kitérőt a kapornaki (Krplivnik) tájház felé.
 • A határon átgurulva Bajánsenye következik, ahol a templom melletti kereszteződésben balra (Körmend/Szombathely/Budapest felé) kell fordulni – ez az út egyenesen Őriszentpéterre vezet.

A túra részletes leírása

Szerek között a legnagyobb

Kiindulópontunk, Őriszentpéter, azaz az „Őrség fővárosa” ugyanúgy szeres település, mint bármelyik a környéken. Az egész Őrségre jellemzőek a sajátos, néhány házból álló – általában dombtetőn található – településrészek, a „szerek”; a kisebb települések 2-4, a nagyobbak akár 6-8 szerből is állhatnak. Az Őrség múltja magyarázza ezt a sajátos településszerkezetet: egykor a honfoglaló magyarok a nyugati határszél védelmére őrállókat telepítettek a gyepűre – innen ered a tájegység neve is. Szinte bármelyik szeren csodás falusi vendégházakat lehet találni, érdemes egy vagy több éjszakát ezek valamelyikében tölteni, hogy legyen elég időnk felfedezni a környéket. 

Őriszentpéteren indulás előtt (esetleg érkezés után) érdemes tenni egy kitérőt a Malom Látogatóközponthoz, amely a helyi kulturális és információs központ funkcióját tölti be. Már a túra útvonalán, pár percre a kiindulóponttól, a Templomszeren találunk egy igazi ritkaságot, egy nagyon szép állapotban megmaradt Árpád-kori építményt, a Szent Péter-templomot. Az 1230 körül épült román stílusú templomot később gótikus stílusban bővítették, majd a 16. század közepén erődítménnyé alakították. A bástyákkal, sáncokkal, árokkal és egykor 30-40, de akár 100 őr által védett erődítményre ma már csak a mély sáncárok emlékeztet – 1664-ben, a szentgotthárdi csata évében a törökök megostromolták és elpusztították azt.

Tekerés a gyepűn

A faluszéli templomtól túránk Szalafő (azaz "Zala fő", a dunántúli folyó forrásához közeli település) felé vezet tovább, ahol elhaladunk az egykori fűrészmalomból kialakított, jelenleg szálláshelyként működő Gatter Fogadó előtt, majd Pityerszer irányába tekerünk tovább. Az innen öt kilométerre lévő skanzen megközelítésével tulajdonképpen az első dombon az utunkba eső négyből már túl is estünk, kellemes bemelegítésképpen. Pityerszer a nevét valószínűleg a pityer nevű madárról kapta (egyébként a szereket leggyakrabban az ott élő család, földrajzi helyzetük esetleg valamilyen egyéb jellegzetesség nyomán nevezték el), és itt található hazánk talán legbarátságosabb skanzene, ahol az őrségi építészet összes jellegzetességét megismerhetjük. Ezek közé tartozik például a kódisállás (a téglaházak előreugró tornácán húzódhattak meg egykor a vándorok, koldusok), az U alakú kerített ház vagy a kástu, ami tulajdonképpen egy különálló kamra. A portákhoz tartozott általában egy „tóka” is – ez egy vízgyűjtésre szolgáló gödör, tavacska. A tókában összegyűjtött vizet itatásra, öntözésre, vagy akár mosásra is használták.

Innen egy erdei dózerúton – egy darabig az országhatár vonalát követve – Farkasfa felé vesszük az irányt. A határvidéken már az avarok idejében sáncok húzódtak, azonban ezeknek ma már nyomuk sincs, ahogy a honfoglaláskori erődítményeket sem találjuk meg: már csak egyes földrajzi nevek őrzik emléküket. Farkasfáról kitekerve abszolváljuk a második dombot is, melynek tetején egy meteorológiai állomás mellett haladunk el, Orfalut megcélozva. A piciny település (egy 2015-ös adat szerint a lakossága 71 főből állt) nevezetessége az 1823-ban épült fa harangláb. Ilyen építményt egyébként az Őrségben számos más faluban is láthatunk, például Pankaszon, Szomorócon vagy Felsőszenterzsébeten.

A következő településen, Apátistvánfalván vár talán a legkeményebb emelkedő: a rövid, de combos mászás sokakon kifog, és a bringát tolva érik el a dombtetőn álló templomot. A faluban két érdekességre érdemes egy kis időt szánni: az egyik a Határőr Emlékhely és Múzeum, a másik pedig a mellette található Ökoturisztikai Információs Centrum. Előbbi az egykori határőrőrs épületében kapott helyet, és – nem meglepő módon – a határőrség mindennapjait mutatja be, számos tárgyi emlék segítségével, melyek között terepjárók, rocsó (rohamcsónak) vagy éppen egy gulyáságyú éppúgy helyet kaptak, mint a különféle rádiók, egyenruhák, fegyverek. Az előzetes bejelentkezéssel látogatható Ökoturisztikai Információs Centrum a Rábavidék nevezetességei mellett az Őrség kultúrájából és múltjából kaphatunk egy kis ízelítőt.

Negyedik dombunkon túljutva, a túra nehezebb felét magunk mögött hagyva tekerünk tovább a Kétvölgy mellett található kilátó felé. Az ideális pihenőhelyről jól belátni a dimbes-dombos Rába-vidéket, és mivel pont túránk felénél tartunk, érdemes szánni egy kis időt arra, hogy gyönyörködjünk a tájban.

Gurulás Szlovéniában, szolid mászás Magyarországon

A kétvölgyi kilátótól gyakorlatilag a határ menti Őrihodosig zavartalanul gurulhatunk Szlovéniában – tökéletes minőségű aszfalt és hol meredekebb, hol éppen hogy érezhető lejtő van a kerekünk alatt. Marokrét (Markovci) határában találkoztunk először az Őrség folyékony zöld aranyának forrásával, az olajtökkel. A növényt majd’ egy évszázada termesztik a térségben, és 2002 óta egy fesztivál is épül köré a magyar oldalon: az Őrségi Tökfesztivál négy faluban (Őriszentpéter, Szalafő, Nagyrákos, Magyarszombatfa) kínál programokat egy szeptember végi hétvégén. A tökföldeket elhagyva érjük el a határ felé vezető utat, amiről azonban érdemes letérni Őrihodos előtt Kapornak (Krplivnik) felé, hogy meglátogassuk a helyi tájházat: gazdag gyűjteményének anyagát a környező települések lakossága adta össze. Az itt lakók többsége magyar nemzetiségű egyébiránt – a történelmi Őrség ugyanis a határ szlovén oldalára is átnyúlik, összesen nyolc falut érintve. Visszatérve az „őrségi főútra”, bár a négy dombon már túljutottunk, mégis enyhén emelkedik az út a magyar oldalon lévő Bajánsenyén keresztül Őriszentpéter határáig, ahonnan viszont kellemes lejtőn gurulva érünk vissza túránk kezdőpontjára.

Ugyan kiemelkedő látnivalókban – a skanzent és az őriszentpéteri templomot leszámítva – nem kifejezetten gazdag a túraútvonal, az Őrség csendes útjait mindenkinek csak ajánlani tudjuk – igaz, egy síkvidéki túrához képest kicsit komolyabb edzettségre van szükség. Igazi hegyekkel nem találkozhatunk, de a sok kis domb megmászása sok energiát kivesz az egyszeri bringás turistából. Cserébe viszont egy csodás élménnyel lesz gazdagabb.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Őriszentpéter állomás a Zalaegerszeg-Bajánsenye-Őrihodos vasútvonalon fekszik.

Prístup

 • Az állomás előtti fordulóban induló kerékpárúton elindulva, nyílegyenesen haladva Őriszentpéter központjába jutunk.

Parkovisko

 • A buszforduló mellett érdemes megállni, ami a Csákánydoroszló felé vezető út mellett található (Iskolaszer).

Súradnice

DD
46.838870, 16.420990
DMS
46°50'19.9"N 16°25'15.6"E
UTM
33T 608355 5188238
what3words 
///nutritional.invariably.pelts
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčané mapy pre tento región

ukázať viac

Vybavenie

 • Érvényes útlevelet vagy személyi igazolványt mindenképp vigyél magaddal!
 • A Pityerszer utáni erdei murvás út miatt országúti bringával nem ajánlott nekivágni a túrának – de ez a szakasz aszfalton kikerülhető.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
57,6 km
Trvanie
5:00hod
Stúpanie
592 m
Klesanie
592 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Kultúrna a historická hodnota

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp