Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Zrúcanina

Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

Zrúcanina · Balaton
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  / Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  Fotografia: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  / Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  Fotografia: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
Mapa / Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A ma már magántulajdonban lévő, buja kertben rejlő, romos zsinagógát drótkerítés veszi körül, az épületbe való belépést senkinek sem javasoljuk! Kívülről azonban érdemes megnézni, ha már a környéken járunk.

A források alapján Kővágóörsön már a középkorban jelentős izraelita közösség élt, ám erről hivatalos dokumentumok nincsenek. A Magyar Zsidó Lexikon szerint 1929-ben a 2120 kővágóörsi lakosból 140 fő volt izraelita. A helyi hitközség 1778-ban alakult, első rabbija Pfejfer Zélig Lébi volt, aki 1868-ban hunyt el. A hitközséghez 9 környékbeli település tartozott, köztük Tapolca is, ahol nagyobb számú zsidó közösség élt.

A 19. század végén Tapolcán kiépült a vasút és az iparosodás is erősebben jelentkezett itt, ami miatt Kővágóörs jelentősége csökkent, a környék hitközségei közül is a tapolcai lett a jelentősebb. A szent iratok Kővágóörsről a II. világháború előtt átkerültek Tapolcára. A II. világháború idején a helyi zsidóságot elhurcolták, a források szerint egyik holokauszt túlélő sem települt vissza Kővágóörsre.

A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A női karzat feljáratát is rejtő előépítmény az 1880-as évekre készülhetett el, ahogyan a belső festés is, köztük a lizériákon nyomokban még ma is látható kékes, márványos festés, a mennyezeti szekkók, valamint a 4, mára olvashatatlanná vált felirat a zsinagógában.

A ma már magántulajdonban lévő, buja kertben rejlő, romos zsinagógát drótkerítés veszi körül, amelyen azonban jól látható, emberméretű lyukat találunk. Az épület környékén táblák figyelmeztetnek annak életveszélyes állapotára, valamint az ebből adódó omlásveszélyre, így a belépést senkinek sem javasoljuk! Az egykori zsinagóga bejáratából a fő terébe jutnánk, amelyben láthatnánk a ma már említett festés maradványokat, szekkókat. A kívülről nyíló női karzat feljáróját azonban már visszakövetelte a természet, így egy kisebb dzsungelt leküzdve juthatnánk csak fel a még stabilabb részekkel is rendelkező karzatra.

Az addig üresen álló zsinagóga a '60-as években ÁFÉSZ raktár lett, majd a Révfülöpi Nagyközségi Közös Tanács tulajdona volt. Az 1980-as években került magántulajdonba, több tulajdonos kezében is volt. 1985-ben műemlékké nyilvánították, ám a tulajdonosokat nem sikerült rábírni az épület állagának megóvására, így az évről évre egyre romosabb állapotba kerül. A zsinagógával azonos telken állt a rabbi háza, amelyet az 1960-70-es években lebontottak. Ottjártakor az egykori zsinagóga megihlette Rubin Eszter írónőt, ezért Bagel című könyve esküvői jelenetének ez az elhagyatott épület ad mesebeli helyszínt.

Otváracia doba

Romos épület, csak kívülről látogatható.

outdooractive.com User
Autor
funiQ
Aktualizované: 2019-05-10

Verejná doprava

 • Busszal a Kővágóörs, autóbusz-váróterem megállónál szálljunk le.

prístup

 • A megállóból a Petőfi utcára, majd rögtön a Zrínyi Miklós utcára kanyarodjunk. Az elágazásnál a bal oldali, Chet Tamásról elnevezett utcára térjünk, amelynek végénél találjuk az egykori zsinagóga épületét.

Parkovisko

 • A buszmegálló környékén tudunk parkolni is.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety cez toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Čas
Stúpanie
Klesanie
Diaľková túra
27,4 km
8:00 hod
472 m
509 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Komunita

 Komentár
outdooractive.com User
Zverejniť

Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

 Kővágóörs

Štítky

turistický cieľ
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Diaľková túra · Balaton-felvidék és kismedencék

Fjällräven Vándortúra 2019 - 3. nap, hosszú táv

Diaľková túra Az Emberi komédia a Kornyi-tó melletti kis dombon ideális hely a kikapcsolódásra, elmélyülésre
2019-05-14
Stredná
27,4 km
8:00 hod
472 m
509 m
od Zsuzsa Lévai,  Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Výlety v tejto oblasti