Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Vyhliadka

Soproni Tűztorony

Vyhliadka · Alpokalja
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A soproni Tűztorony
  / A soproni Tűztorony
  Fotografia: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Hűségkapu, a Tűztorony bejárati kapuja
  Fotografia: Veszelovszki Luca, funiQ.hu
 • / A soproni Fő tér a Tűztoronyból nézve
  Fotografia: Veszelovszki Luca, funiQ.hu
 • / Évszázados falak a Tűztorony fogadóközpontjának alagsorában
  Fotografia: Veszelovszki Luca, funiQ

Sopron jelképe a Tűztorony, amely a barokk belváros szinte minden pontjáról látszik. Az 58 méteres épület története még a római korban kezdődött, ám jelentősége az eltelt évszázadok alatt sem csökkent. Kedvelt kilátópont, ahonnan Sopron, a Fertő tó és a környező hegyek páratlan látványt nyújtanak.

Sopron jelképe a város főterén álló Várostorony, közismert nevén: Tűztorony. A belváros szinte minden pontjáról látható az 58 méter magas épület, amelynek története valószínűleg a római korban kezdődik. Több korszakon át építették. Négyszögletes alsó része Árpád-kori, a 13. század végén épült, míg a hengeres, gótikus ablakokkal alsó rész a 14-15. századból, a reneszánsz stílusú kőerkély a 17. századból, a nyolcszögletű felső rész pedig a 18. századból származik. A rézkupola tetején figyelő, kétfejű sast formázó szélforgóhoz érdekes legenda kötődik: ha észak-déli irányba áll, a hagyomány szerint eső lesz.

A torony aljában kialakított Múzeumi Információs és Fogadóközpontban vásárolhatjuk meg jegyünket, amellyel megmászhatjuk a majdnem 200 fokból álló lépcsősort, hogy felérjünk a torony alsó körerkélyén kialakított kilátószintre. A könnyen megmászható, egyenes falépcsők sorát szűk, kő csigalépcső váltja fel, majd magas fokú betonlépcsőket hagyva magunk mögött érünk fel a körbejárható kilátószintre, ahonnan Sopron terei, háztetői, tornyai mosolyognak ránk, míg a távolban jól látszanak a környező hegyek és a Fertő-tó, de igazán szép időben az Alpok vonulatait is megcsodálhatjuk.

A Fogadóközpont alagsorában megtekinthetjük az egykori Borostyánkő út, a római kaputorony és az Árpád-kori falrészek feltárt maradványait, valamint a római kori város, Scarbantia feltárása során talált kőemlékeket. Számos régészeti leletet állítottak ki itt, köztük néhány, a középkori Sopron épületeiből származó kőfaragvánnyal. Emellett egy, Sopron belvárosát bemutató makettet is láthatunk az információs táblák sora után. Kihasználva az épület kedvező, múzeumokat összekötő helyzetét, ma már egy helyről elérhető a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Lackner-ház és a Tűztorony. Természetesen a Tűztorony kicsinyített mása is helyet kapott a soproni Mini Vármegye Makettpark 30-nál is több látnivalója között.

Otváracia doba

2020. évi nyitvatartás:

január - június:

 • hétfő-vasárnap: 10:00-18:00

július - augusztus:

 • vasárnap-csütörtök: 10:00-18:00 
 • péntek-szombat: 10:00-20:00

október - december:

 • hétfő-vasárnap: 10:00-18:00

Cena:

 • Felnőtt: 1400 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 700 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

Profilový obrázok používateľa funiQ
Autor
funiQ
Aktualizované: 2020-08-03

Verejná doprava

 • A helyközi buszokkal a Sopron, Ógabona tér, Újteleki u. megállóig érdemes utazni.

prístup

 • A megállóból egy kis közön keresztül átmegyünk a Színház utcába, majd jobbra néhány méter után a templom melletti sétányon (Bünker János Rajnárd köz) keresztül jutunk el a Templom utcáig. Azon balra fordulunk, és hamarosan a Fő térre érünk. A tér átellenes végében már láthatjuk is a tornyot (400 m).

Parkovisko

 • A Színház utca teljes hosszában tudunk parkolni (fizetős).

Súradnice

DD
47.686806, 16.591378
DMS
47°41'12.5"N 16°35'29.0"E
UTM
33T 619425 5282717
what3words 
///womb.kinds.dining
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.

Profilový obrázok

Fotografie iných


Soproni Tűztorony

9400 Sopron

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 2 Výlety v tejto oblasti
Stredná Konštrukcia 5
19 km
4:52 hod
204 m
107 m
Auf Wiedersehen Neusiedler See: Ein letztes Mal durch den Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel zu den kulturellen Highlights Römersteinbruch, ...
od Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
Stredná Túra s fázami
319,1 km
82:28 hod
3018 m
2933 m
Mit den ersten Hochkulturen der Menschheit ging auch die Entwicklung des Handels einher und begründete damit auch die älteste Form des Reisens.
od Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
 • 2 Výlety v tejto oblasti