Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Vyhliadka

Nagy-bükki kilátóhely

Vyhliadka · Visegrádi-hegység
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Pohľad na údolie Sv. Ladislava
  / Pohľad na údolie Sv. Ladislava
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alattunk az Apát-kúti-völgy
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent László-völgy a hegység talán legszebb völgye
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Egy szikláról még a Nagy-Villám kilátóját is kiszúrhatjuk
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A távolban a visegrádi vár és a Börzsöny
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A panorámafotóhoz kattints a képre!
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Apát-kúti-völgy fölött
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség

Eldugott tisztás a Spartacus-ösvény mellett, melyre nem vezet turistaút, de ha felkutatjuk, fantasztikus panorámát élvezhetünk az Apát-kúti-völgyre és folytatására, a hegyek satujába szorult Szent-László-völgyre.

A Visegrádi-hegység belső zugai tele vannak kisebb kopárosokkal, rétekkel. A meredek lejtőkről, ha egyszer eltűnik, nehezen telepedik meg újra a fásszárú növényzet, mivel a víz lemossa a sziklákról az amúgy is sekély talajt. Így a fák gyökérzete nem tud miben megkapaszkodni. Itt, a Nagy-Bükk mindössze 341 méteres csúcsának oldalában kicsiny sziklataréj bukkan ki a földből. A meleg mikroklímájú tisztásról olyan látványban lehet részünk, mintha a Börzsöny mélyén járnánk.

Jobbra a Szent László-völgy szurdok jellegű mélyedése tátong, és láthatóan erősen emelkedik. Bal felé ennek folytatása, az Apát-kúti-völgy szelídebb domborzatú vidéke látszik, egy sziklakibúvás tetejéről hátrébb kiszúrhatjuk a visegrádi várat és a Nagy-Villám bástyát formázó kilátóját is. Szemben egy másik, jóval nagyobb kopár rét és az Ördögbánya sziklafala töri meg az erdőtakarót.

A zárt erdő, a meglepően meredek hegyoldalak és a nagy viszonylagos szintkülönbségek - akárcsak a Börzsönyben - a valóságosnál jóval magasabb hegység benyomását keltik.

A panorámapontra nem vezet jelzett turistaút.

Otváracia doba

Egész évben látogatható, de turistaút nem vezet ki rá.

Ceny:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2019-04-28

Verejná doprava

 • A Pilisszentlászló, községháza buszmegállóba Szentendréről indulnak a járatok.

 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállót a Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarról (Szentendre érintésével), vagy Esztergomból indulva érik el a buszok.

prístup

A kilátóhelyre nem vezet turistaút, de mindössze néhány perces (kb. 60 méteres) kitérőt jelent a Spartacus-ösvényről.

 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállótól indulva balra kell fordulnunk az első utcán (eleinte Rév utca), és a P jelzést követnünk. Ezután a 2. utcán, a Széchenyi utcára kell jobbra letérnünk. Ekkor már a Z jelzést követjük. A hegyre kanyarodó Z jelzés a Spartacus kezdeti szakasza. Ahol az erdészeti úton futó turistaút éles balkanyart tesz, majd rövid egyenes szakasz után jobbra hajlana, ott kell jobb felé letérnünk a jelzésről. Egy apró gerincen kell fölkaptatnunk, és pár perc gyaloglást követően meg is leljük a tisztást (4,4 km, 220 m szintemelkedés).
 • Ha autónkat a Bertényi Miklós Füvészkert előtt hagytuk, az arborétummal szemben lévő oldalon a hegynek nekivágó Z+ jelzést kell keresnünk. Ez csatlakozik a Z jelzésbe, mely a rét közelébe vezet. Miután a két jelzés egyesült, az erdészeti út éles balkanyart tesz. Rövid egyenes után újra kanyarodna, ekkor térjünk le jobbra róla! Egy keskeny kis gerincen kell kisétálnunk a sziklakopárosra (1,9 km, 134 m szintemelkedés).
 • Pilisszentlászlóról a Béke utcán nyugat felé indulva a Z jelzés vezet el a panorámás tisztáshoz. Amikor a Jenő-kunyhó után az ösvény meredek hegyoldalt keresztez, majd rátér egy erdészeti útra, és élesen balra fordul, már közel járunk. A balkanyar után rövid egyenes szakasz következik, itt kell balra, a kis gerincre fordulnunk. A fák közt lépdelve perceken belül megérkezünk a tisztásra. (6,3 km, 120 m szintemelkedés).

Parkovisko

 • Visegrádon a révnél kanyarodjunk balra a Rév utcán, és hajtsunk egyenesen, amíg el nem érjük az erdőt! Hosszan autózhatunk az erdőben is, a Bertényi Miklós Füvészkert előtt ingyenes parkolót találunk.
 • Pilisszentlászló központjából a balra, nyugat felé induló Béke utcán tudunk elhajtani a faluszéli focipályáig. Ott leparkolhatjuk autónkat.
 • Ha végigjárnánk a Spartacust (ami a kilátóhely felkereséséhez ajánlott), hagyjuk az autónkat Szentendrén! A HÉV-végállomás mellett két ingyenes parkolót is találunk. Innen busszal utazhatunk a túra bármely kezdőpontjára, és a végén ide is térhetünk vissza.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety cez toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Čas
Stúpanie
Klesanie
10,7 km
3:30 hod
243 m
498 m
21,7 km
7:30 hod
795 m
796 m
23,4 km
3:30 hod
557 m
557 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Štítky

turistický cieľ
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 3 Výlety v tejto oblasti
Peší výlet · Visegrádi-hegység

Poľovnícky chodník Spartacus

2018-03-06
Ľahká Otvorené
10,7 km
3:30 hod
243 m
498 m
Táto trasa je vďaka svojej výnimočnej atmosfére emblematickou turistickou cestou vrchoviny v Dunajskej zákrute, ktorá pretína strmé svahy.
45
od Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Peší výlet · Pannonien

Túra kráľov, kráľ túr

2018-08-14
Ťažká
21,7 km
7:30 hod
795 m
796 m
Toto treba ozaj vidieť: klasický poloblúk z Dömösu (Dimiš) popri svojráznej pokladnici krajinných pokladov s pomenovaním Vadálló-kövek (Divoké ...
4
od Péter Farkas,   Magyar Természetjáró Szövetség
2019-01-25
S2 Stredná Otvorené
23,4 km
3:30 hod
557 m
557 m
Kevés kilométert számláló, de annál élvezetesebb kör, ahol a történelmi emlékektől a természeti szépségeken át a sportos suhanásig mindenben lehet ...
1
od Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 3 Výlety v tejto oblasti