Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Turistické informačné centrum

Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont (Tolcsva)

Turistické informačné centrum · Tokaj-Zempléni-hegyvidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  / Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, tolcsvaikastely.hu
 • / Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, tolcsvaikastely.hu
 • / Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, tolcsvaikastely.hu
 • / Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, tolcsvaikastely.hu
 • / Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, tolcsvaikastely.hu
 • / Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, tolcsvaikastely.hu
 • / Tolcsvai Szirmay–Waldbott-Kastály
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, tolcsvaikastely.hu

A látogatóközpontban megelevenedik előttünk a múlt. A kastély termeiben berendezett családtörténeti és kastélytörténeti kiállítást végigjárva megismerhetjük a kastély és a tulajdonos család történetét. A bemutatót különböző interaktív elemek színesítik.

A Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A termeken végighaladva audioguide-os vezetés és érintőképernyős terminálok segítenek minket, hogy bepillantást nyerjünk a nemesi család hétköznapjaiba és ünnepeibe, melyeket az épület falai között töltöttek. A kastély legreprezentatívabb helyisége a díszterem, melynek berendezését és bútorzatát a fennmaradt archív képek alapján rekonstruálták. Egykoron itt rendezték a különböző társasági összejöveteleket, itt fogadták a jeles látogatókat. A berendezés is ezt tükrözi: nem csak a drága étkészleteket tartotta itt a család, de őseik portréi is a terem falát díszítették. Szintén restaurálásra került a könyvtár, melynek egcsodálhatjuk neoreneszánsz faburkolatát és kazettás famennyezetét. Utóbbin 18 családi címer látható. A címerek egy terminálon is megjelennek, ahol egy interaktív játék segítségével kutathatjuk fel a család őseit és címereit. Az egykori férfiszalon szintén korabeli fotók alapján került helyreállításra. Itt is szerepet kapott a játékos tanulás. A terminálon futó játék segítségével a négy Waldbott nővér házasságaival ismerkedhetünk meg és azokkal a kastélyokkal, ahova férjes asszonyként költöztek. 

A kíállításon a a Szirmay és a báró Waldbott család  történetét is láthatjuk. A kastélynak a hosszú évek során hét egymást váltó Szirmay, majd két Waldbott tulajdonosa volt. A csládokat két hatalmas családfa ismerteti, míg a család tagjait térbe állított installációk segítségével mutatják be a látogatóknak. A következő teremben a nemesi életmódba kaphatunk bepillantást, a gazdálkodástól a hivatalviselésen át a különböző társasági eseményekig, amilyen a bálozás, vagy a születésnapok. Tovább sétálva láthatjuk hogyan teltek a gyerekek mindennapjai a kastélyban, vagy milyen volt egy főúri esküvő a XX. század elején.

A gondosan felépített, tartalmas kiállítás, valamint a bemutató modern eszközei, mint az interaktív pult, lézeres történelmi játék, többérintős képernyő, mozgó hinta-installáció, interaktív terminálok, monitorok, a kastély múltjának érdekességeit feldolgozó egyedi fejlesztésű interaktív játékok mind gondoskodnak arról, hogy minden korosztály maradandó élményhez jusson.

A kastély termei kettős funkciót töltenek be. Nem csak kiállítótérként szolgálnak, de a termek egy részét kulturális rendezvénytérként, vagy konferencia helyszínként is hasznosítják. Az egykori díszterem különféle események, esküvők, bankettek, állófogadások részére biztosíthat magas színvonalú helyszínt.

Otváracia doba

Tavaszi / nyári nyitva tartás:

 • kedd-szombat: 9:00-17:00

Cena:

 • Felnõtt: 1200 Ft
 • Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 600 Ft
 • Tanár/ Csoport vezetõ: 600 Ft/fõ
 • Családi: 2500 Ft
 • Csoportos: min. 15 fõ esetén 900 Ft/fõ

Természetjáró Kártya tulajdonosok számára a látogatóközpont 50 % kedvezményt biztosít a belépőjegy árából.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Autor
Zoltán Pigniczki
Aktualizované: 2020-05-27

Verejná doprava

 • Vonattal a Sátrolaljaújhely - Miskolc, a Sátoraljaújhely - Hatvan - Pécel és a Sátoraljaújhely - Szerencs vonalon közelíthető meg, Olaszliszka-Tolcsva megállóhelyen kell leszállni.
 • A vasútállomás és Tolcsva autóbuszforduló között közlekedő buszokkal a Tolcsva, községháza megállóig utazhatunk.

prístup

 • A vasútállomástól balra indulunk a Kossuth Lajos úton. Az elágazáshoz érve balra fordulva elhagyjuk Vámosújfalut, átmegyünk a vasúti átkelőn, majd egyenesen keresztezzük a 37-es utat. A Petőfi Sándor útra érünk be Tolcsván, ezt követhetjük a falu központjáig. A Várhegy Borozóhoz érve fordulunk balra, innen egyenesen vezet az utunk a látogatóközpontig. Összesen 3,4 kilométer.
 • A buszmegállótól kevesebb mint 250 méterre van a látogatóközpont, tovább a Kossuth Lajos úton.

Parkovisko

 • A 37-es utat balra, a Petőfi Sándor útra kanyarodva kell elhagyni, ez vezet be Tolcsva központjába. Az út a Kossuth Lajos utcába fut, itt újra balra kell kanyarodni, majd a 37.  számot keresni a baloldalon.
 • Parkolási lehetőség a kastély előtti zárt parkolóban.

Súradnice

DD
48.285527, 21.447204
DMS
48°17'07.9"N 21°26'49.9"E
UTM
34U 533174 5348132
w3w 
///money.purples.shard
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont (Tolcsva)

Kossuth Lajos utca 37.
3934 Tolcsva
Telefón +36 30 953 4438

Špeciálne vlastnosti

Rodiny Tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky